Moje cuda ;-)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje cuda ;-)
Katka dzięki za info, był on na liście moich chciejstw ale wtedy myslałam, że jest on krwisto czerwony, a tu się okazuje, że jednak nie
Przykro mi, że się przejechałaś ale tak jak Grażynka pisała trzymam kciuki za aklimatyzację twoich storczyków na nowym lokum 

- Iwona 0103
- 500p
- Od: 9 sie 2014, o 16:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasiu super, że już jesteście na w nowym mieszkaniu. Zastanowiły mnie cattleye od florki . Dostałaś je w kiepskim stanie? Piccolo Red też bardzo mi się podoba, nawet mogłam parę razy kupić na all. ale tam dla mnie za drogo a właśnie zdjęcia są często niezgodne z prawdziwym kolorem, więc rezygnowałam. Ja nie lubię kupować przysłowiowego ,, kota w worku".
Wygląda na to, że "afrykański pomór świń" padł na moje storczyki
Nie wiem czy przeżyje chociaż jeden 

-
Kasiu co się stało? 

Natka sama nie wiem co - widzę tylko objawy: żółkną liście, pojawiają się na nich plamy. Na razie ograniczam się do usuwania liści i obserwacji, ale czarno widzę to wszystko

-- 9 lut 2015, o 11:59 --

-- 9 lut 2015, o 12:01 --
Nie wiem czy przemarzły podczas przeprowadzki czy zaszkodziło im coś innego

- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
Kasiu
Faktycznie nie wygląda to za dobrze,obrywaj listki, a czy ze wszystkimi tak sie dzieje?

- sylcia199
- 500p
- Od: 25 paź 2012, o 11:28
O kurczę Kasiu
Mam nadzieję, że to świństwo nie zaatakowało wszystkich kwiatów
Wszystko przez tą dziwną zimę ... 

-
Pierwsze dwa zdjęcia kojarzą mi się z atakiem wirusa (ale to można potwierdzić po badaniu laboratoryjnym)katkaaa pisze:Natka sama nie wiem co - widzę tylko objawy: żółkną liście, pojawiają się na nich plamy. Na razie ograniczam się do usuwania liści i obserwacji, ale czarno widzę to wszystko /599/ac82a539d3031ac2med.jpg[/img][/url]![]()
Ostatnie zdjęcie wygląda jakby storczyka troszkę przymroziło. Trzymam kciuki za twoje falki

Dzięki dziewczyny
Krysiu na razie nie wszystkie jeszcze maja takie objawy, ale obawiam się, że docelowo mogę stracić całą moją "kolekcję". Zastanawiam się tylko czy jak stracą wszystkie liście, a np. zostaną im zielone korzenie to zostawić je z nadzieją na keiki?

Kasiu trzymam kciuki za przetrwanie kwiatuszków. 

Szkoda że parapety nie są z gumy
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078
- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
KASIU odseparuj zdrowe od chorych jak najszybciej, może nie złapią, co do zostawienia korzeni bez liści nie mam pojęcia, nie miałam takiego przypadku, zawsze można spróbować. Trzymam kciuki za kolekcje 

Krysiu jestem w trakcie remontu i nie bardzo mam możliwość odseparowania. Iza dzięki 

-
Jak zostawisz same korzenie i będą ładne zdrowe, to basal keiki powinien się pojawić. Taka jedna rzecz mi jeszcze przyszła do głowy. Kwiaty storczyków nie lubią zapachu farb, perfum itd, może ulatniający się zapach farby ma też negatywny wpływ na samą roślinę?
Natka część storczyków została wyniesiona do innego pokoju gdzie nie dociera zapach farby a i tak marnieją