Ogródek Robaczka cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 5

Post »

Kasieńko ....kupiłam lobelię amarantową i kobeę fioletową . Wiem , że jest jeszcze biała lobelia , z niebieskim oczkiem i błękitna , z białym oczkiem - ale nasion takich odmian nie było . Heliotrop wysiewałam trzy lata temu ...miałam , oczywiście ...ale nieszczególnie wyszły ...za to surfinie się udały ...z moich nasion , z poprzedniego roku ...wyszły olbrzymie mutanty - bez cech rodziców ;:oj .

Pozdrawiam Cię ...nocną porą :wit .
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu, chyba pojadę z Tobą :;230, bo u mnie też nic nie widać ;:223, później spróbuję z innego komputera, to znaczy jak będę w pracy 2 stycznia, może to coś u mnie?
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

KASIU...Twoja Mamcia to chyba dusza artystyczna .....i takie cacka to chyba kolekcjonować lata.....nie da się chyba wyczarować tego w ciągu jednych świąt.......
...dla MAMY ;:180 ;:180

-- So 29 gru 2012 00:52 --

ILONKA....nici z wyjazdu.....ja już obejrzałam....w takim przypadku przyjedź do mnie :;230
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Kasiu uff, teraz się udało, dekoracje bombowe, słowa uznania dla mamy ;:108

Krysiu ja też już obejrzałam, dobrze, że nie zaczęłam się pakować :;230, nie kuś, nie kuś ...... a była by okazja pozwiedzać inne miasto
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Co się stało z Twoim wątkiem ;:202 ? Zniknęło co najmniej kilka postów z moim porannym wpisem włącznie ...
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu.....ze wszystkimi tak się stało ;:202 mój post też zaginął ;:202
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Nieładnie...
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Ponoć była jakaś awaria, kilka moich postów w różnych wątkach też przepadło :|
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Dziewczyny, przykro z powodu straconych postów, ale cóż począć..
Do 1 marca pozostało 61 dni, a ja zatopiłam się w lekturze książek i czasopism, przeglądam oferty bylinowe, różane, trawiaste..planuję, rozmyślam, kreślę, znowu planuję i..marzę. Marzy mi piękna, kipiąca kolorami i lekkością, romantyczna rabata w angielskim stylu.... ;:170
.... Jak wiecie, zaczęłam nad nią prace jesienią, posadziłam róże, część bylin, teraz chcę ją wypełnić kolejnymi. Długość rabaty to ok. 20 metrów - w tle jest zielony żywopłot a przed nim ok. 3 metrów szerokości, na której posadzone są rośliny. Posadziłam tam ok. 40 róż, 2 hortensje (centraly punkt) oraz byliny: dzwonki białe i niebieskie, naparstnice i ostróżki oraz trochę cebulowych. Brzegiem rabaty posadzona jest lawenda.

Chcę tam jeszcze dosadzić jarzmianki, jeżówki, krwawniki, werbenę, przetaczniki, zawilce, szałwię, bodziszki, orliki, maki, astry, agapanty, liatry...mam jednak wątpliwości czy nie powinnam ograniczyć liczby gatunków. Z drugiej jednak strony wszystkie te rośliny mieszczą się w szerokiej koncepcji angielskiego ogrodu w stylu 'cottage' co potwierdzają liczne inspiracje z internetu, książek etc. Nie chcę nadmiernego bałaganu, dlatego kolorystyka jest stonowana w pastelach od bieli, przez lila, róż, fiolet i błękit. Rośliny sadzę grupowo, byliny po 3, 5, 7, róże pojedynczo lub po 3 z odmiany. Może macie jakieś pomysły? Może któraś z wymienionych roślin Waszym zdaniem nie pasuje? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie i uwagi ;:4
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Kasiu, agapanty to chyba w donicach i na zimę do jakiegoś pomieszczenia? A o jakich myślisz, niebieskich czy białych?
Choć teraz sprawdziłam w tabazie i podobno można spróbować przezimować je na zewnątrz.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Witaj Kasiu trafiłam do Ciebie z wątku z wątku lobeliowego i wpadłam po uszy- Twój ogród jest przepiękny. Jak ja marzę o ogodzie w takim stylu - tylko z realizacją sobie nie radzę. Twój dom również bardzo mi się podoba, a już kominek to istne cudo, niedawno widziałam go w gazecie Ładny Dom i tam wpadł mi w oko. Dekoracje świąteczne Twoje i Twojej mamy prześliczne. No w ogóle jestem w lekkim szoku- masz tak pięknie i żałuję że dopiero teraz do Ciebie trafiłam. Ale muszę poprzednie Twoje wątki też zwiedzić. Pozdrawiam i życzę Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, agapanty chciałam posadzić w doniczkach po 3, ponoć lubią ciasno ;-)) i w donicach na rabatę. Wybrałam odmiany szafirowe - Wołga i Blue Globe, w sumie chcę posadzić 12 sztuk. czytałam, że niektórym udaje się je przezimować, pewnie wymagają solidnego okrycia i łagodnej aury...? ;-)) Co myślisz o opisanej koncepcji rabaty? Starałam się dobierać byliny grupować tak, aby kwitły całe lato, uzupełniały się kolorem, ale nie sprawiały wrażenia chaosu..może jedynie kontrolowanego 'bałaganu' ;-) Nie wiem czy taki efekt uda się osiągnąć... :roll:
Lemka, witaj! Bardzo mnie cieszą Twoje odwiedziny, bo mam wrażenie, że mijamy się w innych wątkach, ale na tyle rzadko, że nie zdążyłam do Ciebie zajrzeć :oops: ;:168 Bardzo dziękuję za tyle serdecznych słów pod adresem ogrodu, domu..nie wiem co powiedzieć, zatkało mnie ;:180 Niezmiernie mi miło, że Ci się podoba u mnie i zapraszam serdecznie! Tobie również życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku i realizacji nawet najodważniejszych ogrodowych marzeń ;:196
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Kasiu, jakoś nie mam weny twórczej. Nie jestem dzisiaj wpaść na żaden pomysł. Może później.
Ja bardzo dużo staram się oglądac zdjęć z innych ogrodów. Wpisuję sobie na przykład w googlach Rabata trawiasta.
Ty też możesz wpisać hasło Rabata w stylu angielskim
Ja bardzo dużo pomysłów zaczęrpnełam własnie z netu. Oczywiście nie zżynam całej rabaty, ale wybieram to co mi pasuje, łączę mieszam. Czy też tak robisz?
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Kasiu, ja podobnie jak Gosia, nie mam dziś weny... z wymienionych przez Ciebie roślin usunęłabym maki, a dodała wysokie białe i granatowe ostróżki oraz czosnki. Tu masz świetną kolorystykę... To na tę chwilę tyle, tylko tyle :oops:
Nie mniej jednak, serdecznie pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, dzięki za wpis mimo braku weny ;-)) Ostróżki już posadziłam, 4 rodzaje, czosnki też ;-)) Nad makami zaczęłam zastanawiać się dzisiaj, bo znalazłam odmianę w kolorze złamanego różu ze śliwką..poczytałam o tych cudownych, zwiewnych płatkach kołyszących się na wietrze w górnych partiach rabaty...pooglądałam cottage gardens w necie...i wpisałam je na listę ;-)) Ale nie jest ostateczna, więc dzięki za opinię, jeszcze się zastanowię.
ps. Dzięki za inspirację, natknęłam się na to zdjęcie... i taką kolorystykę zaplanowałam u siebie, może z przewagą różu ;:196
Gosiu, oczywiście, korzystam z netu. Obejrzałam wiele zdjęć, inspiracji i tak jak napisałam, wszystkie te rośliny pojawiają się w różnych konfiguracjach. Muszę to jeszcze przemyśleć ;-))
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”