Mis20/Asiu- dziękuję w imieniu hoji. Wczoraj odkryłam drugi baldachimek
Wiesz, chyba tej zimy już prawdziwej zimy nie będzie. U mnie ptaki śpiewają, jakby wiosna już była tuż, tuż.
Socurek- dziękuję i czekam na kwiaty. Bo to pierwsze pączki na lacunosie u mnie. Tę hoję mam od pół roku.
Ape- hipki są przeurocze, polecam je. Choć jedną cebulę warto mieć i odpowiednio pędzić, wtedy otrzyma się kwiaty, wtedy, kiedy się chce.
Cieszę się z baldachimków na hoji.
Skrętniczki śpią, za wyjątkiem straconego Zawist Bogow, reszta żyje. Parę listków starszych uschło, reszta ma się dobrze.
Jola1- dziękuję za zainteresowanie moim wątkiem. Sporo tych stron Obejrzałaś ;)
Widać, że roślinki poczuły już wiosnę. Początkiem lutego planuję przesadzanie wszystkich roślin do świeżej ziemi.
Miałam wysiewać nasiona, ale czasu i miejsca na kolejną doniczkę brakło. Jestem ciekawa, czy u Ciebie siewki będą rosły i kiedy zakwitną.
Migotko- i ja czekam na kwiatuszki hoji. Kwiaty lacunosy widziałam tylko na zdjęciach w internecie, nie wiem, jak wyglądają na żywo.
Filigranowa- dziękuję w imieniu hoji. Kciuki się przydadzą.
Misiaczko- Chyba Masz uparciucha - hipka, ale może jeszcze kwiaty się pokażą. Ściskaj kciuki mocno.
Heliofitko- o Widzisz...to gdzieś w lutym będziemy u Ciebie oglądać pierwsze kwiaty na hipkach ;)
Ja przesadzam dokładnie tak, jak Ty. Co roku. Wiesz, bo ja zanoszę wraz z doniczkami hipki do piwnicy i zupełnie o nich zapominam na 3,4 miesiące. Po takim czasie suszy - ziemia z doniczek jest sucha "na pył". Nadaje się tylko do wyniesienia na kompost
Tuż przed przyniesieniem do mieszkania, cebule dostają świeżą ziemię i tak do następnego sezonu.
Patrycjo- dziękuję.
Evluk- dziękuję. Uwielbiam roślinki cebulowe.
Nie mam "świeżych" fotek. Oto kilka...wspomnienie lata:
Rodzinka storczyków wśród...dalii. Jak Niektórzy Wiedzą, prawie całą kolekcję doniczkowców i storczyków wywożę na lato, na działkę do budynku. Gdzie jest dużo wolnych parapetów. Dlatego letnie fotki są robione w moim ogrodzie:
I jeszcze jedno zdjęcie z błękitnym niebem. Moje dwie masdevallie - storczyki chłodnolubne ( u góry zdjęcia - masdevallia Angel Frost -cudnie pachnąca i na dole - masd. Sheila mix - ma śliczne "włoski" wewnątrz kwiatów):
Jak dobrze czasami powspominać lato