Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Post »

Witam pięknie ;:180
Renatko pewne jest że jak nie było internetu to nasze ogrody były uboższe w gatunki i odmiany. Informacja i wymiana napędza przemysł ogrodniczy i nie tylko Obrazek Kiedyś jadąc przez wieś przed każdym domem były takie same rośliny, teraz gospodynie prześcigają się w oryginalnościach Obrazek

Iwonko 1 balkon mi nie puchnie, puchnie mi parapet i szklarenki i też się opowiadam za szybkim przyjściem wiosny ;:333 Na szczęście w zakupach udaje mi się zachować rozsądek, bo kredytów nie biorę ;:306

Iwonko 0042 jakbym miała szansę wypić kawę z Danusią to też zrezygnowałabym z działki ;:162 , a jak jeszcze pogoda do bani to nie ma czego żałować ;:218 A o ZUSie przez weekend nie myśl tylko spróbuj o nim zapomnieć :tan

Lucynko Dobrze że byłaś na działce, ale nie dobrze że zmarzłaś Obrazek Ja pół dnia czułam się do bani więc dopiero pod wieczór 2 godzinki popracowałam :lol: Poćwiczysz i Twoje zdjęcia słońca będą perfekcyjne bo jest coraz lepiej ;:333
Dobrze że mogę już być z Wami więc serdeczności przesyłam ;:196

Jadziu dziękuję ;:180 siedzieć zaiste byłoby grzechem ale leżeć można :;230

Danusiu przeszło nam żyć w ciekawych czasach takiego skoku cywilizacyjnego chyba żadne pokolenie nie miało ;:oj
W każdej dziedzinie jak przypomnę sobie początek mojej dorosłości a dzisiaj ....szok. Nie chodzę do marketów bo nie lubię, bardzo nie lubię. jak już korzystam to pędzę do stoiska które zamierzam odwiedzić. Dlatego jestem wkurzona jak mi zmienią lokalizację :twisted:

Elu nie kwitną i ja mówiłam że to nie jest czas, ale nie miałam odwagi odmówić. Wiesz co są różni ludzie ale ja kwiatki daję i niech się dzieje co chce. Dostaję też różnie od wielu osób tzw szczęśliwą ręką i rosną pięknie, a od jednej już jej nie ma na FO to co dostałam nie chciało rosnąć :;230 A najzwyklejszą roślinę ta osoba ubierała w wymyślne nazwy i opisy :;230 Jednak ta cała nasza wymiana ma dla niesamowity wymiar ;:167

Parę dzisiejszych zdjęć

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Opowieść o kogutach. Mam dwie rodziny, tzw kundelki i szlachetne kochiny. U kundelków kogut opiekuje się kurami, jak dam im coś pysznego do jedzenia albo zielonkę to stoi nad tym głośno gdacze nawołuje kury, i chociaż mu warga wisi to tego nie zje najpierw one!
U szlachetnie urodzonych jest inaczej daję kawałek np. wątróbki to kogut wp.... a kurze nic nie da... to samo z trawą ;:14 Dlatego kundelki mają większą szansę przetrwania nawet bez pomocy człowieka ;:306

Obrazek

Obrazek

Teraz pytania... kiedy przyciąć wrzosy?

Obrazek

i czy to są siewki ranników?

Obrazek

No to na Dobranoc!

Obrazek
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No i wiosna do Ciebie przyszła. ;:3 Nie wiem jak Ty ale ja nie wyobrażam sobie życia bez moich kurek. Codziennie rano muszę do nich zajrzeć. Lubię coś robić w ogrodzie a tu kogut zapieje, perliczki krzyczą. :tan Ach te wiejskie klimaty.
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oj Rafałku zgadzam się z Tobą, a liczenie zniesionych jaj zakrawa o totolotka :;230 Lubię obserwować życie w kurniku, bo tam też obowiązują zwyczaje, zasady i różne charaktery :;230 Kiedyś byłam paniusią urzędniczką z bloku ;:oj
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Popatrz Marysiu to z tymi kurkami to tak trochę jak z ludźmi prawda ;:108 wrzosy to pamiętam że w tamtym roku Danusia mi przycinała tak jakoś o tej porze, a te sieweczki to pewnie ranników są ;:215
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Marysiu!

Nie masz pojęcia, jak mnie denerwuje, że tyle osób ma już kwitnące kwiaty, a ja nic ;:222.
Denerwuje mnie tez, że Ty prawie każdego dnia widzisz i fotografujesz i wschody i zachody słońca, a ja, jeśli je w ogóle widzę, to ledwie parę chwil dziennie ;:209.
Dobrze, że chociaż ziemiórek nie mam ;:306. Szczerze mówiąc nigdy ich nie widziałam ;:218.

Był kiedyś czeski film "Straszne skutki awarii telewizora". Ciekawe, czy równie straszne skutki jest w stanie wywołać awaria komputera ;:306.
Ale i tak dobrze, że ten kłopot masz już za sobą.

;:196 Jagi
PS. Kogucik śliczny, czy wiesz, że jest symbolem Portugalii?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu. Świetne kuraki ;:333 ale jednak pierwiosnki przykuły moją uwagę najbardziej . Takie żółte muszę sobie sprawić, od razu weselej się robi na rabatach. Ogród bez internetu ?? Nie wyobrażam sobie bo bardzo wielu roślin nie mogę dostać w okolicznych szkółkach więc nawet nie wiedziałabym, że istnieją ;:306 . Poza tym internet to skarbnica wiedzy ;:108 . Moja starsza sąsiadka nie używa i nawet nie wie co rośnie Jej w ogrodzie i dziwi się, że ja tak dużo nazw znam . Nawet nie wiedziałam, że tak jest z kurami ;:oj a więc moja babcia i ciocia ewidentnie mają te kundelki ;:108 . Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Marysiu ja tnę wrzosy do końca kwietnia, więc jeszcze trochę czasu .Można już teraz jak masz za mało roboty ,ale potem znów szkoda ciąć nowe przyrosty :wink: Co arystokracja to arystokracja :wink: sam zeżre drugiemu nie da :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiucudne zdjęcia nieba,kuraki takie swojskie a pierwiosnek z trzeciego zdjęcia w podobnej fazie jak u mnie ;:196
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja jeszcze na chodzie i podziwiam piękną wiosnę i pierzaste ;:131
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak ciełam hortensje w środę, to i powojniki i wrzosy, poleciałam po całości :tan
Spokojnej nocy i kolorowych snów, dobranoc ;:19
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu Obrazek

Tak , to młode roślinki ranników !
Jednak przetrwały ;:333

Opowieść o kurkach bardzo ciekawa . Być może gdyby szlachetnie urodzony miał więcj żon , to bardziej by się nimi opiekował :?:

Wiosnę u Ciebie widać , kwiatki jak malowane :D

Zerknęłam na termometr i - 6C .

Miłej soboty życzę Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam w sobotę słońcem, które rano próbowało wstać ale chmury go zdominowały, ale teraz jednak świeci ;:3
Najbardziej zachwyciły mnie pozłocone pola :D

Obrazek

Iwonko muszę zadbać o wrzosy bo dostałam je za elektrograty w Casto i ładnie się przyjęły ;:333
Kurki takie prymitywne móżdżki, ale dbają o przetrwanie gatunku małe dinozaury ;:306
A duże ranniki zginęły, dlaczego?

Jagódko nie denerwuj się ;:4 nie masz wiosennych cebulek krokusów? nie masz prymulek? poszukaj może jednak coś kwitnie tylko Ty nie lubisz na siłę wyszukiwać ty lubisz duże plamy kolorów :D Mam radę i na drugi powód nerwów: kurniczek, kurki i wstawanie o świcie żeby je wypuścić i nakarmić ;:306 Widziałaś na pewno ziemiórki, ale w stanie fruwającym :uszy
Awarii na szczęście nie było więc i skutki były pozytywne, bo przy patrykowym trunku obdzieliliśmy w domu czynności świąteczne :lol:
Kogut jest również symbole Kazimierza Dolnego, wiedziałaś o tym?
Buziaki Obrazek

Ewelinko nie było internetu, były kolekcje roślin ;:108 były atlasy, książki, poradniki i była poczta pisało się do kolekcjonerów, ogrodów i uzupełniało kolekcje roślinne, tylko było trudniej. Wtedy nie każdy był kolekcjonerem ;:306
Prymulki koniecznie sobie zafunduj, bo o tej porze są nieocenione ;:333
Życzę zdrówka i słoneczka ;:168

Jadziu coś w tym jest ;:306 Moje wrzosy mają dość duże przyrosty zielone więc może wcześniej przytnę i niech się rozkrzewiają :D

Julciu pierwiosnek ząbkowany nagle wychylił łebek i nawet kolor przebija, bo był długo skulony. Dobrej soboty Obrazek

Irenko coś Ci się godziny pozmieniały? pewnie pierzaste nie dają Ci spać :;230

Elu czy jak przytnę wrzosy w połowie zielonego przyrostu to będzie dobrze?
Spało mi się dobrze to Tobie pięknej i słonecznej soboty ;:168

Beatko siewki ranników przetrwały a starsze rośliny zginęły Obrazek
Można szukać przyczyny zachowania kochina ale chyba to nie jest skomplikowana natura. Można też wytłumaczyć że kurek jest wiele, a on jest jeden ;:oj bo reszta w rosole. To ogromne osobniki więc jest co jeść ;:306
Znowu sporo minusów u Ciebie ;:224
Dobrego wypoczynku weekendowego życzę Obrazek

Wszystkim odwiedzającym pogodnej soboty Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Toż to wygląda jak obraz malowany, cudne to, normalnie obraz ;:oj , piękne ;:215 a mi chyba padł bez czarny Eva, ładnie wyglądał latem, ale na jesieni listki mu opadały, a teraz widzę że wygląda na zupełnie zgniły, nie wiem jak to nazwać, kora z patyka zeszła, popękana ;:219
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Eeee, Marysiu, wszystkie wymienione przez Ciebie wiosenne rośliny mam, a jakże, tylko co z tego, kiedy większość nawet czubka nosa z ziemi nie wystawiła ;:174.
Wstać świtem, a raczej zasiedzieć się do świtu, też mi się zdarza, ale i tak słońca nie widuję, bo go po prostu nie ma, siedzi gdzieś za chmurami... ;:224.
Koguty z Kazimierza nad Wisłą oczywiście znam, spędziłam w tym miasteczku najpiękniejsze wakacje w życiu mieszkając na stryszku starego kina w rynku. Po obejrzeniu filmu w piżamie świetnie się spało w takt chrupania korników. A koguciki z ciasta długo jeszcze potem wisiały na ścianie... ;:170.

Miłego dzionka - ;:196 Jagi
PS. Na znak protestu przeciw pogodzie sadzę błękitne bratki na tarasie.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jagi, to jesteśmy już dwie ;:168 U mnie też jeszcze nic nie kwitnie, jedynie przebiśniegi. Musimy mieszkać na jakimś biegunie zimna ;:223 Co prawda doczekamy się i my , ale wszystko u nas krócej trwa. Jesień niestety przychodzi w tym samym czasie, a bywa że i wcześniej ;:222
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”