Ogródek Magdy :-)
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogródek Magdy :-)
Magdziu to takie z natury ju ż są w lesie, sam przypadkiem si natrafiliśmy 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Czyli sumując: humanitarnie czyli trucizną to będzie nieekologicznie a
niehumanitarnie czyli np. sekatorem albo wodą to będzie ekologicznie
Trzeba to rozważyć we własnym sumieniu albo wybrać mniejsze zło ;:96
U mnie są jeszcze te luzytańskie czy jakoś tak... te wielki pomarańczowe. Te bez skorup są jakieś trujące bo nie mają wrogów
No poza mną oczywiście!!! Tym razem spróbuję obsypać języczki potłuczonymi skorupkami jajek.
niehumanitarnie czyli np. sekatorem albo wodą to będzie ekologicznie
Trzeba to rozważyć we własnym sumieniu albo wybrać mniejsze zło ;:96
U mnie są jeszcze te luzytańskie czy jakoś tak... te wielki pomarańczowe. Te bez skorup są jakieś trujące bo nie mają wrogów

- ewa2204
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Na mojej działce ślimaki wszelkiej maści (skorupowe i te golasy) są niestety stałym punktem programu ;:99
Działki "leżą" na kanałach, a dla tych potworków to super mieszkanko. Tylko dla mnie ogromny problem każdego roku
.
I preparaty, i ręczne zbieranie, i sadzenie czosnku - a te bezskorupowe kluchy mam wrażenie mnożą się na potęgę
.
Może i by mi tak nie przeszkadzały, gdyby nie zżerały moich ulubionych roślin

Działki "leżą" na kanałach, a dla tych potworków to super mieszkanko. Tylko dla mnie ogromny problem każdego roku

I preparaty, i ręczne zbieranie, i sadzenie czosnku - a te bezskorupowe kluchy mam wrażenie mnożą się na potęgę

Może i by mi tak nie przeszkadzały, gdyby nie zżerały moich ulubionych roślin

Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
Dziewczyny (i chłopczyki
) - tylko czy coś żywi się takimi ślimakami? Ja bardzo chętnie zawiozłabym
do naszego ZOO dostawę świeżutkich ślimaczków.
Ewa , ładnie to określiłaś "bezskorupowe kluchy"
Alu Snowflake
- dawno Cię nie słyszałam (czytałam...) Tym bardziej miło mi 
----------------------------------------------------------------------------------------
Ale nas przysypało
I pada nadal - niby zaczynamy właśnie ferie ,
ale chyba nawet dzieci są już znudzone zimą . Z drugiej strony w końcu jest tak ,jak powinno
być z pogodą - zawsze narzekaliśmy ,że "co to za zimy "???
Mój sąsiad , jak wychodzi przed dom i zabiera się do odśnieżania samochodu ,to mówi ,
że już ma dość tego efektu cieplarnianego ..
No ,bo rzeczywiście- cóż się stało
z globalnym ociepleniem tego roku??? A , i marzy mu się ,żeby samochód umiał
otrząsnąć się ze śniegu tak jak ..pies
Faktycznie -to byłoby dobre!
-----------------------------------------------------------------------------------
Posiałam wczoraj Kobeę i Karczochy, wcześniej Heliotropa -czekam na kiełkowanie
A takie coś kupiłam sobie wczoraj w sklepiku z duperelkami - zawsze podobały mi się takie
tabliczki w ogrodach- tabliczka jest porcelanowa na długim pręcie:

do naszego ZOO dostawę świeżutkich ślimaczków.
Ewa , ładnie to określiłaś "bezskorupowe kluchy"

Alu Snowflake

----------------------------------------------------------------------------------------
Ale nas przysypało

ale chyba nawet dzieci są już znudzone zimą . Z drugiej strony w końcu jest tak ,jak powinno
być z pogodą - zawsze narzekaliśmy ,że "co to za zimy "???
Mój sąsiad , jak wychodzi przed dom i zabiera się do odśnieżania samochodu ,to mówi ,
że już ma dość tego efektu cieplarnianego ..

z globalnym ociepleniem tego roku??? A , i marzy mu się ,żeby samochód umiał
otrząsnąć się ze śniegu tak jak ..pies

-----------------------------------------------------------------------------------
Posiałam wczoraj Kobeę i Karczochy, wcześniej Heliotropa -czekam na kiełkowanie

A takie coś kupiłam sobie wczoraj w sklepiku z duperelkami - zawsze podobały mi się takie
tabliczki w ogrodach- tabliczka jest porcelanowa na długim pręcie:

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
piękna
ja się z kolei rozglądam za piodełkiem, muszę trochę 'zmiękczyć' mój ogród i dodać mu romantyzmu

ja się z kolei rozglądam za piodełkiem, muszę trochę 'zmiękczyć' mój ogród i dodać mu romantyzmu

A tymianek do tej tabliczki masz?
Fajnista... i powinna być trwała... jeśli komuś nie przypadnie do gustu

Fajnista... i powinna być trwała... jeśli komuś nie przypadnie do gustu

Aniu -a nowy słup nie wystarczy ?? Przecież to czysty romantyzm ..AniaDS pisze:piękna![]()
ja się z kolei rozglądam za poidełkiem, muszę trochę 'zmiękczyć' mój ogród i dodać mu romantyzmu

Poidełek żeliwnych jest dużo na allegro, czy masz może jakieś upatrzone gdzie indziej ?
Ja też o czymś takim myślałam.
Gorzatko
- Tymian szybko kupię na wiosnę - a tabliczkę będę najwyżej przywozić ze sobą za każdym razem
i zabierać potem do domu ...

Chciałam Was zapytać- jeśli mam do wyboru parapet północno-wschodni bez kaloryfera
i południowo zachodni z kaloryferem - to który wybralibyście dla kiełkujących nasion ???
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Upatrzyłam na allegro i to w bardzo przyzwoitej cenie 

Aniu -a poidełko takie na nóżce czy w formie misy ? Żeliwne ?
-------------------------------------------------------------------
Proszę o pomoc w sprawie Jaśminu - czy są odmiany ,które nie ściągają na siebie mszyc?
Jaśmin rosnący w ogrodzie u mojej rodzinki wygląda zawsze bardzo biednie -mszyce atakują
go niesamowicie .
-------------------------------------------------------------------
Proszę o pomoc w sprawie Jaśminu - czy są odmiany ,które nie ściągają na siebie mszyc?
Jaśmin rosnący w ogrodzie u mojej rodzinki wygląda zawsze bardzo biednie -mszyce atakują
go niesamowicie .
no w pełni się pod Izą podpiszę. zawsze, jak tu do Ciebie zajrzę - wpadam jak śliwka, i też daję się zaczarować.izaziem pisze:cześć Magda, wpadłam jak śliwka w kompotChodzę tu już dwie godziny i końca nie widać. Powiem tylko tyle, robisz takie zdjęcia że jak piesek zajrzał w kamerę to musiałam wytrzeć nos - bo miał mokry.
Kwiaty normalnie pachną a owady bzyczą. Latem pływaliśmy kajakami Krutynią a jesienią rowerami nad Biebrzą. Mój futrzak to Bigi - berneńczyk. Ulubiona nalewka z pigwy. Na pewno będę tu wpadać. Pozdrawiam Iza
już wysiałaś kobeę

Mona
-bardzo dziękuję za odwiedziny w nowym sezonie
Kobeę siałam po raz pierwszy - tak mi się wydaje ,że Ty w tamtym roku miałaś tę roślinę w ogrodzie?
Czy dobrze pamiętam??
No ,to jak ruszysz teraz ,po przebudzeniu zimowym między półki z nasionami -to
się nie opanujesz z zakupami !!!

Kobeę siałam po raz pierwszy - tak mi się wydaje ,że Ty w tamtym roku miałaś tę roślinę w ogrodzie?
Czy dobrze pamiętam??
No ,to jak ruszysz teraz ,po przebudzeniu zimowym między półki z nasionami -to
się nie opanujesz z zakupami !!!

miałam, nawet kilka! kobea to chyba moje najbardziej ulubione pnącze. teściowa mi wysiała i miałam od niej chyba z 5 sadzonek. plus kupiłam jeszcze dwie. w sumie kobea jest dość humorzastą rośliną, bo miałam kilka razy już takie wątpliwości czy coś z niej będzie - ale jak strzeliła w górę, to po prostu zawojowała moje serce od nowa!
kokornak chyba też padł
przesadzałam go z tego pełnego słońca, i w nowym miejscu już nie bardzo -no, ale odkopię go to się okaże.
proszę nie strasz z tym kwietniem!
kokornak chyba też padł

proszę nie strasz z tym kwietniem!
-
- Od: 5 sie 2009, o 20:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj! Tabliczka z tymiankiem cudna. Nie było innych? Wróć do tego sklepu, takie dekoracje, w ziołowym kąciku...już to widzę!
Ile kosztowała? Mnie przydałyby się też, bardziej takie, do przymocowania na ścianie.
Kobeę wysiałaś za wcześnie. Ma szansę zakwitnąć na parapecie, zanim będzie ją można wynieść na zewnątrz musi upłynąć trzy miesiące. Ja nie sieję jeszcze nic, właśnie za oknami mam kolejny atak zimy...popadam w apatię!
Ile kosztowała? Mnie przydałyby się też, bardziej takie, do przymocowania na ścianie.
Kobeę wysiałaś za wcześnie. Ma szansę zakwitnąć na parapecie, zanim będzie ją można wynieść na zewnątrz musi upłynąć trzy miesiące. Ja nie sieję jeszcze nic, właśnie za oknami mam kolejny atak zimy...popadam w apatię!
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
U mnie niestety na ładną kobee marne szanse bo straszne tu u mnie wygwizdowo ale nieźle sobie radzi pasiflora. Kwitła aż do mrozów. Sadzonka własnoręcznie "skubnięta"
I polecam tunbergię, pięknie kwitła całe lato mimo,że nie miała zbyt lekko w ciężkiej i strasznej glinie. W tym roku obiecuję jej godniejsze warunki 

Wiktorio
-nie strasz mnie z tą Kobeą .... Na forum czytam ,że niektórzy siali już w styczniu
A tabliczki były również inne -pamiętam rozmaryn, majeranek i coś tam jeszcze. Nie wiem czy sieć sklepów
"Strzecha" jest w całej Polsce ,ale tam właśnie ją kupiłam -koszt 15 zł.
Iza
-u mnie tez gliniasto... A o tunbergii też myślałam - muszę kupić nasiona.

A tabliczki były również inne -pamiętam rozmaryn, majeranek i coś tam jeszcze. Nie wiem czy sieć sklepów
"Strzecha" jest w całej Polsce ,ale tam właśnie ją kupiłam -koszt 15 zł.
Iza