Mój storczykowy kącik :) cz.II
Re: Mój storczykowy kącik :) cz.II
Piękna kolekcja
Też mi się taka marzy, niestety mam tylko dwa storczyki i bardzo rzadko kwitną

Też mi się taka marzy, niestety mam tylko dwa storczyki i bardzo rzadko kwitną

Pozdrawiam 

- valdessa_kane
- 500p
- Od: 21 cze 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Najważniejsze, że kwiaty nie zostały całkowicie stratowane
Mojemu ojcu strasznie opadały pączki aż odkrył, że przewiewa kwiaty podczas wietrzenia pokoju, trochę je poosłaniał innymi kwiatami i się uspokoiło.

Mojemu ojcu strasznie opadały pączki aż odkrył, że przewiewa kwiaty podczas wietrzenia pokoju, trochę je poosłaniał innymi kwiatami i się uspokoiło.
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kahim przestawiłam storczyki na okno, tyle ile mogłam, reszta gdzieś w pobliżu,mam nadzieję, że to pomoże jeśli chodzi o usychające pączki
Aniu dokładnie Phal. Sorrento miałam na myśli! Dziękuje
Wiki to fakt, MM miło mnie zaskoczył. Jego kwitnienie było niespodzianką bo stał dalej od okna, więc nawet nie był chłodzony by zainicjować kwitnienie. Teraz tez stoi na półce, gdzie inne storczyki zasuszały pąki a on dzielnie rozwinął wszystkie 4
chyba mogę uznać, że jest wyjątkowo mało wymagającym storczykiem. Szkoda, że w momencie gdy rozwinął ostatni pączek, zasuszył pierwszego kwiatka... króciutko się u mnie utrzymują jego kwiaty, nie wiem czy to jakiś mój błąd czy taka jego "uroda"
Mogra też miałam problem z przędziorkami ale akurat nie na MM. W moim przypadku sprawdził się magus
Cytryno dziękuję Ci pięknie, ale prawda jest taka, że storczyki teraz słabo u mnie kwitną bo wiele pączków straciłam. Zdjęcia też robione w biegu, z lenistwa nawet nie chciało mi się storczyków ustawić na jakimś jednolitym tle
Russski zgadzam sie z Tobą, bardzo lubię tego storczyka, zwłaszcza, ze po zakupie dośc szybko przekwitł, więc tym bardziej ochoczo zacierałam teraz dłonie
m_____m bardzo dziękuję za wizytę i miłe słowa
Jedyne co mogę Ci poradzić to zakup trzeciego albo i czwartego storczyka
im więcej storczyków, tym większe prawdopodobieństwo, że któryś niedługo zakwitnie
valdessa to chyba nie wietrzenie pokoju jest u mnie problemem, bo te storczyki przy oknie mają się najlepiej..Raczej brak światła daje się we znaki, bo pąki gubią przede wszystkim storczyki stojące w głębi pokoju. Zrobiłam teraz małe rewolucje i mam nadzieję, że to pomoże

Aniu dokładnie Phal. Sorrento miałam na myśli! Dziękuje

Wiki to fakt, MM miło mnie zaskoczył. Jego kwitnienie było niespodzianką bo stał dalej od okna, więc nawet nie był chłodzony by zainicjować kwitnienie. Teraz tez stoi na półce, gdzie inne storczyki zasuszały pąki a on dzielnie rozwinął wszystkie 4

Mogra też miałam problem z przędziorkami ale akurat nie na MM. W moim przypadku sprawdził się magus

Cytryno dziękuję Ci pięknie, ale prawda jest taka, że storczyki teraz słabo u mnie kwitną bo wiele pączków straciłam. Zdjęcia też robione w biegu, z lenistwa nawet nie chciało mi się storczyków ustawić na jakimś jednolitym tle

Russski zgadzam sie z Tobą, bardzo lubię tego storczyka, zwłaszcza, ze po zakupie dośc szybko przekwitł, więc tym bardziej ochoczo zacierałam teraz dłonie

m_____m bardzo dziękuję za wizytę i miłe słowa

valdessa to chyba nie wietrzenie pokoju jest u mnie problemem, bo te storczyki przy oknie mają się najlepiej..Raczej brak światła daje się we znaki, bo pąki gubią przede wszystkim storczyki stojące w głębi pokoju. Zrobiłam teraz małe rewolucje i mam nadzieję, że to pomoże

- deissy
- Od: 22 sie 2008, o 17:28
Kwitnienia cudne,miałam kiedys takiego jak ten ostatni na 4 ale mi go wełnowce zeżarły wrrrrr
- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Aniu więcej wiary w swoje kwiaty już nie raz Cię zaskoczyły pamiętasz dendrobium ( które przepięknie Ci zakwitło) Co do MM mówiłam od początku że doczekasz się kwiatów. Ja też mam MM
i u Mnie równie krótko (niestety) kwiatki się utrzymują chyba taka ich uroda
.
i u Mnie równie krótko (niestety) kwiatki się utrzymują chyba taka ich uroda

"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
- Dufin
deissy wielka szkoda, że wełnowce okazały się tak bezlitosne, ale na pewno jeszcze spotkasz piękniejszego
Karnova chyba właśnie przez to dendrobium, które mi bezproblemowo zakwitło, dałam się złapać w ich pułapkę.. myślałam, że gdy kupię drugie to zakwitnie równie chętnie i bez moich starań
Na dokładkę jeszcze troszkę Phal. Sorrento

Karnova chyba właśnie przez to dendrobium, które mi bezproblemowo zakwitło, dałam się złapać w ich pułapkę.. myślałam, że gdy kupię drugie to zakwitnie równie chętnie i bez moich starań

Na dokładkę jeszcze troszkę Phal. Sorrento

- kahim
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Piękny! A on jes nie woskowy? No, i fajne fotki- podobają mi się właśnie takie na czarnym tle... może dlatego, że mi z reguły nie wychodzą 

- Dufin
mi też Kasiu nie wychodzą bo zazwyczaj storczyk jest wyższy niż telewizor i nie chce mi sie gimnastykowac, ale ten akurat wtopił się ładnie w czarny ekran ze względu na niewielką wysokość pędu
On nie jest woskowy, jest taki.. miśkowy
Ma troszkę sztywniejsze płatki niż klasyczny falek, ale nie jest też taki typowo woskowy 

- kahim
Dopiero przeczytałam jak ładnie i gramatycznie poprawnie zadałam Ci pytanie
Aaa... czyli na tle telewizora....
Ja czasem stawiałam czarny brystol, ale efekt z reguły był taki, że za mało mi było o jedną rękę do ustawiania ostrości
Pączki ładnie się rozwijają? U mnie dziś zauważyłam dwie straty- dwa mini pączuszki na żółtlej bordo pobazgranej zaschły
Ona stoi z dala od okna, więc może miała za mało słonka 

Aaa... czyli na tle telewizora....

Pączki ładnie się rozwijają? U mnie dziś zauważyłam dwie straty- dwa mini pączuszki na żółtlej bordo pobazgranej zaschły

-
- 1000p
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
Może od razu przyciskasz spust migawki i aparat nie zdąży ustawić ostrości, zamiast nacisnąć lekko i poczekać aż aparat wyostrzy, następnie mocniej przydusić ?
Taki błąd najczęściej spotykałam

Taki błąd najczęściej spotykałam

- Dufin
Kasiu jeśli chodzi o pączki to zależy od storczyka.. ten ładnie rozwinął wszystkie, ale dużo ich tez nie miał - 4, natomiast inny na tym samym parapecie już dwa zasuszył. U mnie w pokoju też dużo zrzucało, więc przestawiłam bliżej okna i jak na razie (odpukać) pączki nabrzmiewają
Wszystkich niestety na parapecie nie zmieszczę, więc liczę się ze stratami 

Piękny Sorrento
mój właśnie przekwita, ale naciesze oko u Ciebie.

- kahim
Jakoś w tym roku prawie każdy ma straty w pączkach
I pomyśleć, że mam nawilżacz powietrza... tyle, że w drugim mieszkaniu
Callanthe, ja zdjęcia robię tabletem, więc jak chcę wybrać punkt ostrości muszę dotknąć ekranu w konkretnym miejscu... a gdy jedną ręką trzymam tablet a drugą brystol, to ostrość idzie w... las

Callanthe, ja zdjęcia robię tabletem, więc jak chcę wybrać punkt ostrości muszę dotknąć ekranu w konkretnym miejscu... a gdy jedną ręką trzymam tablet a drugą brystol, to ostrość idzie w... las

Hej Dufinowa ;) Ładniutki ten Twój sorento. Kusił mnie dziś w sklepie identyczny, ale że mam w sumie podobnego, więc odpuściłem i wziąłem innego.
No i jeszcze MM na poprzedniej stronie, nic tylko nadrabiać forumowe zaległości
No i jeszcze MM na poprzedniej stronie, nic tylko nadrabiać forumowe zaległości