Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
- Igala
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2564
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
A powiedz mi te cytryny kiszone czy one są bardzo słone i czy nadają się do herbaty,soku itd; czy raczej używasz tylko soku? Ta duża ilość soli mnie przeraża. A gdyby tak dosypać kwasu askorbinowego czyli wit C zamiast soli; ona zapobiega utlenianiu ale nie wiem na jak długo... Które cytryny lepsze te mrożone czy z twojego przepisu w sensie smaku i długości przechowywania?
Podaj przepis na sos do chinszczyzny, proszę! U mnie wyjechali ostatni goscie więc od przyszłego tygodnia mam luz i oby przyszedł mi "twój napęd" do robienia przetworów
A jak przechowujesz natke pietruszki?
Podaj przepis na sos do chinszczyzny, proszę! U mnie wyjechali ostatni goscie więc od przyszłego tygodnia mam luz i oby przyszedł mi "twój napęd" do robienia przetworów
A jak przechowujesz natke pietruszki?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Kiszone cytryny nie nadają się do herbaty. To tylko dodatek do mięs, sosów, serów, marynat. Miksuję wszystko sok i cytrynę i używam. Wtedy nie musisz używać soli do potrawy. Słój z kiszonymi po otwarciu mam w lodówce już dwa lata i nic się z tym nie dzieje.
Natkę pietruszki mrożę pokrojoną w pudełeczkach lub suszę. Można też zmiksować z czosnkiem, oliwą i solą i zrobić takie pesto do przechowywania w lodówce i używania do zup, sosów, marynat.
Przepis na chińszczyznę muszę sfotografować w moim zeszycie. Potem wstawię.
Natkę pietruszki mrożę pokrojoną w pudełeczkach lub suszę. Można też zmiksować z czosnkiem, oliwą i solą i zrobić takie pesto do przechowywania w lodówce i używania do zup, sosów, marynat.
Przepis na chińszczyznę muszę sfotografować w moim zeszycie. Potem wstawię.
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Ikra kabaczkowa/cukiniowa podaję przepis na stroną Hajduczek naturalnie.
Ukraiński kawior z cukinii z majonezem – skład
3 kg cukinii dużej (nie młodej) bez skórki i nasion – waga po obraniu
0,5 kg cebuli (waga po obraniu)
250 g koncentratu pomidorowego
100 ml oleju o neutralnym smaku – użyłam słonecznikowego
250 g majonezu – oczywiście jak najbardziej może to być domowy albo wegański majonez
100 g cukru (jeśli musisz, to zastąp ksylitolem lub erytrytolem)
10 ząbków czosnku
łyżeczka mielonego pieprzu (lub więcej, jeśli lubisz)
łyżka soli kamiennej
2-3 łyżki octu winnego/jabłkowego/owocowego/ziołowego – do smaku, a jeśli chcesz użyć octu spirytusowego 10%, to zacznij od 1 łyżki
Cukinie i cebule przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
Warzywa włóż do bardzo dużego garnka (pryska trochę podczas gotowania, więc wysokie ścianki garnka bardzo się przydają), a następnie dodaj koncentrat pomidorowy, majonez, olej i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez godzinę, często mieszając, żeby się nie przypaliło, szczególnie na początku. Później wystarczy podejść do garnka raz na 10-15 minut.kawior z cukinii z majonezem
Dodaj sól, cukier, pieprz, czosnek. Gotuj jeszcze przynajmniej przez godzinę, a czas gotowania zależy od końcowej konsystencji, którą chcesz uzyskać. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj ocet winny (zacznij od 2 łyżek) i sprawdź smak.czosnek
Przełóż do wyparzonych niedużych słoików (moje słoiki mają pojemność 200 ml), pasteryzuj przez około 15 minut od momentu zagotowania wody w kotle. Większe słoiki trzeba pasteryzować odpowiednio dłużej.
Najlepsze są stare, twarde, przerośnięte cukinie, wtedy kawior/ikra ma odpowiednią, ziarnistą konsystencję.
Ukraiński kawior z cukinii z majonezem – skład
3 kg cukinii dużej (nie młodej) bez skórki i nasion – waga po obraniu
0,5 kg cebuli (waga po obraniu)
250 g koncentratu pomidorowego
100 ml oleju o neutralnym smaku – użyłam słonecznikowego
250 g majonezu – oczywiście jak najbardziej może to być domowy albo wegański majonez
100 g cukru (jeśli musisz, to zastąp ksylitolem lub erytrytolem)
10 ząbków czosnku
łyżeczka mielonego pieprzu (lub więcej, jeśli lubisz)
łyżka soli kamiennej
2-3 łyżki octu winnego/jabłkowego/owocowego/ziołowego – do smaku, a jeśli chcesz użyć octu spirytusowego 10%, to zacznij od 1 łyżki
Cukinie i cebule przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
Warzywa włóż do bardzo dużego garnka (pryska trochę podczas gotowania, więc wysokie ścianki garnka bardzo się przydają), a następnie dodaj koncentrat pomidorowy, majonez, olej i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez godzinę, często mieszając, żeby się nie przypaliło, szczególnie na początku. Później wystarczy podejść do garnka raz na 10-15 minut.kawior z cukinii z majonezem
Dodaj sól, cukier, pieprz, czosnek. Gotuj jeszcze przynajmniej przez godzinę, a czas gotowania zależy od końcowej konsystencji, którą chcesz uzyskać. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj ocet winny (zacznij od 2 łyżek) i sprawdź smak.czosnek
Przełóż do wyparzonych niedużych słoików (moje słoiki mają pojemność 200 ml), pasteryzuj przez około 15 minut od momentu zagotowania wody w kotle. Większe słoiki trzeba pasteryzować odpowiednio dłużej.
Najlepsze są stare, twarde, przerośnięte cukinie, wtedy kawior/ikra ma odpowiednią, ziarnistą konsystencję.
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Dziś zrobiłam przyprawę dukkah. Znacie?
Podaję za blogiem Lady Kitchen:
Dukkah wersja podstawowa:
35 g (3 łyżki) uprażonych orzechów laskowych
15 g (2 łyżki) uprażonego sezamu białego
5 g (1 łyżka) nasion kolendry
5 g (1 łyżka) nasion kuminu (może być kumin mielony w tej samej ilości)
5 g (1 łyżka) nasion kopru włoskiego
3 strączki (ok. 3 gramy) suszonego chilli
3 g (1 łyżeczka) suszonej mięty
5 g (czubata łyżeczka soli).
Wszystkie przyprawy – oprócz mięty i soli – prażymy, studzimy, wsypujemy do uprażonych orzechów i sezamu, dodajemy sól i miętę, następnie wszystko ucieramy lub mielimy.
Ja dodałam jeszcze migdały i trochę orzechów nerkowca, robiłam w robocie planetarnym, moment i miałam proszek z orzechów.
Sezam, podprażony plus kolendrę ziarna i proszek z kuminu dodałam na sekundę, po rozdrobnieniu orzechów. Chilli 2 małe, suszone papryczki. Następnym razem orzechy zmielę dosłownie z 2 sekundy. Nie dałam kopru włoskiego, bo nie miałam.
Będę stosować jako przyprawę do warzyw, posypkę do chleba, past itp.
Jest naprawdę super! Pachnie w całej kuchni po prażeniu przypraw.
Polecam też herbatkę z pokrzyw baby i dziki szczypiorek do jedzenia.
Podaję za blogiem Lady Kitchen:
Dukkah wersja podstawowa:
35 g (3 łyżki) uprażonych orzechów laskowych
15 g (2 łyżki) uprażonego sezamu białego
5 g (1 łyżka) nasion kolendry
5 g (1 łyżka) nasion kuminu (może być kumin mielony w tej samej ilości)
5 g (1 łyżka) nasion kopru włoskiego
3 strączki (ok. 3 gramy) suszonego chilli
3 g (1 łyżeczka) suszonej mięty
5 g (czubata łyżeczka soli).
Wszystkie przyprawy – oprócz mięty i soli – prażymy, studzimy, wsypujemy do uprażonych orzechów i sezamu, dodajemy sól i miętę, następnie wszystko ucieramy lub mielimy.
Ja dodałam jeszcze migdały i trochę orzechów nerkowca, robiłam w robocie planetarnym, moment i miałam proszek z orzechów.
Sezam, podprażony plus kolendrę ziarna i proszek z kuminu dodałam na sekundę, po rozdrobnieniu orzechów. Chilli 2 małe, suszone papryczki. Następnym razem orzechy zmielę dosłownie z 2 sekundy. Nie dałam kopru włoskiego, bo nie miałam.
Będę stosować jako przyprawę do warzyw, posypkę do chleba, past itp.
Jest naprawdę super! Pachnie w całej kuchni po prażeniu przypraw.
Polecam też herbatkę z pokrzyw baby i dziki szczypiorek do jedzenia.
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Podaję za blogiem Hajduczek naturalnie.
250 g liści czosnku niedźwiedziego (wraz z łodyżkami, jeśli czosnek jest młody, kwietniowy – jak mój)
150 ml oliwy z oliwek + trochę do nalania na wierzch w każdym słoiku
30 g nierafinowanej soli – tym razem użyłam soli morskiej
sok z połowy cytryny
Czosnek niedźwiedzi pokroiłam z grubsza. Wraz z solą, oliwą i sokiem z cytryny zblendowałam w speedcooku, ale można użyć dowolnego sposobu. A więc blendera, malaksera, thermomixu, maszynki do mięsa, a nawet drobniutko posiekać i po prostu wymieszać wszystko. Sok z cytryny można zastąpić dobrym octem (musi to być jednak ocet pasteryzowany – ma zakwasić środowisko, nie wprowadzając do pasty żywych bakterii). Obniżenie pH produktu ma na celu eliminację niebezpieczeństwa powstania w długo przechowywanym słoiku jadu kiełbasianego. Nie zapomnij więc o cytrynie lub pasteryzowanym occie, jednak nie używaj octu spirytusowego! Gotową pastę włóż do wyparzonych słoików i na wierzch nalej warstewkę oliwy, aby odciąć dopływ powietrza. Dopiero wtedy słoiki zakręć. Możesz je przechowywać przez rok w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce.
Ja robiłam w robocie planetarnym. Miałam około 0,5 kg liści czosnku.
Podaję za blogiem Hajduczek naturalnie.
250 g liści czosnku niedźwiedziego (wraz z łodyżkami, jeśli czosnek jest młody, kwietniowy – jak mój)
150 ml oliwy z oliwek + trochę do nalania na wierzch w każdym słoiku
30 g nierafinowanej soli – tym razem użyłam soli morskiej
sok z połowy cytryny
Czosnek niedźwiedzi pokroiłam z grubsza. Wraz z solą, oliwą i sokiem z cytryny zblendowałam w speedcooku, ale można użyć dowolnego sposobu. A więc blendera, malaksera, thermomixu, maszynki do mięsa, a nawet drobniutko posiekać i po prostu wymieszać wszystko. Sok z cytryny można zastąpić dobrym octem (musi to być jednak ocet pasteryzowany – ma zakwasić środowisko, nie wprowadzając do pasty żywych bakterii). Obniżenie pH produktu ma na celu eliminację niebezpieczeństwa powstania w długo przechowywanym słoiku jadu kiełbasianego. Nie zapomnij więc o cytrynie lub pasteryzowanym occie, jednak nie używaj octu spirytusowego! Gotową pastę włóż do wyparzonych słoików i na wierzch nalej warstewkę oliwy, aby odciąć dopływ powietrza. Dopiero wtedy słoiki zakręć. Możesz je przechowywać przez rok w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce.
Ja robiłam w robocie planetarnym. Miałam około 0,5 kg liści czosnku.
- Igala
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2564
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Super przepis ale nie skorzystam bo u mnie czosnek marny. Przyprawy Dukkah nie znam;ciekawe jaki ona ma smak?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Igala, ma korzenno, orzechowy, ciut miętowy i pikantny smak- bo moje chilli było ostre, mimo, że małe. Warto zrobić, bo fajnie podkręca nawet zwykłą kanapkę. Nie używam już teraz do nich soli i pieprzu, tylko dukkah. Można zrobić grubiej mielone.
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Pizzerinki, według wcześniej podawanego przepisu.
Farsz- pesto z zielonej bazylii, mój keczup paprykowy, mozarella i hallumi tarte, pieczarki, pomidorki koktajlowe, papryka czerwona, czerwona cebula, bazylia suszona, rukola. Zawsze smaruję ciasto sosem, na to daję trochę sera, rozkładam równomiernie składniki, posypuję ziołami i daję jeszcze trochę sera.
Oto efekt:
Do ciasta na pizzę dodaję suszony czosnek, oregano i gałkę muszkatołową.Shire pisze: ↑16 sie 2019, o 22:14
Przepis na pizzę
-120 g mąki pszennej/orkiszowej
- 10 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- ok pół szklanki letniej wody
-oliwa- wg uznania, ile zabierze ciasto przy wyrabianiu
Przygotowanie ciasta:
mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem i polać taką ilością letniej wody, żeby palcami dało się rozetrzeć drożdże na zaczyn. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie pracować. Po tym czasie dodać sól, oliwę i pozostałą letnią wodę.
Ja do ciasta dodaję też trochę gałki muszkatołowej, oregano, czosnku granulowanego/suszonego. Ciasto wyrobić na elastyczną, miękką kulę, przykryć ściereczką, zostawić by urosło i odpoczęło. Potem podsypywać mąką i rozwałkowywać bardzo cienko. Posmarować sosem pomidorowym, nakładać farsz i ser. Pizzę wkładać do bardzo mocno nagrzanego piekarnika- ja włączam 220 na 20 minut i do takiego piekarnika wkładam pizzę, wtedy ona nie rośnie w górę.
Farsz- pesto z zielonej bazylii, mój keczup paprykowy, mozarella i hallumi tarte, pieczarki, pomidorki koktajlowe, papryka czerwona, czerwona cebula, bazylia suszona, rukola. Zawsze smaruję ciasto sosem, na to daję trochę sera, rozkładam równomiernie składniki, posypuję ziołami i daję jeszcze trochę sera.
Oto efekt:
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Może prościzna, ale ja uwielbiam!
Wiosenny twarożek z ziołami i rzodkiewką
twaróg półtłusty
2 łyżki śmietany/jogurtu na 250 gr sera
pęczek rzodkiewek starty na średnich oczkach
dużo posiekanego szczypiorku, czosnku niedźwiedziego, czosnaczku lub innych ulubionych ziół
sól i pieprz do smaku
kilka ząbków czosnku przesiekanych i roztartych z odrobiną soli
Twaróg rozgnieść widelcem, zetrzeć redyski, posiekać i rozetrzeć czosnek, posiekać zioła. Doprawić do smaku i wymieszać z twarogiem i jogurtem/śmietaną.
Pycha!
Wiosenny twarożek z ziołami i rzodkiewką
twaróg półtłusty
2 łyżki śmietany/jogurtu na 250 gr sera
pęczek rzodkiewek starty na średnich oczkach
dużo posiekanego szczypiorku, czosnku niedźwiedziego, czosnaczku lub innych ulubionych ziół
sól i pieprz do smaku
kilka ząbków czosnku przesiekanych i roztartych z odrobiną soli
Twaróg rozgnieść widelcem, zetrzeć redyski, posiekać i rozetrzeć czosnek, posiekać zioła. Doprawić do smaku i wymieszać z twarogiem i jogurtem/śmietaną.
Pycha!
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Dżem truskawkowy z masłem (podaję za stroną Hajduczek naturalnie:
2 kg truskawek
600 g cukru
200 g cytryn, a raczej wyciśnięty z nich sok
30-40 g pektyny albo dwa opakowania Żelfixu 3:1
około 40 g masła
Wykonanie
1. Truskawki opłucz na sicie, odsącz dokładnie i obierz z szypułek. Pokrój na mniejsze kawałki, na przykład na ćwiartki. Włóż do szerokiego rondla. Dodaj cukier, sok z cytryn, masło i zagotuj krótko. Przykryj i pozostaw do następnego dnia.
2. Nazajutrz odlej część płynu (około szklanki) do innego garnuszka, wsyp do tej odlanej części pektynę (lub żelfix). Wymieszaj dokładnie trzepaczką rózgową i odstaw na bok, dodasz do dżemu dopiero pod koniec gotowania.
3. Resztę truskawek z cukrem, cytryną i masłem doprowadź do wrzenia i gotuj na najmniejszym palniku przez jakieś 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj rozmieszaną pektynę, wymieszaj dokładnie i utrzymuj stan lekkiego wrzenia przez kolejne 2-3 minuty.
4. Gotowy dżem z truskawek rozlej do wyparzonych słoików i od razu zamykaj (zakrętkami, też wyparzonymi). Możesz na jakiś czas postawić je dnem do góry i potem odwracać. Niech słoiki stygną powoli, na przykład pod kocykiem.
W związku z tym, że dżem truskawkowy ma tendencję do utraty koloru, dodatek żelfixu jest absolutnie niezbędny, bo inaczej będziemy jeść zimą burą breję.
2 kg truskawek
600 g cukru
200 g cytryn, a raczej wyciśnięty z nich sok
30-40 g pektyny albo dwa opakowania Żelfixu 3:1
około 40 g masła
Wykonanie
1. Truskawki opłucz na sicie, odsącz dokładnie i obierz z szypułek. Pokrój na mniejsze kawałki, na przykład na ćwiartki. Włóż do szerokiego rondla. Dodaj cukier, sok z cytryn, masło i zagotuj krótko. Przykryj i pozostaw do następnego dnia.
2. Nazajutrz odlej część płynu (około szklanki) do innego garnuszka, wsyp do tej odlanej części pektynę (lub żelfix). Wymieszaj dokładnie trzepaczką rózgową i odstaw na bok, dodasz do dżemu dopiero pod koniec gotowania.
3. Resztę truskawek z cukrem, cytryną i masłem doprowadź do wrzenia i gotuj na najmniejszym palniku przez jakieś 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj rozmieszaną pektynę, wymieszaj dokładnie i utrzymuj stan lekkiego wrzenia przez kolejne 2-3 minuty.
4. Gotowy dżem z truskawek rozlej do wyparzonych słoików i od razu zamykaj (zakrętkami, też wyparzonymi). Możesz na jakiś czas postawić je dnem do góry i potem odwracać. Niech słoiki stygną powoli, na przykład pod kocykiem.
W związku z tym, że dżem truskawkowy ma tendencję do utraty koloru, dodatek żelfixu jest absolutnie niezbędny, bo inaczej będziemy jeść zimą burą breję.
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
W tzw. "międzyczasie" powstały jeszcze:
Syrop z kwiatów bzu z płatkami róży (tu na zdjęciu razem z truskawkowymi dżemikami)
Sok z czerwonej porzeczki
I przedwczoraj syrop z pięknej, nagrzanej słońcem, wonnej, w pełni rozkwitu lipy, a właściwie jej kwiatów.
Na krzakach już dojrzewa czarna porzeczka- będzie sok i dżem z cynamonem.
Syrop z kwiatów bzu z płatkami róży (tu na zdjęciu razem z truskawkowymi dżemikami)
Sok z czerwonej porzeczki
I przedwczoraj syrop z pięknej, nagrzanej słońcem, wonnej, w pełni rozkwitu lipy, a właściwie jej kwiatów.
Na krzakach już dojrzewa czarna porzeczka- będzie sok i dżem z cynamonem.
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Nie próżnuję słoikowo.
Po porzeczkach i lipie robiłam dwie pasty pomidorowo- paprykowe.
Harissę
I Muhammarę
Przyznaję obie są super, na bazie papryki słodkiej i chilli, różnych przypraw. Muhammara ma dodatkowo orzechy, bułkę tartą, syrop z granatów, suszone pomidory. Można używać jako smarowidło, zwłaszcza Muhammarę, harissa sprawdzi się jako dodatek do marynat, sera grillowanych warzyw itp.
Po porzeczkach i lipie robiłam dwie pasty pomidorowo- paprykowe.
Harissę
I Muhammarę
Przyznaję obie są super, na bazie papryki słodkiej i chilli, różnych przypraw. Muhammara ma dodatkowo orzechy, bułkę tartą, syrop z granatów, suszone pomidory. Można używać jako smarowidło, zwłaszcza Muhammarę, harissa sprawdzi się jako dodatek do marynat, sera grillowanych warzyw itp.