Zrobiłem pomiary. Cukier wyszedł ok. 16 Blg, co według drugiej skali powinno dać 7% alkoholu. Z kwasomierzem nie było tak prosto z odczytem, ale wydaje mi się, że płyn przestał zmieniać kolor przy 14%. To trochę sporo, prawda? Pogoda ładna więc cukru jeszcze przybędzie, a kwasowość się zmieni?kuneg pisze:A cukromierz chociaż jakiś masz?
Winorośle i winogrona część 8
Re: Winorośle i winogrona część 8
Krzysiek
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1156
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław / okolice Trzebnicy
Re: Winorośle i winogrona część 8
Powinien i kwas spaść i cukier wzrosnąć, ale zależy to też od odmiany. Jak to jest NN,.to zostaje tylko eksperymentowanie.
W razie "W" cukru można dosypać (przelicznik jest ok. 1,7% cukru na 1% alkoholu, ale że 2 % należy odjąć na tzw. niecukry), ale kwasu za dużo się nie zbije (kreda, węglan potasu, "wymrażanie" wina w celu krystalizacji kwasu). 8% kwasu w moszczu, to wg mnie górna granica na wytrawne.
Jak owoce zdrowe, to można czekać. Czy pestki całkiem się już wybarwiły i są chrupkie?
W razie "W" cukru można dosypać (przelicznik jest ok. 1,7% cukru na 1% alkoholu, ale że 2 % należy odjąć na tzw. niecukry), ale kwasu za dużo się nie zbije (kreda, węglan potasu, "wymrażanie" wina w celu krystalizacji kwasu). 8% kwasu w moszczu, to wg mnie górna granica na wytrawne.
Jak owoce zdrowe, to można czekać. Czy pestki całkiem się już wybarwiły i są chrupkie?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7321
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Winorośle i winogrona część 8
Czy nie powinno być 17 gramów cukru na 1% alkoholu?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Re: Winorośle i winogrona część 8
Kylo,
Prawdopodobnie masz stare odmiany. Opisy znajdziesz w http://www.inhort.pl/files/program_wiel ... NOROSL.pdf
Jeśli miąższ zebranych jagód jest śluzowaty i łatwo oddziela się od grubej skórki masz do czynienia z odmianami z dużym udziałem Labruski, to wino wytrawne wyjdzie podłe.
Prawdopodobnie masz stare odmiany. Opisy znajdziesz w http://www.inhort.pl/files/program_wiel ... NOROSL.pdf
Jeśli miąższ zebranych jagód jest śluzowaty i łatwo oddziela się od grubej skórki masz do czynienia z odmianami z dużym udziałem Labruski, to wino wytrawne wyjdzie podłe.
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1156
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław / okolice Trzebnicy
Re: Winorośle i winogrona część 8
17g/1000g=1,7%jokaer pisze:Czy nie powinno być 17 gramów cukru na 1% alkoholu?
Czyż nie?
Dodatkowo ilość zużytego cukru na 1% alkoholu zależy od odmiany drożdży. Jedne potrzebują 1,73% cukru na 1% alkoholu, innym wystarcza 1,62%. Dla wstępnych wyliczeń można przyjąć uproszczenie 1,7% cukru na 1% alkoholu w przyszłym winie.
Jak ktoś chciałby dokładniejszych danych do obliczeń, to trzeba zajżeć do charakterystyki konkretnego szczepu drożdży.
Re: Winorośle i winogrona część 8
Pestki jeszcze nie wybarwione więc czekam.kuneg pisze: Jak owoce zdrowe, to można czekać. Czy pestki całkiem się już wybarwiły i są chrupkie?
Wroniarz W większości pewnie tak, bo to sadzonki zdobyte ze starych przydomowych krzewów, ale do tego testu wziąłem akurat owoce z sadzonki kupionej w sklepie ogrodniczym. Etykieta niestety się nie uchowała. Owoce mają bardzo przyjemny smak i są jak sok zamknięty w skórce, bez miąższu Pozostałe jasne są mniej aromatyczne ale bardzo słodkie i z bardziej zwartym miąższem. Za to ciemne są dokładnie tak jak piszesz - żelek w skórce. Zrobię ze 2 litry na próbę i zobaczymy co wyjdzie. Jak podlino, to zostanie mi robienie soku, bo ten jest smakowity, a z reszty ucieszą się ptaki.
Krzysiek
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7321
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Winorośle i winogrona część 8
Zgadza się, jakoś tak podałam te 17 gramów, bo kiedyś sobie zera pomyliłam17g/1000g=1,7%
Czyż nie?
Wino z labruski- tej ciemnej, jest całkiem pijalne, ale... jednak ma swój smak.
Osobiście nie mieszałabym z resztą winogron.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8517
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Winorośle i winogrona część 8
Teraz u mnie już trzeci dzień pada po długim okresie suszy .
Jagody do tej pory bez pęknięć . Co teraz będzie ?
Znalazłam taką metodę zapobieganią pęknięciom . Po osiągnięciu przez jagody
odpowiedniej wielkości , ale przed wybarwianiem podlewać po 10 l wody pod
krzew 2 razy w tygodniu . Nie wiem jak długo czy to tylko te 2 razy ?
Taką metodę podał jacekban , może się odezwie i dopisze przez jaki okres czasu tak
podlewać i czy mają znaczenie opady lub ich brak ? Jacku bardzo proszę .
Jagody do tej pory bez pęknięć . Co teraz będzie ?
Znalazłam taką metodę zapobieganią pęknięciom . Po osiągnięciu przez jagody
odpowiedniej wielkości , ale przed wybarwianiem podlewać po 10 l wody pod
krzew 2 razy w tygodniu . Nie wiem jak długo czy to tylko te 2 razy ?
Taką metodę podał jacekban , może się odezwie i dopisze przez jaki okres czasu tak
podlewać i czy mają znaczenie opady lub ich brak ? Jacku bardzo proszę .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 763
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Winorośle i winogrona część 8
Widać ślady infekcji. Chory krzew to słabe drewnienie i przemarzanie zimą. Powodem braku owocowania może być również zbyt krótkie cięcie. Są odmiany, zwłaszcza wynalazki wielkoowocowe zza wschodniej granicy, wymagające cięcia nawet na 10 - 12 oczek.
To, co się da, połóż na ziemi i okryj na zimę. Rozpraw się z chorobami grzybowymi. Potem zadbaj, by było z czego ciąć na 12 oczek.
To na początek w ramach próby zdiagnozowania problemu.
To, co się da, połóż na ziemi i okryj na zimę. Rozpraw się z chorobami grzybowymi. Potem zadbaj, by było z czego ciąć na 12 oczek.
To na początek w ramach próby zdiagnozowania problemu.
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1156
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław / okolice Trzebnicy
Re: Winorośle i winogrona część 8
Asiu, zrób tak, jak @małopolanin radzi. Zakopanie ziemią tych łóz, które wyrastają z poziomu gleby, pozwoli ochronić pąki przed mrozem i rozhartowaniem wiosennym. Dopiero wtedy będzie można zobaczyć, czy to przypadkiem pąki nie wymarzały i dlatego nie było owoców, czy to jakiś inny problem.
Cięcie zostaw na wiosnę.
Cięcie zostaw na wiosnę.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5746
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: Winorośle i winogrona część 8
Czyli łozy przygiąć do ziemi i tez zasypać ziemią i przy korzeniach zrobić kopczyk?
Asia
Ale skoro on taki delikatny i nie daje radę jak inne, to może wykopać i posadzić coś innego?
Asia
Ale skoro on taki delikatny i nie daje radę jak inne, to może wykopać i posadzić coś innego?
Re: Winorośle i winogrona część 8
Już jutro wyciąłbym porażone mączniakiem prawdziwym łozy razem z całym pniem przy ziemi. Krzew był chyba zbyt zagęszczony. Można ewentualnie zastawić najzdrowszą łozę wybijającą z ziemi i 2 oczka drugiej. Nic bym nie przysypywał (niech wymrozi przetrwalniki grzyba), a jak przeżyje i nie zaowocuje to pozostaje tylko szpadel.
W temacie polecam krótki film Kapitana https://www.youtube.com/watch?v=uVJo2OVwmVk
W temacie polecam krótki film Kapitana https://www.youtube.com/watch?v=uVJo2OVwmVk