Różany ogród w lesie - Rozanka cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różany ogród w lesie - Rozanka cz.1

Post »

Jula, chciałabym, żeby ten żółty był taki jak u Goldenki, taki ciemny, prawie pomarańcz. Irysy u mnie nie rosną, a ostróżki tam posadziłam. Kurczę zapomniałam, że fioletowe, teraz mnie olśniło. ;:223
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Pomaranczowy tez jest ale z tego co pamietam, to on juz jest wiekszy... ale bardzo ciekawie wyglada, u mnie w ogrodniczym byl a ze pierwszy raz widzialam pomaranczowego pieciornika, to mnie zainteresowal.
Chcesz wszystkie kwiaty w podobnych do roz kolorach? Jak tak, to forme musisz wybierac calkiem inna - zeby to-to sie nie pozlewalo wszystko razem, tym bardziej ze bedziesz z odleglosci ogladac.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Majuś, lampy są wędrujące czyli takie wtykane, na baterie słoneczne. A ponieważ słonka mało nie zawsze świecą.
Giselle już miałam i pies mi ją pożarł. Potem słyszałam, że marznie to nie zamawiałam.

Ewa, lampy na baterie słoneczne, :;230 niezły pomysł. Wędrujące , to mi się podoba :;230
Patrzę na różyczki nn, i nie wiem co Ci się trafiło.
Żółta i czerwona jest bardzo ładna, one chyba nie mają kolcy.
Gdzie Ty to kupujesz, że w gruncie Ci dorasta do takich rozmiarów.
Jak dziewczyny skończą z odmianami terminatorek, to coś tam dla siebie już na pewno znajdziesz.
Ja myślałam, że to tylko miejsce dla odpoczynku, a Ty tam mieszkasz . Zazdroszczę Ci takich widoczków na co dzień. ;:108
X_Ro-a

Post »

Złoto bursztynowa róża wygląda mi na Flora Danica
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jula, właśnie mi o to chodzi, żeby kolor był ten sam tylko formy inne. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Rozejrzę się za tym pięciornikiem. :D

Majko, pomysł z lampami jest ok. Żeby tylko ich jakość była lepsza, to bym się cieszyła. :evil:
Różyczki są mało kolczaste, kupowane jako zdechlaki z obi po 5zł za 4 sztuki. :D Posadzone w pieczarkowej dały czadu. ;:138
W wątku z terminatorkami znalazłam aż za dużo chciejstw, jestem już bankrut. ;:223
Mieszkam, mieszkam. Niestety nie co dzień jest tak pięknie. Teraz jest dość ponuro, ciemno i taki bałagan przez wiatry i igły sosnowe. Nie lubię, nie lubię. ;:153

Romko, to nie jest niestety Flora Danica, ma za mało płatków i kolor bardziej ostry. Ale dziękuję, za informację i chęć pomocy. ;:4
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuniu proszę napisz w jaki jeszcze sposob wykorzystujesz igliwie sosnowe? Ja nie mam go az tak duzo ale zawsze troche w czasie sezonu, a zwłaszcza jesienią czy po zimie się uzbiera. Teraz będę ściólkował nim rabaty różanecznikowe / jak powstaną w przyszłym sezonie :)/ wydaje mi sie że na kompost mogłyby być ale nie wiem czy mieszać je z innymi składnikami czy kompostować osobno i podsypywać takim kompostem potem kwaśnolubne?
Rysiek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Ewuś, róża NN zaraz po New Dawn, wygląda na Kronenbourg. Pierwsze dwa zdjęcia przypominają bardzo moją. Kolejne dwa w trochę innej kolorystyce, ale myślę, że zrobione przy większym nasłonecznieniu.
:wit
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rysiu, proponuję Ci kompostować igły osobno. Po prostu się dłużej przerabiają niż reszta nawet do 2-3 lat. Jeżeli masz rozdrabniarkę, to przemiel igły będzie szybciej. Idealne do ściółkowania kwaśnolubnych, róż, krzewów, właściwie wszystkiego, bo bardzo dobrze trzyma wilgoć. Ja robię z igliwia kopce na zimę dla różnych roślin. Wiosną zbieram i kompostuję, bo potem mam świeże i suche, zbierane przez lato. :D
Ja nie mam rozdrabniarki, ale mam inny sposób. Zgrabiam w miejsce gdzie jeździ się samochodem, po 2-3 miesiącach mam idealnie zmielone i szybciej rozkładające się. :D

Moniu, tak sobie porównywałam z Kronnenburg i prawie to ta róża, na 90%. A ta kolejna jest zupełnie inna, rośnie zaraz przy pierwszej i bardzo się różnią, np. ilościa płatków, dlugością kwitnienia i kolorem.

Właśnie znalazłam nazwę mojej złotej miniatury. To Mandarina Kordiana. ;:138 ;:138 ;:138 Tak się cieszę, że już znam nazwę.
Przy okazji próbuję zidentyfikować pozostałe, ale z czerwonymi nie jest tak łatwo.
I potwierdziłam, że najnowszy zakup to Escimo Kordiana.
Dla chętnych strona z miniaturowymi różami dostępnymi w Obi. http://www.gartenrosen.de/kordana-topfr ... na-kordana
Mają niestety strefę 6b, ale są tak małe, że można im zrobić kopce do samej góry. :D
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nostalgie potrzebuje dużo słonka, żeby się dobrze wybarwić.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Papa Mailland ;:170 już niestety wymarzniety, ale był fascynujący.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Papageno, potrafi zaskoczyć. :uszy

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Pastella

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pepita Kordesa

Obrazek Obrazek

Obrazek

The Pilgrimm ;:167

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Rozanka pisze: Właśnie znalazłam nazwę mojej złotej miniatury. To Mandarina Kordiana. ;:138 ;:138 ;:138 Tak się cieszę, że już znam nazwę.
Przy okazji próbuję zidentyfikować pozostałe, ale z czerwonymi nie jest tak łatwo.
I potwierdziłam, że najnowszy zakup to Escimo Kordiana.
Dla chętnych strona z miniaturowymi różami dostępnymi w Obi. http://www.gartenrosen.de/kordana-topfr ... na-kordana
Mają niestety strefę 6b, ale są tak małe, że można im zrobić kopce do samej góry. :D
Ewa, :D przejrzałam wszystkie róże z tej serii. Pomimo strefy 6b , one chyba nieźle zimują, no chociażby wysoki kopczyk.
Odnoszę wrażenie, że ta seria jest odbiciem jego róż, tylko poddana jakiejś minimalizacji głównie samego krzaka.
Bardzo ładne , ciekawa jestem czy choruję.
Lubię oglądać Twoje róże, tym razem Pilgrim zaprezentował się pięknie i zauroczył mnie bardzo.
Przyglądam się mu i porównuje go z Kronprinsesse Mary, układ kwiatka się jednak różni.
W nocy padał śnieg, a teraz deszcz.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Ja cos do Pepity nie moge sie ustosunkowac :roll: jakis dziwny ma ten rozowy kolorek. Drazni mnie :twisted: moze dlatego ze kolo Fairy jest posadzona i gryzie sie z nia strasznie.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewo, Pepita jest bardzo zbliżona kolorem do Lea R., albo zdjęcie tak sugeruje, mocny kolor, prawda?
Pozdrawiam
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Fajne masz te róże, czy te miniaturki czy troszkę większe. Szkoda Papy Meillanda, to taka urocza róża, moja się dobrze trzyma. :uszy
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”