Borówka amerykańska - 7 cz
- Jarowo
- 200p
- Od: 9 maja 2016, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 7 cz
Obawiam się ze korzeń nie da rady wykarmić wszystkiego.
Zastanawiam się czy wyciąć dwie najstarsze gałązki, a może wszystkie zdrewniałe skrócić o jedną trzecią?
Zastanawiam się czy wyciąć dwie najstarsze gałązki, a może wszystkie zdrewniałe skrócić o jedną trzecią?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Wytnij te najstarsze i zrób jakiś daszek, żeby zmniejszyć zapotrzebowanie na wodę.
Witam. Ja bym się nie zastanawiał i wyciął już teraz wszystko ponad tą najniższą warstwę "zieleni". Niech odbudowuje teraz system korzeniowy, który może być mocno uszkodzony i który może nie wydolić na cały krzak. Poza tym wygląda krzaczek dość nędznie u góry zatem nic nie tracisz, a możesz tylko zyskać. Jak ci się system korzeniowy odbuduje i przypilnujesz krzaczek to będzie on gęsty. Jak go pozostawisz tak jak jest to może chimerycznie rosnąć przez jakiś czas.
- Jarowo
- 200p
Masz rację krzak był zaniedbany, widać to po zagęszczeniu oraz po wielkości owoców, rósł w cieniu i w wysokiej trawie.
Zrobię jak piszecie, wytnę stare a zostawię ze 2 gałązki młode oraz będę pilnował żeby krzak miał wilgotno.
Zrobię jak piszecie, wytnę stare a zostawię ze 2 gałązki młode oraz będę pilnował żeby krzak miał wilgotno.
-
- 200p
- Od: 20 kwie 2014, o 18:12
Witam
Mam pytanie odnośnie nawożenia borówki. W tym roku nawoziłem ją głównie nawozem zakwaszającym z azotem(azot 20%). Ostatni raz nawoziłem miedzy czerwcem a lipcem (dokładnie nie pamiętam). Czy mogę teraz te borówki podsypać nawozem jesiennym (azot 4%)
Mam pytanie odnośnie nawożenia borówki. W tym roku nawoziłem ją głównie nawozem zakwaszającym z azotem(azot 20%). Ostatni raz nawoziłem miedzy czerwcem a lipcem (dokładnie nie pamiętam). Czy mogę teraz te borówki podsypać nawozem jesiennym (azot 4%)
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Znaczy siarczanem amonu nawoziłeś tak? Można teraz nawieść nawozem jesiennym(najlepiej też zakwaszającym) bądź siarczanem potasu.
Właśnie, jeśli borówka jest dobrze utrzymana i nawożona to trzeba ją szprycować co roku?patryk10015 pisze:Znaczy siarczanem amonu nawoziłeś tak? Można teraz nawieść nawozem jesiennym(najlepiej też zakwaszającym) bądź siarczanem potasu.
- patryk10015
- 500p
Nawożenie się stosuje jeśli pojawiają się niedobry jeśli ich nie widzisz nie musisz stosować nawożenie.
-- 12 wrz 2016, o 16:18 --
Jednak nawóz jesienny bym zastosował zawsze w jakimś stopniu poprawi drewnienie pędów.
-- 12 wrz 2016, o 16:18 --
Jednak nawóz jesienny bym zastosował zawsze w jakimś stopniu poprawi drewnienie pędów.
Czyli siarczan amonu? Jaka dawka?
- Jarowo
- 200p
Siarczan potasu, 1 łyżka na 10 litrów. Siarczan amonu to na wiosnę.
-
- 200p
- Od: 20 kwie 2014, o 18:12
Na opakowaniu nawozu zalecana dawca wynosiła 50g jeśli dobrze pamiętam a obok była dopiska niepełna garść. I ja taką dawkę stosuję.
Co do nawożenia siarczanem potasu lub innym zakwaszającym jesienią to nie w tym roku. Co kilka tygodni podlewam krzaczki zakwaszoną wodą i mam nadzieję, że to wystarczy.
Co do nawożenia siarczanem potasu lub innym zakwaszającym jesienią to nie w tym roku. Co kilka tygodni podlewam krzaczki zakwaszoną wodą i mam nadzieję, że to wystarczy.
- patryk10015
- 500p
Mi chodziło o siarczan potasu żeby zastosować jesienią. Kolega wyżej stosował nawóz zakwaszający z dawką 20% azotu więc skojarzyłem że zapewne jest to siarczan amonu bo taką dawkę azotu zawiera, ale tak jak mówi przedmówca stosuje się tylko wiosną. A co ma się woda zakwaszona do drewnienia pędów? Możesz i podlewać wodą zakwaszoną i teraz do końca września zastosować jedną dawkę siarczanu potasu bądź nawozu jesiennego jak wolisz.
-- 12 wrz 2016, o 21:54 --
Jeśli chodzi o dawki to wydaje mi się że 50 g siarczanu amonu na jednorazową dawkę pod borówkę to trochę sporo, dobrze ze krzaczków nie przenawoziłeś.
Kolejna część wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=97707
-- 12 wrz 2016, o 21:54 --
Jeśli chodzi o dawki to wydaje mi się że 50 g siarczanu amonu na jednorazową dawkę pod borówkę to trochę sporo, dobrze ze krzaczków nie przenawoziłeś.
Kolejna część wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=97707