Mój ogród wśród łąk część 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 5

Post »

Małgoś jestem bardzo ciekawa nowej wersji przerabianej rabaty. Na co w końcu postawisz, na jakie róże się zdecydujesz? Jakie kolory mają tam być?
Na domek puść bezkolcową różę pnącą i powojnika a wnusio będzie miał później mega tajną bazę. ;:215
Jak dla mnie, to te hortensje wcale się nie gryzą. Zresztą sama mam posadzoną Vanilkę obok Limelight. ;:224
Dziękuję za dodatkowe zdjęcie Santorinii. ;:196 Cudowne klimaty. ;:167
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudowne hortensje! Mieszaj ile chcesz, tak wyglądają fajnie!
Kapusta nad wyraz egzotyczna, ale Twój warzywnik zawsze był niezwykły!

Ty remontujesz rabatę na różaną, a ja powoli likwiduję niewdzięcznice! Tzn te fajne rózyczki będą nadal, ale kilka to jakieś porażki i mam ich dość. Posadzę tam liliowce i jednoroczne... :roll:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Och, dzieje się w Twoim ogrodzie Małgosiu, dzieje się. Pod względem roślinnym jak i w kwestii architektury. I jeszcze remont rabatki. Ruch jak nie wiem co! :D
Pięknie wszystko wygląda!
A dalie mają bulwki i nawet te ładniejsze przechowywałam kiedyś. Ale one tak ładnie rosną z nasion, że ludziskom nie chce się bawić w ich przechowywanie i nazywają je jednorocznymi i sieją co roku nowe.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu Pulpa - Nazwa dalii była taka na opakowaniu ;:131 Czyli nie wiem co mam...Uroda kupowania w marketach. ;:222
Ja nie mogę i nie lubię za dużo koloru w ubiorze, całe życie zawodowe spędziłam w stonowanych barwach :wink: i tak jest dobrze. I chyba tylko w ogrodzie mogę odreagować moje tęsknoty za kolorem ;:108
Nie bój się , rabaty aż tak bardzo nie będą uporządkowane, bo się nie da :lol: Lekki retusz pomoże mi wyłącznie w porządkach bieżących, a ta przed domem nie wystraszy nowych gości. :wit

Soniu - Ta rabata przed domem to czyste szaleństwo. Już wyleciały wszelkie z niej żółtki, doszły za to kulki bukszapnowe, a kilka roślin czeka jeszcze na przeniesienie. Odrzuca mnie od niej , tyle tam pracy, a pomysł taki średni. Liczę na wenę podczas prac...Wczoraj troszkę pogrzebałam , ale mój kręgosłup mnie do domu ciągnął. Wieczory już chłodne, wybieram ciepły kocyk.
Hortensje się gryzą, ale cóż...poczekam może jakiś pomysł i na nie przyjdzie.

Marysiu - Domek zostaje, będzie miał różne przeznaczenie. Na pewno Kubuś w odpowiednim czasie tam się zadomowi, ale muszę mu ładną oprawę domostwa przygotować. Taki goły nie pasuje.
I wiesz, że ja też myślę, że jak zacznę porządkować to stworzę większy chaos...ach ten niespokojny duch ;:172

Aniu - Proszę bardzo, życzę Ci, oby romantyczny wypad na Santorini doszedł do skutku.
Rabata przed domem będzie na tyle uporządkowana na ile mi moja dusza ogrodnicza pozwoli. Na dzień dzisiejszy dosadziłam kilka kul bukszpanowych, a resztę wywalam....jesienią posadzę kilka róż w kolorze różu i bieli. I to na razie tyle co mam w planach. A na domek wiesz, że też myślałam o różach pnących? Na razie jednak wykorzystam te byliny, które mam w nadmiarze. Bo nawet wczoraj podczas redukcji jednego krzaku hosty....miałam ją nagle w 5 - ciu częściach. ;:oj

Miłeczko - Zmiany muszą być ;:333 A co do róż....już nauczyłam się podchodzić do zakupów różanych z wielkim przygotowaniem. Bo potem to żal patrzeć i wiadomo co ściska. :wink:
Do liliowców zaczynam dopiero dojrzewać. Kapusta pak choi rośnie pierwszy rok, zobaczymy czy zda egzamin. A pomidory mi padły wszystkie na zarazę ;:145 Dojrzałam do zakupu szklarni, ale mój M jeszcze nie :evil: bo boi się codziennych pomidorówek. :;230

Kasiu - A powiedz mi, jak wysokie są te dalie jednoroczne? Bo z tego co pamiętam nie były za wysokie. I chyba by mi pasowały do zapełnienia rabat, bo moje cynie i astry i aksamitki wyrosły za duże, i zasłaniają inne kwiatki.
Ruch w ogrodzie mam, oj mam.... ;:223 chyba za dużo na raz tych planów. Mam nadzieję, że podołam i zdążę do mrozów ;:108

Lecę porobić troszkę fotek, bo coś zastygłam ostatnio w tym temacie :lol:
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Małgosiu, domek już ślicznie wygląda ;) U mnie dziś pada.
Fotki chętnie oglądnę ;)
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, one tak gdzieś do pół łydki do trochę ponad kolano :wink: . No, ja mam nogi nie za długie. W każdym razie aż takie niziutkie nie są, jak kiedyś myślałam, ale jednak o wiele mniejsze niż "standardowe" dalie.
Czekam na Twoje zdjęcia, bo ciągle mi mało :tan .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

No niekoniecznie - zależy jaką odmianę się wysiewa. Mam z nasion dalie o wysokości 30 centymetrów i takie o wysokości 150 centymetrów.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokręciłam się po ogrodzie, posadziłam truskawki, przeniosłam kilka roślin w inne, lepsze dla nich miejsce i oczywiście pocykałam foteczki. :D Troszkę ich jest, to będę dawkować ostrożnie, bo co za dużo to niezdrowo. We wszystkim wskazany umiar ;:224

Justynko - Na szczęście u mnie dzisiaj o dziwo nie pada.Nie będę głośno o tym mówić, to może na kilka dni mi daruje darmowe podlewanko. Mam ochotę na jeszcze troszkę lata, wszak to dopiero połowa sierpnia. ;:3

Kasiu - No to ja muszę szukać takich odmian do połowy łydki :lol: A może masz nasionka ;:224

Kasiu Vimenko - O to już teraz mam problem...ale skąd ja to znam. Sadzę roślinki, które mają mieć 30 cm ....a rosną do pótorametra :;230 Może znasz jakieś odmiany niziutkie?

Dzisiaj będą hortensje bukietowe, bo tylko takie mam w ogrodzie. Jak dla mnie niezawodne roślinki. Teraz jest ich czas.

Hortensja Limelight

Obrazek

Vanilla Fraise

Obrazek

Tutaj gałązka Vanilki, Anabellki, Sunday Fraise..jednym słowem ogólny galimatias

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a tutaj Wim's Red's, jeszcze młodziutka i zupełnie nie umiem się do niej odnieść ;:131

Obrazek

I zupełnie w innym temacie, czyli moja twórczość :lol:

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj . Świetna twórczość ;:108 . Hortensje masz piękne a ja żałuję, że nie wszystkie mam podpisane ;:222 . Niektórych nie potrafię rozróżnić ;:306 . Na pewno mam Vanillę Fraise ale nie mam pojęcia która to ona :shock: . Masz rację, dozuj zdjęcia ostrożnie co by oczopląsu nikt nie dostał ;:108 . Pozdrawiam :wit .
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Strasznie mnie intryguje Małgosiu jak ten garnek się trzyma w wieńcu ;:oj
Dalie maja na torebkach napisane zwykle - a przynajmniej takich szukaj co mają napisane karłowe, ewentualnie niskie. Zajrzałam przed chwilą na all... i w dziale nasiennym ogrodu mają duży wybór dalii. Ja w tym roku mam tylko takie proste dalijki niskie i ewentualnie mogę zebrać z nich nasionka, ale nie gwarantuję, ze się nie skrzyżowały z jakimiś wyższymi.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko - Vanilkę poznasz po specyficznym wybarwianiu się kwiatków. Taka landrynkowa wersja raczej z niej się robi :lol: Fotki dozuję, bo czasu coraz mniej ( narobiłam sobie roboty w ogrodzie i nie wiem w co ręce najpierw włożyć ;:223 ).

Kaśka - Dzbanek jest powieszony w wersji pochyłej na belce drewnianej. On taki jest do leżenia na rabacie, albo do zawieszenia ;:224 Na niego zarzuciłam wianek, który zrobiłam ale okazał się za krzywy :;230 aby samodzielnie wisieć na drzwiach. I tak to właśnie powstało. Drzwi mam bez wianka, co jest dla wszystkich dziwne, bo zawsze jakiś wisi....ale coś mnie wena odeszła. ;:131
Idę sobie pooglądać nasionka, bo strasznie mnie zainspirowałyście. Mam dość tych wysokich jednorocznych, wybieram małe. Bo małe jest piękne ;:215
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, mogę zebrać nasiona ale wiemy, że z nasion może wyrosnąć zupełnie coś innego niż roślina mateczna. Oczywiście mam na myśli, że z dalii róży raczej nie będzie ale być może trzeba będzie na stołeczku stanąć, żeby do pół łydki sięgała :lol: .
Twórczość bardzo nastrojowa. Pięknie wyszło!
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Małgosiu dlaczego Limelight nie pasuje Ci do VANILLE-FRAISE  'Renhy' ?
Lada chwila kwiatostany Limelight zaczną się wyrabiać na seledynowo-różowy kolor i staną się dobraną parą :D
Porządkowanie zajmie Ci sporo czasu ale przyjemnie jest tworzyć na nowo rabaty, a tym bardziej z roślin które już sie ma wtedy mniej wpadek.
Hortensje faktycznie mają dużo uroku i niewiele jest krzewów, które tak obficie i długo kwitną.
Odmianę Wim's Red's juz miałam w ręku ale wstrzymałam się bo ładnie przerabiającymi sie kwiatostanami mam kilka więc odpuściłam ... ładna jest i ciekawa jestem intensywności wybarwienia w końcowej fazie bo ma być amarantowy.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Jakie piękne te hortensje! Też mam Vanilkę, ale ktoś podał wątpliwość i już sama nie wiem. Ponoć mają być czerwone pędy, a u mnie czerwone są tylko młode :roll: Limelight imponująca! ;:215
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Małgosiu tak dawno nie byłam u ciebie i juz widzę ile straciłam, wianek z dzbankiem i jabłkami uroczy.
Chyba pójdę i uwije ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”