Ogród Madzi
- amba19
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Madzi
Madziu moje koty rzadko robią nieodwracalne szkody na rabatkach. W tym sezonie to jak na razie jedyny taki przypadek, że straciłam roślinę. Przeważnie kopią tam gdzie jest kawałek nieporośnietej niczym ziemi na przykład koło paproci 

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Madzia, przypomniałam sobie o Twojej kirengeszomie...( dobrze napisłam?) bo to by była odpowiednia roślinka w jedno takie miejsce.I mam pytanie, gdzie zdobyłaś to cudo? Bo tu w mojej okolicy to oczy robią jak pytam 

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ów...w końcu udało mi się wygospodarować chwilkę na FO, ostatnio było słabo z czasem.
Jesień za pasem, ale póki co - wciąż pięknie, kolorowo.
Podlewałam storczyki i w tym celu musiałam je zdjąć z parapetu - nie omieszkałam zrobić im zdjęć:

Kwitną rozchodniki, róże, hibiskus bagienny, powojnik tangucki, heptakodium, powtarza (!) jukka karolińska, wrzosy.

Jabłonki ,,Ola" i ,,Profesor Sprenger":

A tu przychodzę się kąpać. Dziś też byłam.

Jesień za pasem, ale póki co - wciąż pięknie, kolorowo.
Podlewałam storczyki i w tym celu musiałam je zdjąć z parapetu - nie omieszkałam zrobić im zdjęć:

Kwitną rozchodniki, róże, hibiskus bagienny, powojnik tangucki, heptakodium, powtarza (!) jukka karolińska, wrzosy.

Jabłonki ,,Ola" i ,,Profesor Sprenger":

A tu przychodzę się kąpać. Dziś też byłam.

Myślałem,ze w tym rowie
Ale miejsce śliczne

Ale miejsce śliczne

Jak to "dziś też byłam" ?? To jaka jest u ciebie temperatura? Ja się dziś wypuściłam jak co dzień do pracy w krótkim rękawie, ale zwątpiłam w przedszkolu - młody krótki rękaw plus cienka bluza, a dzieci traperki, bezrękawniki, kurtki, czapki... Mina mi zrzedła. Ale my dalej dzielni - i coś wyczułam dziecko - ciepło nie było, ale młody ma dresy z gumkami w kostce i... nosił je podciągnięte nad kolana 
PS - Widoczek super - zazdroszczę okolicy. Nie! Nie zazdroszczę, u mnie też pięknie, a nawet nie mam czasu i okazji tej okolicy poznac. Storkczyki bajer
I urzekł mnie ten pierwszy widoczek - z rozchodnikiem na pierwszym planie. Super!

PS - Widoczek super - zazdroszczę okolicy. Nie! Nie zazdroszczę, u mnie też pięknie, a nawet nie mam czasu i okazji tej okolicy poznac. Storkczyki bajer

Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Tulap,
to nie rów, tylko potok, który mijam idąc na kąpielisko.
Agnieszko,
temperatura zapewne u mnie taka sama, jak u Ciebie, pewnie było jakieś 13-15 stopni. Dzięki temu wchodzenie do wody jest znacznie łatwiejsze niż latem - mała różnica temperatur. A pływa się bardzo przyjemnie.
Storczyki, które są na fotkach mam już piąty sezon - kwitną prawie w kółko.
A poznawanie własnej okolicy polecam, czasem można odkryć miejsca, o jakich się nawet by nie pomyślało, że tam mogą być.
to nie rów, tylko potok, który mijam idąc na kąpielisko.
Agnieszko,
temperatura zapewne u mnie taka sama, jak u Ciebie, pewnie było jakieś 13-15 stopni. Dzięki temu wchodzenie do wody jest znacznie łatwiejsze niż latem - mała różnica temperatur. A pływa się bardzo przyjemnie.
Storczyki, które są na fotkach mam już piąty sezon - kwitną prawie w kółko.
A poznawanie własnej okolicy polecam, czasem można odkryć miejsca, o jakich się nawet by nie pomyślało, że tam mogą być.
- Iw
- Od: 4 sie 2008, o 22:00
Magda
, byłaś w Lubaniu ? Wypatrzyłaś coś ciekawego ?

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Iw,
byłam w Lubaniu, spotkałam Marysię - Ambę19. Dzwoniłyśmy do Ciebie, ale nie odbierałaś. Zakupiłam kilka miskantów, kolejną metasekwoję, cypryśnika błotnego i mamutowca. Wprawdzie mam już jednego, ale pędraki chrabąszcza zeżarły mu większość korzeni, trudno powiedzieć, czy przeżyje. Z bylin - upatrzyłam sobie cyklamen neapolitański. Ogólnie stoisk było znacznie mniej niż na wiosnę, nie było też tłoku (w sobotę). Oprócz roślin kupiłam koszyk z wikliny - tackę i stary, miedziany imbryk.
byłam w Lubaniu, spotkałam Marysię - Ambę19. Dzwoniłyśmy do Ciebie, ale nie odbierałaś. Zakupiłam kilka miskantów, kolejną metasekwoję, cypryśnika błotnego i mamutowca. Wprawdzie mam już jednego, ale pędraki chrabąszcza zeżarły mu większość korzeni, trudno powiedzieć, czy przeżyje. Z bylin - upatrzyłam sobie cyklamen neapolitański. Ogólnie stoisk było znacznie mniej niż na wiosnę, nie było też tłoku (w sobotę). Oprócz roślin kupiłam koszyk z wikliny - tackę i stary, miedziany imbryk.
- Iw
- Od: 4 sie 2008, o 22:00
Magda, szkoda, że się nie udało. Napisałam PW
Moje zakupy równie skromne - aronie na pniu, wrzosy, rozlepnice
Moje zakupy równie skromne - aronie na pniu, wrzosy, rozlepnice

- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Madziu, ja też byłam w sobotę.
Głównie ze względu na zwierzaki.
Nie mogłam się skontaktować, bo padł mi telefon
Głównie ze względu na zwierzaki.
Nie mogłam się skontaktować, bo padł mi telefon

Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Madziu
Ale skarbów nakupiłaś
Możesz pokazać koszyk i imbryk
Mam pytanie o pędraki zjadające korzenie. Rodzicom podżerają małe świerczki, czy Basudin to dobry wybór ?
Ale skarbów nakupiłaś

Możesz pokazać koszyk i imbryk

Mam pytanie o pędraki zjadające korzenie. Rodzicom podżerają małe świerczki, czy Basudin to dobry wybór ?
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Agnieszko,
myślę, że można zastosować Basudin lub Dursban.
Koszyk oraz imbryk pokażę później.
myślę, że można zastosować Basudin lub Dursban.
Koszyk oraz imbryk pokażę później.
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Madziu - a my pojechaliśmy drugi raz w niedzielę. Kupiłam drugi kosz - na drewno do kominka. Ale pojechałam głównie po roślinkę( którą Ty kupiłaś w sobotę) do pana u którego kupowałyśmy trawy. Czy pamiętasz jak się nazywała - to chyba jakiś aster? Za nic nie mogę sobie przypomnieć 

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
O jakie zakupy Madzia. Ja zapomniałam, bo kiedyś Amba chciała coś ode mnie, jakąś roslinkę, widzę że z nią bliżej jesteś to może podpytaj, Bo ja zapomniałam.
Jeziorko masz super, wiadomo Kaszuby...
A storczyka to Ci okropnie zazdroszczę, bo moje w pracy to jakoś dają sobie radę, ale te domowe....po roku przerwy jeden się odważył i wypuścił

Jeziorko masz super, wiadomo Kaszuby...

A storczyka to Ci okropnie zazdroszczę, bo moje w pracy to jakoś dają sobie radę, ale te domowe....po roku przerwy jeden się odważył i wypuścił

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Dziś za ciepło nie było, wiało i lało, koty spędzały czas w wyrkach. ten tutaj wlazł pod koc.

Agnieszko - Pelagio, oto obiecane zdjęcie imbryczka i koszyczka - tacki:

A tak dziś było w ogrodzie:

Małgosiu,
storczyki lubią żyć na wschodnim oknie, najlepiej podlewać je deszczówką, raz w miesiącu z dodatkiem nawozu płynnego do storczyków. Zimą należy dac im odpocząć, troche mniej podlewać. Ważna jest też wysoka wilgotność powietrza, nie należy ich stawiać nad kaloryferem.
Marysiu,
ta roślinka to aster. Nazwy odmiany sprzedawca nie wymienił, ale to nic, prędzej czy później się dowiemy.
Sprawa astra okazała się wciągająca. Przekopałam więc Internet i chyba już wiem: to aster wrzosolistny

Agnieszko - Pelagio, oto obiecane zdjęcie imbryczka i koszyczka - tacki:

A tak dziś było w ogrodzie:

Małgosiu,
storczyki lubią żyć na wschodnim oknie, najlepiej podlewać je deszczówką, raz w miesiącu z dodatkiem nawozu płynnego do storczyków. Zimą należy dac im odpocząć, troche mniej podlewać. Ważna jest też wysoka wilgotność powietrza, nie należy ich stawiać nad kaloryferem.
Marysiu,
ta roślinka to aster. Nazwy odmiany sprzedawca nie wymienił, ale to nic, prędzej czy później się dowiemy.
Sprawa astra okazała się wciągająca. Przekopałam więc Internet i chyba już wiem: to aster wrzosolistny