Cięcie długie, np. Guyot na pniu ok. 70 cm ma wiele zalet:
- mniejsze zagęszczenie latorośli (lepszy przewiew i mniejsza presja chorób)
- wywalamy sporo starego drewna, co ogranicza siedliska patogenów
- z dalszych oczek wszystkie odmiany dadzą owoc, a z pierwszych do 4 oczek nie wszystkie odmiany owocują
- lepsze doświetlenie pierwszych oczek przekłada się na lepsze zawiązywanie pąków owoconośnych
- wygoda prac przy krzewach
- z dalszych oczek są większe grona
Ma też swoje wady:
- dalsze oczka łatwiej przemarzają (gorzej drewnieją), niż pierwsze 3-4 oczka
- odmiany z większym udziałem genów V.amuriensis lubią się rozhartowywać i potem są łyse łozy
- mniej starego drewna to mniej składników pokarmowych zgromadzonych w roślinie i trzeba pilnować obciążenia owocowaniem - dość restrykcyjnie przy niektórych odmianach
Analogicznie cięcie krótkie też ma swoje zalety i wady. Warto zatem wiedzieć, z jaką odmianą ma się do czynienia.