Ogród Soczewki
- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Soczewki
E to dobrze że nie dopisałam bo nie przepadam za takimi kwiatkami- tylko liliowców jak jest kępa ta kwitną długo.Dzia za ostrzeżenia 

- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Monika.Tygrysówki śliczne.Kiedyś też posadziłam.Ale nawet nie dotrwały do wiosny.Nornice je schrupały.Jak również zawilce greckie,sadziłam kilka razy i nawet śladu po nich nie było.Hortensje mnie zadziwiają.Moje też młodziaki a szykują się do kwitnienia.Nie wiedzą że zima będzie czy co
.Anabella taka sierotka była i jeszcze zakwitła.Ciekawa jestem jak planujesz posadzić te wierzby,jak zaaranżujesz to nasadzenie.Nigdzie jeszcze nie spotkałam zdjęcia ich w kompozycji z innymi roślinami.To takie typowe rośliny do Twojego ogrodu i będą super wyglądały.
Moje gratulacje osiągnęłaś złoty kolorek /1000 postów/

Moje gratulacje osiągnęłaś złoty kolorek /1000 postów/

-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alu słyszałam że Tygrysówki powinno się wykopywać na zimę, ale ja ich nie zamierzam ruszać. Jak wyginą trudno, posadzę coś bardziej trwałego. Wierzby już posadziłam koło dużego kamienia na rabacie z trawkami. Nie pokazałam całości ponieważ jeszcze potrzebna jest lekka kosmetyka.
Mam teraz trzy dni wolnego (Mikołaj jest przeziębiony) więc może uda, mi się coś zrobić w ogrodzie.
A po róże kiedy będę mogła się wybrać ? Kiedy spodziewasz się dostawy?
Mam teraz trzy dni wolnego (Mikołaj jest przeziębiony) więc może uda, mi się coś zrobić w ogrodzie.

A po róże kiedy będę mogła się wybrać ? Kiedy spodziewasz się dostawy?
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Monia, w przyszłym roku nie urządzimy takiego sprintu. Poświęcimy cały dzień na Skierniewice. 

Jakie piękne zdjęcia. Ja też mam berberysa i perukowca, ale nie wybarwiają się tak ładnie na czerwono. Chyba trochę im słońca brakuje. Ta rudbekia i berberys koło siebie budzą wesoły nastrój. Jesiennie, ale jescze tak kolorowo i pięknie u ciebie 

- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
Ładniutka Ta Wierzba , jak Ona ma rosnąć?
Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Moniu
Przyszłam z rewizytą i widzę, że też już dorobiłaś się złotka. Moje gratulacje.
Bardzo jestem ciekawa, jak będą się spisywały te kamyki w charakterze ściółki.
Też ciągle zbieram różne kamienie z okolicy do samochodu, ale to raczej na obrzeża rabatek.
Takimi , może drobniejszymi kamykami, mam wysypane ścieżki i ciągle je muszę plewić, bo nasiewją się tam chwasty i trawy.

Przyszłam z rewizytą i widzę, że też już dorobiłaś się złotka. Moje gratulacje.

Bardzo jestem ciekawa, jak będą się spisywały te kamyki w charakterze ściółki.
Też ciągle zbieram różne kamienie z okolicy do samochodu, ale to raczej na obrzeża rabatek.

- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A mi się tygrysówka podoba, moja już wykopana nawet.
Trzeba powiedzic, że ona nie kończy na jednym kwiatku, kolejny rozkwita co kilka dni i jest bardzo pokaźny.
Bardzo ładna wierzba Moniczko
Trzeba powiedzic, że ona nie kończy na jednym kwiatku, kolejny rozkwita co kilka dni i jest bardzo pokaźny.
Bardzo ładna wierzba Moniczko

-
- 1000p
Gosiu ja też tak sądzę. Więcej czasu na spacer po targach i później na małe co nieco do mnie
To można już na stałe wpisać tą datę do kalendarza spotkań
Moniko, Fabi, Jolu jescze raz wierzba boydii

Jest to odmiana wybitnie karłowata, rocznie przyrasta 3cm. Więc na efekt dużej kuleczki będę musiała poczekać kilka lat.
Jest przeznaczona do małych ogrodów, na skalniaki. U mnie na kamykach i wśród małych trawek prezentuje się nawet nieźle.
Lepszy efekt będzie gdy podrośnie.
Podobny pokrój do niej ( małe zwarte listki i wolne tempo wzrostu ) ma dereń comperssa

Izo masz rację berberysy i perukowiec rosną u mnie w pełnym słońcu. Jeżli chodzi o perukowca to dopiero pod koniec lata zaczął wypuszczac większe liście Myślałam ,że już nic z niego nie będzie bo przez cały sezon wyglądał tak jakby ciągle było mu zimno . Zastanawiam się czy go na zimę nie okryć.
Krysiu witaj, dziękuję za gratulację. O kamykach już pisałam Jestem zadowolona ale i one mają wady. Wszystko jest ok dopóki nie trzeba czegoś dosadzać. Zielsko też rośnie ale w mniejszych ilościach i łatwiej wyrwać.
Jolu tygrysówka też mi się podoba. Masz rację,że nie kończy kwitnienia na jednym kwiatku, ale chyba wolałabym gdyby zakwitła raz a porządnie tak jak tulipany Ale nie można mieć wszystkiego.Wczoraj posadziłam ostanie cebule, bardzo tego nie lubię, ale wiem,że wiosną mi się to wynagrodzi. Korci mnie by jeszcze domówić kilka cebul.
To można już na stałe wpisać tą datę do kalendarza spotkań

Moniko, Fabi, Jolu jescze raz wierzba boydii

Jest to odmiana wybitnie karłowata, rocznie przyrasta 3cm. Więc na efekt dużej kuleczki będę musiała poczekać kilka lat.
Jest przeznaczona do małych ogrodów, na skalniaki. U mnie na kamykach i wśród małych trawek prezentuje się nawet nieźle.
Lepszy efekt będzie gdy podrośnie.
Podobny pokrój do niej ( małe zwarte listki i wolne tempo wzrostu ) ma dereń comperssa

Izo masz rację berberysy i perukowiec rosną u mnie w pełnym słońcu. Jeżli chodzi o perukowca to dopiero pod koniec lata zaczął wypuszczac większe liście Myślałam ,że już nic z niego nie będzie bo przez cały sezon wyglądał tak jakby ciągle było mu zimno . Zastanawiam się czy go na zimę nie okryć.
Krysiu witaj, dziękuję za gratulację. O kamykach już pisałam Jestem zadowolona ale i one mają wady. Wszystko jest ok dopóki nie trzeba czegoś dosadzać. Zielsko też rośnie ale w mniejszych ilościach i łatwiej wyrwać.
Jolu tygrysówka też mi się podoba. Masz rację,że nie kończy kwitnienia na jednym kwiatku, ale chyba wolałabym gdyby zakwitła raz a porządnie tak jak tulipany Ale nie można mieć wszystkiego.Wczoraj posadziłam ostanie cebule, bardzo tego nie lubię, ale wiem,że wiosną mi się to wynagrodzi. Korci mnie by jeszcze domówić kilka cebul.
Pozdrawiam Monika
- Steasi
Niesamowita ta wierzba Jolu, liście bym powiedziała, że mało wierzbowe.Pierwszy raz to widzę na oczy, ty oczywiście dużo tych nowości i oryginalności sprowadzasz. 

-
- 1000p
Paula pomyliłaś właścicielki ogrodów
Faktycznie Jola (Pamelka) ma sporo nowości i oryginalnych roślin u mnie trochę mniej tego, ale wierzbę bondii chyba do takich należy bo jak dotąd nie spotkałam jej w pobliskich szkółkach. Te wypatrzyłam w pokazowym ogrodzie państwa Szmitów i musiałam je mieć. Straszne te chciejstwa
Miało nie być już zakupów. Nie wytrzymałam i wstąpiłam do zaprzyjaźnionej szkółki pod pretekstem, że muszę jeszcze coś dosadzić obok wierzb. Niestety nie było zbyt dużego wyboru trawek . Kupiłam tylko trzy, małego bordowego berberysa i bukszpany (które miałam w planach kupić dopiero na wiosnę). Bukszpany okazały się dorodne i po przyzwoitej cenie - 8zł więc nie mogłam sobie odmówić.
Dla za interesownych o podobnej wielkości widziałam u Szmita po 15zł. Oprócz tego obejrzałam i zarezerwowałam bukszpany na kiju. Niestety nie są zbyt wysokie. Wybrałam najwyższe jakie były - metr wysokości.

Miało nie być już zakupów. Nie wytrzymałam i wstąpiłam do zaprzyjaźnionej szkółki pod pretekstem, że muszę jeszcze coś dosadzić obok wierzb. Niestety nie było zbyt dużego wyboru trawek . Kupiłam tylko trzy, małego bordowego berberysa i bukszpany (które miałam w planach kupić dopiero na wiosnę). Bukszpany okazały się dorodne i po przyzwoitej cenie - 8zł więc nie mogłam sobie odmówić.
Dla za interesownych o podobnej wielkości widziałam u Szmita po 15zł. Oprócz tego obejrzałam i zarezerwowałam bukszpany na kiju. Niestety nie są zbyt wysokie. Wybrałam najwyższe jakie były - metr wysokości.
Pozdrawiam Monika
- Steasi
Wybacz mi Monisiu to pisałam rano, kiedy piłam pierwszą kawę, wstałam 5 min wcześniej.Nie mniej jednak masz wspaniałą i niespotykaną wierzbę i gdybym tylko miała gdzie to i ja ją bym chciała.Jeszcze raz przepraszam za omyłkę

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Monia, a ile te na kiju kosztują?
Niewiele kupiłaś
Monia, nie będziemy zjeżdżać na obżarstwo do Ciebie. Naprawdę możemy zjeść coś na targach. Do Ciebie tylko na ciacho i zwiedzanie:D
Niewiele kupiłaś

Monia, nie będziemy zjeżdżać na obżarstwo do Ciebie. Naprawdę możemy zjeść coś na targach. Do Ciebie tylko na ciacho i zwiedzanie:D
-
- 1000p
Paula nie ma za co mi też się zdarzają takie gafy Nieraz potrafię pomylić imiona lub wysłać ten sam post dwa razy
Gosia naprawdę niewiele. Z moimi potrzebami to kropelka w morzu potrzeb a raczej chciejstw. Bukszpan wyprowadzony na pniu 90 zł Dla mnie sporo bo muszę kupić 3 szt. w ogóle nie orientuję się w jakich cenach są ponieważ nigdzie indziej ich nie widziałam.
Z tym obżarstwem to nie przesadzaj. Skromny obiadek tylko po tej bieganinie. A poza tym już Ci mówiłam, że na Targach jedzenie jest niesmaczne i do tego drogie. Zamiast wydać kasę na jedzenie kupisz sobie o jedną lub dwie roślinki więcej

Gosia naprawdę niewiele. Z moimi potrzebami to kropelka w morzu potrzeb a raczej chciejstw. Bukszpan wyprowadzony na pniu 90 zł Dla mnie sporo bo muszę kupić 3 szt. w ogóle nie orientuję się w jakich cenach są ponieważ nigdzie indziej ich nie widziałam.
Z tym obżarstwem to nie przesadzaj. Skromny obiadek tylko po tej bieganinie. A poza tym już Ci mówiłam, że na Targach jedzenie jest niesmaczne i do tego drogie. Zamiast wydać kasę na jedzenie kupisz sobie o jedną lub dwie roślinki więcej
Pozdrawiam Monika