Mój ogród na fotografii- część 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród na fotografii- część 9

Post »

Bogusiu widać, że lało ale to chyba też sztuka tak złapać ten deszcz ;:138
Za to rosliny na pewno odrzyły, nabrały kolorów i trawa się zazieniła.
U mnie natomiast duchota, burzy nie wypatrywałam ale na deszcz czekałam i nici z tego wyczekiwania ;:306 z konewką musiałam ;:65 ;:65

;:196

-- Wt 26 lip 2016 23:42 --

Bogusiu widać, że lało ale to chyba też sztuka tak złapać ten deszcz ;:138
Za to rosliny na pewno odrzyły, nabrały kolorów i trawa się zazieniła.
U mnie natomiast duchota, burzy nie wypatrywałam ale na deszcz czekałam i nici z tego wyczekiwania ;:306 z konewką musiałam ;:65 ;:65

;:196
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Ładne widoki różnych zakątków ;:215
Fotki z deszczem przypadły mi do gustu - pewnie dlatego, że u mnie susza
Robiłaś może kule z betonu? mam ochotę na takie ozdoby (kule) ale nie wiem jak się do tego zabrać.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam serdecznie Kochani w piękne, słoneczne przedpołudnie ;:168 Pomimo wczorajszych , intensywnych opadów, nie ma zniszczeń wśród roślinek :tan Zdecydowanie z impetem ruszyła trawa a zieleń nabrała soczystości. Utrwalilam dzisiaj kilka ogrodowych widoczków. Szczególny czas nastał dla hortensji
Dorotko! deszczu brakowało ,zatem i ja i roślinki radują się :tan Obawialam się burzy, ale jedynie gdzieś daleko pogrzmiało, do nas przywędrowała jedynie ulewa i spory wiatr.
Krystianiemilo,ze mnie odwiedziłeś ;:180 Po tej wielkiej ulewie było niesamowicie duszno ,ziemia parowała . Rześkie powietrze zrobiło się gdy po ulewie, zaczęło przez około godzinę spokojnie, miarowo padać. Brakowało deszczu...na jakiś czas roślinki napojone!
Iwonko!no pewnie ,ze podmucham ;:306 U mnie było juz niesamowicie sucho, ziemia spękana . Teraz aż chce się chwycić za haczkę ;:108
Alu!Wnuki absorbują niesamowicie- to nasze skarby. Roślinki po ulewie dzielnie trzymają się. Staram się na bieżąco i systematycznie dbać o ogród . Taka moja strategia ;:306 zapewnia zminimalizowanie przyrostu chwastów ;:306 Pozdrawiam cieplutko!
Tereniu! często o Tobie myślę, wspominam,zastanawiam się jak radzisz z rwą. Malutka wnusia kradnie mi czas i serce ;:108
Jest taka rozkoszna , na etapie gaworzenia a babcia zauroczona! Deszcz, właściwie ulewa ożywiła roślinki i na szczęście nie poczyniła żadnych szkód. Posyłam serdeczności ;:168
Krysiu! :wit miło,ze jesteś. Lało niesamowicie i przyszło tak nagle. Roślinki rade , ja też, bo... ostatnie dni też biegałam z konewką . Podlewam jedynie kwiaty na tarasie , w gazonach, skrzynkach ale rozstawione na obszarze pół hektara ;:306 pochłaniają i tak wiele czasu. Mogłabym podlewać wężem bo mam rozprowadzoną wodę niemal po całym ogrodzie , ale wolę zebraną w beczkach deszczówką .Pozdrawiam serdecznie!
Ewuniu! dziękuję ;:168 Robiłam niby-kule ;:306 betonowe i liście .Ja wykorzystałam plastikowe doniczki / miski/, bo można je wykorzystać wielokrotnie. Robię wtedy dwie takie same połówki, można je skleić ale ja kladę jedną na drugą albo po prostu same połówki. Piszę niby- kule, ponieważ powinny być jeszcze z góry oszlifowany rant, jednak mi to nie przeszkadza. Moje są bardzo ciężkie ponieważ zaprawa cementowa ubijana jest na wibratorze/ taki , który wykorzystujemy do wykonywania kostki brukowej. Formę trzeba wysmarować olejem / ja odzyskanym ,silnikowym/
Zrobię zdjęcia i wieczorem wstawię . ;:168

Teraz zostawiam kilka zdjęć, po porannym rekonesansie ogrodowym

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

takie jeszcze różności

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję Bogusiu :wit całe popołudnie pięknie, równiutko i spokojnie padało :wit
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Wszędzie pada a ja ciągle muszę podlewać. Wczoraj nosiłam wodę, dziś ja wyleję, jutro znowu do pompy...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Dmucham chmury w Twoją stronę. U nas się zbiera na kolejny deszcz.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

U mnie nic ;:145
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochane , dziękuję ....dzisiaj o 8:30 znowu zaczęło padać przez około pół godziny. Dmuchałyście chmurki deszczowe skutecznie. Teraz ja posyłam je do Ani , coby nie musiała biegać z konewką ;:108
Iwonko!roślinki napojone , uszczęśliwione ;:168
Aniu! posyłam deszczowe chmurki do Ciebie! ;:168
Dorotko! o 8:30 zaczęło padać....wczoraj pokosiliśmy trawniki.Na razie świetnie prezentuje sie soczysta zieleń ;:303
Aniu! dmucham i dmucham ...i nic ;:306 Mam nadzieję,ze w końcu doczekasz się !
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Bogusiu Twój zmysł organizacyjny to nie tylko słowa ... świadczą o tym zdjęcia bo w każdym zakątku jest pięknie. Z takim zmysłem marnujesz się bo byłabyś dobrym menadżerem. A może własny piękny kawałek świata dla siebie i najbliższych wart więcej ... ;:131
Kule są ciekawym uzupełnieniem i nawet kusiły mnie ale transport cementu na działkę itd ... sama wiesz.
Ciekawa jestem co rośnie przy chodniku >>> liście variegata bo tworzy ładne kępy i dość sztywne skoro ulewa ich nie położyła ?
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, dziękuję z miłe, budujące słowa. W swojej 34 letniej pracy zawodowej byłam pedagogiem i menadżerem. Wystarczająco dużo aby nabyte umiejętności teraz procentowały. Teraz spełniam się przede wszystkim jako babcia, mama/ wspólne , niedzielne obiadki z synami i ich rodzinami mają dla mnie wielkie znaczenie/ ,żona , ogrodniczka- pasjonatka. W tym wszystkim mam jeszcze czas na podróżowanie i realizację innych pasji a także na relaks i odpoczynek. Niektórzy zastanawiają się" Jak Ty to robisz??? :;230 Kule moje wymagają dopracowania, przyjdzie na to czas :;230 Krysiu doskonale rozumiem problemy z transportowaniem materiałów budowlanych na działkę. Ja jestem szczęściarą ,ze ogród w zasięgu ręki.
Roślinka, o którą pytasz to jest szałwia-, bardzo dekoracyjna.Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Bogusiu no tak ... praktyka uczyniła z Ciebie mistrzynię.
Co do szałwii .... jestem zaskoczona bo widać spore kępy więc myślami byłam bliżej krzewów.
Miałam przez 1 sezon szałwię lekarską o złoto-zielonych liściach z żółtym nieregularnym marginesem - śliczna odmiana 'Icterina' ale licho przyrastała a po zimie tylko ociupinka została więc ... rozstałyśmy się bo stwierdziłam, że nie na moje warunki.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Bogusiu, a co tak żadnych zdjęć nie serwujesz?
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu! ta moja szałwia to lekarska .Przed chwilą oznajmiła mi sąsiadka, od której dostałam sadzonki. Jest naprawdę bezproblemowa i bardzo dekoracyjna. Jeśli jesteś zainteresowana , to proszę napisz na pw. Ja wykorzystuję ją na obsadzanie obrzeży.Doskonale czuje się w słonecznej odsłonie. W cieniu ma tendencję do zmiany ubarwienia na czysto zielone. Ma bardzo intensywny zapach.. Nie powinno się tez dopuszczać do przerastania bo tez staje się jednobarwna. Najlepiej kształtować w formie takich kępek. Na zimę zostawiam kępy, wiosną ścinam na wysokość około 20-30 cm. Te zabarwione na zielono na bieżąco usuwam. Kwitnie niebieskimi kwiatkami. Pozdrawiam cieplutko!

Tak prezentuje się na moich obrzeżach . Ta sama odmiana a jednak w zależności od stanowiska , przyjmuje różne ubarwienie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- 2 sie 2016, o 08:28 --

Mariolciu! :wit obiecuję wkrótce / moze nawet dzisiaj/ zdjęcia przedstawiające aktualny stan ogrodu. :tan
Wyszłam przed chwilą z aparatem do ogrodu ale niebo zaciągnięte szaro- burą szmatą więc zrezygnowałam z uwieńczenia w kadrze mojego raju ;:306
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Piękne te szałwie! I widać, że zdrowo rosną! Pamiętam o nasionkach :D U nas ostatnio bardzo mocno padało, mam nadzieję na słoneczne dni i spokojne dokończenie żniw, a przy okazji niezbędne prace w ogrodzie :D
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”