Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Re: Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Post »

Moniś ,ja też chcę twój przepis . ;:180
Ładne hortensje , czy one rosną bardzo duże?. Pod drzewem rosnie ich chyba 3 , o ile dobrze widzę. Wyglądają imponująco , może z jedną sobie sprawię , chociaż na razie nie wiem gdzie ;:224
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podsyłam fotkę jakiejś jeżówki. Teraz zapisuję nazwy odmian. Kojarzysz może, co to bedzie?

Obrazek
Posadzona w tym roku, dopiero kwitnie, a krzaczek jest wysoki, zdrowy.
Z ziół mam na razie estragon, oregano, miętę, tymianek, rozmaryn i majeranek. Wieloletnie muszę za chwilę przesadzić, pozostałe obciąć i wysuszyć. W tym miejscu będzie mała rabata, teraz jest pół na pół- wykopałam już część mięty i wsadziłam goździki, jeżówkę i kłosowiec. W tym roku "zaszalałam" z zakupami roślinek. No cóż, wcześniej działka była typowo warzywnikiem, a kwiaty mogły rosnąć tylko przy alejce. Był tam totalny miszmasz, a właściwie same chaszcze. Nie wspomniałam, że to działka kupiona przez teściów wiele lat temu, a teraz nie mają już sił, by zajmować się całością. Mają jedynie pas swojego warzywnika.
Monia, śliczne zdjecia, ja będę powoli załączać swoje.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Paula nie wiem co to za jeżówka, może purpurowa zwykła?
Pracę na zaniedbanej działce znam aż za dobrze z własnego doświadczenia- 3 lata harówy jak nic.. Ważne, żeby mąż cię wspierał, wtedy dacie radę. Pokaż mu moje zdjęcia porównawcze na 65 stronie wątku, łatwo można dostrzec efekty. Może go to zachęci? :)

Dziś pogoda do D...
Rano nie było najgorzej, wstałam ok 8 porobiłam trochę zdjęć, po śniadaniu chłopaki poszli na piłkę, a ja wzięłam się za plewienie. W truskawkach, pomimo wielokrotnego plewienia w sezonie maniana ;:224 Chwastnica dała czadu. Ziemia była miękka, nie licząc ataku hord komarów plewiło się dobrze, ale nim doszłam do końca zaczęło lać i już nie przestało z chwilowymi przerwami. Byłam zła, bo nie zrealizowałam swoich planów, a miałam uporządkować cały tył za altaną.. Na szczęście wczoraj udało się skosić trawę, większość z przodu (choć nie wszystko) wyplewiłam i poobcinałam, co przekwitło. Suma sumarum dziś oplewiłam na błysk truskawki i trochę w moim małym warzywniku, ale nie rozsadziłam rozsady kwiatów, nie oplewiłam obrzeży z tyłu. No, trochę w altanie posprzątaliśmy.

Uwijam się, bo w tygodniu ma padać, a w sobotę planuję grilla dla dziewczyn z pracy i chciałam mieć porządek. Będę też mieć roślinki do sadzenia i muszę ciut poprzesadzać moje, robiąc miejsce na róże, a na warzywniku muszę wysiać poplon (gorczyca), jak tylko wyślą. Tam więc też trzeba uprzątnąć. Mam też żywopłot do cięcia, a dnia ubywa i w tygodniu zrobi się coraz mniej. A przecież nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa z przetworami...
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniś, piękne zdjęcia z kolorowego ogrodu ;:108
Przywrotnik z lawendą i jeżówką Motlava cudnie wygada liście przywrotnika jak gunery duże.
Co z to znaczy punkt zbliżenia.Chyba też przed niektórymi roślinami padasz na kolana ;:306 , aby dobrze je uchwycić ? :D
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

U nas pogoda podobna, w ogole nie ruszam się z domu, siedzę i przygotowuję papiery do pracy, a od czasu do czasu lukam na forum, albo szukam opis jakiejś rosliny, co przyjdzie mi do głowy. A mój mąż był z teściami na grzybach i kazałam mu te grzyby zrobić ;:138
Fajnie chodzić po lesie, ale potem to obieranie...
Jeszcze kusi mnie wyjazd do szkółki po jakieś trawy. Mam tylko kostrzewę siną i Hakonechloa Nicolas (kupiła latem w sklepie internetowym)
A gotowałaś kiedyś zupkę z kurek?Tak naszła mnie ochota, będę szukać przepisu.
Mój mąż jest ciężki jeśli chodzi o działkę. Tylko powtarza, że tam ciągle jest jakaś praca i nie ma czasu na odpoczynek, że on przyjeżdża tylko kosić trawę albo po plony. Taka prawda, ja jestem prawie codziennie, po pracy to dla mnie relaks, zapominam o bólu głowy.
Może z czasem go urobię...
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę, że mogę powiedzieć, że zakończyłam zakup cebulek. Mam już 2 opakowania Flaming Purissima z Biedry i 1 Purple Pion, po 1 opakowaniu krokusów Gipsy Girl i Sky Blue z Carrefoura, 2 czosnki fioletowe giganty, 5 czosnków średniowysokich też fioletowych i to właśnie kupione internetowo, z tym, że amarantowy hiacynt x3.

Obrazek

Obrazek

Jeszcze tylko róże trzeba opłacić i koniec z wydatkami.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale będzie się działo na wiosnę. Pięknie i kolorowo. ;:215
Myślisz, że to koniec zakupów. :?
Oj nie byłabym tego taka pewna.
A róże gdzie zamawilas?
Ja też chcę kilka zamówić
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

Podobnie, jak Ania, myślę, że to nie koniec zakupów. Wszystkie jesteśmy ogrodowymi "maniaczkami". Ja miałam skończyć już miesiąc temu. A jeszcze znalazłam oferty na forum i kupuję od dwóch pań, a jeszcze cebulki...
Jeszcze gdzieś się wypatrzy inne i skusi, a potem problem, gdzie to upchnąć. :D
Kładę się spać i rozmyślam, gdzie to wsadzę...
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Naprawdę dziewczyny, ja mówię poważnie. Mąż już mi więcej trawnika nie odda, a na rabatach już mam tyle nawciskane, że jak wsadzę róże i cebulki, to już nic oprócz jakiś drobnostek nie wejdzie. Ilość roślin na metraż jest już constans. Nie myślałam, że tak szybko (po 3 latach od zakupu działki) do tego dojdzie. :shock: :? :( Tylko dla przyszłorocznych jeżówek zostaną skrawki. No chyba że zacznę coś wyrzucać/rozsadzać.

Paula, są grzyby i jakie? Warto się wybrać? Ja myślałam właśnie o czarnkowskich lasach w kierunku Trzcianki. Pamiętam je, jak jeszcze nie było obwodnicy Czarnkowa z drogi nad morze. Jestem grzybiara i wydaje mi się, że to były lasy odpowiednie do zbiorów.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Hmmm,do mnie też karton cebul dzisiaj "przybył" ;:223 a to nie wszystko,no co ja na to poradzę,źe lubię wiosną morze kwiatów ;:306
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

Monia,
my właśnie jeździmy na grzyby w kierunku Czarnkowa. Mąż nazbierał trochę podgrzybków, maślaków i kurek. Ale najlepiej wybrać się w tygodniu- tylko niestety każdy z nas pracuje, w weekend trochę ludzi zbiera grzyby. W lesie jest mokro, ale noce są dosyć chłodne, najlepiej byłoby, gdyby było trochę cieplej, wówczas grzyby będą rosły.
A ja kupiłam dzisiaj w Biedronce cebulki tulipanów i hiacyntów :D
Czy widziałyście już może cebulki w Lidlu? Kiedyś mieli ciekawe odmiany.
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Monia pozwolisz że odpowiem. Cebulki w lidlu mają być od 7 września. Sporo odmian po 4.99 i 7.99 -zobaczymy. Można sprawdzić , na stronie sklepu jest mnóstwo zdjęć.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Faktycznie dużo i ładne ;:167 Może jeszcze na coś się skuszę ;:224 :;230 Zwłaszcza te zestawy ciekawe i mam już 4 faworytów ;:167
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

Faktycznie duży wybór ;:138 i te zestawy mogą być fajne. Oby zostało coś fajnego do popołudnia. Nie moge wczęsniej, albo męża wyślę i będzie marudził :D
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zaszalałaś z cebulowymi. mnie bardzo powstrzymują te paskudne nornice, nie będę ich dokarmiać!
Coś tam kupiłam w Biedrze, ale bez szaleństw.
Co prawda, wiosna zawsze mi szkoda, ze u mnie pustawo, jednakże pamiętam rok, gdy nasadziłam ponad 400 różnych cebulek, a wiosną prawie sie poryczałam, bo kwitło może kilka tulipanów, kępka krokusów, resztę pożarły nornice...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”