Mój storczykowy kącik :) cz.II

Zablokowany
m_____m
50p
50p
Od: 27 lut 2012, o 01:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój storczykowy kącik :) cz.II

Post »

cudne storczyki :)
Pozdrawiam :)
m_____m
50p
50p
Od: 27 lut 2012, o 01:54

Post »

Piękna kolekcja :roll:
Też mi się taka marzy, niestety mam tylko dwa storczyki i bardzo rzadko kwitną :(
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p
Od: 21 cze 2013, o 10:40

Post »

Najważniejsze, że kwiaty nie zostały całkowicie stratowane :)
Mojemu ojcu strasznie opadały pączki aż odkrył, że przewiewa kwiaty podczas wietrzenia pokoju, trochę je poosłaniał innymi kwiatami i się uspokoiło.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kahim przestawiłam storczyki na okno, tyle ile mogłam, reszta gdzieś w pobliżu,mam nadzieję, że to pomoże jeśli chodzi o usychające pączki :lol:

Aniu dokładnie Phal. Sorrento miałam na myśli! Dziękuje ;:196

Wiki to fakt, MM miło mnie zaskoczył. Jego kwitnienie było niespodzianką bo stał dalej od okna, więc nawet nie był chłodzony by zainicjować kwitnienie. Teraz tez stoi na półce, gdzie inne storczyki zasuszały pąki a on dzielnie rozwinął wszystkie 4 :wink: chyba mogę uznać, że jest wyjątkowo mało wymagającym storczykiem. Szkoda, że w momencie gdy rozwinął ostatni pączek, zasuszył pierwszego kwiatka... króciutko się u mnie utrzymują jego kwiaty, nie wiem czy to jakiś mój błąd czy taka jego "uroda" :wink:

Mogra też miałam problem z przędziorkami ale akurat nie na MM. W moim przypadku sprawdził się magus ;:333

Cytryno dziękuję Ci pięknie, ale prawda jest taka, że storczyki teraz słabo u mnie kwitną bo wiele pączków straciłam. Zdjęcia też robione w biegu, z lenistwa nawet nie chciało mi się storczyków ustawić na jakimś jednolitym tle ;:131

Russski zgadzam sie z Tobą, bardzo lubię tego storczyka, zwłaszcza, ze po zakupie dośc szybko przekwitł, więc tym bardziej ochoczo zacierałam teraz dłonie ;:204

m_____m bardzo dziękuję za wizytę i miłe słowa :wit Jedyne co mogę Ci poradzić to zakup trzeciego albo i czwartego storczyka :lol: im więcej storczyków, tym większe prawdopodobieństwo, że któryś niedługo zakwitnie :wink:

valdessa to chyba nie wietrzenie pokoju jest u mnie problemem, bo te storczyki przy oknie mają się najlepiej..Raczej brak światła daje się we znaki, bo pąki gubią przede wszystkim storczyki stojące w głębi pokoju. Zrobiłam teraz małe rewolucje i mam nadzieję, że to pomoże ;:173
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

Kwitnienia cudne,miałam kiedys takiego jak ten ostatni na 4 ale mi go wełnowce zeżarły wrrrrr
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Aniu więcej wiary w swoje kwiaty już nie raz Cię zaskoczyły pamiętasz dendrobium ( które przepięknie Ci zakwitło) Co do MM mówiłam od początku że doczekasz się kwiatów. Ja też mam MM
i u Mnie równie krótko (niestety) kwiatki się utrzymują chyba taka ich uroda ;:131 .
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

deissy wielka szkoda, że wełnowce okazały się tak bezlitosne, ale na pewno jeszcze spotkasz piękniejszego :D
Karnova chyba właśnie przez to dendrobium, które mi bezproblemowo zakwitło, dałam się złapać w ich pułapkę.. myślałam, że gdy kupię drugie to zakwitnie równie chętnie i bez moich starań ;:204

Na dokładkę jeszcze troszkę Phal. Sorrento :)

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Piękny! A on jes nie woskowy? No, i fajne fotki- podobają mi się właśnie takie na czarnym tle... może dlatego, że mi z reguły nie wychodzą ;:173
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mi też Kasiu nie wychodzą bo zazwyczaj storczyk jest wyższy niż telewizor i nie chce mi sie gimnastykowac, ale ten akurat wtopił się ładnie w czarny ekran ze względu na niewielką wysokość pędu :D On nie jest woskowy, jest taki.. miśkowy :D Ma troszkę sztywniejsze płatki niż klasyczny falek, ale nie jest też taki typowo woskowy :wink:

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dopiero przeczytałam jak ładnie i gramatycznie poprawnie zadałam Ci pytanie 8-)

Aaa... czyli na tle telewizora.... ;:204 Ja czasem stawiałam czarny brystol, ale efekt z reguły był taki, że za mało mi było o jedną rękę do ustawiania ostrości ;:173

Pączki ładnie się rozwijają? U mnie dziś zauważyłam dwie straty- dwa mini pączuszki na żółtlej bordo pobazgranej zaschły :? Ona stoi z dala od okna, więc może miała za mało słonka ;:124
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Może od razu przyciskasz spust migawki i aparat nie zdąży ustawić ostrości, zamiast nacisnąć lekko i poczekać aż aparat wyostrzy, następnie mocniej przydusić ? :)
Taki błąd najczęściej spotykałam :D
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu jeśli chodzi o pączki to zależy od storczyka.. ten ładnie rozwinął wszystkie, ale dużo ich tez nie miał - 4, natomiast inny na tym samym parapecie już dwa zasuszył. U mnie w pokoju też dużo zrzucało, więc przestawiłam bliżej okna i jak na razie (odpukać) pączki nabrzmiewają :wink: Wszystkich niestety na parapecie nie zmieszczę, więc liczę się ze stratami :roll:

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p
Od: 5 maja 2013, o 01:21

Post »

Piękny Sorrento :) mój właśnie przekwita, ale naciesze oko u Ciebie.
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakoś w tym roku prawie każdy ma straty w pączkach :| I pomyśleć, że mam nawilżacz powietrza... tyle, że w drugim mieszkaniu :?
Callanthe, ja zdjęcia robię tabletem, więc jak chcę wybrać punkt ostrości muszę dotknąć ekranu w konkretnym miejscu... a gdy jedną ręką trzymam tablet a drugą brystol, to ostrość idzie w... las ;:173
x-f-us
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 wrz 2010, o 11:06

Post »

Hej Dufinowa ;) Ładniutki ten Twój sorento. Kusił mnie dziś w sklepie identyczny, ale że mam w sumie podobnego, więc odpuściłem i wziąłem innego.
No i jeszcze MM na poprzedniej stronie, nic tylko nadrabiać forumowe zaległości ;:204
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”