Siew, rosada,pikowanie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.

Post »

Pomidorówko, jejku ale masz tych pomidorków ;:oj pikuj niebawem, bo jak korzenie podrosną to ciężko Ci będzie odplątać je od siebie bo strasznie ich dużo i gęsto :)
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pomidory maja tak duże nasionka, ze ja je zawsze układam po jednym w równych odstępach.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
pomidorowka
100p
100p
Od: 22 mar 2012, o 15:35

Post »

sylwana85 pisze:Pomidorówko, jejku ale masz tych pomidorków ;:oj pikuj niebawem, bo jak korzenie podrosną to ciężko Ci będzie odplątać je od siebie bo strasznie ich dużo i gęsto :)

Dużo dużo - dopiero drugi raz w życiu to robię i namiętnie kupuję po kilka sztuk torebek i wszystko wysiewam ;:oj

W ubiegłym roku spod moich łapek wyszło 80 sztuk, ale rok na pomidora był kiepski, mokry i prawie wszystkie malinowe jakie miałam pochorowały. Nie mam szklarni ani folii, wszystko na otwartej przestrzeni więc pewnie dlatego.

Za to do samego października plon z koralików zbierałam, one zawsze i wszędzie - dlatego też w tym roku powtórka.

Betalux - nowość w moim wydaniu, kupiłam bo opis mi się spodobał :D Zobaczę jaki będzie plon.

Btw. w tym roku rozpoczęłam naukę siewu innych warzywek m.in sałaty, umieściłam to w wątku o sałatach. Jeśli jest ktoś w stanie mi pomóc :wit będę b.wdzięczna
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Post »

A moje pomidorki coś kiepsko wyglądają. Liścienie żółkną i zasychają. A mam dopiero pierwszy listek. No i nie rosną. :(
Szukam info co to może być: nadmiar światła, nadmiar wody, za mało składników pokarmowych (ale z drugiej strony takich małych się chyba nie nawozi?).
Na szczęście dzieje się tak tylko z niektórymi pomidorkami. Tymi, które stoją bliżej szyby. Także stawiam na nadmiar światła. Wzięłam te bidule na drugie okno, gdzie słońce jest tylko rano.
Zobaczymy czy to coś da.
Ja wiedziałam, że tak będzie, że znów coś sknocę. ;:14
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Zdjęcia poproszę tych bidulek :!:
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Aniuto nie może być,że od nadmiaru światła.Przecież to rośliny ciepło i światłolubne.Ja swoje już z tydzień wystawiam na balkon(nie do foliaczka),a dzisiaj były cały dzień.Balkon mam południowy.Wystawiam i maluchy i te duże.Zauważyłam,że lepiej jest wystawiać już takie mniejsze, z zaczątkiem listków własciwych niż takie wyrośnięte, o barwie jasnozielonej gdyż te drugie szybciej ulegają poparzeniu i nie wiadomo kiedy w końcu odważyć się na ten pierwszy raz.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Post »

Ido zrobię zdjęcia jutro. Dziś mi nie wychodzą fotki. Za ciemno.
GRANIA no co ty? I nie padają ci?
Ja już sama nie wiem. Jakiś pech pomidorowy od dwóch lat nade mną wisi. :evil:
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Anna29 pisze: dzieje się tak tylko z niektórymi pomidorkami. Tymi, które stoją bliżej szyby.
Powód może być bardzo prozaiczny. Nieszczelne okna. Dostały przez kilka nocy zimne powietrze na siebie.

Pozdrawiam
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja odgrażałam się ,że w piątek choćby się paliło i waliło to popikuję pomidory .Niestety plany zrealizowałam częściowo.Przepikowałam 60 szt pomidorków - część z bólem serca wyrzuciłam a część czeka do jutra bo zrobiło się już ciemno i zimno - pikowałam w foliówce.

Przygotowania do pikowania

Obrazek

Pierwsza już 30-stka w nowych "doniczkach"

Obrazek

Zastosowałam podłoże z Pasłęka z tej liniiAura dla profesjonalistów i muszę przyznać ,że mnie bardzo się ono podobało - stosunkowo jednorodne bez patyków czy wielkich kłębów włókien a czy spodoba się pomidorkom - zobaczymy :D
Awatar użytkownika
pomidorowka
100p
100p
Od: 22 mar 2012, o 15:35

Post »

chudziak pisze:A ja odgrażałam się ,że w piątek choćby się paliło i waliło to popikuję pomidory .Niestety plany zrealizowałam częściowo.Przepikowałam 60 szt pomidorków - część z bólem serca wyrzuciłam a część czeka do jutra bo zrobiło się już ciemno i zimno - pikowałam w foliówce.

Przygotowania do pikowania

Obrazek

Pierwsza już 30-stka w nowych "doniczkach"

Obrazek

Zastosowałam podłoże z Pasłęka z tej liniiAura dla profesjonalistów i muszę przyznać ,że mnie bardzo się ono podobało - stosunkowo jednorodne bez patyków czy wielkich kłębów włókien a czy spodoba się pomidorkom - zobaczymy :D
Wow ;:138
gizela-75
100p
100p
Od: 22 lis 2009, o 10:00

Post »

Moje pomidorki były dzisiaj na pierwszym spacerku, jednak po chwili przykryłam je folia. Zrobiłam taki tunelik foliowy prowizoryczny bo się bałam, że się przeziębią :D Obrazek
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Aniu ,ani jeden nie padł,im więcej nad nimi się chodzi tym bardziej kapryszą.Moze ta ziemia z Pasłęka Aura też im się tak podoba?Chociaż przyznam się że wcześniej nie kupowałam ziemi do rozsad ,tylko brałam swoją kompostową i trochę jakiejś kupnej i też rosły.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Ja zrobiłam przegląd w nasionach , podosiewam resztki z akcji jakie mi pozostawały bo szkoda,żeby się zmarnowało - tym bardziej,że ze wschodami różnie...martwi mnie jedynie ten Costoluto - zostało mi 1 nasionko, ryzyk fizyk jutro idzie do ziemi :)
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Chudziaczku, to przybij piątkę, ja też spędziłam dzisiaj większość dnia na pikowaniu i też w foliaku. :wink:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pomidory z krzyżówek miewają po trzy liścienie. Takich roślin nie bierze się do dalszej hodowli, ponieważ rosną z nich osobniki 3-4 pędowe. Ta wada nie jest zaraźliwa, można takie sadzonki posadzić, jeśli mamy mało roślin z odmiany. Jeśli jest dużo siewek, lepiej te trzyliścieniowe odrzucić. Później wymagają większego nakładu pracy na usuwanie zbędnych pędów. Jeśli siewka jest porażona wirusem, liścienie mają smugowate przebarwienia i są poskręcane, karłowate siewki to też wirus. Takie trzeba jak najwcześniej powyrywać i wyrzucić.

Pozdrawiam, kozula
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”