Leśny ogród Moni68 cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Leśny ogród Moni68 cz.9

Post »

Madera i "Sisi"....mój ulubiony film :wink: ....kiedyś może pojadę :wink:
.....a hortensja już posadzona :D w kwaśnej ziemi....dużo dobrej ziemi dałam Moniś. Niech pracuje na korzonki.
;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki Tobie Monisiu można pozwiedzać dalekie kraje . Sliczne domki i okolice również . Achhhhhh chciałoby sie tam zamieszkać no i ten klimat . Tam na pewno wszystko pięknie rośnie bez chemii ;:196 . Masz zdolnego i ambitnego synusia tylko pozazdrościć ;:196 dla P również
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Moniko, obejrzałam "portugalskie" zdjęcia - nie ma co mówić, to jest przepiękny kraj, szczególnie za serce chwyciły mnie te niewielkie domki czy wiatraki ;:167 . Patrząc na te zdjęcia tęskni się za życiem bez pośpiechu, ze sjestą, pogaduszkami pod domem itd. ;)

Widzę, że rzadziej zaglądasz na forum, pewnie nie masz czasu :? . Pozdrawiam serdecznie ;:196
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochani, witam Was serdecznie :D
Bardzo dziękuję za odwiedziny i wszystkie miłe wpisy ;:167 Jest mi przykro, że ostatnio rzadko Was odwiedzam, ale sporo spraw się na to złożyło... Przede wszystkim początek roku szkolnego i planowanie dodatkowych zajęć. Niestety, u P w szkole bajzel totalny, ciągle trwa remont i właściwie nie ma żadnych konkretnych informacji. Czuję się z tym fatalnie, bo jednak lubię wiedzieć, na czym stoję i mieć wszystko pod kontrolą :lol: Okazuje się, że właściwego lektora trudno znależć... Właścicielki miejscowych szkół językowych stwierdziły, że tylko ja się dopytuję o nauczyciela z brytyjskim akcentem :shock: Zupełnie bezstronnie muszę przyznać, że P ma absolutny słuch językowy i szkoda byłoby to zmarnować... tym bardziej, że wiadomym jest, że właściwy akcent dla danego języka jest się w stanie przyswoić max do 14 roku życia. Już jako niemowlę gaworzył "w różnych językach", więc nie chciałabym tego zaprzepaścić zwłaszcza, że sam prosi o dodatkowy angielski. Nie chcę Was zanudzać swoimi dylematami, mam tylko nadzieję, że da się ten problem rozwiązać w najbliższym tygodniu...
Muszę szczerze przyznać, że brakowało mi kontaktu z Wami ;:167 Zwłaszcza z tymi, z którymi spotykam się tylko za pośrednictwem Forum- z wieloma zaprzyjaźnionymi od lat na szczęście mam kontakt telefoniczny. Mimo wszystko było mi smutno, bo zżyłam się z Wami bardzo i zawsze mam nadzieję, że życie układa się po Waszej myśli, a wszelkie kłopoty i problemy ulatują w niebyt.
Ostatnie dni poświęcam na hosty- przesadzam, duże dzielę... Nie spodziewałam się, że te ostatnie aż tyle kłopotu sprawiają... Może i łatwo je wykopać, ale taka 10- letnia hosta swoje waży i cięzko mi było dojść z nią do taczki :lol: Muszę Wam powiedzieć, że trud się opłacił- siedząc na tarasie podziwiam swoje hosty, które rosną WSZĘDZIE, a będzie ich przybywać!!

Na posty będę sukcesywnie odpowiadać w Waszych wątkach. Na razie trochę zdjęć z ogrodu...
Rozkwitają zimowity, a i miechunka robi sie zoraz bardziej kolorowa.
Obrazek Obrazek

Kolejne chryzantemy
Obrazek Obrazek

Mam kilka Pinky Winky, ale stanowisko znacząco wpływa na ich wygląd. Pierwsze zdjęcie- w zasadzie cień, słońca naprawdę niewiele... chociaż to podobno rośliny do cienia :lol:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Hortensja od Krysi i hosta plantaginea
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Miłego popołudnia :wit ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

śliczne kolory żurawek, piękne zdjęcia z Madery-moi znajomi byli tam w zeszłym roku i są zachwyceni. Ja byłam w samej Portugali, może kiedyś dla porównania i Madera??? :wit
Wpisałam się w Afryce :D
Pozdrawiam
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, witam Was serdecznie :D
Po nocnej burzy i ulewie na szczęscie wyszło słońce :) Raniutko odprowadziłam P do szkolnego autobusu i od tego czasu wykopuje i dzielę hosty :lol: Niestety, to ciężka fizyczna praca, ale czego się nie robi dla ulubieńców :wink:

Bardzo ładnie przebarwia się Bombshell.
Obrazek
Miłego dnia :wit
AFRYKA
Mój ogród.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Moniko, piękne zdjęcia - jak zwykle, zresztą ;:196
zbieram się od jakiegoś czasu do podzielenia moich host (komary mnie zniechęcają, póki co)... zauważam, że te, rosnące bardzo blisko brzóz, kiepsko rosną... brzozy chyba zabierają im wszystkie składniki odzywcze. Muszę je przenieść w inne miejsce.

Jeszcze a propos lekcji dla Pawełka... szukasz, jak rozumiem, gdzieś w poblizu Waszego miejsca zamieszkania? Mogłabym być może polecić którąś z moich koleżanek z anglistyki, z brytyjskim akcentem, ale to z Wawy.

dobrego dnia ;:196
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, rzeczywiście szukam koło domu... Zapisałam już P do podobno najlepszej szkoły- w czwartek idziemy na pierwsze zajęcia. Zobaczymy... Na razie mam w odwodzie swojego kuzyna z Londynu- kiepsko mówi po polsku, ale ma nienaganny oksfordzki akcent, bo ukończył Trinity College. Zgodził się rozmawiać z P przez skype`a :)
Kochana, jestem potwornie pogryziona przez komary!! Nie zwracam juz na nie uwagi, bo na pewno będą do mrozów, a muszę teraz zrobić porządek z hostami. Wątpię, żebym miała na to czas wiosną...
Miłego dnia ;:196
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś widzę, że zaplanowałaś sobie ciężką pracę ;:196 Takie wykopywanie i dzielenie wieloletnich kęp host, to nie lada wyzwanie :roll: Napracujesz sie .....ale tak jak piszesz..... czego się nie zrobi dla pięknego efektu :D Później podziwiając wspaniały widok czuje się tylko radość i zadowolenie :D
Ja muszę wzbogacić swój ogródek o kilka host, bo to naprawdę urocze roślinki i wspaniale zdobią wszystkie cieniste zakątki :D
Hortensje prezentują się przepięknie ;:138
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Miłej pracy, w dziecko warto zawsze inwestować. :roll:
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To, jak mogą być olbrzymie dziesięcioletnie hosty mogę sobie wyobrazić patrząc na swoje kończące właśnie trzeci sezon w moim ogrodzie (posadzone dwa lata temu wiosną) :shock: :lol: . Dużo siły, Moniko!

Wczoraj czytałam o Twoich perypetiach anglistycznych, ciesze się że znalazłaś rozwiązanie :). Mnie przyszło do głowy znalezienie szkoły z dobrym native speaker'em ( :roll: ) i umawianie P. na dodatkowe indywidualne lekcje. Dobrze, że chce się uczyć, czasami przekonanie do dodatkowego wysiłku może kosztować sporo cierpliwości (wczoraj to przerabiałam - Łukaszek i kurs do YLE Starters :roll: )
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Moniko, zdjęcia z Portugalii i Madery oglądnąłem z przyjemnością.
Podział dużych, rozrośniętych kęp host to wyjątkowo ciężka praca. Jak przesadzałem Sum and Substance to cała kępa z ziemią, a w zasadzie mokrą gliną (taka u mnie dominuje w ogrodzie), ważyła ponad 30 kg.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

To doskonałe rozwiązanie z nauką języka. Do moich dziewczyn przyjeżdża studentka anglistyki, świetnie mówi w tym języku, ale akcent na pewno nie taki perfekcyjny. Ja miałam na studiach native speaker'a rodowitego irlandczyka-MASAKRA :;230
Fajnie, że możecie sobie podyskutować na temat dzielenia host i innych roślinek :wink: u mnie jeszcze zbyt małe, chociaż niektóre wypuszczają odnogi
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Madziu, masz rację. Ja skończyłam anglistykę, ale to absolutnie nie oznacza, że mogę stanowić wzór akcentu brytyjskiego (można go określić jako mieszanka amerykańsko-brytyjska ;))... sam native speaker też nie gwarantuje czystej i poprawnej angielszczyzny, zwłaszcza jeśli, jak napisałaś, trafi się na Irlandczyka albo, co gorsza, Szkota bądź Walijczyka ;) to w ogóle szersza dyskusja, nie na wątek ogrodowy... najważniejsze, że Monice udało się znaleźć odpowiedniego dla P. nauczyciela :) niech dziecko chłonie od najmłodszych lat ten piękny szekspirowski język.

Moniko, jak uważasz, czy warto hostom zafundować mikoryzę?
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja napisałam, że to ma być dobry native speaker, czyli w tym przypadku z odpowiednim akcentem :P

Moniko, jeśli znajdziesz chwilkę, pokaż nam coś ze swojego ogrodu, na pewno jest co pooglądać. Sąsiadce zakwitła azalia - czy to normalne (zielone jesteśmy obie, z tym, że ja póki co nie mam azalii :lol: )?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”