Aprilkowy las cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz. 2

Post »

Jolu - ;:180 nie dziwię się, że nawet kubka z herbatą nie mogłaś utrzymać, przy takiej ilości drewna ;:oj (mam kominek i wiem co to oznacza, poza miłym ciepełkiem i wyglądem). Drewutni pozytywnie Ci zazdroszczę, nas dopiero czeka budowa (jak zwykle w bliżej nie sprecyzowanej przyszłości), póki co drewno jest przykryte błękitną plandeką i wygląda to obrzydliwie.
Bardzo mi się podobają osłony na buczka i nutka - bardzo praktyczne, ja mam porobione kopczyki, ale na agro cały czas brakuje mi czasu, paradoksalnie, bo jestem na zwolnieniu w domu. Jak poczułam się lepiej, to złapało mnie przeziębienie, teraz chorujemy rodzinnie :evil:

A wracając do kocio-psich tematów - ja zawsze lubiłam duże psy :wink: i rozpływam się na widok "szarych" kotów.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Jolu jak to ty sama :shock: Przecież te klocki są ogromne :shock: Jak Ci się to do kominka zmieści :shock:
U mnie syn porąbała klocki na takie szczapy, aby mamusia mogła je unieść :;230
W jednym z wątków przeczytałam, że kopcujesz róże po zmroku ze światełkiem na czole ;:173
Musiało to wyglądać dość zabawnie, choć jako sąsiadka, to podejrzewałabym, że u Ciebie w ogrodzie grasuje złodziej :wink:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Iwonko i jeszcze byś pewno wezwała policję albo ruszyła do obrony roślinek z miotłą w ręku pogonić złodzieja :;230 :;230 A to tylko Jolcia róże kopcuje nocą :;230 Mina policjanta - bezcenna :;230
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo piękne te zdjęcia z czerwoną poświatą. Jeżeli rzeczywiście tak to wyglądało, to widok był wyjątkowy. Gdyby było cieplej, można by tak sobie usiąść, gapić się na te czerwone sosny i dumać.
Dzielna jesteś, że porobiłaś te wszystkie osłony. Ja sobie darowałam te prace i zdaję się na żywioł. Co ma przetrwać, przetrwa. Tylko na wiosenne przymrozki przygotuję zawczasu jakieś osłony, ale to jeszcze kupa czasu.
Ale dzisiaj u nas słonecznie, co? Aż nowe siły w człowieka wstępują.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ponieważ dzień w pracy paskudny, to co jakiś czas zagladam żeby sobie humorek poprawić ;:138

Julek, to właśnie o tym rozmawiałyśmy :;230 ja robię rzeczy praktyczne :lol: Może ładnie to nie wygląda ale i tak zakryte agro wiec nie widać. Wykorzystałam resztki prętów, zespawałam razem i wbiłam w ziemię.
A u Ciebie jest generalnie cieplej więc nie musisz tak opatulać. Poza tym matami masz wysłonięte a i sąsiedzi blisko. Ja nie dość że wysunięta na wschód to jeszcze od zachodu duża przestrzeń wolna i ma się gdzie wiaterek rozpędzić. To okrywanie jest kłopotliwe niestety. Poza tym w zeszłym roku Chila szarpała agro z RH i hortensji więc i tak nic z tego nie było. Teraz na agro nakładałam jeszcze plastikową cienką siatkę na krety to może psy zostawią w spokoju :twisted:
Joasiu, ta drewutnia to trochę decyzja chwili. Dlatego nie zdążyliśmy pokryć gontem bo się zimno zrobiło. Przez dwa lata też miałam rządki drewna pod ogrodzeniem i garażem przykryte deskami z szalunków ;:224 Nie martw się, na wszystko przyjdzie czas.
Szkoda że jesteś chora bo bym Cię jutro nawiedziła bo będę w pobliżu u przyjaciółki. Nic to, nadarzy się inna okazja. Kuruj się bo zasmarkane święta nie są przyjemne ;:196
Iwonko, taki lajf, jak mówi teraz młodzież. Ale fakt, że niektóre musiałam targać pojedyńczo bo po dwa było za ciężko :;230 Było na zmianę, trochę noszenia drewna, troszę siania liatrii. I tak na zmianę :uszy A do kominka się zmieści bez problemu. Nawet są dość krótkie jak na mój kominek, bo mam panoramiczny, dość spory bo 90 cm szeroki ;:170 Ale wygląda super.
A róż nie kopcuję bo nie mam JESZCZE :;230 Okrywałam cyprysiki i bukszpany z latareczką ;:215 A sąsiedzi raczej niewiele widzieli, bo nie dość że są daleko to jeszcze thuje zasłaniały. Nie było więc ryzyka. No i pieski mnie pilnowały, śledząc każdy ruch latarki. Mój Golden to ma taką ulubioną zabawę, bieganie za zajączkiem ze światła. Szaleje wtedy i szczeka niemiłosiernie.
Moniko, ja już nie takie miny policji widziałam. Ja z nimi zawsze mam ciekawe przeprawy. Kiedyś mnie zatrzymali jak w nocy nieodśnieżonym autem, bez świateł i z nieważnymi dokumentami wracałam do domu. Coś tam jeszcze też było na sumieniu ;:136 I puścili. ;:224 Innym razem policja na krótko pomagała mi odpalić auto bo padł akumulator a ja się śpieszyłam na komunię. Wcześniej dostałam od nich mandat za przekroczenie prędkości ;:223 Teraz by mnie pieski obroniły bo bardzo wydają się agresywne przez ogrodzenie i bardzo bronią swoją panią ;:172
Wando, ten kolor na zdjęciach jest autentyczny. Pracowałam z drugiej strony domu, w cieniu i w pierwszej chwili pobiegłam bo myślałam że się coś pali, taka była łuna czerwona jak zachodzące słońce wyjrzało nagle zza chmur. Nie mogłam się oprzeć i pognałam po aparat. Nie mam Twoich zdolności fotograficznych ale chyba udało mi się przynajmniej częściowo uchwycić ten klimat. Wybitnie zapowiadało się na mróz.
Dziś pięknie, aż żal siedzieć w pracy ;:174
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

A bo wszyscy piszą tylko o tych różach, więc u ciebie poszło z rozpędu ;:223 a przecież czytałam, że młodziki...że zimny wiatr...a jednak podmieniłam rośliny :D
Biedny Golden, pani robi go w "balona" :;230
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Iwonko, ja też dużo o różyczkach piszę bo teraz listę tworzę :;230 na zakupy różane :tan Więc ciągle wszystko w temacie :uszy
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Różyczka panuje na FO :lol:

Nawet ja na to swoje wygwizdowo zakupiłam :roll:

Aprilku, psy raczej siatkę też zeżrą. Taki lajf niestety z tymi psami :lol: .
Mam ten sam problem w miejscach gdzie mają dostęp :?
Moja babcia wynalazła metalowe kosze wykorzystywane kiedyś do zbioru ziemniaków i tym dodatkowo okrywa rośliny niskie. Ale na wyższe to chyba tylko siatka metalowa ogrodzeniowa...
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Piękne te słoneczko było u Ciebie. :D Takie czerwone to zwiastuje porządny mróz.
U mnie dopiero dziś pojawiło się na chwilkę. Zaraz mi się humorek poprawił. ;:3
Na szczęście moje Gordonisko przestało niszczyć rośliny. Nawet wie którędy mu wolno chodzić. Gorzej ja wpadnie w zabawę z kociakami, to wedy na nic nie zważają i jest pogrom.
Ale takie to uroki życia z sierściuszkami. :D
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Jolu, takie czerwone niebo to zwiastun mrozów... pięknie to wyglądało, a Twoje sosny dodały całości niesamowitego uroku. Bardzo lubię tę dziewiczą część Twojego leśnego ogrodu... Czy myślałaś, żeby część zagospodarowaną roślinami, rozgraniczyć od lasu trawnikiem?
Jutro już piątek, nareszcie... Tu zaczyna mrozić.
Miłego!
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Dzień był dziś przepiękny, bo wreszcie słoneczny :D I mróz łatwiej było znieść.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

Jola niezła kupka ale sporo w nie ćwiarteczek - fakt łatwiej takimi podkładać jednak co cały pieniek to cały, w wtorek jechaliśmy do syna i rano podrzuciłem taki cały na żar (który został po nocnym pieńku), o 19 dopalały się resztki i oczywiście było ciepełko - ja tak muszę Ty masz jeszcze kocioł :D
buczkowi osłona się przyda , młodemu nutkajskiemu wystarczy kopczyk chociaż ;:224 swojemu Gloria Polonica zrobię tak samo jak Ty bo podobno ciut delikatniejszy

uważaj na głębokość wbicia prętów - metal powiększa strefę przemarzania (jak zwykle marudzę :oops: )
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Fajne zdjęcia w zachodzącym słoneczku :heja
Ale masz wypasione drewno ;:138
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ty sama spawałaś?
To już chyba przesada. :roll:
Muszę swojego m. nagonić do zrobienia takich podpórek. W sumie to można je wykorzystac potem w lecie do podtrzymywania roślin.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja już się z Jolą umawiałam na robienie takich konstrukcji, prawda Jolu? Nie ma się co oglądać na innych, trzeba wziąć sprawy w swoje ręce, to wtedy będą efekty :D :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”