Odważanie miedzianu
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Odważanie miedzianu
mam problem. przeglądając kiedyś forum znalazłem sposoby odmierzania wagi domowymi sposobami np łyżeczką. potrzebuję teraz odważyć miedzian i - nie mogę odnaleźć tej stronki w wyszukiwarce. czy ktoś mógłby mi pomóc podając link lub opisać jak odmierzyć konkretną małą ilość wagi ?
Pozdrawiam. Mirek.
-
- 100p
- Od: 19 gru 2005, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bez dokładnej wagi, chyba nie ma możliwości dokładnego odmierzenia miedzianu. Nawet łyżeczką trudno o dokładność, bo zagęszczenie miedzianu w łyżeczce może być różne. Będzie to ilość przybliżona. Ja kupiłem kiedyś duże opakowanie miedzianu a nie miałem wagi i odmierzałem miedzian dzieląc wysypany na papier, na w miarę równe części. Znałem wagę całości i podzieliłem na tyle części, (wg receptury wagowej potrzebnej do oprysku) aby jedna starczała mi na roztwór do jednego oprysku. Jeżeli znasz wagę miedzianu, który masz i potrzebną ilość do danego użycia, to zrób podobnie jak ja.
Pozdrawiam
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Za jakieś 30 zł można kupić wagę jubilerską ,która waży z dokładnością do 0,1g. Super sprawa, jeśli mamy zapasy miedzianu, kaptanu i innych środków w proszku.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Agrecol Medzian 50 WP - jak odmierzyć 15g ?
Witam,
muszę odmierzyć 15g na 5 L wody. Z wodą nie ma problemów ale totalnie nie wiem jak odmierzyć te 15g miedzianu firmy Agrecol. W opakowaniu nie było żadnej miarki.
Prosze o pomoc bo muszę opryskać dzrzewka.
Będę wdzięczny za pomoc.
muszę odmierzyć 15g na 5 L wody. Z wodą nie ma problemów ale totalnie nie wiem jak odmierzyć te 15g miedzianu firmy Agrecol. W opakowaniu nie było żadnej miarki.
Prosze o pomoc bo muszę opryskać dzrzewka.
Będę wdzięczny za pomoc.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Re: Agrecol Medzian 50 WP - jak odmierzyć 15g ?
zikkk
Żadne łyżeczki i inne. Wchodzisz na stronę
http://www.agrecol.pl/charakterystyka/S ... 50_wp2.pdf
i czytasz w rubryce : właściwości fizyczne "
Żadne łyżeczki i inne. Wchodzisz na stronę
http://www.agrecol.pl/charakterystyka/S ... 50_wp2.pdf
i czytasz w rubryce : właściwości fizyczne "
Kupujesz w aptece za grosze strzykawkę jednorazową o poj 10 cm 3, wyciągasz tłoczek i odmierzasz sobie dokładnie żądana ilość preparatu.Gęstość w temp. 20 ?C
0,93
g / cm3
Miedzian 50 WP
Czy można zostawić niezużyty rozpuszczony miedzian w opryskiwaczu na później? Czy trzeba za każdym razem robić świeży?
I jak go dobrze "na oko" odmierzyć, czy to prawda że jedna łyżeczka to ok. 3g tego miedzianu? I czy opryskanie zbyt dużym stężeniem albo zbyt często ma jakieś negatywne skutki na roślinie? Sorry, że tak dużo pytań, może dla niektórych banalnych i oczywistych, ale dopiero zaczynam zabawę z ogrodem

I jak go dobrze "na oko" odmierzyć, czy to prawda że jedna łyżeczka to ok. 3g tego miedzianu? I czy opryskanie zbyt dużym stężeniem albo zbyt często ma jakieś negatywne skutki na roślinie? Sorry, że tak dużo pytań, może dla niektórych banalnych i oczywistych, ale dopiero zaczynam zabawę z ogrodem

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Re: Miedzian 50 WP
Na oko i przedawkowanie przypadkowe, można po jakimś czasie nawet otrzymać guzy mózgu. Zawsze świeżo rozrobiony środek jest skuteczniejszy i taką zasadę powinno mieć.
Na przyszłość nie zakładaj nowego wątku, tylko wyszukaj już istniejących.
Na przyszłość nie zakładaj nowego wątku, tylko wyszukaj już istniejących.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny