Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Post »

Krysiu , połowa moich dalii jest w typie Barbarry Noble . Tego koloru akurat nie mam , za to 3 inne . Czerwonej posadziłem pół taczki ;:7 ;:7 Procyona także mam , najbardziej zmienna w kolorach dalia. :uszy
Dynia na 100% dojrzała , kiedy ,,ogonek '' żółty.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No to kicha i ropuszek nie będzie ;:223
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

To ja się pochwalę... ;:131 Co roku udaje mi się nie tylko spotkać pana zwinka, ale także zrobić mu zdjęcie (dowody są u mnie w wątku) :wit
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Krysiu! Dziękuję za przepisy na dżemy ;:180 Mam nadmiar jabłek, a właśnie dynia ok 10 kg urwała się z gałęzi i musiałam ją odciąć więc coś z nią muszę zrobić, ale chyba zmodyfikuję trochę drugi przepis, a w zasadzie chcę zrobić dżem dyniowo - jabłkowy z goździkami i cytryną.
Dalie przecudne! Wiesz, że na widok każdej z nich dostaję wypieków na twarzy!!! ;:oj Nie podobają mi się Procyon w tym roku. Moja też taka jest :evil: Nie powinna pokazywać "środka", a pokazała.

Wzruszyłam się jaszczurczą historią. Ja też, jak coś takiego widzę, potrafię zapomnieć o Bożym świecie, spalić obiad, zalać łazienkę :;230
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

tade k Tadziu z nieba mi spadłeś z tą odpowiedzią odnośnie znaku dojrzałości bo ta dynia rośnie na płocie i ciągle jestem pełna obaw ile jeszcze wytrzyma. - czytałam ,że u Miłki już pacnęła w dół ...
Gdy dostałam nasiona to zrozumiałam,że ona gruszkowa z kształtu i ozdobna stąd pomysł puścic pędy górą po płocie.
Teraz te dynie mamy obie z sąsiadką - ja bo sadziłam a sąsiadka bo owoce po obu stronach się układają ... :;230
Wiem,że tez kochasz dalie i gdyby któraś z moich podobała Ci sie to pisz od razu coby starczyło.

Czytając Twój post zaraz sobie przypomniałam, że miałam pokazać moją Szkarłatkę
- już się robi , oto ona Szkarłatka amerykańska " Silberstein "

Obrazek

Obrazek

iwona0042 Iwonko trudno - tak to już jest w przyrodzie albo Ciebie jedzą albo Ty jesz innych...

sweety Aniu zaraz lecę do Ciebie
- chyba tą historyjką wywołałam temat i będzie sie przeplatał z roślinnymi - to dobrze.
Ogród przy domu to większa okazja na obserwacje - działka w oddali nie daje tyle możliwości.

takasobie Miłko cieszy mnie,że przepis się przyda choć w części. Koleżanka z Forum prosiła to napisałam - wiesz ... my tutaj to taka wirtualna rodzinka ;:162
Wiem, że z Ciebie bystra i uważna obserwatorka życia w przyrodzie a ono wyjątkowo ciekawe więc nic dziwnego,że można się zapomnieć.
Dalie i wymyślanie nowych odmian w szalonym pędzie, gdzie hodowcy nie dają sobie czasu na ugruntowanie cech to jedno a nasza zachłanność na nowości to drugie.
Stąd nie " niedoróbki " ... :;230
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na zakończenie deszczowego weekendu parę kolorowych fotek bo przecież Mieczyki kwitną więc trzeba je pokazać
Może takim systemem będzie mniej zdjęć bo uzbierało się sporo odmian.
Mieczyki sadziłam w 3 terminach aby przez dłuższy okres cieszyć sie ich kwiatami.
Większość z nich gdy tylko zakwita jest ścięta i stoi w domu w wazonie .

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam Krysiu,nadrabiam zaległości ,podziwiam Ciebie za taki piękny stosunek do żyjących istot... :)
...a mieczyki z falbankami są najładniejsze.. ;:215
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Chyba Twoja sympatia do zwinek jest odwzajemniona, skoro możesz je brać do rąk :shock: Pokaz wylinki - super :!: U mnie chyba są bardziej czujne ze względu na kotkę, która nie poprzestaje na obserwacji jaszczurek :;230
Dalia 'Barbary Noble' i u mnie zakwitła, choć popełniłem błąd z wysokością - rośnie koło najwyższej dalii, która ją zacienia :?
Z 'Procyjon' mi się nie udało - wyrosła zupełnie inna z zakupionej torebki.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Christinkrysia ? Nie bardzo wiem, czym Cię zaskoczyłem. Jestem biologiem z wykształcenia (i zamiłowania) i przyroda naprawdę mnie fascynuje. Z przyjemnością oglądam cudne dalie oraz mieczyki w Twoim ogródku, ale to fotki zwierząt powalają mnie całkowicie na kolana. A już wzięcie jaszczurki na ręce... Jak Ty to zrobiłaś, że nie zmarła na zawał ze strachu? Owszem, zdarza mi się brać na ręce rozmaite owady, mniejsze i większe, ale jaszczurki nawet nie próbowałem...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Piękne masz dalie i mieczyki ;:167 . Żeby to przechowywanie karp i cebul nie było dla mnie tak kłopotliwe, to z wielką przyjemnością zwiększyłabym ich ilość. A tak cieszę oczy u Ciebie.
Cudny pokaz przeistaczania się kijanki w żabkę ;:138 A jeszcze do tego pokaz wylinki jaszczurki... tak obrazowo nam to pokazałaś, chylę czoła Krysiu ;:180
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

christin :wit Piękne kolekcje mieczyków i dalii . Twój ogród do jesieni będzie nas bawił swymi urokami . Zimą pewnie też tylko bez różnorodnych kolorów . Chętnie tu wpadam i się relaksuję ale dżemiki skopiowałam bo świetny przepis :heja
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Przepękne mieczyki, moje wszystkie chore, nie rozwinęły kwiatów, pewnie je wykopię. A dżemy nadal robie z jabłek i sliwek, dla rodzinki, bo ja słodkiego nie jadam.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lora Misiu w sezonie zawsze brak czasu i choćby nie wiem ile doba godzin miała to zawsze bedą zaległości.
Podobaja Ci się Mieczyki z falbanką na płatkach - faktycznie ładne ale ja w kwiatach często lubię prostotę a szczególnie tam gdzie kolor aż krzyczy wtedy żadne dodatkowe ozdóbki nie są potrzebne.
Niektóre kwiaty Mieczyków są aż za bardzo rozbudowane i ja już na to mówię ;:185 ;:185 ;:185
Powiedźmy taka stara odmiana Mieczyka Fire Rote - co jej brak ???
Bardzo wysoka, zdrowa, na pędzie ponad 20 kwiatów i więcej oczywiście gdy cebula dorodna. Podobają mi się te długie rurkowe pąki, zanim się rozwiną już zdobią pęd, płatki az lśnią w promieniach słońca a w gardziołku delikatne wzorki
Pięknie rośnie i zauważyłam,że cebulek przybyszowych jest mniej na rzecz wielkości - czyli mniej sztuk ale większe.
Dla porównania dwie odmiany FIRE ROTE a poniżej FLIRT

Obrazek
Obrazek

JacekP To prawda,że nasze jaszczurki są mniej płochliwe i spokojne przechodzenie obok nich gdy grzeją się na słońcu nie płoszy je.
Najbardziej przyzwyczajona do nas jest ta co mieszka w altanie .
W ub roku nawet podanym posiłkiem nie pogardziła - widać dżdżownica jej smakuje aż łepkiem pokręciła ale za duży rozmiar podałam... :;230

Obrazek

Obrazek

Mnie tez w tym roku niemiła wpadka spotkała ( miała być Akita a było takie coś niewydarzone) ale w sklepach tak jest - kłącze sobie a etykieta sobie.
Dalia PROCYON ładnie przyrasta choć w ub roku połowę wysyłałam. Zapiszę Ciebie i jesienią dam znać . Dalia 'Barbary Noble' jest z grupy średniaków i pięknie się rozkrzewia . Może to moja wina,ze nie było pełnych danych przy nazwie odmiany na wstążkowej etykiecie choć zawsze się staram.

Locutus Loki wykształcenie nie zawsze idzie w parze z zainteresowaniem czy też fascynacją - w życiu rożnie bywa.
Miło mi,że u Ciebie wszystko potoczyło się po Twej myśli.
Branie do ręki jaszczurki na siłę sam wiesz jak może się skończyć - najczęściej źle dla zwierzątka więc trzeba sposobu aby np taka mała dziewczyna w czasie wędrówki jaszczurki po jej sukience zapomniała z wrażenia przez chwilę oddychać ...
ta przygoda miała miejsce w ub roku - wnuczka miała 5 lat.

A ... zaczęła od paluszka wskazującego kończąc na ramieniu po drugiej stronie...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

hala67 Halinko dziękuję w imieniu kwiatów.
W życiu nie ma samych przyjemności bo byłoby za nudno - podobnie na działce piękne kwiaty za trochę pracy przy nich.

Ewiczka52 Ewciu wpadaj i ciesz oczy florą i fauną bo ja obiema zyją na równi i wciąż się wszystkim zachwycam.
Jednego życia mało aby zgłębić to wszystko.
Skoro przepis skopiowałaś to znaczy,że robisz przetwory - swoje najlepsze.
Ja jutro robię z 5kg pomidorów przecier z dodatkiem warzyw i kolejną partię mizerii z przecierem pomidorowym - przepis mam z Forum

krysad71 Krysiu sporo kwiatów choruje w tym roku - wszystko jakieś takie dziwne. Rozumiem,że Twoje nawet nie wybiły pędów kwiatowych ?
Ja bym ich nie wykopywała tylko dała ze 2 opryski na choroby grzybowe, dokarmiła w międzyczasie i po wykopaniu tez czymś odkaziła.
Chyba,że odmiany nie warte zachodu to nowe kupisz na wiosnę.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Krysiu! Po prostu zwalasz mnie z nóg Twoimi zdjęciami ze zwinkami i nie tylko nimi :D ;:167 Piękne i niezwykłe dla miłośnika przyrody ;:138
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Odważna i śliczna ta Twoja wnusia Krysiu .Ja jakoś boję się takich zwierzątek nawet żabek chociaż je lubię wszystkie i nie zrobiłabym im krzywdy .Roboty z przecierami co niemiara ,ale potem w zimie takie pyszności smakują podwójnie .Mieczyki piękne
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”