Familokowego ciag dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Familokowego ciag dalszy

Post »

Ja mam taką sporą LL, i Pirouette ... obiecałam je Bogusi jeśli nic złego się im nie stanie... aaa... i jeszcze mam Cottage R... wszystkie już kwitły w zeszłym sezonie.
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Jadziu, dzięki Tobie będę się baczniej przyglądała co fruwa, skacze po moich roślinkach .Muszę poczytać które są pożyteczne a które należy ;:163 .
tak się zastanawiam, że w trakcie oprysków trujemy i te pożyteczne i szkodniki. :(
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

WANDZIU jeśli zaprosimy do ogródka sporo ptaków to one też pomogą w walce z niszczycielami roślin .To przecież dla nich przysmak.Niestety nie mam drzew, dlatego muszę w inny sposób przyciągnąć pożyteczne owady.W lecie nastawiałam wodę w płytkich talerzach dla owadów i ptaków ,żeby chociaż w ten sposób ich przyciągnąć
GABI LL jest mocna nie ugnie sie przed takim mrozem, bo pod śniegiem było cieplutko .Widać to po cebulowych i nie tylko ,ze juz chcą sie wydostać na światło dzienne .Cottage tez śliczna Pirouette moje patyczki dopiero od jesieni więc trochę trzeba będzie poczekać na kwiaty

Obrazek

larwy tego owada nie trzeba nikomu przedstawiać i zachwalać ,ze pożyteczna

Obrazek

Bujanki zawisają w powietrzu nie tylko po to, by zdobywać pokarm. Samiczki wykorzystują tę umiejętność również do składania jaj. W jaki sposób? W iście bombowym stylu! Najpierw samice wyszukują gniazda zakładane przez pszczolinki. Kiedy im się uda, zawisają tuż nad nimi (a często nad różnymi zagłębieniami, które tylko je przypominają), podginają odwłoki i dosłownie strzelają w nie swymi jajeczkami. Bardzo wieloma zresztą. Jakby tego było mało, dużo wcześniej, samice przysiadają na ziemi i gromadzą ziarenka piasku, w specjalnych komorach, gdzie obtaczają nimi swoje jaja. Dzięki temu, w czasie ich? zrzucania, jaja są cięższe i łatwiejsze do ukrycia. W ten sposób powstają najprawdziwsze bomby? tyle, że biologiczne. resztę na ich temat na tym blogu https://swiatmakrodotcom.wordpress.com/ ... y-koliber/
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Jadziu w ogrodzie mam powieszone 4 budki dla szpaków , na pergoli z winogronem zawsze gnieżdżą się kosy, dzikie gołębie zakładają gniazda na świerkach. Zimą mamy porozstawiane karmniki , słoninkę tez wieszamy, jednym słowem dokarmiamy ptaszki. lubię jak coś mi śpiewa ,ćwierka nad głową. Pod wiatą z drewnem zimują jeże, to im podsypujemy kociej karmy. Dbamy o jeże bo one zjadają młode żmije. ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

WANDZIU U nas jest sporo kosów i sikorek też mam rozwieszone karmniki na ogródku i kule na pergoli.Co im będę żałować, Sąsiad ma wiśnie ,jabłko i gruszę .Głupie kosy zakładają gniazda tam gdzie koty mogą dosięgnąć, ale też i wstrętne sroki wykradają jajka kosom .Słyszałam wiele razy jak biedne kosy lamentowały i odstraszały sroki ,lecz one są bezczelne i nie dają za wygraną.Zmniejszy sie w ten sposób populacja kosów
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Jadziu dziękuję, naukę o owadach mamy jak na dłoni ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Jadziu dziękuję za wspaniałe opisy robaczków ;:180 teraz będę wiedział co i jak i nie będę wybijał niepotrzebnie ;:215
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MARIUSZU jak się nie ma co robić to lata się po ogródku z aparatem i wyszukuję owadów.Niestety trzeba być entomologiem ,żeby te drobne szczególiki wyłapać, bo niby taki sam owad, a ma całkiem inne imię.Nie zawsze udaje mi się szczególnie jak są młodzieżą :wink: np na tej fotce zastanawia mnie czyje to są dzieci czy nie czasem Łanochy pobrzęcz,bo trochę podobne i w szybkim tempie zmieniły miejsce

Obrazek

IWONKO jeśli umiem i wiem, to dlaczego nie mam sie podzielić wiedzą ;:180 Niektóre owady są piękne, inne wielkie inne mają długie czułki jak np Wonnica piżmówkaa tu na jej temat https://swiatmakrodotcom.wordpress.com/ ... od-owadow/

Obrazek

Obrazek

a tu na temat Odorka zieleniaka https://swiatmakrodotcom.wordpress.com/ ... czypiorek/
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Wiesz i jest tak, że wiele tych robaczków widzę u siebie, ale nie wiedziałam jak się nazywają i czy mogę im ufać, więc teraz jestem mądrzejsza ;:215
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niezłą lekcję dzisiaj miałam na temat "robaczków" mniejszych i większych ;:215 Szkoda, że człowiek jest zaganiany i nie ma więcej czasu, by przyjrzeć się temu co nas otacza. Dziękuję więc za doskonałą lekturę ;:196 .

Jadziu nie będę oryginalna i powiem, że liliowiec Night Embers' jest prześliczny. Twoje patyczkowe przedszkole imponujące. Bardzo jestem ciekawa jak tam moje patyczki z ogrodu,mam nadzieję, że żyją bo te "domowe' wszystkie wyrzuciłam ;:224 . Śniegu w tym roku nie brakuje, więc może i te -20 przetrzymały. Przynajmniej mam taką nadzieję.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jadziu warto podglądać naturę, sporo się dzieje w naszych ogrodach a nie zawsze wiem co jest co... Ja strasznie nie lubię tych pluskwiaków, już kilka razy "nadziałam" się na maliny po ich przejściu... ;:222
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Chyba też muszę wrócić do fotografowania żyjątek... jakoś ostatnio zaniedbałam ten temat... choć nie iem czy u mnie jest taki uradzaj na te stworzonka...
Te czarne, to one się chyba zwijają w kuleczkę jak się nie mylę ?
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Wypadałoby mi wydrukować te zdjęcia i opisy i powiesić przy wejściu do ogrodu ;:172
Jadziu, Ty je wszystkie sfotografowałaś? I wszystkie je widujesz w swoim ogrodzie? ;:oj
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BEATKO przecież zawsze piszę ,ze u mnie wszystkiego jest dużo nawet owadów :;230 W ubiegłym roku sporo owadów się nie pojawiło są tez stali bywalcy i wszystkie te gatunki znajduję na różach czy różanych liściach :;230
GABI rób fotki przecież Twoje fotki są jak prawdziwe w porównaniu do moich ;:215Niestety na wszystko trzeba mieć czas czego Ci brakuje.Można by założyć taki wątek z opisami pożytecznych i szkodników.Szukam wciąż tych czarnych i wczoraj coś znalazłam lecz to nie było to bo larwa tego owada jest całkiem inna chociaż dorosła postać wygląda podobnie jak te maluchy.Zobaczymy w tym sezonie jakich dorosłych owadów będzie więcej
BASIU jak wchodzę do ogródka to najpierw robię przegląd wszystkich róż i zawsze coś znajdę ciekawego :D już tęsknię do latania z aparatem po ogródku ,żeby jeszcze fajne fotki mi wychodziły to byłby już totalny sukces.Niestety niektóre są tak szybkie ,że nawet nie zdąży otworzyć się przesłona :;230
DAYSY od tej zimy wiem na pewno ,że ukorzenianie patyczków w domu to bezsens ,chociaż patyczek Rose der hoffnung na razie żyje, a te które calutka zimę były za oknem tez żyją.Teraz wniosłam je do domu ,żeby trochę przyspieszyć ich rozwój :wink:Dobrze ,że na te wyrywne narzuciłam śniegu i że calutki śnieg nie stopniał ,bo teraz jest -10 brrrrr
IWONKO ;:196 cieszę sie ,ze chociaż w małej części mogłam pomóc w uratowaniu niejednego owada :oops:

Obrazek

https://swiatmakrodotcom.wordpress.com/ ... ugie-nogi/ tu opis tego owada

Obrazek

żywią się martwymi owadami ,pyłkiem , spadzią, nektarem, Larwy żerują w glebie na rozkładającej się materii organicznej roślinnego i zwierzęcego pochodzenia

Obrazek

Obrazek

na temat tego prawie nic nie znalazłam ale widocznie też nie groźny osobnik

Obrazek

na koniec trochę horroru czyli samo życie :wink: ;:174
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Biedroneczki to moje ulubione pomocniczki, rok temu jak już sezon się kończył i nie chciało mi się pryskać nasturcji zostawiłam je na pastwę mszyc, ale po dwóch tygodniach zostały pięknie oczyszczone przez biedronki. Czasem wystarczy oddać sprawy w ręce natury :wink:
Ale rozbójnik z tego kwieciaka, trzeba mu powiedzieć, że pszczoły są w naszych ogrodach pod szczególną ochroną ;:173
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”