Kwiatostany glicynii

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Kwiatostany glicynii

Post »

W ogrodzie zakwitła mi po raz drugi w tym sezonie glicynia, jednak i teraz i wiosną kwiatostany są dosyć krótkie. Roślinę kupiłam dwa lata temu kwitnącą i miała bardzo długie kwiatostany. Wiosną myślałam ze może zostały uszkodzone przez przymrozki ale teraz pogoda jest bardzo sprzyjająca i bardzo krótkie grona.Co jest przyczyną ? Roślina jest zdrowa, wynawożona, bardzo ładnie rośnie, tylko kwitnie kiepsko.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wiem jak ta konkretna roślina, ale większość roślin nawożonych solidnie azotem - rośnie w "zielone", a kwitnie słabo.

Napisz co to dokładnie znaczy wynawożona"?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wynawożona tzn.zasilona nawozem na wiosnę.Ten nawóz to Hydrokomplex.Glicynia nie rośnie jak szalona w zielone, wydaje mi się że rośnie tak normalnie, pędy jej poskracałam bo to podobno gwarantuje obfitsze kwitnienie w następnym sezonie.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak, tak- nawożenie, żyzna gleba i młody wiek nie sprzyjają kwitnieniu.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
safiori
200p
200p
Od: 7 kwie 2008, o 09:51

Post »

U mnie też powtórnie zakwitła glicynia. Moja nie jest już taka młoda 8 lat rośnie w zielone jak szalona. Myślę, że to nie choroba tylko warunki atmosferyczne zmobilizowały roślinę do drugiego kwitnienia. Jabłoń też zakwitła drugi raz jeszcze jabłko wisiało na drzewie a już pojawiły się kwiaty :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”