Baryczkowe Storczyki
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Baryczkowe Storczyki
Faktycznie,kolor nie często spotykany.Twój gigant piekny,mój tez wypuszcza pędzik 

- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kochani, dziękuję za zajrzenie do mnie i miłe słowa
Od razu odpowiadam na pytanie Dusi- storczyk jest w szkle. Jest w niej od jakiś dwóch miesięcy, bo jak na razie uprawa Phal. w ten sposób się u mnie sprawdza, nie wymaga częstego podlewania, a też ciężkie szkło stabilizuje storczyki-wywrotowce. Polecam posadzić tak storczyka w ramach eksperymentu, trzeba tylko pamiętać, by użyć grubej kory dla lepszej cyrkulacji.
Tym sposobem udało mi się uratować kilka zdechlaczków
Rudy pachnie w promieniach słonka, dziś nie udało mi się go powąchać, liczę na to innego dnia
A to dla Was- Rudy w zachodzącym słonku

Od razu odpowiadam na pytanie Dusi- storczyk jest w szkle. Jest w niej od jakiś dwóch miesięcy, bo jak na razie uprawa Phal. w ten sposób się u mnie sprawdza, nie wymaga częstego podlewania, a też ciężkie szkło stabilizuje storczyki-wywrotowce. Polecam posadzić tak storczyka w ramach eksperymentu, trzeba tylko pamiętać, by użyć grubej kory dla lepszej cyrkulacji.
Tym sposobem udało mi się uratować kilka zdechlaczków

Rudy pachnie w promieniach słonka, dziś nie udało mi się go powąchać, liczę na to innego dnia

A to dla Was- Rudy w zachodzącym słonku

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
No to jeszcze raz bo wart jest tego:jest piękny.Gdzie go upolowałaś?
Rudy jest przepiękny 
Ale się zgadałyśmy, kilka minut temu też dodałam fotkę mojego w szkle, chwaląc jak mu tam dobrze,,, coś w tym jest ;)

Ale się zgadałyśmy, kilka minut temu też dodałam fotkę mojego w szkle, chwaląc jak mu tam dobrze,,, coś w tym jest ;)
- Baryczka
Henryku, mam go od dwóch lat, kupiony był w Obi, czasem widuję takie w marketach, więc wystarczy się rozejrzeć. Od razy spodobał mi się ten jego cynamonowy kolor. Lubię w nim też to, że b. chętnie puszcza pędyHenrykbb pisze:Gdzie go upolowałaś?

No racja, coś w tym jestpaula_ pisze:[...]coś w tym jest ;)

Dziękuję za wizytę, kochani

Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
Ale cudny rudzik
Mam storczyka w kolorkach giganta, ale do giganta troszkę mu daleko ;) Śliczne są te Twoje storczyki 

Moje kwiatki 
Pozdrawiam Ewa

Pozdrawiam Ewa
- renata75
- 1000p
- Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Piękny rudy, uwielbiam takie nasycone kolorki, i jak widać uprawa w szkle mu służy.
Pozdrawiam :P
Pozdrawiam :P
- pani_storczyk
- 500p
- Od: 15 mar 2010, o 14:18
Cudowny rudzielec
ma intensywny kolorek taki mało spoyykany 

Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania

Pozdrawiam Ania
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale piękniś.... uwielbiam rudzielców

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Ma super kolor... Podobny do jednego z moich wymarzonych, takiego bardziej gatunkowego, chyba nawet jest na OG...
- Baryczka
Kochane- Ewo, Renatko, Aniu, Justynko, Dusiu- ten rudzielec tak mnie zauroczył, że kupiłam drugiego, choć bardziej pomarańczowego, z jaśniejszymi kwiatami. Pokazywałam go już tutaj, teraz czekam aż też pokaże pędzik 
Dziękuję za wizytę u mnie
Dziś pokażę Wam jeden z ostatnich nabytków, od dawna chciałam mieć tego storczyka, a ostatnio udało mi się trafić na niższą cenę
Ludisia discolor:

Pozdrawiam!

Dziękuję za wizytę u mnie

Dziś pokażę Wam jeden z ostatnich nabytków, od dawna chciałam mieć tego storczyka, a ostatnio udało mi się trafić na niższą cenę

Ludisia discolor:

Pozdrawiam!
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- pani_storczyk
- 500p
- Od: 15 mar 2010, o 14:18
Śliczna Ludisia
nawet jak nie kwitnie to ma bardzo ozdobne liście.Slodkie małe kwiatuszki niech dlugo cieszą twoje oczka 

Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
Pozdrawiam Ania

Pozdrawiam Ania
- madzik
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Kamilo - rudzielec prześliczny - w takim kolorze falka jeszcze nie widziałam
Mnie osobiście w Ludisii dużo bardziej podobają się liście niż kwiaty i jeśli bym kupiła to z pewnością tylko dla pięknych, dekoracyjnych listków

Mnie osobiście w Ludisii dużo bardziej podobają się liście niż kwiaty i jeśli bym kupiła to z pewnością tylko dla pięknych, dekoracyjnych listków

- Baryczka
Aniu- dziękuję 
Magdo- właśnie te listki mnie najbardziej cieszą, kwiatki są i fajnie, ale te listka marzyły mi się od dawna. Dobrze będą wyglądały wśród morza zwykłych "falkowych" liści
Niestety moja Ludisia rośnie w torfie, muszę ją przesadzić w coś bardziej przepuszczalnego, na pewno użyję drobnej kory, pociętego mchu, czipsów kokosowych, może uda mi się kupić włókno kokosowe, no i dam trochę tego torfu, by wilgotność dłużej trzymał.
Problem głównie w tym, że nie wiem czy już się zabrać za przesadzanie, czy poczekać, aż storczyk przekwitnie?
No i mój Książę rozkwitł
Pęd pokazał się jesienią, rósł wzdłuż liści, więc puściłam go na żywioł, zimą zrzucał pąk za pąkiem, więc pęd coraz bardziej się wydłużał. W efekcie musiałam go jakoś "zawinąć". Nie dał się przypiąć do zwykłej, prostej podpórki, więc zrobiłam coś na kształt pałąku.
Tak to wygląda dziś:

Magdo- właśnie te listki mnie najbardziej cieszą, kwiatki są i fajnie, ale te listka marzyły mi się od dawna. Dobrze będą wyglądały wśród morza zwykłych "falkowych" liści

Niestety moja Ludisia rośnie w torfie, muszę ją przesadzić w coś bardziej przepuszczalnego, na pewno użyję drobnej kory, pociętego mchu, czipsów kokosowych, może uda mi się kupić włókno kokosowe, no i dam trochę tego torfu, by wilgotność dłużej trzymał.
Problem głównie w tym, że nie wiem czy już się zabrać za przesadzanie, czy poczekać, aż storczyk przekwitnie?
No i mój Książę rozkwitł

Tak to wygląda dziś:

Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila