Namiastka ogrodu
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Namiastka ogrodu
Ewuniu, Charles De Gaulle mam już dwa lata. I tak jak Ty mam co do niej mieszane uczucia. Kwiaty ma przecudnej urody, chociaż miał ich tylko kilka. Ale sam krzak nie bardzo przypadł mi do gustu. Słabo się rozbudowuje, ma tylko kilka gałązek. Niejedna młodsza róża lepiej sobie radzi od niego, ale jeszcze dam jej szansę 

Joasiu, cieszę się, że mogę sprawić Ci radość. Jeżeli chodzi o Burgudy i Cardynała to dwie całkiem odmienne róże, może tak wyglądają na tych zdjęciach, na podobne, ale to raczej złudzenie.

Na pierwszym zdjęciu jest Cardynał, którego ja tnę nisko. W kolorze ma więcej borda. Burgundy w kolorze ma więcej czerni a pokrój krzaka robi się typowo krzaczasty, taka kopułka
I jeszcze raz cardynał

I dwie róże razem

Cardynał jak przekwitnie to wypuszcza długie pędy i powtórnie kwitnie na tych długich. Mocno rozkłada się na boki.
Na tym zdjęciu widać to chyba dość dobrze- taka faza już bardziej po przekwicie

Na pierwszym zdjęciu jest Cardynał, którego ja tnę nisko. W kolorze ma więcej borda. Burgundy w kolorze ma więcej czerni a pokrój krzaka robi się typowo krzaczasty, taka kopułka
I jeszcze raz cardynał

I dwie róże razem

Cardynał jak przekwitnie to wypuszcza długie pędy i powtórnie kwitnie na tych długich. Mocno rozkłada się na boki.
Na tym zdjęciu widać to chyba dość dobrze- taka faza już bardziej po przekwicie

Iwonko, to mnie pocieszyłaś. Byłam pewna, że mi się trafił taki wadliwy egzemplarzIwonka1 pisze:Ewuniu, Charles De Gaulle mam już dwa lata. I tak jak Ty mam co do niej mieszane uczucia. Kwiaty ma przecudnej urody, chociaż miał ich tylko kilka. Ale sam krzak nie bardzo przypadł mi do gustu. Słabo się rozbudowuje, ma tylko kilka gałązek. Niejedna młodsza róża lepiej sobie radzi od niego, ale jeszcze dam jej szansę
Zakończyłam literkę c, pora na D
I aż jedna róża
Double Perfum zwana też Double Delight
Mam dwa krzaczki od wiosny tego roku. Jedną zamówiłam z gołym korzeniem w sklepie internetowym pod nazwą Delight a drugą kupiłam w markecie w kapersie pod nazwą Perfum. O dziwo dużo lepiej przyjęła się i rosła ta z marketu

Literka E
Jedna róża, ale z to jaka

Eden Rose
Mam tej pięknotki dwa krzaczki. Jeden kupiłam w tym roku latem jako różę w doniczce. Jestem z nich bardzo zadowolona. Ładnie budują krzak, kwitną pięknymi kwiatami, raczej zdrowa, może tylko troszeczkę plamek w dolnej partii krzewu. Ładnie powtarza kwitnienie. Tak cud miód malina

[url=http://www.fotosik.pl/zdjecie/46a169e661b3e2f4]

Literka F , dwie pozycje
First Lady
U mnie chyba od wiosny 2015r. Rośnie raczej pomalutku, ale chętnie kwitnie. Zauważyłam, ze w tym roku miała dużo większe kwiaty. Kwiat bardzo ciekawy w kształcie szyszki, która raczej się nie rozwija. Dzięki temu szybko nie przekwita. U mnie była zdrowa.

Flamingo
Dużo osób zachwyca się Afrodytą, a moje serce skradła ta róża. Godzinami mogę patrzeć na jej cudowne pąki kwiatowe. Dla mnie ten kształt jest idealny, kolor też mi się podoba. To róża wielkokwiatowa, którą mam już od bardzo dawna. Była ze mną w pierwszym ogrodzie, potem drugim, a teraz jest w trzecim i żyje

Nie wiem, czy pachnie

-
- 200p
- Od: 26 gru 2013, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cubanę mam i ja
W sumie mam 7 krzaków tej róży: 6 posadziłam tej wiosny i 1 sztukę tej jesieni. Długo się wahałam między nią a Jazz, ale pan w szkółce powiedział mi, że mimo iż ma obie odmiany, to radzi mi wybrać Cubanę, bo z niej będę bardziej zadowolona. I nie mylił się. Jestem nią zachwycona
Jest zdrowa, kwitnie non stop (do dzisiaj ma jeszcze pąki), bardzo szybko stworzyła piękne krzaczki. Nie wiem, co u ciebie oznacza, że jest niziutka. Moja ma ok. 70-100 cm. Moje koleżanki, kiedy zobaczyły jak ona kwitnie, zamówiły sobie jesienią tę odmianę.
Zgadzam się z iwwa - Coral Palace na tle jeżówek wygląda zjawiskowo ! Idealne połączenie

Zgadzam się z iwwa - Coral Palace na tle jeżówek wygląda zjawiskowo ! Idealne połączenie

Ula
- iwwa
- Od: 27 sty 2013, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewuniu, dziękuję za cenne informacje dot. Burgudy i Cardynała 
W dalszym ciągu obie mi się podobają ! W Burgundy kręci mnie ta czerń dodana ;) ale na serio, obie są ładne. Kupowałaś je może w internecie ?
Ucieszyłam się z opisu Double Perfum
Piękna, pachnąca róża z podziałem kolorów! Swoje 2 szt posadziłam jesienią tego roku, zobaczymy, czy ruszą na wiosnę ? kupiłam je w markecie...
Twoja na zdjęciach jest fajnym akcentem w ogrodzie.

W dalszym ciągu obie mi się podobają ! W Burgundy kręci mnie ta czerń dodana ;) ale na serio, obie są ładne. Kupowałaś je może w internecie ?
Ucieszyłam się z opisu Double Perfum

Twoja na zdjęciach jest fajnym akcentem w ogrodzie.
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Ula, moja Cubana ma góra pół metra wysokości. Ja jej niczym nie zasilałam, sporo miała kwitów, może dlatego nie urosła wyższa. Ja też jestem nią zachwycona i gorąco ją polecam. Wyobrażam sobie ten szpaler u Ciebie i już nie mogę się doczekać kiedy nam pokażesz swój ogród. Zrób to jak najszybciej
Asiu, obie róże kupiłam przez internet, ale nie pamiętam u kogo. Jeżeli je kupisz to nie sadź w pełnym słońcu bo będą mieć poprzepalane płatki. Asiu, czekam więc na Twoje Duble Perfum
Kochani, wszystkim już dzisiaj życzę szczęśliwego Nowego Roku. Oby obfitował w piękną pogodę i radość życia.
Oby obfitował w zieleń i cudne kolory, które upiększą świat dokoła nas

Asiu, obie róże kupiłam przez internet, ale nie pamiętam u kogo. Jeżeli je kupisz to nie sadź w pełnym słońcu bo będą mieć poprzepalane płatki. Asiu, czekam więc na Twoje Duble Perfum

Kochani, wszystkim już dzisiaj życzę szczęśliwego Nowego Roku. Oby obfitował w piękną pogodę i radość życia.
Oby obfitował w zieleń i cudne kolory, które upiększą świat dokoła nas

- iwwa
Ewuniu, jak kupię, tak zrobię !
Fotki z ogródka Duble Perfum jak się odsłoni w pełnej krasie, obiecuję pokazać na forum.
Za życzenia serdecznie dziękuję
I wzajemnie Ewuniu, Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku , żeby był rokiem wielu, lepszych zmian, zdrowia i powodzenia! Ogrodu obfitego kwieciem i upojnie pachnącego !
Fotki z ogródka Duble Perfum jak się odsłoni w pełnej krasie, obiecuję pokazać na forum.
Za życzenia serdecznie dziękuję

I wzajemnie Ewuniu, Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku , żeby był rokiem wielu, lepszych zmian, zdrowia i powodzenia! Ogrodu obfitego kwieciem i upojnie pachnącego !

-
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 19:42
Spieszę z rekwizyta. Róże cudowne i niesamowicie wyglądają z jezowkami. Czy róże kupujesz w konkretnym miejscu?
Asiu, bardzo dziękuję za miłe życzenia
Witaj Magdo
, róże kupuje w różnych miejscach, dużo przez internet.

Witaj Magdo

-
- 200p
Moje Cubany rzeczywiście były zasilone. Dostały pod korzeń obornik koński, a potem jeszcze nawóz do róż. Pomyślałam też, że może wzrost zależeć od podkładki. Powiem ci, że sama byłam zaskoczona ich wzrostem, bo okrywowe kojarzą mi się raczej z niskimi różami
Możesz nam zdradzić jakie róże już zamówiłaś?
Mój wątek raczej nie powstanie, bo w sezonie wracam do domu późnym wieczorem, a czasem bardzo późnym wieczorem i jestem tak zajechana, że jedyne co mogę jeszcze robić, to patrzeć i to niezbyt długo
Ewuniu, tobie też życzę szczęśliwego Nowego Roku, dużo zdrowia i nieskończonej ilości pomysłów, które mam nadzieję będziemy mogli oglądać w twoim wątku

Możesz nam zdradzić jakie róże już zamówiłaś?

Mój wątek raczej nie powstanie, bo w sezonie wracam do domu późnym wieczorem, a czasem bardzo późnym wieczorem i jestem tak zajechana, że jedyne co mogę jeszcze robić, to patrzeć i to niezbyt długo

Ewuniu, tobie też życzę szczęśliwego Nowego Roku, dużo zdrowia i nieskończonej ilości pomysłów, które mam nadzieję będziemy mogli oglądać w twoim wątku

Ula
Bardzo dziękuję za życzeniarikkuu pisze:Moje Cubany rzeczywiście były zasilone. Dostały pod korzeń obornik koński, a potem jeszcze nawóz do róż. Pomyślałam też, że może wzrost zależeć od podkładki. Powiem ci, że sama byłam zaskoczona ich wzrostem, bo okrywowe kojarzą mi się raczej z niskimi różami![]()
Możesz nam zdradzić jakie róże już zamówiłaś?![]()
Mój wątek raczej nie powstanie, bo w sezonie wracam do domu późnym wieczorem, a czasem bardzo późnym wieczorem i jestem tak zajechana, że jedyne co mogę jeszcze robić, to patrzeć i to niezbyt długo![]()
![]()
Czym Ty się zajmujesz, że dajesz się tak zajeżdżać ? A może u mnie wkleisz zdjęcie tego szpaleru ?

Ula, zamówiłam:
1) Paul Bocuse (Maspaujeu) - 1 szt.
2) Ventilo (MASvent) - 1 szt.
3) Crown Princess Margaretha - 1 szt.
4) Bouquet Parfait (LENbofa) - 1 szt.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewuniu też się zastanawiałam, czy na pewno na zdjęciu jest Aspirin, ale się wszystko wyjaśniło.
Podglądam i podsłuchuję dyskusje, bo pewnie za rok kolejne róże zamówię.
Flamingo śliczna, u mnie ma mniej nasycony kolor. Mam ją dwa lata, ale przemarzła do kopczyka i słabo sobie radziła w tym roku. Niech nowy rok przyniesie Ci wiele radości. 

-
- 200p
W pracy zajeżdżam się psychicznie do 15, potem już tylko fizycznie dla przyjemności w ogrodzie
Moja Cubana rośnie wokół czarnego bzu odmiany Black Lace, dlatego jesienią dokupiłam jedną sztukę, bo zabrakło mi do zamknięcia kręgu
Nie chcę zaśmiecać twojego wątku moimi zdjęciami, więc wyślę ci na priv
Piękne róże zamówiłaś

Moja Cubana rośnie wokół czarnego bzu odmiany Black Lace, dlatego jesienią dokupiłam jedną sztukę, bo zabrakło mi do zamknięcia kręgu

Piękne róże zamówiłaś

Ula
- iwwa
Ula, zaintrygowalas mnie tym zestawieniem roz z bzem
.
Zaloz watek, bom bardzo ciekawa Twojego ogrodu.
Prosze, jakbys mogla na priv przeslac mi fotke Twoich roz

Zaloz watek, bom bardzo ciekawa Twojego ogrodu.
Prosze, jakbys mogla na priv przeslac mi fotke Twoich roz