Ibrakadabra wita w zielonych pokojach

Zdjęcia naszych ogrodów.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ibrakadabra wita w zielonych pokojach

Post »

Witam całą ogrodniczą Brać :wit.

Przed wczorajszym deszczem tak wyglądał kompostownik :shock:. Więcej róż wylądowało w nim, niż zostało na krzakach ;:145.

Obrazek

Deszcz, deszcz, upragniony deszcz ;:138.

Obrazek

Wydawało się, że napadało dużo, ale dziś wróciła spiekota i dziarsko efekty ulewy zaciera. Znów niektórym roślinom łebki wiszą, a po wczorajszej świeżości śladu nie ma.

Justynko, brawo, korzystaj póki czas, bez tak szybko przekwita.
Twojego Avalona jestem bardzo ciekawa ;:224.
W tym wianeczku bardzo Ci pięknie ;:333. Chciałoby się dodać:
" A przed nią bieży baranek,
A nad nią lata motylek..."
Dla Ciebie Avalon w towarzystwie. Jak on się świetnie komponuje ze wszystkim...

Obrazek

Mary, dla Ciebie wszystko, co najlepsze :!: Na przykład świetnie znosząca upał kompozycja tarasowa.

Obrazek

Alicjo i Krysiu, mimo najszczerszych chęci, niewiele mogę powiedzieć o Gruss an Aachen, oprócz tego, że jest piękną różą. Mam ją od jesieni 2012. A to co pokazałam, to na razie jej pierwszy kwiatek.
Tak wygląda pączek. Już w tej fazie dobrze się zapowiadała ;:224

Obrazek

A tak przekwitała. Na pewno warto ją mieć.

Obrazek

Krysiu, Szuwarek siedział ze mną w betach, a te fotogeniczne nie są :;230.

Sweety, pojęcia nie mam, co Ci poradzić w kwestii agapantów. Moje rosną w za ciasnych, pękniętych donicach, rzadko podlewane, prawie nigdy nie nawożone. Może to sprawa zimowania na pokojach (chłodnych), raz na miesiąc trochę podlewania, dzięki czemu nie zasychają całkowicie i nie tracą liści oraz dużo wcześniej startują na wiosnę.
A tak zdobią taras, że już nie wyobrażam sobie, że mogłoby ich tu nie być ;:173.

Obrazek

I na koniec wszystkim dedykuję wyjątkowo w tym roku popisową Eden Rose. Kwiaty ma ogromne i urzekająco piękne. Tylko czy u kogokolwiek jest różą pnącą :?:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracam do ogrodu, czego i Wam życzę. :wit - Jagoda
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

dziś do ogrodu chyba nie dam rady wejść. Wrócę późno, a po 18tej grozi to zagryzieniem przez komary. Wczoraj przed 20tą sadziłam krzewy to koszmar przeżyłam.
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Jaki upragniony deszcz u mnie woda stoi :wit
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

I co dzisiaj padał, bo intensywnie pchałam do Ciebie? u mnie stanowczo za dużo Obrazek
Jagódko ja proszę o informacje dot. agapanta. Dostałam sadzonkę (variegata) i powiedz mi proszę jak długo będę czekać na kwiat? czy ziemia zwykła kwiatowa i jak często go podlewać. Teraz stoi na zewnątrz więc podlewany jest na okrągło :(
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagi, twoje błękity wciągają mnie coraz bardziej, podobnie jak róże z boskim Avalonem na czele. Ogródek mam już z grubsza urządzony i coraz częściej zdarza mi się poleżeć na leżaczku i wpatrywać w chmury. Nie marzę, moje marzenia już się spełniły, a nowych jeszcze sobie nie wymyśliłam. Mogę się chyba uważać za szczęśliwego człowieka i tylko mieć nadzieję, że ta chwila będzie trwała długo, a zdrowie, moje i bliskich, nie będzie szwankować.
Koty rewelacyjnie się prezentują na maszynie do szycia, a nocny Wicek spogląda bardzo uwodzicielsko. Takiego go nie znałam :D
Narobiłaś mi ochoty na nalewkę z bzu, polazłabym poszukać w okolicy, ale ciągle pada. A robiłaś może dżemik z owoców czarnego bzu? Po kilku gorących dniach wszystko w ogrodzie rozkwitło, teraz moknie. Jak przestanie w końcu padać (jeśli przestanie), to mój kompostownik będzie podobnie ukwiecony. Ech...
Pozdrowienia z Krainy Deszczowców.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagódko - u mnie też podlało w piękne niedzielne popołudnie. Dość solidnie podlało ;:138
A teraz ładnie się zachmurzyło :lol: Może też popada?
Zdjęcie pod tytułem "Ogrodowa rzeźba z Kotem w przedogródku" warte milion dolarów ;:63
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O czym tu dumać na pruszczańskim bruku...
Mam lato, zielone pokoje, kwitnące róże i inne "chwasty", szalone koty i "nakręcane zegareczki" w postaci piskląt mojej herbowej pleszki. Mam też nareszcie bardzo dobrze podlany, chłodny i świeży krajobraz za oknami. No i mam świeżo wyprodukowaną naleweczkę...
Czego mi jeszcze trzeba :?: No chyba tylko przyjazdu Rusałeczek i Cypiska. Zostali zaproszeni :heja.

Sosenko, szczerze współczuję późnych powrotów do domu i plagi komarów. Susza na Wybrzeżu miała wielki plus dodatni - nie ma prawie ślimaków ani komarów :shock:.

Obrazek

No widzisz, Rewi, żadnej sprawiedliwości na tym świecie... chociaż mój ogród dziś też solidnie podlany.

Obrazek

Marysiu, padało rzetelnie dziś cały dzień, dzięki ;:180.Ale u Ciebie i innych niech już do licha da spokój :evil:.
Względem agapanta naprawdę nie wiem, co Ci radzić. Na 73 stronie doradzałam Sweety. Swoje rośliny sadzę we własnej produkcji kompostowej ziemi i specjalnie się z nimi nie cackam. Mam je już tak długo, że nie pamiętam, po ilu latach zakwitły. Poza tym nie mam odmiany Variegata, no i nie wiem, jakiej wielkości jest Twoja sadzoneczka ;:218. Agapanty dobrze znoszą suszę i ciasne doniczki. ;:196.

Obrazek

Megi ;:167, pojęcia nie masz, jak mnie cieszy spotkanie ze szczęśliwym człowiekiem (choćby wirtualne) :!: Gratuluję z całego serca i życzę wielu miłych chwil na leżaczku pod błękitnym niebem i wśród pięknie kwitnących roślin ;:170.
Wiesz, ja do przetworów nie mam ani talentu, ani chęci, ani motywacji. Ale ta nalewka ;:224 - wystarczyło, że mnie raz poczęstowano i uświadomiono, jak łatwo ją wykonać. Jeśli tylko będziesz miała okazję - zrób ją ;:108.
A Kraina Deszczowców zapanowała i u mnie. Ale ja się cieszę, może wreszcie moje trawniki przestaną być koloru blond i odzyskają modną zieleń ;:306. Choć pod Grahamem Thomasem znów gruby dywanik ze strąconych płatków... ;:196.

Obrazek

Barabello, nareszcie porzuciłaś obróbkę zdjęć z Sulejowa ;:173. Różami kusić nie przestanę, bo bardzo piękne. Mimo że bardzo młode, już je dobrze w ogrodzie widać. A apetyt rośnie...
Ibrakababra bardzo serdecznie pozdrawia Ciebie i Twojego M ;:180.

Obrazek

Ambo, rzetelnie popadało i bardzo dobrze ;:138. Ogród oglądam dziś głównie przez okna, ale za to mam więcej czasu dla Forum.
A Ibrakadabra - artystka pierwszej wody, ciągle pomnaża moją dolarową fortunę ;:306.

Obrazek

Pozdrowienia z zielonych pokoi :wit - Jagoda
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

EwoM, nie pozostaje Ci nic innego, jak wyznać bez bicia, które to 3 różyczki stały się początkiem zarazy

To supermarketowe zdychy:miniarura Yellow Magic, kupiona za oszałamiającą kwotę 3 zł. Przemarzła do gruntu, a teraz kwitnie na wysokości kociego nosa.Kompletnie zawoskowana Queen of England, osiągnęła oszałamiający wzrost 5cm. Pnąca, biała White Star, to chyba nazwa marketingowa
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EwoM, rozśmieszyłaś mnie okrutnie ;:306.
Twoją wypowiedź dedykuję wszystkim amatorom tanich zakupów róż w marketach.
Bo moja postawa to:
;:150
Nigdy więcej zakupów róż w marketach.
Na 6 tam nabytych, dwie zdechły, trzy są inne, niż miały być, jedna ledwo zipie ;:223.
Dla Ciebie najpiękniejsza - Avalon.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę lepszych różanych wyborów w lepszych źródłach zakupów - Jagi
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Jak mam coś zamordować, to po co płacić więcej? A jak przeżyją to niech sobie rosną, nie mam nabożeństwa do róż, potrzebuję tylko trochę koloru, kiedy rodki przekwitną.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Sadzonka nie jest duża więc będę czekać cierpliwie nie przesadzając i przesuszając w zimie - piszę o agapancie ;:306 Róże eleganckie, grządki zadbane jedynie brakowało mi jakiegoś kociego fragmentu na nich ;:306
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EwoM, to , przepraszam, jaki z Ciebie ogrodnik, skoro róże Ci do mordowania potrzebne :evil:.
Nie lepiej dla koloru nasiać nagietek za 2,50 :?:

Marysiu, i to jest zdrowe podejście do agapanta ;:306. Tylko w zimie go tak całkiem nie zasuszaj ;:218
i przechowaj w chłodnym miejscu ale widnym. A skoro brak Ci kotów - proszę uprzejmie. Oto one:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz elegancko żegnam się do jutra - Jaga

Obrazek
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Jaga ładnym obrazkiem już się pożegnała, a ja zakradłam się tylko po to, by powiedzieć o nalewce z kwiatów bzu, że ją zrobiłam i jest naprawdę boska ;:173
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jagusiu dziękuję za kotki i chyba też się udam ;:65 ;:19
Ibra ma większe uszy od Maćka ... a rudzielec jest moim marzeniem !Obrazek
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, jak dobrze, że jeszcze nie udałam się w pielesze...
Irminko, dzięki za informację i witam Cię w ekskluzywnym klubie wielbicieli tej naleweczki.
Zrób jej dużo, jeśli możesz, bo niespodziewanie szybko wychodzi... ;:224.
Należy Ci się w nagrodę ładny obrazeczek. Nawiasem, czy to nie od Ciebie ten śliczny bodziszek :?:

Obrazek

Marysiu, śpij dobrze. Skoro u Ciebie tak leje bez umiaru - najlepiej to przespać. Choć taki będzie pożytek, że dobrze odpoczniesz.
Dla Ciebie godzina pąsowej róży.

Obrazek

Dobrej nocy, ;:196 - Jagoda
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”