Kochani 
zamiast tradycyjnego kalendarza wstawię zeskanowany kalendarz z "Mojego Ogrodu"
Kochani 
żeby przybliżyć, jak korzystać z tego kalendarza.
"
W górnej części ramki znajdują się znaki zodiaku, w jakim danego dnia znajduje się księżyc, łącznie z godziną wejścia w nowy układ gwiazd.
Oprócz tego zaznaczono tu te fazy srebrnego globu, które wywierają istotny wpływ na przebieg prac ogrodowych:
pełnię,
nów oraz
pierwszą i
trzecią kwadrę.
W dolnej części ramki zamieszczone są symbole grup roślin objętych korzystnym wpływem Księżyca, powiązanym z jego wędrówką po gwiazdozbiorach.
W astronomii trzy znaki zodiaku tworzą
trygon, który odpowiada jednemu z żywiołów.
Byk, Panna i Koziorożec, to
trygon ziemi,
kojarzony z korzeniami.
Ryby, Rak i Skorpion należą do
wody, co
odpowiada liściom.
Bliźnięta, Waga i Wodnik tworzą
trygon powietrza,
odpowiadający kwiatom.
Baran, Lew i Strzelec, to
trygon ognia,
symbolizujący owoc."
A teraz, o poszczególnych grupach roślin.
"
Rośliny "liściaste": sałata głowiasta, lodowa i liściowa, roszponka, endywia, szpinak, kapusta głowiasta, kalafior, brukselka, brokuł, por, boćwina, oraz pietruszka i zioła liściowe.
Rośliny "owocowe": groch, fasola, pomidor, papryka, ogórki, cukinia, dynia, bakłażan, kukurydza, truskawki, zboża, owoce oraz przyprawy nasienne, jak kminek.
Rośliny "kwiatowe": rośliny jednoroczne, byliny, kwitnące drzewa, krzewy oraz zioła.
Rośliny "korzeniowe": marchewka, seler, chrzan, rzodkiewka, cebula, czosnek, ziemniaki, pasternak, brukiew, cykoria."
Informacje z kalendarza "Mój piękny ogród - Rok w ogrodzie 2010"
Jeżeli nikt nie będzie miał nic przeciw, a tego tradycyjnego kalendarza nie będą umieszczać w necie, to mogę, co tydzień umieszczać ten kalendarz
Miłej niedzieli życzę