Pomysł na kwiaty

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Dusioł
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 sie 2009, o 08:15

Pomysł na kwiaty

Post »

Witam.
Mam niewielką działkę. Na połowie posiany jest trawnik i posadzone drzewa. Druga połowa jest przeznaczona na warzywa i kwiaty. Przy mojej altance mam dwa małe pola w kształcie prostokącików. Przeznaczone zostały na kwiaty. Mam tam goździki, niezapominajki, irysy i takie kwiaty z liśćmi jak koper, żółtymi środkami i sześcioma fioletowymi płatkami. Ładnie to wygląda tylko, kiedy zakwitną goździki i niezapominajki. Bez nich są tylko te ostatnie kwiaty, jednak same nie robią furory. Możecie mi doradzić, jakie kwiaty mam tam posadzić?
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Hej Diusioł :)
Zaczęłaś (ąłeś) od bardzo trudnego tematu :) gdyż każdy sadzi kwiaty takie jak mu się podobają :)
Najlepszym sposobem będzie:
a) jeżeli sprecyzujesz dokładnie wielkość rabaty
b) położenie względem słońca
c) rodzaj gleby jaki jest na rabacie
d) kolorystykę i wysokość roślin
e) czas na pielęgnację
f) czy mają to być byliny czy rośliny jednoroczne
Każdy ma w głowie jakąś wizję ogrodu - przechodzisz koło czyjegoś, patrzysz i myślisz "ale super chciałbym mieć podobnie", albo "nie to zupełnie nie moja bajka". Jedni wolą jednolite kolorystycznie rabaty, jedni z ozdobnych liści, a inni galimatias tak jak ja ;)
Pooglądaj na forum nasze piękne ogrody, a na pewno coś Ci się spodoba a wtedy na pewno pomożemy Ci w doborze roślin :)
A to różowe z liśćmi jak koperek, to onętek, roślina jednoroczna, która doskonale Ci się sama rozsieje na przyszły rok, jeżeli nie będziesz obcinać przekwitłych kwiatostanów.

Pozdrawiam
Magda
PS. Dodaj w opisie skąd jesteś ;)
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”