Kawałeczek słońca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawałeczek słońca na ziemi

Post »

Zuziu, Ja też różanie zielona, ale z tego co już wiem, to są róże które powtarzają i róże które kwitną tylko raz np. historyczne.
Moje róże z tych co powtarzają więc kwitną aż do pierwszych przymrozków, albo i dłużej. Niektóre mają krótką przerwę i kolejne kwitnienie trochę mniej intesywne.
Żółty w ogrodzie Cię nie przekonuję, a mnie TAK.
Masz piękną kępkę rozwarów. Mam je dopiero od ubiegłego roku więc jeszcze nie tak rozrośnięte, ale bardzo już ujęły mnie za serce.
Spodobał mi się Twoja lilia Lodewijk, już sobie zapisałam na listę.
Twoja pomarańczowa jeżówka NN podobna do mojej flamethrower. Też tworzy taką ładną kępę.
Kupiłaś podpórki? Tych u mnie też nigdy dość co roku dokupuje.
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zuzka ,aż nie wiem co chwalić najpierw ;:oj ale chyba od lilii zacznę ,bo ostatnio zapałałam do nich miłością wielką :D Piękne masz i cięzko grzeszysz narzekając na to żółte cudo o ogromnych kwiatach ;:306 Nie pozbywaj się,potraktuj jako taką pojedyńczą latarenkę w ogrodzie :D Bardzo interesujące kolorki mieczyków ,nie mam ich wcale ,bo boję się tego corocznego wykopywania i sadzenia,że po prostu nie dam rady...tym bardziej podziwiam u innych :D Kolekcja jeżówek ;:333
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te żółte mają największe kwiaty i mi się z tych wszystkich najbardziej podobają :D ale rozumiem jak to jest jak się jakiegoś koloru nie trawi to choćby wszyscy chwalili nam i tak się nie spodoba.
Jeżówka Pink Double Delight piękna ostatnio mnie bardzo wzięło na jeżówki. Dokupiłam sobie żółtą :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Zuza rozwar śliczny, taki kompaktowy. ;:215 Jeżówki same piękne, a z motylami jeszcze bardziej urocze. Świetnie, że powojniki się obudziły, masz kolorową niespodziankę. :) Moje młode róże miały przerwę około trzy tygodnie, znowu kwitną.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Do Herzogin Christiana przymierzam się od zeszłego roku ;:224 Wreszcie chyba się skuszę, bo bardzo mi się podoba. Gdzie kupowałaś swoją?

Takich róż, które kwitną tzw. jednym ciągiem to prawie nie ma. Zazwyczaj pierwsze kwitnienie przypada na czerwiec, potem jest krótka przerwa i już z końcem lipca zaczyna się powtórka. A jak jesień jest łaskawa i ciepła, to niektóre potrafią kwitnąć do samych mrozów. Oczywiście są i takie, które kwitną praktycznie bez przerwy, dając cały czas po kilka kwiatów, ale większość róż musi złapać oddech i siły do ponownego spektaklu :wink:

Piękny pokaz lilii ;:138 Szczególnie wpadła mi w oko Mapira. Brakuje mi takiej ciemnej...Muszę koniecznie dokupić kilka cebul ;:108
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Widzę, że też masz rozwar niskiego wzrostu. On się sprawdza, bo nie tylko się nie pokłada, ale mocno rozrasta się wszerz i zawsze kwitnie mnóstwem kwiatów.
Białego również posiadam, ale zakupiony w tym roku, jeszcze się nie rozrósł, a mimo to ma sporo kwiatków.
Zauroczył mnie Twój mieczyk w barwach narodowych - taki patriotyczny ! ;:138
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Ale cuda na zdjęciach ;:138
To i owo czyli? same piękności. :tan :tan
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

No patrz ile to trzeba trudu żeby zachować liliowce :? Ale posadziłaś w koszyczkach i masz piękne okazy ;:138 Dobrze,że mieczyków niwe zjadły, ten biało -czerwony cudny, ale i ciemno niebieski jest super. A ja się zachwycam różą dwubarwną , ale piękna ;:138 ;:108
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Zuziu cudowne masz lilie ! ale mieczyki także urokliwe. "weteran" przykuwa wzrok ;:215 Jeżówki śliczne ;:333
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Zuza, właśnie dałaś mi do zrozumienia, że człowiek uczy się przez całe życie. Nie miałam pojęcia, że mieczyków nie wolno sadzić dwa razy w tym samym miejscu ;:223 Co roku robiłam sobie szpaler z mieczyków wzdłuż muru i przez pierwsze dwa lata było ok. Potem zaczęły się problemy. Akurat wtedy jak mój eM pokochał mieczyki i z własnej, nieprzymuszonej woli dokupił prawie 50 szt.. Żal mi było zostawiać więc wykopałam. W tym roku posadziłam w innym miejscu, ale dalej coś z nimi nie do końca tak jak powinno być. trudno, trzeba zerwać z tą niezdrową miłością ;:306
Jeżówki z lokatorami ;:215 A do żółtego i ty się przekonasz.. Kiedyś unikałam tego koloru, teraz celowo w niektóre miejsca wtykam coś słonecznego ;:108
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Ciekawa jestem jak będzie u Ciebie kwitł Diamond Ball, bo mnie bardzo rozczarował - zwłaszcza kolor.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Alicjo, no właśnie moje różyce zawiązują pąki cały czas, nie zrobiły spoczynku, ale to chyba przez to że młode i tych pąków mają mało, więc się tak nie wysilają żeby potem dżemkę robić ;:306
Rozwary im młodsze tym ładniejsze, potem się tak rozrosną, że się pokładają. Ja swoje w tym roku podwiązałam żeby lepiej wyglądały. Jeżówka to chyba faktycznie flamethrower, dzięki, za nazwę :tan
Kupiłam podpórki ;:108 ale chyba będę musiała się rozejrzeć jeszcze za obeliskami, bo niektóre różyczki mocno prą ku górze :wink:
Beata, fajnie że Ci się u mnie podoba ;:196 Ja lilie też w tym roku zaprosiłam powtórnie, bo miałam z nimi niefajne wspomnienia - wpie...ały mi je nornice. Za to w tym roku wszystkie siedzą w koszyczkach i jak na razie strat nie widzę ;:198 Mieczyki wykopuje sie wprost bajecznie, pisałam już o tym też u Sabinki, ale powtórzę:
Robię tak - w jednej ręce sekator, na ziemi pojemnik i ...
- ciągnę wolną ręką za mieczyka aż wyjdzie z cebulą
- kieruję go nad postawiony pojemnik
- drugą ręką ciach sekatorem cebulę
- cebula wpada do pojemnika, a resztę odrzucam na kupę
Cała zabawa trwa kilka minut :lol:
Anita, wyobraź sobie, że ja nigdy nie chciałam mieć u siebie jeżówek. Kojarzyły mi się z takim wiejskim, zapuszczonym ogrodem. Potem dowiedziałam się o istnieniu jeżówek pełnych a w tym roku dzięki Mewce stałam sie szczęśliwą posiadaczką kilku z tego gatunku i ... zapałałam do nich miłością prawdziwą ;:167 :heja
Soniu, rozwar wcale nie taki kompaktowy ;:185 ten biały to taki do kolan, a niebieski do ponad kolano dobrze. Żeby się nie pokładał podwiązałam go sznureczkiem i od razu nabrał lepszego wyglądu :uszy
Dorotko, moja Herzogin Christiana z Rosarium jest.
No właśnie moje różyce kwitną praktycznie bez przerwy, dając cały czas po kilka kwiatów. Ale to pewnie z racji że młode, bo odmiany takie jak u dziewczyn na Fo, a u nich robią sobie przerwy ;:108
Mapira faktycznie fajna, ale bardziej ciemny, głęboki kolor ma chyba A.Landini. Szkoda że w tym roku moje "zestawy" sie nie udały, bo cebule pomieszałam. Ale w przyszłym roku się poprawię :wink:
Lucynko, rozwary nie są małe ;:185 popatrz wyżej, pisałam do Soni. Były kupione jako niskie, miniaturki ale w ziemi w kilka sezonów wyrosły potwory. To tak jak z różami miniaturkami, wsadź do ziemi a rozrosną się w rabatówki ;:oj
Kasieńko, cuda... ;:185 same pospolitości. Cuda to u Ciebie takie, że po nazwach wciąż w googlach podglądam :;230
Karolcia, nornice to podobno i przez koszyki potrafią się przegryźć w poszukiwaniu smakołyków. Na szczęście moje wszystkie lilie i tulipany w koszykach wciąż są na swoich miejscach. Za to w mieczykach chyba mniej gustują, bo mam je bez koszyków i żadnego mimo to nie brakuje :wink:
Asiu, dzięki kochana ;:196
Sabinko, no właśnie podobno problemy mogą częściej pojawiać się jak mieczyki sadzi się w tych samych miejscach, nawet po innych mieczykach też nie powinno się sadzić. Niestety nie zawsze jest gdzie je wciąż przenosić i to może stwarzać problemy. Tym bardziej jak się ma ja Ty ich ponad 50 szt ;:oj
Kasiu - vimen, mój Diamond Ball kolor ma taki jaśniutko błękitny "sprany" kolorek i obecnie wygląda tak:

Obrazek Obrazek

Cały czas niestrudzenie rozkwitają kolejne pączki różane:
Ascot i Gaujard

Obrazek Obrazek

NN różowa angielska i Smooth ballerina

Obrazek Obrazek

Mt. Shasta i NN różowa wielkokwiatowa na pniu

Obrazek Obrazek

Christiana herzogin i NN żółta

Obrazek Obrazek

Jeżóweczki pełne:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Floksiki:

Obrazek Obrazek

Przetacznik i zaczyna zatrwian wrębny:

Obrazek Obrazek

Dalia i agapant jeszcze w pąku, dziś lub jutro pewnie się otworzy

Obrazek Obrazek

Aparat nie chce zrobić zdjęcia pysznogłówce bez lampy, bo w tak głębokim cieniu za altana wciśnięta Obrazek I pierwsze zbiory pomidorkowe Obrazek

Obrazek Obrazek

Wszędzie w waszych ogrodach czytam że deszcz popadał i napoił roślinki, a u mnie tym razem sucho jak pieprz. Dobrze że choć trochę chłodniej, bo rośliny by padły jak nic.
Ale słyszałam, że afrykańskie upały znów podążają ku nam... Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50

Post »

Zuziu ja tam opadów nie widzę, dziś ledwo przyjechałem swoje różyczki musiałem podlewać, bo pączki zasychają (czarnieją) Różyczki wyglądają wspaniale, pomidorki to chyba koktajlowe :?:

Powodzenia ;:3
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Warto było czekać na te piękne czasy, by w Twoim ogrodzie kwitły tak cudne rarytasy.
Cieszę się, że i różyczki nie zawiodły ;:215
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ascot wygląda u Ciebie niezwykle świeżo ładnie ;:333 Nie przypalają jej się płatki na słońcu?
A jeżówki wszystkie śliczne...Ach, tyle chciejstw jest na mojej liście, tylko miejsca brakuje :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”