Aprilkowy las

Zdjęcia naszych ogrodów.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las

Post »

Witaj April! Bardzo efektowna ta rabata w przedogródku. Świetnie zestawiasz rośliny, dbając o różnice pokrojów i atrakcyjność całości w różnych porach roku. Pięknieje Twój ogród!
Widzę,że mimo rozsądnego doboru roślin , dopadło Cię pragnienie powojników...Ze mną jest to samo...Kupiłam 5 szt. w tym roku, chociaż wiem,że warunki u mnie nie dla nich. Zmartwiły mnie Twoje kłopoty z nimi. Również dlatego,że to oznacza kłopoty u mnie. Chociaż to wbrew mojej zasadzie, ale jeszcze powalczę, a Ty?
Aha, uważaj na winobluszcz na sośnie! Ładnie wygląda, ja się nim długo zachwycałam, ale u mnie po kilku latach jest nie do opanowania! Przenosi sie głęboko pod ziemią i niszczy wszystko. Nie sposób go usunąć.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Skorzystam z rady Izy u Ciebie Jolu i jeszcze raz przemyślę pomysł z przesadzeniem winobluszczu na akację koło furtki. Mam tam inne rośliny, no i żal by mi ich było, gdyby winobluszcz je pożarł. Porasta siatkę sąsiada, ale muszę go eksmitować gdzie indziej, bo sąsiad nie chce pnączy na siatce. On ją maluje, konserwuje i rozumie jego sprzeciw.
Jolu, wyjechałaś na weekend, brakuje nam Ciebie :wit
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, i mnie rabata bardzo się podoba ;:215 Pięknie to wymyśliłaś... już teraz super wygląda, a co dopiero za parę lat będzie... :tan Wrzosy...jak najbardziej jestem na TAK :) Będzie to idealny dodatek ;:333 Bardzo mi się podoba ten... nutkajski :wink: :lol: Muszę i ja nad nim pomyśleć na wiosnę ;:173
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hallo! Widzę, że się krzątasz po FO :)
Kupiłaś trawy w Grass Factory?
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola skrada się u nas a swój wątek omija. Też tak robiłam po urlopie... Jolu dzięki za radę ;:196
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześć Dominiko, jak widzisz ja też ostatnio zupełnie nie mam czasu na Fo. Staram się jak mogę ale bardzo różnie to wychodzi. Dzięki za uspokojenie w kwestii sosenek. Przetwory już porobione? Ja się do takich rzeczy w ogóle nie biorę :oops:
Marzenko, a Ty przetwory też już skończyłaś robić? Musisz mieć dużą spiżarnię na te ilości o których mówisz. U mnie w spiżarni to tylko puste słoiki :;230 A trawki uwielbiam, niestety w zeszłym roku przemarzły wszystkie więc teraz kupiłam tylko kilka na próbę. Jak dadzą radę to będzie duża rabata trawiasta z dodatkami sosen i perukowców. Rozumiem sąsiada że nie chce nic na siatce, jak konserwuje ogrodzenie to roślinki utrudniają. Musisz posadzić coś co zachowa tam przestrzeń. Ten sam kłopot będę miała z sąsiadką u której rośnie niekontrolowany busz.
Jolu, gratulacje ;:138, widziałam, widziałam. :uszy Nutkaj taki jak mój ale buczek inny. Ja mam Fountaine, Ty pendulę. Będziemy porównywać jak rosną ;:130 Tylko jeszcze ta Twoja śliwa.....
Kasiek, jesteś wspaniała, dziękuję ale jakoś się nie wybieram do Poznania. Mam wprawdzie przyjaciół w Swarzędzu ale też chwilowo nie mamy czasu na spotkania. Tak więc z żalem muszę zrezygnować ale bardzo mi miło że o mnie pomyślałaś ;:196
Gosiu, bardzo dziękuję za pochwały. Wrzosy jeszcze zaplanowane ale nie ma mi kto kupić a ja zagoniona jak koń na westernie. Korę ciągle kupuję, kupuję.... i efekt mizerny. Z tym tirem kory z koleżanką to miałyście super pomysł. Szkoda że ja tak nie mam z kim. Ale dostałam namiary na faceta z korą i innymi od Wandy i da się żyć. Muszę posadzić więcej roślin zadarniających to i kora nie będzie potrzebna. ;:224 ciekawe co taniej :;230
Izo, dziękuję za odwiedziny. Rabatkę przygotowywałam chwilkę. Najdłużej trwało znalezienie tych już wybranych roślin a i tak wiele roślinek kupionych na tę rabatę znalazło miejsce gdzie indziej np itee lub inne płożące które się zlewały z całością. Powojniki muszę sobie niestety wybić z głowy. Mam jeden w donicy na tarasie Summer Snow oraz jeden ocalały z pogromu Polish Spirit, który rośnie niezwykle mizernie. Muszę co innego posadzić na pergoli bo jest bardzo łysa. Ale Tobie życzę powodzenia, może jednak Cię polubią. Winobluszcz też u mnie nie jest bardzo ekspansywny, na piasku nie ma szans. Ale dziękuję za przestrogę. Zamierzam go jeszcze ograniczyć wkopaną folią kubełkową ;:108
Małgosiu dziękuję ;:180 Twoja rabatka też niedługo będzie skończona i będziemy podziwiać. Wrzosy dodam pewnie w przyszłym tygodniu jak wrócę z wyjazdów bo teraz nie nadążam się przepakowywać. ;:130

Teraz kilka obiecanych zdjęć.
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcia super. Masz zmysł koleżanko. Tylko czy aby te roślinki nie rosną za ciasno? Rozumię niechęć do pustych placków, ale potem będziesz przesadzać
U mnie od wczoraj pada rzęsisty deszcz, taki dobry do podlewania, ale nastrój do bani
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Joluś, wygląda to pięknie a mokra kora nadaje jeszcze większego uroku posadzonym roślinom - pięknie :) Jak jednak słusznie prawi Marzka, niedługo będziesz przesadzać ;-) Zwłaszcza jałowce płożące szybko zaczną na siebie wchodzić :)
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spokojnie dziewczynki, spokojnie, :lol: jałowce posadzone są na przemian z thujami które się tak nie rozrastają i jak trochę wejdą na siebie to tylko będzie fajniej wyglądać. Nie chcę żeby było widać podłoże. Oczywiście z czasem. Na zdjęciach wydaje się że mają mało miejsca ale w rzeczywistości to rabata składa się przede wszystkim z kory :;230
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Jolu w związku z tym, że chętnie oglądam fotki, a cierpię na totalny brak energii napiszę tylko WOW, super wyszła rabata :D
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, rabatka wygląda genialnie ;:138 Kolory iglaków cudnie się prezentują na brązowym tle kory :tan A to takie czerwone ciapate to co...? berberys jakiś? ;:173
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
paryska
500p
500p
Od: 20 lip 2008, o 17:50

Post »

Aprilku, dołączam się do zachwytów nad rabatą, świetnie Ci wyszła ;:180
Awatar użytkownika
marika2006
200p
200p
Od: 24 kwie 2012, o 09:37
Kontakt:

Post »

Rabata już teraz wygląda bardzo pięknie. Nie mogę się doczekać jak będzie wyglądała za rok :)
Pozdrawiam cieplutko i kolorowo :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55916" onclick="window.open(this.href);return false;
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Madzia, łączę się w bólu z powodu braku energii. Ja też bym się chętnie gdzieś podładowała. Brak formy spowodowany chyba chwiejnością aury i nadmiarem pracy w związku z urlopami i koniecznością pracy na trzy etaty. Forum zaniedbałam, ogród zaniedbałam. M jeszcze nie narzeka ale już widzę że mu nie pasi taki układ. Dasz radę dziewczyno, słonko ma podobno się pokazać ale kiedy? na razie u mnie brak :(

Małgosiu, specjalnie szukałam iglaków o intensywnych kolorkach żeby było WIDAĆ. To ciapate to berberys Pink Queen. Obok ten ostrzejszy kolorystycznie to Orange Rocket.
Parysko, to pierwsza rabata do której się przyłożyłam. Inne to się tworzyły same na zasadzie "kupiłam bo mi się podobało, gdzie to teraz upchnąć" :;230 Takie były czasy przed FO. Ale oglądając tu ogrody zawstydziłam się i uczę dobierać rośliny. Za 10 lat pokażę jaka jestem zdolna ;:224
Mariko, witam nowego gościa i dziękuję bardzo . ;:180 Mam przyjaciół pochodzących z Sanoka :uszy Też widziałam że zakładasz ogród. Powodzenia i baw się dobrze na wyjeździe ;:215

Stwierdziłam że przyda się lista co posadziłam na ostatnio prezentowanej rabatce a jest tego sporo:
1. Sosna Bośniacka Satelit
2. Pęcherznica D'iabolo, skręcana i prowadzona będzie do góry i wąsko
3. Klon Crimson Senty
4. Thuja occ.Aurea Pyramidalis 2 szt
5. Jałowiec Skyrocket
6. Thuja occ.Stolwijk
7. Jodła balsamiczna Nana
8. Choina Kanadyjska Jeddeloch
9. Berberys Pink Queen
10. Berberys Orange Rocket
11. Jałowiec płożący Wiltoni 2 szt
12. Jałowiec płożący Limeglow