Ogródek AGNESS

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek AGNESS

Post »

Aguniu dziękuję za takie miłe słowa ;:196 ..... ja uwielbiam liście leżące na trawniku, to dla mnie kwintesencja jesieni, którą kocham :D Liście sprzątam, kiedy jest ich już naprawdę dużo :D

Marzenko dzieci to takie słodkie, bezbronne istotki, że poruszają najczulsze struny w naszych sercach....

Co do sadzenia, to zależy jakiego efektu się oczekuje...... Ja uważam, że i jeden i drugi sposób jest dobry, zależy co komu bardziej pasuje.... Ja faktycznie sadzę dosyć gęsto.... nie lubię dużych pustych przestrzeni i nie lubię długo czekać aż rośliny się rozrosną.... sadzę je tak, aby od razu był w miarę ciekawy efekt..... Nie na ścisk, pozostawiam im miejsce do rozrośnięcia się, ale nie w perspektywie czekania 5 i więcej lat na zapełnienie rabaty, ale na zapełnienie jej w ciągu 2-3 lat.... Z czasem gdy już bardzo się rozrosną i zachodzą na siebie - to zależy od rośliny....albo je przycinam, albo po prostu przesadzam, lub oddaję w dobre ręce 8-) :lol:

Jolu uwielbiam niewielkie trawki w towarzystwie host i żurawek :D Nazwy trawki niestety nie znam :(
Dziękuję za miłe słowa o wianuszku ;:196

Jacku i ja bardzo lubię liściaste krzewy i drzewka, ale one zdobią tylko przez część sezonu, a mi zależy żeby ogródek był w miarę ciekawy przez okrągły rok i to możemy osiągnąć jedynie dzięki iglaczkom :D Latem te iglaczki tak jakby chowają się w gąszczu liściastych, a późną jesienią i zimą wychodzą na pierwszy plan i nie ma pustki...... wciąż są zielone elementy w ogrodzie :D Myślę, że to świetny pomysł z tą zieloną ramą u Ciebie, na pewno będziesz zadowolony :D

cd za chwilę ;:167 :wit
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agusia, cieszę się, że przeziębienie odpuszcza i wracasz do formy... u mnie też lepiej! Pogoda tak nas rozpieszcza, że szkoda chorować.
Wianuszek dla maleństwa cudny, subtelny, bardzo poruszający... jak zwykle podziwiam Twój kunszt. Był kiedyś taki film 'Utalentowany Pan Ripley'... Ty jesteś Utalentowana Ms. Agness :)
Buziaki!
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Aguś, no tak masz rację, że efekt na już jest fajny. U mnie jednak dość dużo miejsca i musiałabym multum roślin kupić, żeby tak zapełnić. Sadzę więc rzadziej i tłumaczę sobie, że rośliny się rozrosną. Oj przyjdzie mi czekać ;:65
Jola trafnie zauważyła, że u Ciebie nawet liście na rabatach świetnie wyglądają ;:3
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Miałam zapytać o trawkę, ale uprzedziła mnie Jola.
Żałuję, że nie znasz jej nazwy, bo z moją mam małe problemy (wygląda identycznie, jak Twoja) i zastanawiam się, czy ona lubi pełne słońce.
Biały wianuszek widziałam wcześniej, ale mimo tego, że jest cudowny, to wolałam nie chwalić, żeby ci czasami "woda sodowa nie uderzyła do głowy " ;:224
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku i ja bardzo lubię takie jesienne obrazki :D

Reniu bardzo odpowiada mi to połączenie, ponieważ do momentu, aż wrzosy zakwitną, dzięki żurawkom wciąż jest kolorowo :D

Edytko dziękuję bardzo ;:196

Gosiu faktycznie jesienią nie jest tak kolorowo jak wiosną i latem..... teraz to już tylko chryzantemy i marcinki..... no i liście krzewów i drzew..... i ja bardzo lubię ten okres.... w ogóle uwielbiam tę zmienność w ogrodzie, bo praktycznie z miesiąca na miesiąc jest on całkiem inny..... jedynie kształt rabat pozostaje taki sam, ale same rabaty w każdym miesiącu wyglądają inaczej :D

Aguniu jest już dużo lepiej, ale strasznie słabieńka się czuję :roll: :lol: zawsze tak mam po przeziębieniu :roll:
Ciesze się, ze i Ty zdrowiejesz ;:167
Dziękuję Ci bardzo za cieplutkie słowa o moich pracach ;:196 Ja kocham robić te dekoracje i naprawdę niesamowicie mnie cieszy gdy podobają się :D

Marzenko takie sadzenie na jakie Ty zdecydowałaś się , to naprawdę najlepsza opcja do Twojego ogrodu. Masz tak dużo miejsca, więc bez sensu jest ścibolenie roślinek jedna przy drugiej. U mnie niestety mały metraż, bo tylko troszkę ponad 700m więc najbardziej mi odpowiadają gęste nasadzenia :D Zobaczysz jak szybko wszystko się u Ciebie pięknie rozrośnie i zrobi się wspaniała gęstwina. Twoje rośliny będą mogły być okazałych rozmiarów, nie będziesz musiała przycinać i zmniejszać, tak jak ja to muszę robić....

Iwonko niestety przykro mi, ale nie znam nazwy..... u mnie rośnie ona i w półcieniu i na słoneczku i jest wszystko ok....
Dziękuję Ci bardzo za chęć chronienia mnie przed uderzeniem wody sodowej :;230 ;:196 i za przemycony między słowami komplement dotyczący wianuszka ;:224 :;230

Nowe fotki ..... cóż nie mam żadnych :wink: jutro rano postaram się pokazać aktualne, kolorowe jesienne widoczki. Dziś pierwszy raz po chorobie popracowałam w ogródku i wreszcie wysadziłam tulipany...... jutro czekają w kolejce krokusy.... big-paka 200 sztuk :D .... dziś już nie dałam rady..... jestem niesamowicie osłabiona po przeziębieniu :roll: :roll:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

200 krokusów! ;:oj To się będzie działo wiosną! Ja dzisiaj też szalałam na działce przez kilka godzin. I to w krótkim rękawku. Do sadzenia zostały mi tylko tulipany z dwóch opakowań ( małych ). Sprzątania jeszcze mnóstwo, ale to może poczekać nawet do wiosny jakby co.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Aguś :wit u Ciebie niezmiennie pięknie, soczysta zieleń trawy...kolorowe żurawki i wrzosy...ach jak miło jest oglądać takie obrazki, szczególnie gdy u mnie już rabaty bure. Dziękuję ;:196
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuniu po paskudnej zimie sprzed dwóch lat moje krokusy zostały zdziesiątkowane, pozostało ich naprawdę niewiele. A ja krokusy bardzo lubię, przez wiele lat to były u mnie pierwsze kwiaty, które pojawiały się w ogródku. Teraz mam i wcześniejsze, ale sentyment do krokusów, jako do zwiastunów wiosny, pozostał u mnie ogromny....Wcześniej sadziłam kępami odmianowymi, teraz zakupiłam mieszankę i będę sadziła w ten sposób.
Tulipanków posadziłam 16 odmian, same niskie. Też sporo ich u mnie zginęło..... między innymi przez przerabianie rabat :roll:
U mnie dziś strasznie wiało, tak, że polar był konieczny....a w końcu i kaptur wylądował na głowie, bo wietrzysko było bardzo zimne...

Aniu bardzo mi miło, że podoba Ci się w moim ogródku, faktycznie kolorków jeszcze sporo a i zieleni mnóstwo. a to dzięki iglaczkom wkomponowanym pomiędzy krzewy i byliny :D Cały czas mam nadzieję, że piękna słoneczna jesień będzie trwała jeszcze długo i będziemy mogli cieszyć się pracą na powietrzu i tymi pięknymi barwami :D
Awatar użytkownika
monizieb
100p
100p
Od: 14 paź 2013, o 17:50

Post »

witam sie u ciebie....
;:7
jestem pod warazeniem twojego ogrodu...wlasnie takie rabaty mi sie marza....
wielki szacunek ;:215
serdecznie zapraszam do mojego ogrodu i stawu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=70932" onclick="window.open(this.href);return false; http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=76511" onclick="window.open(this.href);return false;
Monika
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aguś, witaj porannie :)
Muszę Ci powiedzieć, że ja po przeziębieniu też odczuwam straszne osłabienie... cokolwiek nie zrobię, jestem cała mokra. Koszenie trawnika było naprawdę ogromnym wysiłkiem... Ty już sporo wczoraj zrobiłaś, ale proszę, uważaj - pogoda jest zdradliwa, jak wiesz.
Te tulipanowe i krokusowe ilości powalają :) Ja dziś będę też sadzić :)
Pozdrowienia!
A
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Agnieszko, uważaj bo pogoda zdradliwa, a po przeziębieniu człowiek osłabiony.
Wielka ilość krokusów, a tulipanów ile sadziłaś i jakie ?
Pozdrawiam i miłego dnia życzę :wit
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Tez sie zebralam i wysadzilam tulipany a pozniej mnie scielo i lezalam caly dzien :evil: Nie powiem, ze tulipanow bylo 10 sztuk a umeczyly mnie jakby byla setka :;230 chorobowo, to jednak czlek ma przechlapane.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni witaj :wit
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa o moim ogródku i serdecznie zapraszam do kolejnych spacerów :D

Aguniu widzę, że wiele osób jest bardzo osłabionych po przeziębieniu, jakiś taki paskudny wirus..... długo trzyma i strasznie osłabia organizm. Ale na szczęście już po chorobie, i mam nadzieję, szybciutko dojdziemy do siebie..... Fajnie, ze jest przyjazna aura, w miarę ciepło, słonecznie, to i świeże powietrze też będzie miało swój niebagatelny udział w rekonwalescencji :D
Mnie wczoraj też poty zalewały przy sadzeniu tulipanów, nawet szal zarzuciłam na głowę, bo wiatr był bardzo silny i bałam sie, że przy takim osłabieniu mnie przewieje.... ale na szczęście jest ok..... dziś jeszcze w planie sadzenie krokusów....ale na razie deszczyk kropi.... mam nadzieję, ze nie rozpada się na dobre, bo chciałaby, mieć już za sobą wszelkie sadzenia w tym sezonie....

Justynko dziękuję za troskę ;:196 Staram się uważać, ale pogoda taka piękna, że aż serce się rwie do pracy w ogródku :D
Tulipanów sadziłam 16 odmian..... 15 odmian kupiłam i jedną dostałam w gratisie, ale jaką nie wiem.... nie podpisana... a kupione to : Calypso, Hearts Delight, Stresa, Golden Day, Corsage, Cape Cod, Princeps, Purissima, Orange Emperor, Zombie, Unicum, Fur Elise, Czaar Peter, Crispion Love - wszystkie - poza ostatnim pełnym -niskie odmiany.

Jula no faktycznie przy każdej pracy poty zalewają, ja też byłam umęczona i po sadzeniu tulipanów padłam....ale tylko na 15 min, żeby dojść do siebie :roll: :lol: Ale mam nadzieję, że teraz z dnia na dzień nabierzemy sił ....
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Agnieszko u Ciebie widzę że pięknie rosną wrzosy , a u mnie nie chcą mimo że specjalnie im przygotowałam ziemię, teraz wrzosy traktuję jak jednoroczne i kupuje najwyżej kilka , w tym roku nie kupiłam wcale .
Tak samo nie kupowałam żadnych wiosennych cebul, zobaczymy co zakwitnie z poprzednich lat ;:7
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23

Post »

Imponująca ilość wiosennych cebul, oby dobrze przetrwały zimę i zachwyciły cię wiosną :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”