Zielono mi... w głowie i na parapetach ;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Adam12222
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Zielono mi... w głowie i na parapetach ;)

Post »

:wit Justynko
Ale u ciebie kwitnąco :tan
Fiołeczki , skrętniki , gloksynie i hipeastrum wielkie ;:138 ;:180
Moje hipeastrum się jeszcze zimuje ;:19
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
aga111
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 sie 2011, o 12:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale pieknie i kolorowo.Hipeastra powalające ;:63
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Stokrotkania- uwielbiam kolor biały i czerwony... A że hipki akurat zakwitły w tym samym czasie, to mam "flagę" w barwach narodowych na stole ;)

Filigranowa- o Widzisz...pokusa jest wielka...bo i kwiaty piękne ;:224

Anno- ja hoduję hipeastra od jakiś 20-25 lat. Dwa lata temu wyrzuciłam stare odmiany, zostawiłam sobie tylko po jednej, niepodpisanej cebulce i teraz będę pewnie kilka lat czekać na pierwsze kwiaty... Nowe odmiany za to chętnie u mnie kwitną.

Mniodkowa- u mnie teraz sezon na hipki jest. Inne roślinki odpoczywają.

Doromichu- dziękuję. I mam nadzieję, że tej wiosny będę mieć mnóstwo kwitnień fiołkowych, bo 2/3 mojej kolekcji fiołków będzie mieć rok. Czyli najlepszy czas na obfite kwitnienia, na które czekam z utęsknieniem...

Misiaczko- do roślin cebulowych nie potrzeba mieć ręki, wystarczy je porządnie nawozić w okresie wegetacji ( ja nawożę gdy kwitną - delikatnie nawozem do roślin kwitnących; a gdy przekwitną - niej więcej od lutego do połowy czerwca - raz w tygodniu florowitem). Ostatni miesiąc przed zasuszeniem ich, w ogóle nie dostają nawozu, żeby nie wybujały mocno. W połowie li[ca wynoszę je do chłodnej piwnicy i tam stoją do połowy listopada. Wtedy je przynoszę, stawiam na południowym parapecie i rozpoczynam podlewanie. Kwitną zawsze w okolicy Bożego Narodzenia i Nowego Roku - są niezawodne i stanowią dodatkową ozdobę stołu wigilijnego ;:224

Adam12222- dziękuję w imieniu kwiatów. Życzę, by Twoje hipeastrum pięknie zakwitło, jak się obudzi ;)

Aga111- dziękuję.

A u mnie chyba zimy nie będzie, bo... hoja lacunosa wypuściła pierwszy baldachimek. Ależ się cieszę, oby donosiła go i otworzyła kwiatuszki:

Obrazek

Zakwitł kolejny hipek, również czerwony. Ale jest dużo ciemniejszy od poprzedniego i ma krótszy pęd:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Justynko piękne hipcie ;:196
Gratuluję baldachima na hoj, oby cieszyła nas kwiatami.
A u mnie w ogródku wyszły już krokusy, hiacynty, żonkile itd. Przyjdzie mróz i będzie po wszystkim :(
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10

Post »

Gratuluję pąka na hoyi ;:138 trzymam kciuki, żeby donosiła ;:108
Awatar użytkownika
APe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 23:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudne te Twoje hipki i jak wcześnie kwitną a moje ;:19 .Hoja też się nie leni ;:63 a jak mają się u Ciebie skrętniczki :?:
Pozdrawiam, Anna
-------------------------------------
Moje kwiatki:)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Justynko obejrzałam watek "od deski do deski" i jestem zauroczona. Widzę że mamy bardzo podobne upodobania:skrętniki, hoje i hipki. Twoja kolekcja skrętników bardzo pokaźna . Hipki zaczęły u Ciebie już kwitnienie ja dopiero dzisiaj przyniosłam pierwsze z garażu ,gdzie odpoczywały, ze sporymi pędami kwiatowymi a i następne pokazały pąki ale jeszcze małe.
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25

Post »

oj hoja Ci zakwitnie, czekam z niecierpliwością na dalszy ciąg :)
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Trzymam łapki za twoją hojke;)
Misiaczka
500p
500p
Od: 10 mar 2011, o 16:51

Post »

Justyno ;:167 dziękuję za cenne wskazówki co do cebulowych. Ja za Twoją poradą też zasuszałam w tym samym czasie i pędu kwiatowego nie widzę :shock: ale moją cebulkę chyba nadgryzła mysz? jak jeszcze miałam ją na dworze i może to osłabiło cebulę. Jeszcze trochę przetrzymam w lodówce, poczekam, jeszcze mam nadzieję że może zakwitnie.
Gratuluję pączków na hojce, będę kibicować i trzymać kciuki :tan
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Justynko a ja mam pytane. Czytałam u Cienie w wątku że skrętniki zawiązały Ci nasionka i miałaś wysiewać czy plany się powiodły i co z tego urosło? Ja miałam dwa strąki na swoich skrętnikach które zachowały się przez moje niedopatrzenie no zazwyczaj wszystkie przekwitłe kwiaty natychmiast obrywam żeby nie osłabiały roślinki ale dwa gdzieś się uchowały i dosyć szybko zaczęły rosnąć i zrobiło mi się ich szkoda , nasionka już wysiałam i dosyć szybko zeszły teraz przypominają mech jestem ciekawa co z nich wyrośnie.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Witaj Justynko ;:196
Moje cebule hipeastrum "śpią" jeszcze w suterynach :oops: ale kiedy zobaczyłam twoje kwitnące piękności, od razu dostałam zastrzyk energii, aby w końcu je posadzić :tan
Wiem, że masz ogromne doświadczenie z tymi roślinami, więc powiedz mi, jak często wymieniasz im ziemię ?
Ja praktycznie każdego roku...czy nie przesadzam :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
PATRYCJA87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 gru 2011, o 15:21

Post »

Śliczne masz kwiatki, jestem pod wielkim wrażeniem ;:138
Zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49695" onclick="window.open(this.href);return false;
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Justynko-ślicznie Ci kwitną Hipeastra ;:167
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Mis20/Asiu- dziękuję w imieniu hoji. Wczoraj odkryłam drugi baldachimek :tan
Wiesz, chyba tej zimy już prawdziwej zimy nie będzie. U mnie ptaki śpiewają, jakby wiosna już była tuż, tuż.

Socurek- dziękuję i czekam na kwiaty. Bo to pierwsze pączki na lacunosie u mnie. Tę hoję mam od pół roku.

Ape- hipki są przeurocze, polecam je. Choć jedną cebulę warto mieć i odpowiednio pędzić, wtedy otrzyma się kwiaty, wtedy, kiedy się chce.
Cieszę się z baldachimków na hoji.
Skrętniczki śpią, za wyjątkiem straconego Zawist Bogow, reszta żyje. Parę listków starszych uschło, reszta ma się dobrze.

Jola1- dziękuję za zainteresowanie moim wątkiem. Sporo tych stron Obejrzałaś ;)
Widać, że roślinki poczuły już wiosnę. Początkiem lutego planuję przesadzanie wszystkich roślin do świeżej ziemi.
Miałam wysiewać nasiona, ale czasu i miejsca na kolejną doniczkę brakło. Jestem ciekawa, czy u Ciebie siewki będą rosły i kiedy zakwitną.

Migotko- i ja czekam na kwiatuszki hoji. Kwiaty lacunosy widziałam tylko na zdjęciach w internecie, nie wiem, jak wyglądają na żywo.

Filigranowa- dziękuję w imieniu hoji. Kciuki się przydadzą.

Misiaczko- Chyba Masz uparciucha - hipka, ale może jeszcze kwiaty się pokażą. Ściskaj kciuki mocno.

Heliofitko- o Widzisz...to gdzieś w lutym będziemy u Ciebie oglądać pierwsze kwiaty na hipkach ;)
Ja przesadzam dokładnie tak, jak Ty. Co roku. Wiesz, bo ja zanoszę wraz z doniczkami hipki do piwnicy i zupełnie o nich zapominam na 3,4 miesiące. Po takim czasie suszy - ziemia z doniczek jest sucha "na pył". Nadaje się tylko do wyniesienia na kompost ;:224
Tuż przed przyniesieniem do mieszkania, cebule dostają świeżą ziemię i tak do następnego sezonu.

Patrycjo- dziękuję.

Evluk- dziękuję. Uwielbiam roślinki cebulowe.

Nie mam "świeżych" fotek. Oto kilka...wspomnienie lata:

Obrazek

Obrazek

Rodzinka storczyków wśród...dalii. Jak Niektórzy Wiedzą, prawie całą kolekcję doniczkowców i storczyków wywożę na lato, na działkę do budynku. Gdzie jest dużo wolnych parapetów. Dlatego letnie fotki są robione w moim ogrodzie:

Obrazek

I jeszcze jedno zdjęcie z błękitnym niebem. Moje dwie masdevallie - storczyki chłodnolubne ( u góry zdjęcia - masdevallia Angel Frost -cudnie pachnąca i na dole - masd. Sheila mix - ma śliczne "włoski" wewnątrz kwiatów):

Obrazek

Jak dobrze czasami powspominać lato ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”