Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5

Post »

Przymrozek zważył liście, a miałem nadzieję, że podrosną jeszcze w październiku.
Mojego rekordu (43 kg) nie pobiłem - największa ma 30 kilo.
Nawożone tylko pokrzywówką, a od lipca gnojówka żywokost ze skrzypem.

Obrazek

Pozdrawiam
Adam
Belfedor
200p
200p
Od: 10 maja 2013, o 14:12

Post »

Rotos imponujący zbiór ! Gratuluję ;:333 .
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bobej, widząc zdjęcia z wątku olbrzymowego dochodzę do wniosku, że do zupy dynie musisz "kroić" siekierą. :;230

Obiecane wcześniej zdjęcia moich kundelkowych. Największa [>10kg] w górnym prawym rogu zaczyna się wybarwiać, ta dojrzała została podarowana znajomym. Wyślę trochę na akcję nasion ubiegłorocznych - jeśli któraś dynia "dojdzie" to i tegorocznych jako F1.

Obrazek

I samosiejka. Zastanawiają mnie te kolorki na dole, każda z nich tak ma. Osobiście kojarzą mi się z Bambino (i turbanami).

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

aria pisze:Mam prośbę do Moderatora, o przeniesienie postów o dyniowych gigantach do odpowiedniego wątku, bo bałagan nam się tu robi a wiosną sporo osób będzie szukać informacji. Dziękuję ;:196
Skoro jest wątek o uprawie giganta ,też wolałabym te informacje w odpowiednim wątku.Podziwiam wszystkich dyniowo zakręconych ,ale chciałabym poczytać też o innych dyniach.Czy nikt nie miał żadnych nowości ?
Pozdrawiam MałgosiaR
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Mają, mają, tylko jeszcze czekają, aż dynie dobrze dojrzeją. Kilka razy już niosłam do rozkrojenia Australian Butter i rezygnowałam, bo mam tylko jedną i nie chcę tego zrobić za wcześnie. Na swoją kolej czeka parę innych odmian, a u Was?
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p

Post »

Moje zjedzone nowości to pewnie dla większości nic nowego.Skonsumowane Hokkaido,Sweet dumpling,Early butternut.Wiem teraz jedno,ze po tylu latach jedzenia dyń takich zwyczajnych, to taka ogromna odmiana że szok.Są pyszne. Oczywiście nowe odmiany już zakupione.
Rodzina nabija się ze mnie, że dobrze że jesień i idzie zima bo już bym siała nowości.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MałgosiuR, tak się zaczyna a potem już choroba dyniowa postępuje ;:168
Ja mam już swoje ulubione odmiany, które sieję co roku, do nich parę nowości, które zostają ze mną lub nie. Postaram się je opisać jak tylko zakończę testowanie.
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

aria pisze:MałgosiuR, tak się zaczyna a potem już choroba dyniowa postępuje ;:168
Oj, postępuje i do tego bardzo demokratycznie :wink: Mój m., który ma swoje hobby i w ogrodzie występuje tylko "na życzenie', z własnej nieprzymuszonej woli już zrobił grzędę wzniesioną pod przyszłoroczne dynie na łące, bo, jak stwierdził - w ogrodzie się nie zmieści tyle, ile by sobie życzył :D
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zaraźliwe ;:oj

My dzisiaj będziemy mieć na obiad faszerowaną Sweet Dumpling i tylko mogę potwierdzić wszystkie zalety tej odmiany ;:108 . Pyszna, kasztanowa, słodkawa, idealna do faszerowania, piękny kolor miąższu, zostaje u mnie na zawsze. Owocki małe, do 800g, bardzo ozdobne.

Polecam, nasiona są dostępne u nas w sklepach, płaciłam 1,20 zł za kilkanaście szt w torebce.
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p

Post »

Tak Sweet dumpling ,matko dla kogoś kto nie kuma angielskiego te nazwy są nie do zapamiętania :oops: ja jadłam pieczoną córka zachwyciła się smakiem na surowo.Piszcie i opisujcie lubię Was czytać ;:196
To z forum przecież wszystkiego uczę się od nowa a przecież ogródek mam od zawsze :roll:
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z moich ulubionych o smaku pieczonych kasztanów, mogę polecić jeszcze dynię Green Delicious. Zielona, wielkość koło 2kg, żółty, suchy, słodkawy miąższ, bardzo lubię pieczoną i zupę.

Córka dzięki muffinom z dynią dostała 4,5 z angielskiego na studiach. To na razie największy sukces moich dyń :D
Awatar użytkownika
Krzysztof59
200p
200p
Od: 29 lip 2013, o 17:39

Post »

Wielkiego smaku narobiliście mi swoimi wpisami. Nie wytrzymałem i dziś odwiedziłem sklep ogrodniczy w poszukiwaniu nasion - zakupiłem na przyszły sezon dynie piżmową (Butternut), Sweet Dumpling, Makaronową Warszawską. Zaczynam planować zakątek dyniowy na mojej działeczce. ;:173
Pozdrawiam - Krzysztof
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:D To jeszcze dokup sobie Hokkaido, czy Potimarron z firmy Polan i zestaw gotowy.
Awatar użytkownika
Krzysztof59
200p
200p
Od: 29 lip 2013, o 17:39

Post »

Myślę,że do wiosny zdążę z zakupami nasiennymi. Dzięki za podpowiedzi co do odmian. :) Notuję , żeby nie zapomnieć ;:333
Pozdrawiam - Krzysztof
Arnika2
200p
200p
Od: 11 mar 2013, o 20:59

Post »

Krzysztof59 pisze:Wielkiego smaku narobiliście mi swoimi wpisami. Nie wytrzymałem i dziś odwiedziłem sklep ogrodniczy w poszukiwaniu nasion - zakupiłem na przyszły sezon dynie piżmową (Butternut), Sweet Dumpling, Makaronową Warszawską. Zaczynam planować zakątek dyniowy na mojej działeczce. ;:173
Chyba spory ten "zakątek"! Zaczynam się zastanawiać czy moje 10a pomieści mój dyniowy zakątek: cukinia,big max,makaronowa,hokkaido. Ciekawe co jeszcze "wyniosę" ze sklepu jak pójdę po nasionka dynii. ;:306 A może lepiej napisać karteczkę i wysłać dziecko? ;:306 :;230
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”