Różany ogród w lesie - Rozanka cz.1
- Rozanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lut 2009, o 13:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Różany ogród w lesie - Rozanka cz.1
Jula, chciałabym, żeby ten żółty był taki jak u Goldenki, taki ciemny, prawie pomarańcz. Irysy u mnie nie rosną, a ostróżki tam posadziłam. Kurczę zapomniałam, że fioletowe, teraz mnie olśniło. 

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Pomaranczowy tez jest ale z tego co pamietam, to on juz jest wiekszy... ale bardzo ciekawie wyglada, u mnie w ogrodniczym byl a ze pierwszy raz widzialam pomaranczowego pieciornika, to mnie zainteresowal.
Chcesz wszystkie kwiaty w podobnych do roz kolorach? Jak tak, to forme musisz wybierac calkiem inna - zeby to-to sie nie pozlewalo wszystko razem, tym bardziej ze bedziesz z odleglosci ogladac.
Chcesz wszystkie kwiaty w podobnych do roz kolorach? Jak tak, to forme musisz wybierac calkiem inna - zeby to-to sie nie pozlewalo wszystko razem, tym bardziej ze bedziesz z odleglosci ogladac.
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Majuś, lampy są wędrujące czyli takie wtykane, na baterie słoneczne. A ponieważ słonka mało nie zawsze świecą.
Giselle już miałam i pies mi ją pożarł. Potem słyszałam, że marznie to nie zamawiałam.
Ewa, lampy na baterie słoneczne,

Patrzę na różyczki nn, i nie wiem co Ci się trafiło.
Żółta i czerwona jest bardzo ładna, one chyba nie mają kolcy.
Gdzie Ty to kupujesz, że w gruncie Ci dorasta do takich rozmiarów.
Jak dziewczyny skończą z odmianami terminatorek, to coś tam dla siebie już na pewno znajdziesz.
Ja myślałam, że to tylko miejsce dla odpoczynku, a Ty tam mieszkasz . Zazdroszczę Ci takich widoczków na co dzień.

Złoto bursztynowa róża wygląda mi na Flora Danica
- Rozanka
Jula, właśnie mi o to chodzi, żeby kolor był ten sam tylko formy inne. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Rozejrzę się za tym pięciornikiem. 
Majko, pomysł z lampami jest ok. Żeby tylko ich jakość była lepsza, to bym się cieszyła.
Różyczki są mało kolczaste, kupowane jako zdechlaki z obi po 5zł za 4 sztuki.
Posadzone w pieczarkowej dały czadu.
W wątku z terminatorkami znalazłam aż za dużo chciejstw, jestem już bankrut.
Mieszkam, mieszkam. Niestety nie co dzień jest tak pięknie. Teraz jest dość ponuro, ciemno i taki bałagan przez wiatry i igły sosnowe. Nie lubię, nie lubię.
Romko, to nie jest niestety Flora Danica, ma za mało płatków i kolor bardziej ostry. Ale dziękuję, za informację i chęć pomocy.

Majko, pomysł z lampami jest ok. Żeby tylko ich jakość była lepsza, to bym się cieszyła.

Różyczki są mało kolczaste, kupowane jako zdechlaki z obi po 5zł za 4 sztuki.

W wątku z terminatorkami znalazłam aż za dużo chciejstw, jestem już bankrut.

Mieszkam, mieszkam. Niestety nie co dzień jest tak pięknie. Teraz jest dość ponuro, ciemno i taki bałagan przez wiatry i igły sosnowe. Nie lubię, nie lubię.

Romko, to nie jest niestety Flora Danica, ma za mało płatków i kolor bardziej ostry. Ale dziękuję, za informację i chęć pomocy.

-
- 500p
- Od: 29 sie 2010, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewuniu proszę napisz w jaki jeszcze sposob wykorzystujesz igliwie sosnowe? Ja nie mam go az tak duzo ale zawsze troche w czasie sezonu, a zwłaszcza jesienią czy po zimie się uzbiera. Teraz będę ściólkował nim rabaty różanecznikowe / jak powstaną w przyszłym sezonie
/ wydaje mi sie że na kompost mogłyby być ale nie wiem czy mieszać je z innymi składnikami czy kompostować osobno i podsypywać takim kompostem potem kwaśnolubne?

Rysiek
- Rozeta
- Od: 30 paź 2010, o 20:02
Ewuś, róża NN zaraz po New Dawn, wygląda na Kronenbourg. Pierwsze dwa zdjęcia przypominają bardzo moją. Kolejne dwa w trochę innej kolorystyce, ale myślę, że zrobione przy większym nasłonecznieniu.

- Rozanka
Rysiu, proponuję Ci kompostować igły osobno. Po prostu się dłużej przerabiają niż reszta nawet do 2-3 lat. Jeżeli masz rozdrabniarkę, to przemiel igły będzie szybciej. Idealne do ściółkowania kwaśnolubnych, róż, krzewów, właściwie wszystkiego, bo bardzo dobrze trzyma wilgoć. Ja robię z igliwia kopce na zimę dla różnych roślin. Wiosną zbieram i kompostuję, bo potem mam świeże i suche, zbierane przez lato.
Ja nie mam rozdrabniarki, ale mam inny sposób. Zgrabiam w miejsce gdzie jeździ się samochodem, po 2-3 miesiącach mam idealnie zmielone i szybciej rozkładające się.
Moniu, tak sobie porównywałam z Kronnenburg i prawie to ta róża, na 90%. A ta kolejna jest zupełnie inna, rośnie zaraz przy pierwszej i bardzo się różnią, np. ilościa płatków, dlugością kwitnienia i kolorem.
Właśnie znalazłam nazwę mojej złotej miniatury. To Mandarina Kordiana.
Tak się cieszę, że już znam nazwę.
Przy okazji próbuję zidentyfikować pozostałe, ale z czerwonymi nie jest tak łatwo.
I potwierdziłam, że najnowszy zakup to Escimo Kordiana.
Dla chętnych strona z miniaturowymi różami dostępnymi w Obi. http://www.gartenrosen.de/kordana-topfr ... na-kordana
Mają niestety strefę 6b, ale są tak małe, że można im zrobić kopce do samej góry.

Ja nie mam rozdrabniarki, ale mam inny sposób. Zgrabiam w miejsce gdzie jeździ się samochodem, po 2-3 miesiącach mam idealnie zmielone i szybciej rozkładające się.

Moniu, tak sobie porównywałam z Kronnenburg i prawie to ta róża, na 90%. A ta kolejna jest zupełnie inna, rośnie zaraz przy pierwszej i bardzo się różnią, np. ilościa płatków, dlugością kwitnienia i kolorem.
Właśnie znalazłam nazwę mojej złotej miniatury. To Mandarina Kordiana.

Przy okazji próbuję zidentyfikować pozostałe, ale z czerwonymi nie jest tak łatwo.
Dla chętnych strona z miniaturowymi różami dostępnymi w Obi. http://www.gartenrosen.de/kordana-topfr ... na-kordana
Mają niestety strefę 6b, ale są tak małe, że można im zrobić kopce do samej góry.

- Rozanka
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Ewa,Rozanka pisze: Właśnie znalazłam nazwę mojej złotej miniatury. To Mandarina Kordiana.![]()
![]()
Tak się cieszę, że już znam nazwę.

Odnoszę wrażenie, że ta seria jest odbiciem jego róż, tylko poddana jakiejś minimalizacji głównie samego krzaka.
Bardzo ładne , ciekawa jestem czy choruję.
Lubię oglądać Twoje róże, tym razem Pilgrim zaprezentował się pięknie i zauroczył mnie bardzo.
Przyglądam się mu i porównuje go z Kronprinsesse Mary, układ kwiatka się jednak różni.
W nocy padał śnieg, a teraz deszcz.
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Ja cos do Pepity nie moge sie ustosunkowac
jakis dziwny ma ten rozowy kolorek. Drazni mnie
moze dlatego ze kolo Fairy jest posadzona i gryzie sie z nia strasznie.

- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewo, Pepita jest bardzo zbliżona kolorem do Lea R., albo zdjęcie tak sugeruje, mocny kolor, prawda?
Pozdrawiam
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Fajne masz te róże, czy te miniaturki czy troszkę większe. Szkoda Papy Meillanda, to taka urocza róża, moja się dobrze trzyma.