Mój kącik storczykowy :)
- Dusiaaa
- 1000p
- Od: 4 cze 2012, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój kącik storczykowy :)
no to czekamy,może ktos coś poradzi..
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=
Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Ania ,ogladalam fotki z wirusami i nic co Twoja plame przypomina nie widzialam.Ale jak wiesz ,nie bardzo sie na chorobach znam
.Mam nadzieje ,ze ktos to zdiagnozuje i to szybko ,ale storczyka odseparuj!
-- 21 cze 2013, o 18:52 --
Wlasnie czytalam co napisalas w chorobach.W 3 dni mu to poszlo???
Strasznie szybko 

-- 21 cze 2013, o 18:52 --
Wlasnie czytalam co napisalas w chorobach.W 3 dni mu to poszlo???

- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
nie wiem Kasia, albo miał to i nie zauważyłam, albo pojawiło mu się dopiero po otwarciu okna
sama już nie wiem.. może to jakiś grzyb? Też mi nie pasuje do zdjęć z wirusami.. no nic, będę przeglądać i szukać a a w tym czasie, może ktoś się jeszcze wypowie.. 

Wiesz co?Moze panikuje ,ale ja bym tego liscia uciela.No ale poczekaj az sie fachowcy wypowiedza
Hmm ja jak miałam podobną plamę (nie taką samą) to właśnie obcięłam pół liścia i nic więcej się nie pojawiło.
- Dufin
też miałam zamiar obciąć ale jakoś nie mam serca.. Przy pierwszym storczyku liść sam odpadł a pozostałe u niego są zdrowe.. Błędem było jednak kąpanie storków w tej samej wodzie
bo jeśli to grzybek to w ten sposób mógł się zarazić ten drugi.. no i reszta 

A Ty sobie wyobrazasz jak ja mialabym kapac wszystki moje kazdego w osobnej wodzie?
Przeciez to fizycznie niemozliwe.
-- 21 cze 2013, o 19:20 --
Tnij Anka ,zasyp cynamonem ranke !Lepiej liscia stracic jak storczyka!!

-- 21 cze 2013, o 19:20 --
Tnij Anka ,zasyp cynamonem ranke !Lepiej liscia stracic jak storczyka!!
- Dufin
No ale własnie nie sądzę Kasia by się to rozeszło na całego storczyka bo pierwszy z podobnym problemem ładnie rośnie i pozostałe listki poza tym co odpadł ma zdrowe, dlatego mam wątpliwości czy nie pozwolić mu samemu odpaść.. Chociaż z drugiej strony skoro i tak go stracę i tak to może lepiej obciąć i niech się to dziadostwo nie roznosi.. Poczekam do wieczora, może ktoś coś jeszcze doradzi. Przemyła listka topsinem ale nie wiem czy on coś pomaga..
To poczekajmy jeszcze .Ja mialam takiego bardzo podejrzanego liscia na jednym z botanikow(takiego kupilam na eb,wiec nie wiedzialam) ,stal kilka mies odseparowany i pierwsze co zrobilam to ciachnelam liscia?Teraz ma dwa pedy i pieknie rosnie
- Dufin
a podobną miał plamę czy zupełnie coś innego? No mój też kwitnie i poza liściem nic mu nie dolega ..
Wiesz ja juz nie pamietam ,wiem tylko ze taka jakas rozlana byla i naprawde brzydka .Malo zawalu nie dostalam ,ze inne mi sie pozarazaja
Hmm, dziwna sprawa z tym liściem... nie jestem ekspertem i posiłkuję się przy identyfikacji chorób obcojęzycznymi stronami... Wykluczylabym wirusa, czy jakiegos grzyba... Po analizie innych zdjec trafilam na okreslenie "phalaenopsis mesophyll cells collapse". Możesz to wpisac w google i poogladac zdjecia. Jest kilka, ktore przypominaja te plame, ktora masz u siebie. jeśli stwierdzisz, ze Twoja plama faktycznie to przypomina, to napisze wiecej, co wyczytalam na ten temat...
Pozdrawiam,
Marta
Marta
- Dufin
Marto dziękuję za zainteresowanie
Niestety pod tym hasłem nie widzę zdjęć na których objawy byłyby podobne do moich.. początkowo powiedziałam, ze plama jest jakby wydrążona ale jednak nie jest.. jest w dotyku taka sama jak liść tylko zmieniona pod względem barwy a cały listek w dotyku wydaje się tracić turgor.

- Dusiaaa
- 1000p
- Od: 4 cze 2012, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dufin a może napisz pw Jovanki i poproś o pomoc? ona tak dobrze znała się na chorobach falków ale coś ostatnio nie udziela się na forum.
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=
- Dufin
Dusia napisałam na wątku problemowym wiadomość, jak ktoś będzie coś wiedział to myślę, że nie zachowa tego dla siebie ;) Póki co podejrzewam, że będzie to samo co z pierwszym falkiem i ten liść odpadnie.. mimo, iż noce są ciepłe wydaje mi się, ze to wina rozpostartego okna.. W środku nocy temperatura na dworze może być niższa niż wieczorem a falki przyzwyczajone do ciepełka, więc może to jest wina..