Ogród Biedronki641cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Biedronki641cz.4

Post »

U mnie te lało 24 godz. temp.12 stopni. Jest jesiennie, ponuro, zimno i dżdżysto ;:222 Plany ogrodowe na ten rok mam jeszcze spore, ale czy pogoda pozwoli? Tym bardziej że wybieranie gliniastego podłoża po deszczu to trzeba mieć zdwojone siły. Nasionka miałam zebrać, a tu pogoda nie sprzyja...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam.
Dziś cieplej a w ogrodzie stoi woda.

Małgosiu spróbuj . ;:108 Ja próbuje do trzech razy. :;230 Ścieżek mam stanowczo za mało. Był kiedyś plan porobić ich więcej ale jak pomyśle,że trzeba rośliny wykopać i później znów je wsadzić to już chyba to nie dla mnie. ;:108 :wit

Alu okey. :wit

Ewelino jakoś muszę dostać się do roślin . Może i mało widoczna, bo zrobił się taki brzydki busz. :wit

aneczko1979 witaj i pozostań na dłużej. Wprawdzie ogród jeszcze kwitnący, ale tak naprawdę to już przekwita i niewiele nowego zakwitnie. Może astry jesienne, coś z chryzantem.Na pewno nie zakwitną już trójsklepki, bo z kilku kęp nie przetrwała ani jedna.
Przyszedł czas przemijania kolorów w ogrodzie i robi się jesiennie. I właśnie tej pory roku nie lubię.

Marysiu spaceruj do woli. Ja też zaglądam do wątków nie zawsze pozostawiając ślad.A jaki masz kolor Hibiskusa?

Aniu anabuko ja też czekam na kwitnienie jednego Hibiskusa. Gdyby nie rudbekie bylinowe i i dwuletnie , jeżówki to ogród już mało ma kolorków.

Iwonko dziś ciut cieplej .Nawet na chwile pokazało się słoneczko. W niektórych miejscach stoi woda. Kwiaty leżą przy ziemi. Liczę ,że to przejściowe i będzie jeszcze piękna polska złota jesień. Zauważyłaś ,że mi wszystko wcześniej zakwita,ale też wcześniej robi się jesiennie.

Mariolu myślę,że to co zaplanowałaś zrobisz. To dopiero sierpień. Ja też planuje coś poprzesadzać.Aleja z płomykami do przeróbki.Obrzeże kupione a nie położone. ;:222
Pracy o tej porze dużo.

Obrazek

Obrazek

Hosta biała jednak zakwitnie.

Obrazek

Perukowiec już powoli się przebarwia.

Obrazek

Róża pienna powtórzyła kwitnienie tyloma kwiatami.

Obrazek

Kolejny rozchodnik zakwitnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Już prawie przekwitają moje ulubienice.

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No tak Alu zauważyłam, nie tylko u Ciebie i u siebie też widzę, że wszystko przyspieszyło jakoś tak dziwnie, jakoś jesień nawet w powietrzu wczoraj czułam, a byłam od rana na działeczce ;:108
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu pole jeżówkowe super! I nie mówię tu o ilości- co na pewno mi zarzucisz :wink: , ale o różnorodności odmian. Fajna też ta pelargonia o biało zielonych liściach i białoobrzeżony rozchodnik. Zaczyna wyglądać słonko, mam nadzieję, że pozwoli na jakieś prace w ogrodzie, choć dolane na maxa. Takie zimno i mokro źle też znosi mój kręgosłup, a nie chciałabym przeholować w temacie...
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko chciałam dziś wyjść do ogrodu ale nic z tego.Wcale ciepła nie ma .W dodatku mokro. W polarze mi było zimno.

Mariolu widzę,że znikłaś to pewnie jednak wyszłaś do ogrodu. Szanuj kręgosłup, bo będziesz tak cierpieć tak jak ja. Zalecenia nie dźwigać i w ogrodzie nie pracować. Moja odpowiedź ,że to nie realne.

Skoro podobają się moje jeżóweczki to jeszcze inne z innego miejsca, które też już przekwitają ale jeszcze nadają się do pokazania.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ta dopiero zaczyna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zmienia już kolor.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja wyniosłem kilkanaście wiader kompostu.Deszcz padał ostatnio codziennie ale na moich piaskach może padać dalej.W uprawie jeżówek
odniosłem sukces.Z dziesięciu posadzonych ostały się dwie i o dziwo rozrosły się.Gailardia jest u Ciebie jednoroczna czy wytrzymuje trochę
dłużej ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku jakbyś z dwóch zrobił 10 i jeszcze zostały ładne Ci kępy to byłby sukces. ;:108 A tak to tylko strata. A jakie Ci wypadły odmiany ?. Nie myśl,że u mnie nie wypadają. Też kępy maleją i znikają. Kompost też by mi się przydało porozrzucać, bo na kupce złożony a i w kompostowniku też już chyba przerobiony. Może tym zajmie się jednak męska ręka w sobotę.
Gailardia to długowieczna roślina. Mimo jej tępienia rozrasta się i tworzy nowe kępy. Potem zawiązuje dużo nasion a ja mam dużo ścinania i ewentualnie zbieranie nasion. Szkoda mi było jej wyrzucić to za dom wyprowadziłam i tam też jej łany kwitną.

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

A ja byłam na działce :heja wprawdzie chciałabym dłużej niż byłam ale eM było zimno....I o 15 byliśmy z powrotem.. Nawet miałam trochę veny do pracy...wykopałam i z łatwością podzieliłam olbrzymiego liliowca i olbrzymią hostę z przedogródka..przetrzebiłam tam kawałek bo dziki szczaw się rozpanoszył :oops: ...Szło mi jak z płatka.. kopałam łopatą pod liliowca na sztych i dalej było wilgotno..Po drodze stały kałuże a na rabatach fajnie wilgotno i doskonale się pracowało...Jutro każę się odwieźć i adieu do wieczora...dużo przekwitniętych badyli mam...Chyba,że mnie siły opuszczą... ;:306
Podziwiam jeżówki , tyle odmian u Ciebie ja im już odpuściłam...a miałam kiedyś wszystkie nowości..przepadły !
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Alu rabata z jeżówkami przepiękna .
Ile masz odmian?
Z kwitnieniem hosty plantaginea w ub roku był kłopot - nie zdążyła zakwitnąć. Pierwszy raz coś takiego miałam i jestem ciekawa czy w tym roku zobaczę kwiaty. Lubię ją bo nadaje się na każde stanowisko .
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Współczuję Alu niesprzyjającej pogody. U mnie odwrotnie - tak dobrze zbilansowanego lata nie pamiętam! Temperatury wysokie ale dużo opadów, teraz trochę chłodniej więc i lepiej się pracuje i śpi. Zawsze wolałem jesień od lata ale takie jak w tym roku - idealne! I Tobie takiej dobrej pogody (i nastawienia) życzę ;:215
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

Alu u mnie mocno popadało dzisiaj ochoczo pracowałam i oczyszczałam z chwastów. Napisz mi czy coś się powiodło ?????? :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Alu jeżówki nawet jak przekwitają, to i tak są ładne. ;:108 Przypomnij co to za cudo z niebieskimi kwiatami o długich płatkach, śliczności. ;:oj Mnie dopadła choroba gardła, a już szykowałam się w sobotę na prace w ogrodzie. ;:145
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu, ale kolosalna ta hortensja... szok!
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Alu te niebieskie kwiatuszki przypomnij mi ich nazwę :wit , no myślałam, że mi zginęły, ale radość moja wielka bo się pokazały, tak je lubię, śliczny kolor mają ;:138
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Jeżówki masz super u mnie nie wszystkie odmiany ładnie rosną :( Jesień zbliża się dużymi krokami niestety, czuć to w powietrzu ;:222 ;:222
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”