Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Post »

Mam wielką słabość do ceglanych ścian. One mają taki urok, ze nawet gdyby przed nimi rósł łan perzu, wyglądałyby uroczo. ;:173 z
Ale wygląda niezwykle, bo te domeczki dla pszczół fajnie powiesiłaś i te skrzyneczki! Cudo!
A do roślin polecam terakotowe doniczki. Dlatego, że woda przez nie przesiąka i paruje na całej powierzchni, chłodząc podłoże. Tak chłodzą wodę w konwiach w ciepłych krajach, tam gdzie nie ma lodówek.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko kupiłam różę w donicy z pąkami więc już mi kwitnie ;:306 . Te w ogrodzie lada moment i także zakwitną. Już nie mogę się doczekać bo kilka ma baaardzo dużo pąków . Twoje na pewno też za chwilkę pokażą swoje kolory . Bardzo dziękuję za pochwałę moich leżakowych Kwiatków ;:196 .

Iwonko- iwek same komplementy , bardzo dziękuję ;:196 . Miło czytać takie słowa . Łubin jest taki granatowo- fioletowy z lekko żółtym . Nie wiem czy łubiny z nasion powtarzają cechy mateczne ale postaram się zebrać nasiona ( chociaż nigdy tego nie robiłam ) . Gdybyś chciała to jesienią mogę wysłać Ci sadzonkę .

Ewo mam właśnie takie blade żółte z kremowym i te chcę zostawić ale te słoneczka jakoś mi nie pasują. Chociaż nie powiem, że są brzydkie . Na Edenkę wpadłam przypadkiem i to był zupełnie nieplanowany zakup. Urzekły mnie jej pąki i nie mogłam jej nie kupić. Moje rogusy rosną w takim trudnym miejscu, że chyba nic innego nie dałoby tam rady. Mają trochę miejsca więc mogą się rozłazić.

Jolu dziękuję za miłe słowa ;:196 . Co do irysów to nie jest tak, że nie podobają mi się żółte. Po prostu sąsiadka ma wzdłuż ogrodzenia żółte irysy i uwierz mi mam ich aż nad to. Trochę kolidują z moimi planami kolorystycznymi ;:306 . No nie pomyślałam o tym :roll: . Na razie chcę je oddać koleżance ale może w przyszłości jak już będę miała więcej miejsca zaproszę je z powrotem . Twój kolaż przepiękny ;:138 . Nie musisz usuwać tego zdjęcia ;:168 . Pozdrawiam :wit .

Aniu może masz i rację ;:224 . Jak na razie moje dziewczyny nie wykazują większych chęci pomocy ;:306 . No może czasami Emilka coś tam podleje albo wyplewi .

Jolu-April moja Edenka to świeżynka zakupiona już z pączkami. Mam jeszcze jedną ale ta sadzona jesienią jest malusia i ma równie malusi jeden pąk. Kiedyś zakwitnie . Obie Edenki rosną u mnie na słonecznym stanowisku i nie wiem czy nie mają zbyt upalnie :roll: . Czas pokaże jak będą rosły. Mój łubin miał być biały . Kupiłam sadzonkę ale białego to tam nie widzę ;:306 .

Izabelo jest mi niezmiernie miło czytać Twoje pochlebne opinie ;:168 . Bardzo dziękuję za tyle komplementów ale nie jestem pewna czy mi się należą ;:131 . Staram się jak tylko mogę bo ogródek to moja odskocznia ,moja miłość ;:108 . Jestem szczęśliwa, że dostałam od losu to moje małe królestwo ;:108 .

Miłko ja do ceglanej ściany musiałam dojrzeć. Wstyd pisać ale miałam w głowie plan żeby zburzyć stodołę :oops: . Dobrze, że mój eM przemówił mi do rozumu bo poza tym, że mamy w tym budynku sporo miejsca na różne przedmioty to w dodatku cegła fajnie wygląda . Dziękuję ;:196 . Co do doniczek to byłam przekonana, że terakota to jest to samo co plastik :oops: . Dzięki za podpowiedź .

Pozdrawiam i spokojnej nocy życzę a ja lecę do Was .
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rzeczywiście u Ciebie już lato Ewelinko. Też mam taki domek dla owadów, leży już drugi miesiąc, a ja nie wiem gdzie go powiesić :wink:

Piękne białe goździki, moje jakoś nie chcą przybierać na masie.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwio goździki radzą sobie u mnie świetnie ;:108 . Najwidoczniej im u mnie pasuje. Domki dla owadów są bardzo fajną dekoracją , powieś gdzieś koniecznie ;:333 . Ciekawi mnie tylko czy faktycznie jakiś owad tam zamieszka ;:173 .

Zostawiam kilka słonecznych fotek i uciekam bo obowiązki wzywają :wit .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

WC zaczyna kwitnąć ;:138 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gizelka w tym roku postarała się :tan , ma masę pąków ;:333 .

Obrazek

Obrazek

Róża NN

Obrazek

Powojnik Juuli.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i udanego dnia życzę :wit .
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Domki się pięknie prezentują ;:333 W ogóle fajna aranżacja przy tej ścianie :D

Róże dają czadu ;:oj
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Ewelko, chciało by sie powiedzieć ;:oj Twoje róże, chyba rosną na drożdżach a to nie drożdże tylko Twoje złote rączki, które tak
dbają a różyczki Ci sie odwdzięczają ;:167 Gizelka ma masę paków a moja malutka dopiero ,,osesek, :tan
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ceglana ściana to rarytas,ja z kolei chcę sobie murek z takiej cegły postawić i pewnie kiedyś to zrealizuję :uszy
Róże już lada chwila,ale będzie radość ;:138 Gizelka to Ghislaine de Feligonde?
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

Peonie fantastyczne ;:oj moje nie zakwitły w tym roku :twisted:
"WC zaczyna kwitnąć" hihiih ale nie ma zapachu WC?? ;:224 :;230
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, widzę Twoje piwonie w rozkwicie, ;:333 moje w tym roku ubogie w kwiatki. ;:222 Zawsze miały multum kwiecia, a teraz niektóre wręcz jednym pąkiem się pysznią. Leniuszki. ;:224
Różyczki już rozwijają pączki... pięknie! ;:63 ;:63 ;:63
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

I ja też nie mogę się doczekać, aż te wszystkie pączusie się otworzą. Gizela? Muszę zobaczyć co to za cudo.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Czy to Polska ? ;:oj Róże takie wielkie ;:224
U mnie sadzone wiosną pączkują.
O dziwo najszybsza okazała się Pashmina .
Pomalowane skrzynki na ceglanym tle wyglądają rewelacyjnie ;:215
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Niedawno musiałam obmyślać taniec słońca a teraz przydałby się taniec deszczu ;:306 . Ziemia u mnie sucha z wierzchu jak wiór i o plewieniu w dalszym ciągu nie ma mowy . Szkoda, bo chwasty postanowiły zawładnąć rabatami . Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu będę mogła oddać się plewieniu :;230 bo podobno ma coś popadać . No zobaczymy :roll: . Mój warzywnik wygląda okropnie a obiecałam sobie, że w tym roku będę miała ładne warzywa . No niestety znowu się nie uda. Nie dość, że ziemia w tamtym miejscu jakaś licha, to chwasty sieją się na potęgę i w dodatku coś obgryzało młode listeczki . Podejrzewałam ślimaki i rozsypałam środek no ale to niewiele pomogło . Fasolka szparagowa w ogóle nie wzeszła , ogórek też nie bardzo ;:222 . Szkoda. Mam nadzieję, że w przyszłym roku będę mogła założyć warzywnik w nowym miejscu .

Obrazek

Aniu dziękuję ;:196 . Róże lada dzień ;:138 .

Obrazek

Wandziu tak na prawdę tylko kilka róż wygląda po tej zimie bardzo dobrze. Pozostałe słabo, zwłaszcza wielkokwiatowe, które musiałam ciąć nisko. Reszta to młodziki sadzone wiosną lub jesienią więc na solidne krzewy i masę kwiatów muszę poczekać do przyszłego roku ;:224 . Moją Gizelkę sadziłam jesienią 2015r. W zeszłym roku miała kilka kwiatów ale głównie szła w pędy. Zimę przetrwała bez zabezpieczenia ;:oj i teraz czekam co pokaże :tan .

Obrazek

Aniu- Annes na pewno zrealizujesz swoje marzenie w swoim czasie ;:196 . Jak dokupimy działkę i zmienimy wjazd to będę miała do dyspozycji kilkanaście metrów ceglanej ściany przy zachodniej ścianie stodoły. Jak nic będą tam pnącza. Tak, Gizelka to Ghislaine de Feligonde ;:108 .

The President

Obrazek

Lenko WC = Winchester Cathedral , ma taki skrót ciekawy :lol: . Pachnie bardzo ładnie chociaż dość słabo . Moje piwonie w tym roku całkiem fajnie kwitną a jak pachną ;:173 .

Obrazek

Lucynko ja jestem zadowolona z piwonii bo w zeszłym roku praktycznie przegapiłam ich kwitnienie bo byłam na turnusie z córką. Nawet nie wiem ile wtedy miały kwiatów . Jedyne o co muszę zadbać na przyszłość to jakieś mądre podpory dla nich bo bambus i sznurek to najwidoczniej za mało . Na róże czekam z utęsknieniem ;:138 .

Obrazek

Małgosiu Gizelka to Ghislaine de Feligonde ;:108 . Na pewno znasz tą różę. Mam ją od jesieni 2015r ale dopiero w tym pokaże sporo kwiatów . Czekam z niecierpliwością :heja .

Zakulkowana NN

Obrazek

Seba Polska, Polska ;:306 . Róże wielkie bo przetrwały bez uszczerbku zimę. Niewiele mam takich ale są . To one prezentują się najlepiej . U mnie róże sadzone wiosną również pączkują. Jedynie te sadzone w maju po przecenie na razie nie zamierzają no ale to zrozumiałe. Jest wśród nich Pashmina ale wierzę, że ujrzę tego roku przynajmniej jeden kwiat . Dziękuję ;:196 .

Obrazek

Mary Rose.

Obrazek

Obrazek

Ballerina .

Obrazek

Niobe .

Obrazek

Pąk na Annabell .

Obrazek

Gizelka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i udanej soboty Wam życzę :wit .
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Pobiegałam Ewelinko po Twoim ogrodzie i jestem zachwycona.. ;:180 ;:215
Balerina da czasu, tyle pąków, bardzo jestem też ciekawa Twoje Gizelki, ja swoją mam od jesieni i ona już ma pączuś!!! Co mnie zaskoczyło, bo podobno na pędach ubiegłorocznych kwitnie.
Z tym deszczem, to masz rację przydałby się bo suchości, ja po ostatnich opadach wzruszyłam trochę ziemię przy kwiatach i to jest sposób, potem łatwiej wyciągnąć jakiegoś chwasta niż z betonu... tam gdzie nie przedrapałam ziemi betonik ;:222
Z fasolką to jest coś na rzeczy, bo u mojej mamy też nie wzeszła, ani groszek cukrowy... Fasola "Jan" też się ociąga.
Więc może zły czas na strączkowe? Ale spróbuj jeszcze raz z fasolką, tylko namocz nasionka.

Spokojnego weekendu ;:168
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ewelinko, cudne, prawdziwie letnie widoki masz w ogrodzie. Ależ to piękny okres, prawda ? Cały rok czekamy na ten pokaz :D Można nie wchodzić do domu, tylko podziwiać bez końca.
Domki dla owadów gdzie kupiłaś ? Ja mam jeden zrobiony przez M i dzieci i ciągle mi mało :wink:
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Super połączenie białej piwonii z fioletowym czosnkiem ozdobnym ;:215
Ściany czy elewacje z cegły bardzo mi się podobają, dają fajny klimat w ogrodzie. A Ty w dodatku je ciekawie ozdobiłaś tymi maleńkimi domkami ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”