Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Post »

Wiadomo że w życiu ogrodnika pełno jest niepowodzeń ? i grunt to koncentrować się na sukcesach, a nie na tym, co nie wyszło. ;-)

Pozdrawiam!
LOKI

PS. Piękne fotki. Jak zwykle.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne pierwiosnki :!: Ciekawe, że Siebolda zrównały się w kwitnieniu z wcześniejszymi? Może dlatego, że trochę późniejszy start? Ale potem wszystko się wyrównuje. Z powodu długiej zimy też zaobserwowałem nietypowe nakładanie się kwitnień ale teraz wszystko się wyrównało.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Krysiu, pierwiosnki urocze, ile różnych kolorków, nie wiem dlaczego, ale za barwinkiem też specjalnie nie przepadam, mam go tylko w jednym miejscu i to małą kępkę, a żubrówki w zeszłym roku się pozbyłam (mam nadzieję, że skutecznie), miałam jej serdecznie dosyć jak wszędzie zaczęła mi włazić. Skalnica od Ciebie ładnie się rozrasta ;:196
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Krysiu widzę że masz cudowne pierwiosnki ,kaczeńce też mam ale u mnie już przekwitły i cały ogród cudny kwitnący ;:333
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dalszy ciąg odpowiedzi ze strony 71

marzena06 - Marzenko witaj ;:196 dawno nie było Cie u mnie.

perdii - Gosiu no nie przesadzaj - u Was kolorowo od jakiegos czasu a ja musiałam na ta chwile czekać dużo dłużej czyli nic sie nie działo tylko praca... praca i praca.

takasobie - Miłko dziękuję za pocieszenie ale Twoje myśli to równocześnie moje myśli . Nic dziwnego skoro tyle nas łączy.
Straciłaś Tsuku Yori no Shisha i Apache ???
Specjalnie wysłałam Ci odmianę dalia 'White Star' abyś dokompletowałą tego roztrzepańca do
Tsuku Yori i ......... nie wyszło.

Obrazek
Obrazek

dalia Apache u mnie wykiełkowała więc nie jest źle !!!

JacekP - Jacku to prawda,że pszczoły murarki bardzo mnie absorbują i od chwili wprowadzenia ich na działkę zmieniłam podejście do wszelkiego typu pszczół i os - bardziej je szanuję.

badzia - Wandziu Miłki nie wykiełkowały ;:145

ewamaj66 - Ewciu to prawda,że dalie są pracochłonne i stresujące nie w czasie sezonu ale na początku i na końcu a stres to zimowe przechowywanie.
Powoli miejsce dalii zajmują hortensje .

JAKUCH - Jadziu moczenie podeschniętych kłaczy bardzo często pomaga a ponadto przyspiesza kiełkowanie.

lora - Misiu dziękuję za ciche wizyty i te po których zostawiasz ślad ;:168 . Czekam na PW - czyżby problem sam sie rozwiązał ?

gogo76p - Gosiu miłość do roślin to jedno ale praktyczne podejście i przemyślane pod względem warunków do uprawy i przechowania to bardzo mądre i rozsądne. Paluszek coraz sprawniejszy a co za tym idzie ... jego właścicielka też i prace na działce ruszyły ostro.
bwoj54 pisze:Witaj Krysiu!...pochłonięta pracami ogrodowymi i niewielką ilością czasu ...zgubiłam Ciebie, choć nie zapomniałam. ;:108
Kochana ...tez tej zimy straciłam wiele dalii, w taki sam sposób...wyschły na wiór.
Z wielkim powodzeniem przechowywałam co roku , w tej samej piwnicy...w tym ...niestety wiele strat.
Znawca tematu podpowiedział mi,ze jesienią nie powinno się rozdzielać wykopanych bulw...tak w całości po wykopaniu powinno się przechowywać...
Fakt...ja jesienią po raz pierwszy dzieliłam je ...i być może to była główna przyczyna wysuszenia.
pozdrawiam cieplutko! ;:168
Uzupełniłam trochę strat z kolekcji Grzegorza / tu na F/...porządne, dorodne pięknie przechowane okazy przesłał mi, za rozsądna cenę.
Bogusiu wypowiedź znawcy tematu odnośnie przechowywania dalii warta jest przemyślenia i przyswojenia. Dużo w tym racji bo faktycznie licząc się z tym,że chcę zmniejszyć ilość odmian dzieliłam kłącza zostawiając jednak sobie tak na wszelki wypadek ... jak bym się rozmyśliła i ... stało się.

Teraz już aktualne wypowiedzi

Tosia1 - Tosieńko faktycznie trochę uzbierałam tych pierwiosnków i wole te później zakwitające. Jak wzięliśmy ta działkę to brzegi stawu było obłożone kamieniami i gdzieniegdzie rosła trawa i jakieś dabrówki. kamienie zaczęło się obsuwać szczególnie po zimie bo szybciej się nagrzewają niz ziemia i chlup do wody .
Przerobiłam po swojemu tym bardziej, że lubię bardzo naturalistyczne otoczenie wody i wymuskane oczka nie pociągają mnie swym urokiem.

takasobie - Miłko no właśnie - a co z Twoim bagienkiem - czemu nadal nie masz ?

wielkakulka - Aniu w pełnym rozkwicie bo to WIOSNA !!!

marpa - Maryniu moje wszystkie ogrodowe hortensje - w tym maculatką też sa cięte na taką wysokość jak widac po wyrastających na pędzie oczkach czyli najczęściej nad 2 lub 3 oczkiem od dołu bo reszta mimo okrycia zawsze przymarznieta.
Zrobię jej fotkę i wstawię dla porównania.
Faktycznie deszczu brak, u nas jeszcze nie musi padac bo ziemia wilgotna ale na młode zasiewy przydałby się i wieczorkiem po małej burzy ładnie popadało.
Locutus pisze:Wiadomo że w życiu ogrodnika pełno jest niepowodzeń ? i grunt to koncentrować się na sukcesach, a nie na tym, co nie wyszło. ;-)

Pozdrawiam!
LOKI
PS. Piękne fotki. Jak zwykle.
Jureczku właśnie taką dewizą powinni kierować sie wszyscy - dziękuję.

JacekP - Jacek masz podobne przemyślenia - faktycznie tej wiosny zróżnicowanie terminów kwitnienia nieco się zatarło i niektóre nałożyły lub wręcz odwrotnie. U mnie kamasje Leichtlina i Kusika zakwitły jednocześnie . Jeszcze tylko na białą czekam.

ilona2715 - Ilonko ja tez za barwinkiem nie przepadam i ten drobny jak wczesniej pisałąm draznił mnie.
Za to ten wielki jest rewelacyjny - te duże liście pięknie błyszczące w bardzo takiej ciekawej tonacji zieleni w okresie gdy kwitną duże niebieskie kwiaty .
Barwinek pospolity ma kwiaty o srednicy 2 do 2,5 cm a ten większy nawet do 5 cm .
Mój rośnie na słonecznym stanowisku ale podlewam go czasami bo jest tak pod ręką. Informacje podają,że przemarza w temp poniżej - 10 st. C - przez kilka ostatnich sezonów na mojej Syberii zero przemrożeń.

ElleBelle - Elżbietko dziękuję
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na zakończenie dnia troszkę kolorów
Kwitły bardzo obficie sasanki , w tej chwili tylko pojedyncze egzemplarze a reszta to peruczki sterczące po kwiatach
Siałam kilka kolorów a jak zakwitły to głownie fioletowe, ze 2 białe i takie ciemniejsze w wybarwieniu też .

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przekwitły już zawilce
Obrazek
Obrazek
Obok na skalniaku kwitną niezapominajki i inne rośliny
Obrazek
Obrazek

Chmurka błękitu na skalniaku bo kwitnie Przetacznik armeński przy kępach Zawciągu nadmorskiego szykującego się tez do kwitnienia
Obrazek

Obok nieśmiało delikatnym błękitem zakwitł Przetacznik goryczkowy
Obrazek

O tej porze kwitnie też Runianka japońska
Obrazek

Po przesadzeniu wreszcie zaczęła sie rozrastać Serduszka okazała - mam też o białych kwiatach ale malutka.
Obrazek
Obrazek

I na zakończenie Wilczomlecz mirtowaty , który swymi pędami wziął we władanie cały kamienisty pagórek. Czeka go cięcie po kwitnieniu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam i zapraszam na kolejny spacerek.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Nie udało mi się dokupić Tsuki ;:145 Ale na pocieszenie kupiłam sobie inne :tan Zobaczymy!
Apache porozdawałam, bo karpa pięknie się podzieliła, ale moja coś wyschła za bardzo. Wsadziłam do donicy i czekam.
Dalie wychodzą powoli. Zanim zakwitną, wiele innych kwiatów cieszyć będzie moje oko.
Ta wiosna, pomimo, że krótka, a może właśnie dlatego, była pracowita i zrobiłam o wiele więcej niż zazwyczaj. Zadbałam o takie kwiaty i miejsca, które zazwyczaj zaniedbywałam.
Pięknie u Ciebie wszystko kwitnie. ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Krysiu ;:196 Nareszcie doczekałam się na zdjęcia z Twojego ogrodu - tak lubię je oglądać ;:108
Pięknie Ci wszystko kwitnie ;:215 czekam na kolejne zdjęcia .
Miłego dnia ;:168
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Zawciąg w szergu wygląda rewelacyjnie ;:215
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Post »

Krysiu spacer super ;:333 tak dużo roślin u ciebie już kwitnie a i widzę, że chyba Twoim ulubionym kolorem też jest niebieski ;:108 widzę u Ciebie tyle kwiatów koloru niebieskiego ;:oj ja poluję na każdą roślinę o niebieskich/błękitnych kwiatach ;:108
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

To Ty masz chyba hektar ogrodu??? Ale ślicznie ;:oj
Awatar użytkownika
gogo76p
500p
500p
Od: 23 maja 2012, o 18:54

Post »

ale ten wilczomlecz masz ogromniasty ;:oj chyba mu u ciebie dobrze skoro tak sie rozrósł :D
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Krysiu ;:196 -nie sposób przejść obojętnie koło Twojego ogrodu.Bardzo mi się podoba ;:138 ;:63
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Barabella - Basiu dziękuję i zapraszam.

takasobie - Miłko juz nie mogę sie doczekać sezonu kwitnienia dalii . Będę śledzić wszystkie Twoje wpisy i fotki.
U mnie aż tak dobrze z porządkami to nie ma bo w ostatnie dni kwietnia uszkodziłam palec u stopy - no nie widziałam futryny ;:oj i musiałam trochę posiedzieć w domu a jeśli nawet byliśmy na działce to bardzo oszczędzałam się bo ból spory i buty żadne nie pasowały...

TerDob - Tereniu witaj i postaram sie nie zawieść Twoich oczekiwań.

dorcia7 - Dorotko kępy Zawciągu nadmorskiego u mnie pełnią rolę obrzeża i stąd w szeregu.

przemo1669 - Przemku niebieskie kolory wprowadziłam na działke z powdu mężą bo lubi ten kolor. Poza tym mam sporo kwitnących na biało i musiałam przełamać ten kolor niebieskim z rożnymi odcieniami do fioletowego włącznie.
Zerknij do tego albumu kolory nieba na mojej działce

wielkakulka - Aniu zaraz hektary ... ;:306
Działka ma 540 m kw ale sam staw zajmuje ponad 70 m kw więc użytkowej az tak dużo nie ma.
Aha ... nadal trawnika sporo ale powoli podcinam bo zawsze cos z przodu muszę dosadzić przed już rosnące....

gogo76p - Gosiu to prawda,że wilczomlecz jest duży - zajmuje ponad 1 m kw powierzchni bo nabyłam od razu kilka sadzonek. Dzięki temu wygląda niesamowicie, muszę go przyciąć po kwitnieniu.
Lubię rośliny w dużych kępach niz pojedyncze egzemplarze.

Gosia123A - Gosieńko i nawzajem ;:196

Wczoraj nie byliśmy na działce więc nie ma nowych zdjęć - piekłam chleb i wyjście do miasta bo zawsze jest cos do załatwienia.
Chlebek sie udał a byłam w stresie bo pierwszy raz zrobiłąm podwójna porcje aby opiec tylko 1 raz w tygodniu - działkowy okres to mniej czasu.
Pyszny chleb i smakuje ze wszystkim
Obrazek

Pokażę kilka zaległych zdjęć.
Epimedium przycupniete przy ziemi pokazało swe delikatne kwiatuszki choć ja je bardziej lubię za zmienność kolorystyczna liści.
Pod drzewem jabłoni (papierówki) posadziłam niskie byliny po to aby nie sięgały gałęzi. Papierówka ma pięknie ukształtowaną koronę i najniższe piętro jest dość nisko - ja niezbyt wysoka więc dbam o siebie ;:306
Zieleń urozmaicają kwiaty tiarelek (lewy górny róg to już okolice kompostownika i całego składu wszelakiego działkowego dobrodziejstwa )
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pełnik europejski to u mnie wielki wędrowiec ... :;230
prawie każdego roku zmienia stanowisko bo zawsze cos mi nie pasuje.
Kiedyś jesienią zapomniałam go wkopać i został biedulek miedzy rządkami truskawek - i ... przeżył.
Obrazek
Obrazek

Wyjątkowo szybko rozrastaja mi się piwonie
Trzy lata temu dostałam maleńką sadzonkę tej majowej Paeonia officinalis 'Rubra Plena' (Piwonia lekarska) a w tej chwili zrobiła sie duża kępa - za duża na miejsce, które jej przeznaczyłam. W tym roku zakwitnie troszkę później bo zawsze miałam kwiaty na Zofii a teraz zdąży na Dzień Matki
Obrazek
Obrazek

Piwonie czerwcowe też mają sporo pąków ale do ich kwitnienia trzeba poczekać z miesiąc.
W innej części ogrodu mam jeszcze większe kępy i pod koniec lata będą wykopki ...
Obrazek

Pod drzewem starej jabłoni na okrągłej rabacie kwitną Brunery
Obrazek

I na zakończenie sesji Kokoryczka wielokwiatowa
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dla gości z pozdrowieniami
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Pięknie jak zawsze :D Czekam na kwitnienie zeszłorocznych piwonii-są pąki, więc coś zobaczę :D Jedna wypuściła tylko pojedynczy pęd, ale zakończony kwiatem.
Dalie w końcu zaczęły pojawiać się nad ziemią, a powoli zaczęłam się martwić, że może nie wyjdą.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”