Minibotanik Jacka cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.7

Post »

Śliczne piwonie szczególnie ta z białym środkiem a ciemno bordowych nie masz , ja mam jedną na zbyciu .. ten ciemny dzwonek tez mi się podoba ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I ja podzielam zachwyt "Kent Bell" :D
Dziś na wyprzedaży kupiłam piwonię drzewiastą. Cena była warta ryzyka... Czy coś mi poradzisz, co z nią zrobić, by wyprowwadzic ją na prostą?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Syringo, dziękuję 8-) Piwonie to piękne kwiaty!

Halinko, dziękuję za nazwę piwoni. To rzeczywiście chyba ona.
Piękny to czas, gdy kwitną kosaćce, goździki i dzwonki 8-) Dzwonki będą jeszcze kwitły, a pozostałe już kończą. Z kosaćców czekam jeszcze na japońskiego.

Geniu, 'Kent Belle' piękny ale tak jak pisałem, nie wiem, czy przeżyje utarczki z nornicami. Pełne dzwonki też zaczęły mi kwitnąć. Wszystkie z wymian więc nie boję się o pomyłkę.

Janeczko, ciemne piwonie też mam ale albo zdjęć nie zrobiłem albo jedna z dziesięciu, która jeszcze nie kwitła.

Aniu, warto kupować piwonie drzewiaste na wyprzedaży, bo są dużo tańsze.
Sadzimy tak jak piwonie bylinowe ale najlepiej w zacisznym miejscu. Na zimę kopczyk i zakrywam ją kartonowym pudłem. Jeśli pąki zmarzną to przynajmniej korzeń pod kopczykiem nie.

Dziś kwiaty kolumnowe. Trudno zrobić dobre zdjęcie pojedynczemu kwiatu, bo wypełnia co najwyżej czwartą część zdjęcia, a im bardziej się oddalamy od rośliny, by ją objąć w całości, tym kwiat jest mniejszy, a zdjęcie pozbawione szczegółów. Dlatego wolę czasem sfotografować najlepszą część kolumnwego kwiatu:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Takie właśnie miejsce znalazłam mojej piwonii :D Podrzuciłam mu granulowanego obornika. Niech się dzieje wola nieba...
Ale dziś kupiłam ciekawą ostróżkę. Może znasz odmianę?

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku dzwonki to jedne z moich ulubionych kwiatów i z wielką przyjemnością obejrzałam je u Ciebie, masz wspaniałą kolekcję a w niej prawdziwe perełki :D Jestem zachwycona ;:180 Widzę u Ciebie podwójny,...... nie wiem, czy pamiętasz z poprzedniego roku mój biały podwójny.... niestety nie pokazał się w tym roku :?
Ostróżki i naparstnice..... jedne i drugie zachwycające.... moje ostróżki zostały połamane przez ulewne deszcze i silny wiatr :?
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32

Post »

Jacku piekna kolekcja dzwonków , ładne masz iryski umnie ostrózki deszczysko poniszczyło część powalił, trzeba było podwiązać a część została połamana i kwiaty do ścięcia tylko się nadawały.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

;:138 i ja je uwielbiam
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

JacekP pisze: Geniu, 'Kent Belle' piękny ale tak jak pisałem, nie wiem, czy przeżyje utarczki z nornicami. Pełne dzwonki też zaczęły mi kwitnąć. Wszystkie z wymian więc nie boję się o pomyłkę.
Moje pełna jeszcze nie kwitną , czekam ;:65 Pokaż zdjęcia tych pełnych dzwonków .

Pomarańczowy pustynnik u Ciebie kwitnie?, gdybyś miał nadwyżki to proszę i kłącze ,moje okazały się wszystkie żółte , a kupowałam wszystkie kolory.

U ciebie tez tak leje ? deszcz jest potrzebny , tylko żeby nie przesadził .

Genia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, z piwonią na pewno będzie dobrze (albo "wola nieba", jak piszesz :;230 ). Najważniejsze dobre zabezpieczenie na zimę.
Co do ostróżki to nie mam pojęcia. Kiedyś miałem o takich perłowo mieniących się płatkach i dużych kwiatach z grupy 'Pacific'. Ale tylko w zestawieniu ze zwykłą ostróżką widzę różnicę.

Agnieszko, dzwonki ja też uwielbiam ale już przywykłem, że co roku kilka mi wypada. Tak to z nimi mam; albo ślimaki, albo za ciepło im albo jeszcze coś. Ale potem z powrotem zdobywam znanymi sobie kanałami :wink:
Na pewno poznałaś od Ciebie dzwonka drobnego 'Alba' 8-) Ale już 'Thorpedo' wyleciał w ub. roku, a w tym następne wyleciały. Mam jednak kilka nowych więc źle nie jest 8-)
Szkoda Twoich ostróżek. Bez podwiązywania ich się nie obędzie.

Misiu, wielkie dzięki :) Dziś pewnie też mnie czeka wiązanie, bo nawałnica przeszła więc ostróżkom na pewno się dostało. Ale moje w tym roku cierpią przede wszystkim z nadmiaru wody. Niektóre już pożółkły.

Patkazo, ja też ;:136

Geniu tak, deszczowo i u mnie. Po kilku dniach upałów od soboty znów mokro. Wczorajszy dzień wykorzystałem więc na przesadzanie.
Dzwonkom pełnym jeszcze nie robiłem zdjęć. Na razie kwitną brzoskwiniolistne ale wczoraj znalazłem też drobne szykujące się do kwitnienia.
Pustynnik pomarańczowy w tym roku tylko jeden kwiat. Mam go z wymiany więc kolor był zagwarantowany. W tym roku popis dały żółte pustynniki. Też szukam jeszcze innych kolorów.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

JacekP pisze:Geniu tak, deszczowo i u mnie. Po kilku dniach upałów od soboty znów mokro. Wczorajszy dzień wykorzystałem więc na przesadzanie.
Dzwonkom pełnym jeszcze nie robiłem zdjęć. Na razie kwitną brzoskwiniolistne ale wczoraj znalazłem też drobne szykujące się do kwitnienia.
Pustynnik pomarańczowy w tym roku tylko jeden kwiat. Mam go z wymiany więc kolor był zagwarantowany. W tym roku popis dały żółte pustynniki. Też szukam jeszcze innych kolorów.
Ja wiosną kupiłam w naszym ogrodniczym wszystkie kolory , a okazały się wszystkie żółte.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Kolekcja dzwonków cudowna :!:
Ten ''przypalony'' jest fenomenalny, kolor ciekawy w pąku i rozwinięty. :D
Umiesz fotografować Jacku kwiaty, wcale nie łatwo :D
U mnie w dziadkowym nieoczekiwanie glomerata zakwitł olbrzymimi kulami. :wink:
Szybko kwitną u Ciebie ostróżki , moje w pąkach.
Piwonie cudne, aż czuję ich zapach ;:63
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, sama wiesz, jak to jest ze zgodnością tego, co kupujemy; raz się uda, a raz nie. I dotyczy to zarówno roślin z marketów, internetu czy szkółek. Ale przestałem już się temu dziwić tylko zakładam margines błędu i albo podejmuję ryzyko ze świadomością, że może być pomyłka, albo nie.

Agnieszko, wielkie dzięki 8-) Co do campanula glomerata, to rzeczywiście obserwuję zjawisko, że w zapuszczonym ogrodzie, bez rzadnej troski rosną lepiej niż przy troskliwej pielęgnacji. Niedaleko mnie kwitł piękny szpaler właśnie dzwonków skupionych.
Ze zdjęciami to jest tak, że staram się wybierać najlepsze. Mnóstwo zdjęć jest nieudanych i je kasuję lub nie pokazuję.
Ostróżki spieszą się z kwitnieniem, bo po prostu chorują od nadmiaru wilgoci. A sama wiesz, że w sytuacjach zagrożenia, roślina przyspiesza kwitnienie, by jak najszybciej wydać nasiona. To samo zrobiły dzwonki szerokolistne. Dopiero co zakwitły a dziś już całe zżółkły.

Wiele serii już pokazywałem a wciąż zakwitają rośliny z nich. Więc dziś będzie pokaz takich trochę spóźnialskich. To oczywiście żart, bo one kwitną prawidłowo, tyle że poza głównym wysypem kwiatów z danego gatunku 8-)
rozpocznę od kokoryczy, które obiecałem pokazać Iwonce 8-)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

jasnoty też już były pokazywane ale ta po okresie aklimatyzacji dopiero teraz ładnie prezentuje listki (dzięki Przemek - wiem, że tu zaglądasz cichaczem :) )
Obrazek

kwitnienie pięciorników trwa niemal cały sezon i co rusz jakiś zakwita :roll:
Obrazek

obrazkowate też już pokazywane ale ten klejnocik nie może być pominięty :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jeszcze ten cudaczek z astrowatych; ciekawe jest to, że tylko niektóre główki są w pełni 'crazy' :)
Obrazek
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Jacku ta moja corydalis flexuosa "Blue panda" jest podobna do Twojej c.f. Purple Leaf z tym że moja już przekwitła prawie i zostają już teraz drobniutkie listki przy samej ziemi, tak na zdjęciach to trudno porównać, może wyślę Ci sadzonkę tej mojej i będziesz mógł je porównać razem?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonka, kwiatki naszych kokoryczy są chyba takie same ale różnią się liściem; moja 'Purple Leaf' tak jak ma w nazwie - ma purpurowe łodyżki i liście u nasady. Chętnie bym je porównał na żywo. Natomiast innym gatunkiem jest corydalis elata. Choć kwiat podobny ale jest dużo wyższa i liście seledynowe. Nawet zastanawiam się, czy to nie odm. 'Golden Spinner'? Muszę tylko sprawdzić, czy da się coś z niej uszczknąć, bo w ub. roku uratowałem dosłownie jeden badylek po niefortunnym przesadzeniu. Ale wczesniej rosła bardzo dobrze i miała siewki więc myślę, że teraz też się pojawią, skoro zakwitła 8-)

Zakwitły już wszystkie firletki, jakie posiadam, więc moge je zaprezentować. Cóż można o nich powiedzieć ogólnie? Zazwyczaj mają bardzo jaskrawe kolory, lubią wilgoć więc obecny sezon im sprzyja, ładnie się nasiewają więc nie ma problemu, jak któraś wypadnie. Ogólnie niewymagający, wesoły kwiat do każdego ogrodu 8-) :
coś kiepskie ujęcie, a mogłem wybierać w "modelkach" do woli, bo podmokły teren, bardzo im się spodobał i nasiały się hurtowo; ma najbardziej poszarpane płatki stąd polska nazwa.
Obrazek

trochę czasu mi zajęło zanim wpadłem na to, że w obecnym ogrodzie rósł gatunek....
Obrazek

...a ja przywlokłem tutaj odmianę :lol:
Obrazek

najwyższa i konkurująca (przynajmniej kolorem) w tym roku z piwoniami
Obrazek

ta udaje czerwoną ale tak naprawdę to bardzo jasna czerwień 8-)
Obrazek

a ta z kolei ma największe kwiaty - prawdziwa żarówa :shock: Liczę na to, że siewki okażą się w innym odcieniu
Obrazek

najpopularniejszą niemal wytrzebiłem, bo strasznie się siała. Ale gdzieś się ostały
Obrazek
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p
Od: 11 wrz 2012, o 22:16

Post »

Jacku, nie wiem czy już gdzieś pisałam ,ale roślinki pomyślnie przeszły aklimatyzację i kokorycze rosną:)dzielżany też a wogole jestem pod wrażeniem zapakowania paczki,mógłbyś to robić zawodowo:)Bajeczny ten twój ogród,troszkę zazdroszczę tak pozytywnie bo przede mną daleka droga,ale już wiem gdzie szukać ciekawostek:)Pozdrawiam
Przez mo­j ogród prze­wineło się wiele osób... po każdym zos­tała ja­kaś pa­miątka. Naj­droższe są te, które po­zos­tały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”