Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Ja ratafię robię tak http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p5250119
Standardowo na każde 250 g owoców dodaje się 250 ml alkoholu około 70% i cukier, w przepisach około 100g, ale według mnie to ulepek, w zeszłym roku na 3 kg dojrzałych różnych owoców dodałam 600 g cukru, wyszła słodka, ale nie przesłodzona. Radzę na początek dać przy pierwszej porcjo owoców 100g cukru, potem co drugą porcję i w trakcie próbować i dosypywać w razie czego cukier.
100 g cukru to strasznie dużo, ja daję max 15g - duża łyżka. U nas też wyjdzie ze 3 kg owoców, z początkowym syropem wyjdzie ok 400-450 g cukru, w razie czego dojdzie miód. Ale każdy robi wg swojego smaku.
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Napotkawszy na spacerze orzech włoski, nazbierałam zielonych owoców z zamiarem nastawienia nalewki. i po czym poznać,że orzech jest w sam raz-nie za młody i nie za stary? Przekroiłam kilka i płynie z nich "woda" 

Pozdrawiam - BabajAGA
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale przekroiłaś ze spokojem nożem? Nie stawiały oporu? To dobre są! Woda płynęła może dlatego, że owoce jej nabrały po ostatnich deszczach.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- tralaluszy
Tak, nie napotkałam najmniejszego oporu przy krojeniu. W razie co, myślę,że mogę parę dni poczekać i nazbierać jeszcze raz.
Pozdrawiam - BabajAGA
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jakby co,to troszkę wcześniej było napisane,że orzechy z których się wylewa ,nie nadają się na nalewki.Od razu widać ,kto czyta 

- tralaluszy
No właśnie sprawdzałam,ale nie mogłam znaleźć. Nie ma. Chyba,że przytoczysz mi ten post, który przeoczyłam?
Pozdrawiam - BabajAGA
Z mojego po przekrojeniu sok nie wypływał, ale jeszcze jakby za mało orzecha wewnątrz. U nas orzechy na orzechówkę będą za jakiś tydzień najwcześniej
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Gapcio ze mnietralaluszy pisze:No właśnie sprawdzałam,ale nie mogłam znaleźć. Nie ma. Chyba,że przytoczysz mi ten post, który przeoczyłam?

- tralaluszy
Będę musiała poczekać jeszcze na te orzechy, bo dzisiaj znów byłam i przekroiłam od razu pod drzewem. Dalej ciekło. Ale za to objadłam się owoców morwy, bo strasznie obficie owocują morwy na mojej ulicy.
Pozdrawiam - BabajAGA
-
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Moje orzechy też sie jeszcze nie nadają.Wypłynęła taka galaretka.
Dzięki radom Forumowiczów nastawiłam ratafie....Trafiły do niej stopniowo truskawki,poziomki,czerwona porzeczka,agrest,czereśnie.Dodać jakiś ''przypraw''?
A co do winka,to u mnie od 4 tygodni bulgoczą truskawki.Ciekawie czy będzie dobre smakowo.Kolorek był ładny na początku,a teraz taki sobie.
Dzięki radom Forumowiczów nastawiłam ratafie....Trafiły do niej stopniowo truskawki,poziomki,czerwona porzeczka,agrest,czereśnie.Dodać jakiś ''przypraw''?
A co do winka,to u mnie od 4 tygodni bulgoczą truskawki.Ciekawie czy będzie dobre smakowo.Kolorek był ładny na początku,a teraz taki sobie.
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Mam do zerwania maliny , sporo wiśni, deczko czereśni, i porzeczki 3 kolorki....a tu od 2 dni leje
, chyba zbiore w deszczu choć się nie powinno tak zbierać, przede wszystkim malin....no ale jak ??? wiśnie zczernieja jak dłużej popada, maliny oblecą.....z czego zrobię nalewki

-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiśnie, czereśnie i porzeczki zerwane po/w deszczu są po prostu umyte
. Z malinami gorzej, bo tracą smak.
Nie narzekaj na deszcz bo ciągle nie przelało wysuszonej ziemi.

Nie narzekaj na deszcz bo ciągle nie przelało wysuszonej ziemi.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."