Witam.
Mam niewielką działkę. Na połowie posiany jest trawnik i posadzone drzewa. Druga połowa jest przeznaczona na warzywa i kwiaty. Przy mojej altance mam dwa małe pola w kształcie prostokącików. Przeznaczone zostały na kwiaty. Mam tam goździki, niezapominajki, irysy i takie kwiaty z liśćmi jak koper, żółtymi środkami i sześcioma fioletowymi płatkami. Ładnie to wygląda tylko, kiedy zakwitną goździki i niezapominajki. Bez nich są tylko te ostatnie kwiaty, jednak same nie robią furory. Możecie mi doradzić, jakie kwiaty mam tam posadzić?
Pomysł na kwiaty
Hej Diusioł 
Zaczęłaś (ąłeś) od bardzo trudnego tematu
gdyż każdy sadzi kwiaty takie jak mu się podobają 
Najlepszym sposobem będzie:
a) jeżeli sprecyzujesz dokładnie wielkość rabaty
b) położenie względem słońca
c) rodzaj gleby jaki jest na rabacie
d) kolorystykę i wysokość roślin
e) czas na pielęgnację
f) czy mają to być byliny czy rośliny jednoroczne
Każdy ma w głowie jakąś wizję ogrodu - przechodzisz koło czyjegoś, patrzysz i myślisz "ale super chciałbym mieć podobnie", albo "nie to zupełnie nie moja bajka". Jedni wolą jednolite kolorystycznie rabaty, jedni z ozdobnych liści, a inni galimatias tak jak ja ;)
Pooglądaj na forum nasze piękne ogrody, a na pewno coś Ci się spodoba a wtedy na pewno pomożemy Ci w doborze roślin
A to różowe z liśćmi jak koperek, to onętek, roślina jednoroczna, która doskonale Ci się sama rozsieje na przyszły rok, jeżeli nie będziesz obcinać przekwitłych kwiatostanów.
Pozdrawiam
Magda
PS. Dodaj w opisie skąd jesteś ;)

Zaczęłaś (ąłeś) od bardzo trudnego tematu

Najlepszym sposobem będzie:
a) jeżeli sprecyzujesz dokładnie wielkość rabaty
b) położenie względem słońca
c) rodzaj gleby jaki jest na rabacie
d) kolorystykę i wysokość roślin
e) czas na pielęgnację
f) czy mają to być byliny czy rośliny jednoroczne
Każdy ma w głowie jakąś wizję ogrodu - przechodzisz koło czyjegoś, patrzysz i myślisz "ale super chciałbym mieć podobnie", albo "nie to zupełnie nie moja bajka". Jedni wolą jednolite kolorystycznie rabaty, jedni z ozdobnych liści, a inni galimatias tak jak ja ;)
Pooglądaj na forum nasze piękne ogrody, a na pewno coś Ci się spodoba a wtedy na pewno pomożemy Ci w doborze roślin

A to różowe z liśćmi jak koperek, to onętek, roślina jednoroczna, która doskonale Ci się sama rozsieje na przyszły rok, jeżeli nie będziesz obcinać przekwitłych kwiatostanów.
Pozdrawiam
Magda
PS. Dodaj w opisie skąd jesteś ;)
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006