Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Masz rację ;:108 i faktycznie pięęęęęknie kwitnie ten bodziszek !!! Szkoda że go nie widziałam u siebie w sprzedaży, ale może jeszcze coś znajdę :wit
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Igusiu :wit Dawno mnie nie było a u Ciebie jak zwykle same cudownosci kwitną ;:108 Kochana co to ten pustynnik ?Wysoki jest ?Bardzo ładny.... a i czy to bylina?
Róze cudowne ;:167 najbardziej mi się podoba oczywiscie ta fioletowa :tan Dzwonki brzoskwiniolistne u mnie mikroskopijne u Ciebie pieknie rozrosnięte !!
Podziwiam Twój ogród i Toje zdolności ;:180
Bardzo lubie takie pogladowe zdjecia a już z lotu ptaka ;:224 az mam chęć wspiąć sie na dach :uszy
Jak zdrówko?... ja cos mam kiepskie samopoczucie :roll: Mam nadzieje ze szybko minie ;:108
Buziaki!!!
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Danusiu , jak ja lubię Twoje odwiedziny , bardzo Ci dziękuję ;:196 .

Pustynnik , to kłącze , zimujące w ziemi i dorastające w zależności od odmiany do 100 , a nawet do 180 cm . Tyle , że nie zawsze udaje się jego uprawa . Miałam zasadzonych pięć , a reszta zgniła , ostał się tylko jeden . Ale z roku , na rok jest coraz wyższy , bardziej dorodny kwiatostan . Lubi ziemię przepuszczalną , raczej nie podmokłą . Najlepiej posadzić go na wzniesieniu , z piasku , a potem przykryć ziemią ogrodową zmieszaną z kompostem i piaskiem .

Samopoczucie takie sobie , mogłoby być lepsze , a wszystko to przez skoki ciśnienia ;:108 . Lepiej się czuję , gdy świeci słońce i wieje lekki wiatr , tak dla ochłody .

Jakie ja mam zdolności , daj spokój Danuś , kocham , to co robię , podobnie jak i Ty ;:196 .
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Iguś, chciałam Ci bardzo, bardzo, bardzo podziękować za wspaniałą gościnę, za rośliny i za wszystko inne ;:196
Bardzo się cieszę, że się poznałyśmy, teraz będzie się nam dużo lepiej pisać do siebie :D
Jestem pełna podziwu dla Twojej wiedzy o roślinach, w dodatku bez trudu władasz łaciną, przy czym dla mnie łacińskie nazwy roślin to czarna magia :oops: :lol:
Różnorodność roślin masz ogromną i do tego rzadko spotykane odmiany :) .
Szkoda, że nie przyjechałam wczesniej (lub później), żeby zobaczyć te kwitnące kępy liliowców czy irysów, to musi być niezapomniany widok.
O magnolii nie wspomnę..
Po głowie wciąż chodzi mi Twój milin, tzn. jego wszechobecność :lol:
Dobrze, że go nie wzięłam, bo miałabym koszmary w nocy, że mi między różami wyrasta albo jeszcze gorzej :;230

Dzieci dziś pytały się, kiedy znowu pojedziemy do cioci :wink: , zmęczenie minęło to i chęć na powrót nadeszła :lol:

Rośliny posadzone i obficie podlane, ale ślazówka przywiędła.
Reszta jest w bardzo dobrej formie.
Czekam na zdjęcia Twojej róży, tej której ukradałam Ci spory kawałek ;:224
Urwany kwiat nie wytrzymał drogi, ale zapach pozostał..
Musi mi się przyjąć, a jak jej imienia nie znajdę, to będzie Iga 8-)

dziękuję Ci jeszcze raz za wszystko ;:196
Zostawiam na pamiątkę kilka zdjęć Twojego ogrodu, głównie okolicy oczka, ono bardzo przykuwa uwagę.
No i pozdrawiamy serdecznie męża, mój D. cieszy się, że miał z kim porozmawiać nie koniecznie o roślinach :lol:

Wasza brama wejściowa zaprasza z daleka ;:63
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Zaraziłaś mnie Lantanami i z pewnością się ich jeszcze dorobię, są cudne ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiamy Was bardzo, bardzo serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem pod wielkim wrażeniem z Twojej fotorelacji z mojego ogrodu . Inne spojrzenie , z innej perspektywy jest obrazem jaki w Twoich oczach , a może okiem obiektywu utrwalił się na fotkach . dziękuję ;:196 .

Ja też niezmiernie się cieszę , że miałam przyjemność Ciebie poznać . Zapraszam Aniu , w każdej chwili na nastepną wizytę .

Dziękuję za to spotkanie i życzę z całego serca , by wszystko sie przyjęło i cieszyło Twoje oczy . Mówiłam Ci , że ślazówka nie bardzo lubi przesadzanie w chwili pojawienia sie pączków , ale może po jakimś czasie odżyje . Zostaw ją , ona omdleje , liście trochę zżółtną , a po jakimś czasie się powinna przyjąć . W tym sezonie może być nieatrakcyjna , za to na drugi rok ładnie odbije . Wiem , co mówię , bo kiedyś tak zrobiłam , przesadzając ją z trawnika , gdzie się nasiała .
Oj , nie mam nic przeciwko temu , by róża , która ma zapewne więcej niż 40 lat przyjęła się i nosiła moje imię , bo zawsze będzie Ci przypominała o naszym spotkaniu .
Pozdrowienia M przekażę i wzajemnie , dla D. oraz ucałowania dla dzieciaków . Mogę być dla nich ciocią :tan .

Milin jest , jak zauważyłaś wszechobecny w moim ogrodzie ; między płytkami , w trawniku , na rabatach . Ciężko jest się go pozbyć i trzymać w ryzach . Szkoda by było , aby rozpanoszył się między Twoimi różami .
Dziękuję jeszcze raz za wszystko , a szczególnie za kawałek Twojej miłości ;:167 , w postaci róży ;:196 .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Piękna fotorelacja Aniu 8-)
Jadziu, nastrojowe klimaty u Ciebie ;:108
Piękny styl ogrodowy :uszy
Miłego dnia ;:167
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Ewuniu , ;:196 . A jak tam z fotkami z Twego ogrodu ? Czyżby ' Wiedżma ' wzięła sobie urlop od ogrodowania ?

No , chyba , że jest tak bardzo zaabsorbowana obecnością M . i czasu nie starcza ;:108 .
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Czy piszecie o tym pięknym pnączu milinie?Dostałam jesienią kawałek i przyjął mi się,czy się rozpanoszy po całym ogrodzie?Jagódko,napisz coś więcej z własnego doświadczenia póki mogę go jeszcze zlikwidować.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak , Małgosiu , właśnie o nim ;:108 .

Jest bardzo ekspansywny . I to nie tylko na ścianie , gdzie przyczepia się swoimi ' mackami ' , ale też od korzenia wypuszcza młode przyrosty , gdzie popadnie . Niszczy elewację , bo mam go zasadzonego pod balkonem , gdzie miał się piąć tylko na niego .
On jednak został zlikwidowany z tego miejsca , to przelazł pod płytami chodnikowymi , wspinając się po ścianie . Przeszedł między rynną , od strony południowo-wschodniej na wysokość 10 m . Wiosną jest obcinany do grubych konarów , podobnych do glicynii , bo już wychodził na dach .W tamtym roku uszkodził małą rynienkę nad zadaszeniem balkonu na piętrze . Wdarł się do niej , rozsadzając złącza .
Myślę , że należy go posadzić w ustronnym miejscu , by nie właził tam , gdzie mamy płytki , ściany . W zasadzie trudno w ogrodzie znależć takie miejsce . Likwiduję go spomiędzy kostki brukowej , z rabat , z trawnika , a nawet jest między elewacją suteryn . Nie ma dla niego żadnej przeszkody . Poradzi sobie ze swoją wszędobylskością wszędzie .
Gosiu , to jest nasze utrapienie , owszem , kwiaty ma piękne , ale takim kosztem , to ja bym na Twoim miejscu rozważyła wnikliwie jego posiadanie . Wybór należy do Ciebie .
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Dobrze,że mnie uświadomiłaś.On jest malutki,wykopię go w doniczkę i dam koleżance na działkę nad jezioro,żal jednak wyrzucać.
Stachu 1956

Post »

Jagodka , dziękuję bardzo za podanie nazwy kwiatów .
Pięknie w Twoim ogrodzie , tyle kwiatów .
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj :wit Stachu , w moim ogrodzie , dziękuję .
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Jagódko a jak datury? Mają pączki? U nie liści morze, a pączka żadnego :evil:
Zaczynają kwitnać fuksje, jakbym chciała wyprowadzic na drzewko :oops: Muszę jszcze dużo się uczyc, bo sprawa ponoc nie jest trudna, tylko trzba wiedzieć, jak sie do tego zabrać :D
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej :wit , Jolu , moje datury też mają liście , a pączka nie widać . Zresztą moje zawsze kwitną dopiero w lipcu .

Fuksje chcąc prowadzić na drzewko , trzeba wybrać spośród gałązek jedną , w miarę prosto rosnącą . Przymocować ją do podpórki bambusowej i w paru miejscach ją podpiąć . Boczne gałązki poucinać i pozwolić jej rosnąć , do pożądanej wysokości . Dbając , by odcinać boczne przyrosty . Gdy osiągnie wysokość ok. 150 -170 , wtedy uszczykujemy wierzchołek , ona zacznie wypuszczać wiele nowych przyrostów . Przed wniesieniem jej do zimowej kwatery tniemy ją 0 1/3 , każdej gałązki . To wszystko .

Można też samemu ukorzenić fuksję , wstawiając do wody ładną prostą gałązkę . Gdy już pojawią się korzenie , wsadzić do ziemi , dać podpórkę , mocując gałązkę w kilku miejscach . W miarę wzrostu , zmieniać miejsce podpięcia i podpórkę na większą .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”