Czereśniak 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czereśniak 2011

Post »

Neluś ja Johna Cabota nie kupowałam. ;:108 A naparstnice są śliczne i warto je mieć.

Basieńko zalało Cię. :?:
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Chodzą pogłoski po forum, że Chopichon to nic innego jak tylko Heidi Klum :wink:
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Witam! Nareszcie pada :D Może w końcu gleba porządnie nasiąknie i rośliny przestaną mdleć. Wczoraj wkopywałam róże, na głębokości pół metra było suchusieńko :roll:

Majka ja mam lilie w każdym wolnym kącie. Co roku dokupuję, zawsze parę wypadnie, a zdarzają się też takie numery jak poniżej - wszystkie lilie na zdjęciu miały byc pełne. Żegnaj Świecie Cebul :twisted:
U mnie do zalania jeszcze daleko. Tak naprawdę , to pada dopiero od trzech godzin bez przerwy.

Obrazek

Majka jak na razie, to jestem zadowolona z obfitego kwitnienia większości kwiatów. Trochę się nalatałam z konewką, ale od wczoraj pomaga mi już natura.

Jadzia z korzeni róży z czerwoną kartką wygrzebałam też żóltą z napisem Cherry girl. Dzisiaj zakwitła, jest taka sobie, żadna rewelacja. Na pewno ładniejsza, jak na zdjęciu.

Obrazek

Stasiu część nazw róż i powojników ( tych starszych) zdążyłam zapamiętać, na nowszych dyndają metryczki :) jak pstykam zdjęcie, to zerkam. Mam też zeszycik ze szkicami rabatek i nazwami lilii. Zakładałam go już bardzo dawno...teraz te hieroglify umiem tylko ja odszyfrować :;230 zresztą nieco się zdaktualizował. Najgorzej z bylinami, nazw odmianowych w ogóle nie pamiętam, a i notatek niewiele.

Ania ja mam dziesiątki lilijek :) to jedna z moich miłości. Teraz kwitną te z odpustowymi kolorkami, a za chwilę pojawią się woniejące elegantki. Zapraszam wkrótce na zapachy wiejskiego ogródka :D do tego czasu przekwitną już róże i właściwie tylko lilie będą się pysznić.

Tosia ja dla gości wszystko :D nabędę cukier sypki, w kostkach i miód...ale przedtem musicie zużyć ten stary skamieniały :;230 zapraszam częściej.

Nela dzisiaj w końcu rozkwitła mi Rapsody in Blue, a na kwiatku ruszało sie kilkanaście czarnych pchełek :roll: zaraz, jak to zauważyłam, przejrzałam całą resztę pod tym kątem i...były wszędzie, w każdym różanym kwiatku, niezależnie od koloru.
Już wiem na pewno, że piątek byłby niewypałem. Zrobiło się zimno i wciąż pada.

Ola skoro słodzisz, to zapraszam, może w końcu zużyje się reszta starego cukru :;230 biedny, skamieniał, ale podobno ma większą zawartość cukru w cukrze :)
Jeszcze chwila i Ty też chwycisz różany język, wszak róże u Ciebie też mnożą się w dość szybkim tempie :;230

Iza Twoja ewentualna wyprawa w nasze strony zaczęłaby się od Rybnika? czy Żor?
Aquarel jest zupełnie inna jak Gloria. Gloria to taka baba-herod- duża i napakowana :) a Aguarelka delikatniutka, kwiat płytki, średniej wielkości, przecudnie wybarwiony. Zdjęcie wyprało jej rzeczywiste kolory. Bardzo mi sie podoba :)

Ala ja nie mam Alohy, pewnie Jadzia miała na myśli Alchymist. Te różę akurat polecam, ndaje się do cienia - u mnie pnie się po wisience. Kwitnie na starych pędach, ale jako jedna z nielicznych nie zmarzła. Mam ją drugi rok, kwiatów miała kilka, w kolorze pomarańczowym, pachnących.
Na pewno kilka stron wczesniej będą jej zdjęcia.
U nas od wczoraj kropiło parę razy z przerwami, a od popołudnia już cięgiem leje.

Ania na pewno Chopichon i Heidi są do siebie bardzo podobne, ale czy te same? U mnie rosną obok siebie, obie mają pąki i mam nadzieję, że zakwitną w tym samym czasie. Wtedy będę mogła ocenić :)

Caramella, po rozbiciu pierwszych pąków wydawało mi się, że to inna róża. Dzisiaj, na szczęście, pokazała odpowiednie kolory.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Rapsody...wreszcie
Obrazek Obrazek Obrazek

Aprikola też mnie zachwyciła
Obrazek

The Fairy to ślicznotka, dlaczego tak późno ją kupiłam????
Obrazek

I powojniczki
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Lilii też nie mogę pominąć
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

BASIA byłam pewna ,ze masz Alohę . Cherry Girl wygląda jakby obsypana od góry kryształkami . Ślicznie a Adaś sie wyleguje niecnota . Caramella piękna nie powiem no i Rapsody ciekawe kiedy ja ja zobaczę w kwiatach ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Moja ewentualna wyprawa zaczęłaby sie ze Szczejkowic :lol: Najpierw musze zawsze dojechać do K-ic :D
Gloria baba-herod? :shock: No cos Ty! Ona piękna, jak królewna! Delikatna i eteryczna ... Kwiat ma pełny, ale to nie wada, a wręcz przeciwnie ;)
Z tego co piszesz, wynika, ze Aquarel jest raczej bladawcem? :?
Czy Night Veil ma taki kolot jak na zdjęciu?
Cudne te powojniki! A lilie p masz pachnące?
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Czekam zatem aż Ci zakwitnie Heidi i będziemy miały porównanie :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadzia Caramella ma kilka kwiatów i następne pąki. Zakup trafiony, podoba mi się i zapowiada się bardzo dobrze :) Papsody obok, będzie więc dobrana para...za kilka lat :;230
Cherry Girl to rabatówka, taka sobie, chyba zupełnie nie w Twoim stylu. Te małe rabatówki maja szansę zaskoczyć dopiero w następnych sezonach, jak już będą bardziej rozrośnięte.

Iza Gloria to nie królewna, co najwyżej królowa, albo nawet caryca. Jest duża i mocarna. Przy niej Aquarell to prawdziwa delikatna królewna, z kwiatem o wiele mniejszym. Wcale nie jest bladawcem, płatki mają odcienie od żóltego, przez róż do pomarańczu. Mam nadzieję, że uda mi się uchwycić te tony przy następnym kwiatku :)
Night Veil w realu jeszcze ciemniejszy, niż na fotkach. U mnie rośnie w cieniu, wspina się po Veinchenblau. To tegoroczny nabytek, róża nieco wyprzedziła kwitnieniem powojnika, ale myślę, że w przyszłym sezonie zgra im termin kwitnienia.
Mam lilie trąbkowe i orienpety, ale na razie w pąkach.

Ania mnie też ciekawość zżera :D oby tylko zakwitły jednocześnie. Jadzia twierdzi, że Chopichon to może być Sato Pison.

Może dla odmiany balkonowe, kupione u Starkla. Drogie, ale nie żałuję :)

Petunie ´Phantomn, ciężko je sfotografować, bo zwisają poza balkon. Są naprawdę koloru czarnego :roll:
Obrazek

Obrazek

Cleome Hybr.´Senorita Rosalita´, z jednej sadzonki
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Balkonowe kwiatki śliczne a Cleome 1 kępka a tak ukwiecona :roll: . Piękne kwiaty w pięknym kolorze . Tez idę zajrzeć i dać kotowi papu . Szkoda miałyśmy dzisiaj mieć wyjazdówkę ,ale pogoda pokićkała nam plany . Kurcze znowu padzy :evil:
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Świetne te petunie .Takich jeszcze nie widziałem
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Basia napisała:
Majka ja mam lilie w każdym wolnym kącie. Co roku dokupuję, zawsze parę wypadnie, a zdarzają się też takie numery jak poniżej - wszystkie lilie na zdjęciu miały być pełne. Żegnaj Świecie Cebul :twisted:
O tuż to, ja mam podobnie tylko moje wcale nie maja pąków to nie wiem co z nich by było a jak już mają to tylko jeden. :evil:
Teraz jak będę kupować to tylko jesienią i tylko w sklepie.

Ta Caramella ma śliczny chyba karmelowy kolor :shock: , gdzieś Ty ją kupowała :?:
Kolekcję powojników to masz sporą. ;:138
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Teraz Aquarel zaczęła mnie naprawdę intrygować! Będę niecietpliwie czekac na kolejne zdjęcia. Albo pojadę i sama zobaczę :lol:
Cleome Ci juz kwitnie? :shock: A moja maciupcia :;230 Nie wiem, czy w ogóle zdąży w tym roku zakwitnąć :roll:
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadzia u mnie za oknem pogoda, jak nad morzem :;230 niebieskie niebo, jaskrawe słońce i silny wiatr. Już wczoraj biegałam po ogródku z podpórkami i klipsami, dziś pewnie ciąg dalszy nastąpi. Najśmieszniej wyglądała ostróżka, pędy rozłożone, jak w parasolu, a w środku dziura.

Andrzejku petunia Phantom to nowość tegoroczna. Skusiłam sie na nią i nie żałuję :) Niektóre kwiatki ma w całości czarne, większość z dodatkiem żółci. Jest naprawdę oryginalna :D

Majka do sklepowych lilii też nie mam zaufania :wink: rok temu kupiłam dość dużo i ani jedna nie zgadzała się odmianowo. Jak do tej pory, nie narzekam tylko na Lilypol, a kupowałam kilka razy. Pomyłek nie było i każda cebulka zakwitła. Najstarsze mieszańce mają po kilkanaście kwiatów. są tak wysokie, że nie ma możliwości zrobienia im zdjęć...chyba z drabiny :;230
Caramellę kupowałam jesienią u Ćwików. Dobrze się spisuje, jak na pierwszy sezon. Ma nawet sporo pąków.

Iza spójrz http://www.forum.rosa-net.pl/viewtopic.php?f=12&t=457
Mój jedyny kwiat przechodził przez wszystkie pokazane na tych zdjęciach fazy i miał identyczne kolory. Ładny, nie?
Czy Ty masz dobre połączenie z Gliwicami? Do mnie najbliżej stamtąd, wyjechałabym po Ciebie...autobusem :;230
Cleome mam z sadzonki, więc musiała już zakwitnąć :)

Znalazłam jeszcze fotki fajnego powojnika bylinowego, z angielskiego ogrodu
Obrazek Obrazek Obrazek

Czy mozna nie lubić Westerlanda?????
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I koncert szopenowski
Obrazek Obrazek Obrazek

I obrazki sprzed pory deszczowej
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Festival Chopinowski a u mnie muszę dopiero na niego czekać ,gdyż mój już zgubił kwiaty . Ogólnie kolorowo . Dziś troche przesadzałam i porządkowałam tereny pod przyszłe zakupy :;230 . Jedna róża z doniczki już znalazła miejsce a druga jeszcze czeka na przydział . Miłego weekendu
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Busz niezwykle urokliwy :D Jak ja się cieszę, że też mam westerlanda. Cóż za urok , cóż za wdzięk ...
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Basiu ,szczególnie podziwiam powojniki u Ciebie ;:138 masz już tyle odmian a ja już nie mam ... :( miałam kilka to je uwiąd i nornice skończyły teraz w donicach trochę się ratują ale czy zdołają zakwitnąć??? na razie kwitną trzy :? biedronkowe jackmanii .. dobre i to na dobry początek no i jeszcze jeden bylinowy się szykuje...
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”