Ogródek Gosi cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 8

Post »

Z owadami bywało już gorzej, ten rok nie był u mnie specjalnie zrobaczywiały :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

No, to koniecznie musze się zaopatrzyć w ten Promanal na wiosnę, bo u mnie aż było gęsto ;:163 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale Preparaty olejowe (m,in. Promanal) nie są na mszyce... :? one mają zwalczać przędziorki, miseczniki czy ochojnika... są bardzo przydatne wczesną wiosną do stosowania na iglakach, ale na owocowych też...
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

I znów piękne tulipanki pokazałaś. Tęskno mi do tych widoków :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Gosiu, u mnie troszkę popadało śniegu wczoraj, ale teraz to tylko marne placki zostały. Czekam na więcej, bo choć w radio stale zapowiadają opady, to u mnie jakoś ich nie ma, a rośliny łyse drżą z zimna. :(
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Niech tak za szybko nie zacznie padać to białe, bo ja dopiero w sobotę będę mogła przykryć zmarźluchy...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ależ cudne tulipki, uwielbiam je i zawsze jest mi zbyt krótko gdy kwitną.....
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Kasiu, pewnie od Ciebie przyszły do mnie :roll: :;230
Do tej pory ich nie miałam.
Teraz będe musiała sadzić cebule w donicach.
Kasiu, wcale to nie musiały być opuchlaki. Najlepiej zbadać sprawę samemu i jak zrobi się ciemno wiosną, czy latem sprawdzić z latarką, czy żerują. One wtedy wychodzą. Wiem, że liście zjadają też inne owady. Np pożyteczne murarki, muchówki, mrówki, chrząszcze. Jest tego dużo. Nie zakładaj od razu najgorszego.
Małgosiu, ja też pragnę wiosenki, a te tulipanki są super! Strasznie opuściłam twój wątek, tyle stron mi umknęło. Kurczę facet z Melona/sam p.Melon chyba nawet :lol: / też mówił czy jestem pewna, że to opuchlaki. I jestem chyba pewna, spotkałam na swej drodze kilka, jeden nawet wpadł mi za koszulę i ugryzł tam gdzie się kończą plecy :;230 . Pocieszył mnie, że nie koniecznie musiały zpuścić larwy do gleby.
Kiedy ogrodnik wymieniał mi lampki, to popatrzył na liście i rzekł :opuchlaki! Do głowy mi nie przyszło, żeby wyjść wieczorem i pogapić się na krzaki. Trochę się martwię, nie chce już takich ażurowych liści... i od wiosny zaczynam oprysk dursbanem lub zapuszczę nicienie czyli rozpocznę wojnę biologiczną.
Co do mszyc - mam trzy głogi i nie miałam na nich ani grama mszyc, a na czereśni i owszem. Wszystko spryskane promanalem wczesną wiosną. Nie ma reguły. Kasiek kwiaty zobaczysz na pewno!
Małgosiu cudne widoczki wiosenne!
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Gosiu piękną wiosnę miałaś, tyle tulipanów a jakie zdrowe i okazałe, u mnie prawie wszystkie wymarzły, gdzie niegdzie pokazał się pojedyńczy i to jeszcze taki cherlawy, na szczęście było bardzo mało różnych szkodników pożerających rośliny. :D
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Zdecydowanie zgadzam się z AGNESS ,za krótko kwitną! Dlatego szukam cebul o różnej porze kwitnienia .Dawniej nie mogąc doczekać się kwiatów kupowałam najwcześniejsze i..po tygodniu,dwóch było już po uciesze.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Anetko, to raczej nornice. Biedne psisko oberwało :D
Jakby co to służę kawałeczkiem.

Kasiu, jak napisała dalej Kasia Magenta, u niej na głogach nie było mszyc. Wydaje mi się, że to zalezy od gatunku, który zaatakuje w danym roku. Chyba każdy ma swoją ulubioną roślinkę.
Ja też uwielbiam głogi. Może kiedyś posadzę przed furtką 2 na powitanie.

Ewo, zauwazyłam, że są fale robactwa. W jednym roku było masę komarów, a w tym praktycznie spokój. W ubiegłym była plaga os. Baliśmy się jeśc na tarasie, bo od razu przylatywały. To samo pewnie jest z innymi szkodnikami.

Edytko, ja wykonuję oprysk z Promanalu, tak jak napisała Ave przede wszystkim na iglaki i owocowe, lae opryskuję wszystko co leci, bo mam opryskiwacz spalinowy, więc cały ogród jest w godzinę opryskany dokumentnie. Można do promanalu dodać decis. To na pewno podziała na mszyce i skoczki. Tak przynajmniej wyczytałam dzisiaj w mądrym piśmie.

Ewo Ave, może to i nie działa na mszyce, ale od 3 lat od kiedy go stosuję jakos mniej mam tego towarzystwa. Ale do wiosennych oprysków dodam jeszcze decis, bo on na pewno zwalcza skoczki.Pierzynka musi być, ale poczekam na Ciebie. Jednak tylko ten weekend. Potem niech już pada.

Izuś, ja też tęsknię. Chociaż ostatnio mam tak mało czasu, że nie zwracam uwagi na widoki za oknem. Może nawet byłabym zła, że nie mogę popracowac w ogrodzie. Poza tym potrzebuję takiego wyciszenia ogrodowego. Ale już od lutego zaczynam przebierać nogami. Ale wtedy i dzień dłuższy i wg wyliczeń Kasi robaczki tylko kilkanaście dni do wiosny.

Wandziu, u mnie zero sniegu. Martwię się, że znowu nie bedzie pierzynki. Niechby to spadło raz a porządnie. My byśmy miały kołderki dla roślin, a drogowcy odśnieżyliby raz i byłby spokój.

Aguś Danusiu, tak tulipany to cudowne kwiaty. Chyba ze względu na to, że tak krótko kwitną, a przede wszystkim że to jedne z pierwszych kolorów wioosennych. A te cieszą najbardziej. Potem już kwiatów jest w bród.

Kasiu, ja oglądałam obgryzienia spowodowane przez mrówki, osówki i murarki. Bardzo podbne do uszkodzeń opuchlaków. No i często robaki są podobne. Czy na 100% jesteś pewnw, że to był on? Ostatnio przeglądam stare wydania czasopism ogrodniczych. Były pokazywane żuczki i chrabąszcze podobne do opuchlaków. Jedne są pożyteczne, inne też szkodliwe.
A opuchlaki raczej wychodzą wieczorem na jedzenie. W dzień ich nie zobaczysz. Dlatego radziłam wyjść z latarką do ogrodu.

Irenko, u mnie wymarzły wszystki hiacynty i narcyzy. Tulipany pojedyncze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Gosiu, ja też dodaję decis do wiosennych oprysków, kompleksowa mieszanka okazuje się skuteczna. Przędziorki pojawiały się sporadycznie pod koniec lata, ale nie było inwazji. Groźne są za to bruzdownice wiosną...na te zarazy chyba nie ma sposobu?
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Kasiu też mam te cholery. Najlepszym sposobem jest sledzenie codzienne, czy nie ma nakłóc na pędach róż i wyłamywanie ich.
Co prawda opóźni to kwitnienie, ale nie zniszczy krzaczka.
Bruzdownice mam tylko na kilku krzaczkach. Nie wiem dlaczego.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Margo2 pisze:....Bruzdownice mam tylko na kilku krzaczkach. Nie wiem dlaczego.

Gosiu masz, czy miałaś. ;:173
Czy bruzdownice to te muchy co larwy składają po nacięciu łodygi róży ?
Śliczne ujęcia rabat z perspektywy. ;:138
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Gosiek, skoczki się nie dowiedziały bo moje róże dopiero w planach :;230 Myślałam że to dziadostwo też na innych roślinach siedzi.
Podpowiedź o decisie do Promanalu bardzo pomocna. Koniecznie muszę zapisać bo skleroza zaawansowana.

Dzięki za chęć podzielenia się hostami ale nie będę Cię ograbiać. Poza tym planuję duże kępy więc muszę nakupić większą ilość sadzonek ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”