Działka nad Drwęcą - Christin
- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin
Czy wiesz jak rozmnaża się mikołajka alpejskiego? Z nasion próbowałam trzy razy i nic. Malwy i u mnie pordzewiały.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ewamaj66 Mikołajek alpejski najlepiej rozmnaża się z nasion bo starsze okazy nie lubią dzielenia ani przesadzania choć u mnie był zmuszony już 2 razy zmieniać rabatę.
Od kilku lat jest u mnie i mam go z nasion.
Mam trochę siewek bo specjalnie jesienią posiałam obok aby mieć dużą kępę przy nowo zakładanym skalniaku - ile potrzebujesz to zobaczę czy sie da cos zrobić ?
krysp50 widzisz Krysiu - nasz kraj niewielki ale różnice w wegetacji roślin są dość duże.
Lilii mam niewiele bo wiosenne nasadzenia załatwił majowy mróz. Może i ja bym dokupiła cebulek lilii kwitnących ciut później bo to dobre wyjście - mam nadzieję, że co roku nie będzie takich anomalii o których piszesz. Musze poprosić Cię o ich nazwy
Obie róże okrywowe ukorzeniałam dla przyjaciółki bo jej jakoś ukorzenianie nie wychodzi ...
Chętnie podeślę sadzonki do ukorzenienia i zaraz dołożę to co Ci zginęło po zimie.
U Ciebie dalie dopiero się szykują do kwitnienia a u mnie prawie połowa już kwitnie.
Dziś pokażę kilka z nich
Nr1 >>> Dalia Gallery Art. Deco <<<

Nr2 >>> Fidalgo Splash <<<
Śmiesznie zaczął rozwijać sie pierwszy pąk kwiatowy

Nr 3 >>> Dalia Marble Ball <<<

Nr 4 >>> Dalia Garden Show <<<

Nr 5 >>> Dalia Tsuki Yori No Shisa <<<

Od kilku lat jest u mnie i mam go z nasion.
Mam trochę siewek bo specjalnie jesienią posiałam obok aby mieć dużą kępę przy nowo zakładanym skalniaku - ile potrzebujesz to zobaczę czy sie da cos zrobić ?
krysp50 widzisz Krysiu - nasz kraj niewielki ale różnice w wegetacji roślin są dość duże.
Lilii mam niewiele bo wiosenne nasadzenia załatwił majowy mróz. Może i ja bym dokupiła cebulek lilii kwitnących ciut później bo to dobre wyjście - mam nadzieję, że co roku nie będzie takich anomalii o których piszesz. Musze poprosić Cię o ich nazwy
Obie róże okrywowe ukorzeniałam dla przyjaciółki bo jej jakoś ukorzenianie nie wychodzi ...

Chętnie podeślę sadzonki do ukorzenienia i zaraz dołożę to co Ci zginęło po zimie.
U Ciebie dalie dopiero się szykują do kwitnienia a u mnie prawie połowa już kwitnie.
Dziś pokażę kilka z nich
Nr1 >>> Dalia Gallery Art. Deco <<<

Nr2 >>> Fidalgo Splash <<<
Śmiesznie zaczął rozwijać sie pierwszy pąk kwiatowy

Nr 3 >>> Dalia Marble Ball <<<

Nr 4 >>> Dalia Garden Show <<<

Nr 5 >>> Dalia Tsuki Yori No Shisa <<<

- agusia2410
- 500p
- Od: 30 kwie 2011, o 11:46
Przepiękne są Twoje dalie
Nie przepadam za bardzo za nimi, ale patrząc na Twoje okazy nie wiem co zrobić 

- Anitaaa
- Od: 8 maja 2008, o 14:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ale masz piękne dalie
Od Ciebie kwitnie już dalia.

Od Ciebie kwitnie już dalia.

- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- szyszunia
- 1000p
- Od: 4 lis 2009, o 13:38
Krysiu melduję że moja dalia od ciebie ma juz pączki
A Twoje sa zachwycające. Nawet największy sceptyk może sie przekonać. Krysiu gdybyś chciała inne kolory monardy np fiolet, róż czy biały to chętnie sie podzielę

- Józef
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Kontakt:
Dalie suuper!!Bardzo lubię dalie..chyba jesienią będę się musiał do Ciebie uśmiechnąć 

- ewamaj66
Dalie przepiękne, choć nie uprawiam-i tak mam dosyć dużo do zrobienia jesienią. Chociaż w tym roku skusiłam się na 5 cebulek mieczyków, których nigdy wcześniej nie sadziłam
Może i dalie zacznę uprawiać
Gdybyś mogła mi wysłać 2-3 sadzonki mikołajka, bardzo bym się ucieszyła. A może we wrześniu spotkamy się w Olsztynie? Mają być targi na początku września.

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
agusia2410 dziękuję w imieniu dalii a Ty myśl.... myśl ... oby pozytywnie dla dalii i swego ogrodu a ja namawiam na nie.
Anitaaa wielkie dzięki i cieszę się,że mój "daliowy karzełek" dobrze się sprawuje u Ciebie.
Tosia1 to prawda Tosiu,że kwiaty dalii to cuda które tworzy natura i praca specjalistów w tej dziedzinie.
szyszunia co ona taka leniwa ?
U Anity lepiej sie sprawuje - pogroź paluszkiem ode mnie.
Wiem, ze masz inne kolory Monardy i chętnie skorzystam z oferty bo mam tylko odmianę w szkarłatnym kolorze.
Józef czyli też należysz do klubu " daliowo zakręconych" a do tego Ty zawsze masz uśmiech na twarzy.
Jak przyjdzie jesień to pogadamy choć już sporo mam zarezerwowanych ale będę mieć nadwyżki w karłowych..
ewamaj66 działka czy tez ogród to nie tylko przyjemność ale praca i obowiązki także.
Póki co z dalii nie zrezygnuję choć jest kłopotliwe wykopywanie i wożenie do piwnicy.
Mikołajka alpejskiego już wpisałam do notesu a we wrześniu koniecznie chcę jechać więc okazja na spotkanie będzie.
Na zakończenie dnia kilka widoczków z oddali

Anitaaa wielkie dzięki i cieszę się,że mój "daliowy karzełek" dobrze się sprawuje u Ciebie.
Tosia1 to prawda Tosiu,że kwiaty dalii to cuda które tworzy natura i praca specjalistów w tej dziedzinie.
szyszunia co ona taka leniwa ?
U Anity lepiej sie sprawuje - pogroź paluszkiem ode mnie.
Wiem, ze masz inne kolory Monardy i chętnie skorzystam z oferty bo mam tylko odmianę w szkarłatnym kolorze.
Józef czyli też należysz do klubu " daliowo zakręconych" a do tego Ty zawsze masz uśmiech na twarzy.
Jak przyjdzie jesień to pogadamy choć już sporo mam zarezerwowanych ale będę mieć nadwyżki w karłowych..
ewamaj66 działka czy tez ogród to nie tylko przyjemność ale praca i obowiązki także.
Póki co z dalii nie zrezygnuję choć jest kłopotliwe wykopywanie i wożenie do piwnicy.
Mikołajka alpejskiego już wpisałam do notesu a we wrześniu koniecznie chcę jechać więc okazja na spotkanie będzie.
Na zakończenie dnia kilka widoczków z oddali

- ewamaj66
Rzecz polega na tym, że mam ponad 70 krzaczków róż, którymi muszę się zająć, datury, begonie, fuksje i pelargonie, wrzosy i różaneczniki do okrycia, galtonię, acidantery i już dosyć. Teraz jeszcze kilka mieczyków. Warzywnik do przekopania (bo nikt tak dobrze nie zrobi
). Stąd niechęć do dalii, ale nie wykluczam. Piwnica niezbyt dobra, bo lekko wilgotna.

-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Krysiu, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa
Piękne są Twoje rośliny- takie dorodne i zadbane!! Nie przypuszczałam, że dalie mogą być tak olśniewające- ta ostatnia biała jest niesamowita, chociaż wszystkie bardzo mi się podobają.
Pozdrawiam Cię serdecznie

Piękne są Twoje rośliny- takie dorodne i zadbane!! Nie przypuszczałam, że dalie mogą być tak olśniewające- ta ostatnia biała jest niesamowita, chociaż wszystkie bardzo mi się podobają.
Pozdrawiam Cię serdecznie

- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Krysiu, Twoje dwukolorowe róże są bardzo do siebie podobne
Ja mam trzy podobne w pełnym rozkwicie:
Double Delight o charakterystycznym mocnym zapachu
Nostalgia, w pąku i lekkim rozkwicie jak pucharek lodów truskawkowych ze śmietaną
Jubile du Prince de Monaco http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.33059 , rabatówka, wyjątkowo długo trzyma kwiat i rośnie w oczach. Sadziłam ją jesienią, a do tej pory miała conajmniej dziesieć kwiatów i całe mnóstwo pąków czeka w pogotowiu.
Krysiu, zaskoczyłaś mnie nazwą jeżówki purpurowa, czyzby to jakis gatunek? Byłam niedawno w ogródku u Tosi i nie mogłam napatrzeć się właśnie na jeżówkę podobną do Twojej. Niby sadzony w ubiegłym roku krzaczek, a urósł do bardzo dużych rozmiarów i w odróżnieniu od innych jeżówek miał ciemne łodygi. Czyżby purpurowy???
Twoje dalie robiły na mnie wrażenie już w ubiegłym roku, zachwycam się i teraz
czy kwitnie już ta o imieniu czeskiej aktorki?

Ja mam trzy podobne w pełnym rozkwicie:
Double Delight o charakterystycznym mocnym zapachu
Nostalgia, w pąku i lekkim rozkwicie jak pucharek lodów truskawkowych ze śmietaną
Jubile du Prince de Monaco http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.33059 , rabatówka, wyjątkowo długo trzyma kwiat i rośnie w oczach. Sadziłam ją jesienią, a do tej pory miała conajmniej dziesieć kwiatów i całe mnóstwo pąków czeka w pogotowiu.
Krysiu, zaskoczyłaś mnie nazwą jeżówki purpurowa, czyzby to jakis gatunek? Byłam niedawno w ogródku u Tosi i nie mogłam napatrzeć się właśnie na jeżówkę podobną do Twojej. Niby sadzony w ubiegłym roku krzaczek, a urósł do bardzo dużych rozmiarów i w odróżnieniu od innych jeżówek miał ciemne łodygi. Czyżby purpurowy???
Twoje dalie robiły na mnie wrażenie już w ubiegłym roku, zachwycam się i teraz

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Śliczności pokazujesz! Rabata z liliowcami wygląda super!
Z dalii najbardziej spodobały mi się Gallery Art Deco i oczywiście biała - ta o japońskim imieniu
U mnie większość tzn. 4 z 6 jakie mam jeszcze w fazie pąków. Kołnierzykowa od Ciebie w tym roku wylądowała w donicy.
Tojeść orzęsioną dostałam w tym roku malutką i chyba nie mogę liczyć, że zakwitnie.
Z dalii najbardziej spodobały mi się Gallery Art Deco i oczywiście biała - ta o japońskim imieniu

Tojeść orzęsioną dostałam w tym roku malutką i chyba nie mogę liczyć, że zakwitnie.
Piękne dalie a biała wyjątkowa
mam kilka pewnie było by i więcej ale zmora wykopek i przechowania zniechęca do powiększenia kolekcji 

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Krysiu! Jakie dalie! Piękna Tsuki! Ja nie wiem, czy moja zakwitnie, bo jest dośc spóźniona! Garden Show też Ci cudnie zakwitła! To wdzięczna żywotna odmiana! Chciałam do towarzystwa posadzic jej "Polkę", ale podarowana karpa mi zgniła 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6