lora Misiu w sezonie zawsze brak czasu i choćby nie wiem ile doba godzin miała to zawsze bedą zaległości.
Podobaja Ci się Mieczyki z falbanką na płatkach - faktycznie ładne ale ja w kwiatach często lubię prostotę a szczególnie tam gdzie kolor aż krzyczy wtedy żadne dodatkowe ozdóbki nie są potrzebne.
Niektóre kwiaty Mieczyków są aż za bardzo rozbudowane i ja już na to mówię

Powiedźmy taka stara odmiana Mieczyka Fire Rote - co jej brak ???
Bardzo wysoka, zdrowa, na pędzie ponad 20 kwiatów i więcej oczywiście gdy cebula dorodna. Podobają mi się te długie rurkowe pąki, zanim się rozwiną już zdobią pęd, płatki az lśnią w promieniach słońca a w gardziołku delikatne wzorki
Pięknie rośnie i zauważyłam,że cebulek przybyszowych jest mniej na rzecz wielkości - czyli mniej sztuk ale większe.
Dla porównania dwie odmiany
FIRE ROTE a poniżej
FLIRT
JacekP To prawda,że nasze jaszczurki są mniej płochliwe i spokojne przechodzenie obok nich gdy grzeją się na słońcu nie płoszy je.
Najbardziej przyzwyczajona do nas jest ta co mieszka w altanie .
W ub roku nawet podanym posiłkiem nie pogardziła - widać dżdżownica jej smakuje aż łepkiem pokręciła ale za duży rozmiar podałam...
Mnie tez w tym roku niemiła wpadka spotkała ( miała być Akita a było takie coś niewydarzone) ale w sklepach tak jest - kłącze sobie a etykieta sobie.
Dalia PROCYON ładnie przyrasta choć w ub roku połowę wysyłałam. Zapiszę Ciebie i jesienią dam znać . Dalia 'Barbary Noble' jest z grupy średniaków i pięknie się rozkrzewia . Może to moja wina,ze nie było pełnych danych przy nazwie odmiany na wstążkowej etykiecie choć zawsze się staram.
Locutus Loki wykształcenie nie zawsze idzie w parze z zainteresowaniem czy też fascynacją - w życiu rożnie bywa.
Miło mi,że u Ciebie wszystko potoczyło się po Twej myśli.
Branie do ręki jaszczurki na siłę sam wiesz jak może się skończyć - najczęściej źle dla zwierzątka więc trzeba sposobu aby np taka mała dziewczyna w czasie wędrówki jaszczurki po jej sukience zapomniała z wrażenia przez chwilę oddychać ...
ta przygoda miała miejsce w ub roku - wnuczka miała 5 lat.
A ... zaczęła od paluszka wskazującego kończąc na ramieniu po drugiej stronie...
hala67 Halinko dziękuję w imieniu kwiatów.
W życiu nie ma samych przyjemności bo byłoby za nudno - podobnie na działce piękne kwiaty za trochę pracy przy nich.
Ewiczka52 Ewciu wpadaj i ciesz oczy florą i fauną bo ja obiema zyją na równi i wciąż się wszystkim zachwycam.
Jednego życia mało aby zgłębić to wszystko.
Skoro przepis skopiowałaś to znaczy,że robisz przetwory - swoje najlepsze.
Ja jutro robię z 5kg pomidorów przecier z dodatkiem warzyw i kolejną partię mizerii z przecierem pomidorowym - przepis mam z Forum
krysad71 Krysiu sporo kwiatów choruje w tym roku - wszystko jakieś takie dziwne. Rozumiem,że Twoje nawet nie wybiły pędów kwiatowych ?
Ja bym ich nie wykopywała tylko dała ze 2 opryski na choroby grzybowe, dokarmiła w międzyczasie i po wykopaniu tez czymś odkaziła.
Chyba,że odmiany nie warte zachodu to nowe kupisz na wiosnę.
Pozdrawiam