Wszystko o pomidorach cz. 10
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
Ja daję do keczupu mix kolorystyczny. Czarne równoważą żółte i zielone. Chociaż kilka lat temu zrobiłam keczup tylko z pomarańczowych pomidorów i pomarańczowej papryki. Miał inny smak niż zazwyczaj - taki owocowy, pomarańczowo-brzoskwiniowy 

- seatcordobawrc
- 50p
- Od: 12 maja 2012, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje aktualne spostrzeżenia na ten sezon pomidorowy:
Bardzo dużo krzaków u mnie ma problem z zawiązywaniem kwiatów. Na ilość pomidorków nie mogę narzekać, ale tylko ze względu na sporą liczbę roślin:-(
Paul Robeson: niska wydajność, dobry smak - zabraknie dla niego miejsca w przyszłym sezonie
Japanese Black Trifele: bardzo wysoka wydajność, dobry smak, krzaki tego gatunki rozwijały się na wiosnę najszybciej i najprężniej -pewniak na przyszły sezon
Speckled Roman - dobra wydajność - świetny smak - na stałe się zagościł u mnie -pewniak na przyszłe lata
Perła Kaszub - średnia wydajność - tragiczny smak - katastrofa, pomidor o smaku trawy, najgorszy jaki miałem - wylatuje i nigdy nie wróci
Basinga - niska wydajność - świetny smak -zostaje na przyszły sezon
Great White - niska wydajność - bardzo dobry smak - prawdopodobnie zostaje na przyszły sezon
Aussie - przeciętna wydajność - bardzo dobry smak - nie doceniłem w tym sezonie i mam raptem dwa krzaki - w przyszłym będzie więcej
Reszta jeszcze bez opinii ;-)
Bardzo dużo krzaków u mnie ma problem z zawiązywaniem kwiatów. Na ilość pomidorków nie mogę narzekać, ale tylko ze względu na sporą liczbę roślin:-(
Paul Robeson: niska wydajność, dobry smak - zabraknie dla niego miejsca w przyszłym sezonie
Japanese Black Trifele: bardzo wysoka wydajność, dobry smak, krzaki tego gatunki rozwijały się na wiosnę najszybciej i najprężniej -pewniak na przyszły sezon
Speckled Roman - dobra wydajność - świetny smak - na stałe się zagościł u mnie -pewniak na przyszłe lata
Perła Kaszub - średnia wydajność - tragiczny smak - katastrofa, pomidor o smaku trawy, najgorszy jaki miałem - wylatuje i nigdy nie wróci
Basinga - niska wydajność - świetny smak -zostaje na przyszły sezon
Great White - niska wydajność - bardzo dobry smak - prawdopodobnie zostaje na przyszły sezon
Aussie - przeciętna wydajność - bardzo dobry smak - nie doceniłem w tym sezonie i mam raptem dwa krzaki - w przyszłym będzie więcej
Reszta jeszcze bez opinii ;-)
Piotrek 

- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z Perłą Kaszub zgadzam się z Tobą całkowicie
.

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
U mnie też sporo problemów z wiązaniem. Niektóre grona zostały nawet zapylone (wspomagałam borasolem), ale po zawiązaniu zalążki ani drgnęły. Najgorsza była połowa lipca - pomidory kwitły jak szalone, a na zewnątrz zimno niczym w listopadzie. Niewiele odmian dało radę w tych warunkach. O dziwo te, które były w gruncie zawiązały dobrze, ale są to odmiany polecane na forum jako gruntowe. Nawet zaczęłam się doszukiwać na przekwitniętych gronach jakichś oznak chorób, bo w wielu krzakach środkowe grona przepadły przez to, że kwitły akurat podczas najgorszej pogody. W tej sytuacji nie wiem na ile plenniejsze byłyby dane odmiany przy lepszych warunkach atmosferycznych.
Swoją drogą, to w tym roku nie dość, że pomidory wysadziłam późno, to jeszcze lipiec dodatkowo opóźnił dojrzewanie owoców. Na dobrą sprawę dopiero zaczynam jeść własne pomidorki. Zwykle o tej porze miałam już sezon pomidorowy rozkręcony na dobre. Za rok część pomidorów wysadzę wcześniej i pomyślę o ochronie przed przymrozkami. Będzie szansa na wczesne pomidory.
A propos wczesnych, to posiałam pomidory odmiany najwcześniejszy i 42 days, jako odmiany dość wczesne. No cóż... Anna Russian okazała się dużo wcześniejsza i to będzie jedna z odmian jakie za rok będą u mnie wysadzone jako wczesne.
Swoją drogą, to w tym roku nie dość, że pomidory wysadziłam późno, to jeszcze lipiec dodatkowo opóźnił dojrzewanie owoców. Na dobrą sprawę dopiero zaczynam jeść własne pomidorki. Zwykle o tej porze miałam już sezon pomidorowy rozkręcony na dobre. Za rok część pomidorów wysadzę wcześniej i pomyślę o ochronie przed przymrozkami. Będzie szansa na wczesne pomidory.
A propos wczesnych, to posiałam pomidory odmiany najwcześniejszy i 42 days, jako odmiany dość wczesne. No cóż... Anna Russian okazała się dużo wcześniejsza i to będzie jedna z odmian jakie za rok będą u mnie wysadzone jako wczesne.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja również mam odmianę Najwcześniejszy ale chyba będe musiał mu nazwe zmienić, bo większość krzaków miała już dojrzałe pierwsze pomidory, a ten dopiero zaczyna dojrzewać.
W tym roku nie przejmuje się jednak, bo miejsce pod pomidory przygotowane było praktycznie od nowa, a pomodorami się praktycznie nie zajmuje, dlatego ten sezon nie będzie z mojego punktu widzenia miarodajny dla wyboru odmian.
Zapewne zostanie kilka moich już wybranych koktajlówek(Snow white, Cytrynek groniasty), a resztę będe sobie dobierać.

W tym roku nie przejmuje się jednak, bo miejsce pod pomidory przygotowane było praktycznie od nowa, a pomodorami się praktycznie nie zajmuje, dlatego ten sezon nie będzie z mojego punktu widzenia miarodajny dla wyboru odmian.

Zapewne zostanie kilka moich już wybranych koktajlówek(Snow white, Cytrynek groniasty), a resztę będe sobie dobierać.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Ja rezygnuję z tych najwcześniejszych, o małych owocach typu Stupice, 42 Days i im podobnych. Z tą wczesnością to g.. prawda. W tunelu w tym samym czasie mam VP1.
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Stupice u mnie też wylatuje w przyszłym roku. Małe owoce, smak przeciętny a mnóstwo pysznych wielkoowocowych rosnących obok w tych samych warunkach wyprzedziło go w dojrzewaniu, więc niepotrzebnie zajmuje mi miejsce.
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Stupice też mnie nie zachwyciły , w przyszłym roku ich nie sadzę . Zostaną w szklarni tylko wielkoowocowe . Z koktailówek na pewno zostają Sungold , Snow White , Cytrynek Groniasty , Winogronek i Megagroniasty . Dla ozdoby i cieszenia oka zostaną Indigo Blue i Blusch .
Pozdrawiam, Beata.
A u nas VP1 bardzo udane i smaczne, czekamy na kumato z nasion sklepowych. Na razie świetny, zdrowy, bezproblemowy pomidor, trzecie grono zawiązał w ten upał
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Ja chyba się skuszę na Sungold'a w przyszłym roku
, ten mój NN niby Ożarowski jest mimo mojej niechęci do niego w trakcie sadzenia bardzo smaczny i plenny, słodziutki, niemączysty i lekko kwaskowaty (jak to mama określiła, smak prawdziwego pomidora
).
No i zamiast ZZ przyplątała się zgnilizna wierzchołka
, teraz zauważyłam porażone pomidory (kochane upały
).

No i zamiast ZZ przyplątała się zgnilizna wierzchołka

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Toż to bracia syjamscy
.

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
- BobejGS
- Kontakt:
Piękny okaz IrkaF
Ja swoje giganty prezentuje tu.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5310537

Ja swoje giganty prezentuje tu.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5310537
Jak myślicie czy warto wsadzić jeszcze przy połowie sierpnia małe krzaczki pomidorów? Wyhodowałem z wilków ładne sadzonki, już nawet grona kwiatowe zaczynają wytwarzać. Czy zdołają coś obrodzić przed przymrozkami? Zamierzam je wstawić w tunel foliowy.
Pozdrawiam Janek
- BobejGS
- Kontakt:
Ja urwałem wilka, ukorzeniłem i wczoraj wsadziłem do donicy. Zobaczymy co będzie.