Ogródek Robaczka cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 8

Post »

Witajcie!
Czy u Was też sobota mija szybciej niż jakikolwiek dzień tygodnia? Leniuchowanie w ogrodzie było cudowne, tylko czemu czas wtedy przyspiesza? Codziennie rozkwitają kolejne róże i z radością obserwuję kwiaty w każdym stadium pąka...niestety, zaraz chrabąszczy zbożowych dziesiątkuje mi kwiaty ;:174 Codziennie zbieram te stwory z pąków, potrafią zeżreć cały kwiat ;:202 Rekordową "obsadę" odnotowałam na Crown Princess Margarecie - 8 chrabąszczy na jednym kwiatku! Upodobały sobie tą odmianę, ale smakuje im też Lykkefund, Iceberg i inne jasne róże. Jutro ponowny oprysk ;:219
Co poza tym? Będę miała kolejnego sąsiada, dom obok został kupiony i wykosili już chwasty więc jest szansa, że łąka na ugorze zniknie....

Asiu, dziękuję za przemiły wpis ;:196 Na rabacie angielskiej są nie tylko angielki hihi, to tak dla zmyłki ;-)) A tak serio, to rabata jest wzorowana na angielskich wzorcach rabat mieszanych. U mnie dominują róże, ale jest sporo bylin, jednorocznych i dwuletnich roślin, a na obrzeżach posadziłam lawendę. Ciekawa jest bardzo efektu...Zakładałam ją jesienią, więc jeszcze wszystko małe, ale jak się położę na trawniku to wyglądają na większe... ;-))

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marta, a gdzie kupiłaś? Ja sprawdzałam tą stronkę z okładki i już nie było, ale znalazłam na all ;:172
Ewa, dziękuję!Roślinki jeszcze małe, więc do dojrzałych ogrodów jak Twój jeszcze daleka droga, ale cieszę się, że dotychczasowy efekt Ci się podoba. Pozdrawiam serdecznie :wit
Dosiu, dzięki! Alabaster jest piękny... Róża ma śnieżnobiały kolor, a liście ciemne i błyszczące. Rośnie u mnie od zeszłego sezonu ale już ją polubiłam.. bardzo zdrowy, zgrabny krzaczek ;:333

Obrazek

Obrazek

Iwonko, dziękuję za odwiedziny i serdeczności. Miło mi, że zaglądasz!
Dla Ciebie, dzisiejszy ogród po południu

Obrazek

Krysiu, Shirley dla Ciebie ;:196

Obrazek

Moje piwonie sadzone jesienią więc jeszcze malutkie i mało efektowne, ale rosną!

Obrazek

Obrazek

Ewa, miło mi, że zauważyłaś czcionkę, sporo się naszukałam odpowiedniego formatu :lol: Podpisywanie róż na zdjęciach jest też bardziej praktyczne, bo wtedy łatwiej wrzucać je do wątku ;:333 Dzięki, że wpadłaś!
Eluniu, cieszę się, że różyczka kwitnie, oby jak najdłużej ;:196
Majeczko, Ty już bladym świtem biegałaś z aparatem po działeczce, a ja zwlokłam się na taras dopiero koło południa 8-) Ale wypoczynek był mi potrzebny, od razu czuję się lepiej!
Alexia, ten typ tak ma ;:172 Zrobiłam dla Ciebie zdjęcie pączków:

Obrazek

U mnie rosła na tarasie w ubiegłym sezonie i nie było z nią żadnych problemów. Zdrowa i obficie kwitnąca ;:333
Isiu, Sebastiana Kneippa mam od tej wiosny, więc niewiele mogę jeszcze o niej powiedzieć, poza tym, że urzekł mni na zdjęciach Aguniady ;:170
Majeczko, do Twojego różanego buszu jeszcze mi daleko :lol: Ale robię co mogę :uszy
Małgosiu, jarzmianki kwitną mi od miesiąca i często je pokazuję, bo to dla mnie nowość i jestem nimi zachwycona ;:138
Pamiętasz jakie odmiany zamówiłaś? Ta jest moją ulubioną..

Obrazek

Aniu, ja też uważam, że dobrze dobrane towarzystwo róż uwydatnia ich wdzięki :D Uwielbiam rabaty mieszane i choć dopiero uczę się je tworzyć i błędów nie uniknęłam, będę przesadzać i testować kolejne kompozycje. Nasadzenia mam trochę za gęste i obawiam się mączniaka u róż, ale na razie oprysk wystarczył. U Majki róże rośną w jednej cudownej masie, ale na zbliżeniach widać, że mają sporo miejsca i piękny czarnoziem w stopkach. No nic, muszę się jeszcze wiele nauczyć ;:131
Aniu, bardzo mi miło, zapraszam ponownie!
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziekuje Kasiu za odpowiedz i zdjecie.Moja wyglada podobnie.Widzialam wczoraj w szkolce chyba 20 donic,tez tak wygladaly.Czekam na kwiat no i zapach.U Ciebie roze nadgonily,u nas malo co kwitnie.Duzo ;:3 .
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj tak i mnie sobota minęła jak z bicza strzelił. Ale dziś tez szykuję się na leżakowanie :wink:
Pieknie wyglądają mieszane rabaty. Też uważam, że róże koniecznie muszą mieć towarzystwo. Najtrudniej jednak zachować odstępy. I u mnie strasznie ciasno sie zrobiło. Niestety kilka roślin już przesadziłam a kilka wyleci lada moment. Nie tylko róże rosną :wink: Ostróżki rozpychają się niemożliwie. Liście z orlików już usunęłam.
Alabaster wpadła mi w oko, ale gdzie sadzić!!??? :(
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Witajcie niedzielnie :wit
Słonko świeci od samego rana, jest pięknie, więc szkoda dnia na spanie ;:138 Kaweczka w ogrodzie już wypita, ale mam ochotę na kolejną... 8-)
Dobrego dnia :wit

Alexia, zazdroszczę dostępu do takich róż w szkółce..moja była sprowadzana i dosyć droga. Gdybym mogła, posadziłabym ich kilka..
Dorotko, mam ten sam problem z miejscem na rabatach. Na angielskiej chciałam uzyskać efekt jak najszybciej ,więc rośliny posadziłam dosyć gęsto i ostróżki na pewno będę musiała jesienią przesadzać..Z góry jednak zakładałam, że zmiany będą i w sumie dobrze - muszę mieć jakieś zajęcie, a każda koncepcja wymaga ulepszeń :wink:
Na nowej rabacie różanej nie znadziesz już miejsca? Alabaster ładnie by wyglądał w towarzystwie ciemniejszych róż... ;:224
Tymczasem, miłego leniuchowania ;:196

Z wczorajszego obchodu....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

...i takie tam
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Uwielbiam rabaty mieszane i choć dopiero uczę się je tworzyć i błędów nie uniknęłam, będę przesadzać i testować kolejne kompozycje. Nasadzenia mam trochę za gęste i obawiam się mączniaka u róż, ale na razie oprysk wystarczył.

W sumie to rozsadzanie lubię. I ja także, by osiągnąć szybki efekt, świadomie sadziłam dość gęsto. Potem jednak, jak się przerzedza (mam już parę takich akcji za sobą) efekt jest bardzo satysfakcjonujący. Od razu robi się jakiś porządek :uszy
A z tym mączniakiem, to sama nie wiem. W zeszłym roku na różance był luz, książkowy wręcz przewiew, a i tak Chopin i Papageno łapnęły mączniaka. A róże obok rosnące - nie ;:oj Wygląda na to, że problem jest dużo bardziej złożony.
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Cudnie różyczkowo, ach... te twoje róże. Świtnie przeplatasz je z innymi roslinkami.
Kasiu, a jak złamana robinia? bo zgubiłam ten temat...
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p
Od: 1 cze 2013, o 13:58

Post »

Po tej ostatniej sesji zdjęciowej, którą dodałaś.... popadłam w kompleksy. Rozłożyłaś mnie na łopatki ;:223 No nic, trzeba się ruszyć i wyjść do swojego ogrodu. Może coś wymyślę i chociaż jedną rabatkę tak piękną jak Twoje spróbuję założyć.
Normalnie jestem .... pod wielkim wrażeniem delikatnie mówiąc :D Gratuluję ;:196
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Kasiu, miszczu rabat w stylu angielskim... wysiłki się opłaciły... David Austin śmiało może umieszczać zdjęcia z Twoich English borders w swoim katalogu na 2014 :)
Jestem zachwycona ilością różanych kwiatów, doborem towarzystwa dla królewien i końcowym efektem... a przecież róże i byliny dopiero się rozkręcają... najbliższe tygodnie to będzie prawdziwy festiwal... jestem bardzo szczęśliwa, że mogę oglądać Twój ogród :)
Miłej niedzieli!
Ja idę na drugą kawę do ogrodu :)
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

CUDOWNIE ;:303
Ślicznie skomponowany raj na ziemi ;:180 Jestem pełna podziwu ,uwielbiam Twoje romantyczne zakątki ;:173
Pozdrawiam z leżaka ;:168
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Kasiu gdybym miała taki ogród to chyba nigdzie bym nie wyjechała,bo myśl,że beze mnie takie obrazy mnie omijają....no nie mogłabym usiedzieć na miejscu...dlatego urlop w lipcu...czerwiec jest najpiękniejszym miesiącem ;:108
Twoje róże cudnie kwitną,bardzo bujnie,Chipek jak zwykle daje czadu...
Jak spisują się różyczki od Petrovica? Moje nawet się wzięły... :uszy
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ależ widoki......aż dech zapiera. ;:170
Fotki jak z najlepszego linku pokazowego na necie. ;:215
Kasiu powiem Ci, że dumna jestem z tego, że na naszym forum jest taki pokazowy, cudny, o sielskim klimacie ogródek. ;:180
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Pięknie róże już kwitną u Ciebie, kolorowo zaczyna być w naszych ogrodach. Widoczki przepiękne. Jak ja je lubię, od razu przypominają mi się wakacje u siostry w Niemczech. U nich taka sama zabudowa...
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Wiedziałam, że u Ciebie zobaczę kwitnącą różankę. Pięknie wyglądają róże połączone z lawendą.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

znalazłam w księgarni internetowej Hokus :D
na działce ją wspólnie z mamą czytamy i przeglądamy i wciąż mamy jakieś nowe pomysły :D
jejku te widoczki....oj trzeba będzie zrobić nalot niedługo i zobaczyć to na żywo...... :wink:
RU ślicznie kwitnie......a ile można z niej zrobić konfiturki ;:167
sama już zaczynam zbierać płatki i jutro robimy konfiturkę różaną ;:oj
ale ta Astrid......jejku ten kolorek! ;:167
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Kasik , mam podobny dylemat jak Ania sweety , sadzić przy różach czy nie. Teraz mam ''łyso'' , ale nieszczególnie to wygląda. Obawy chorób mam uzasadnione . U brata ''za miedzą'' choroby atakują. U mnie po bardzo obfitych opadach liście idealne. No , kilka przy ziemi ma plamki , już zerwane.
Kompozycje rabat z różami bardzo delikatne , lawenda dzwonki to jest to ;:215 ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”