Moje kwiaty w hydroponice

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje kwiaty w hydroponice

Post »

Casais... :wit witam miło w moim wątku i gratuluję cierpliwości w czytaniu całego wątku.Już widzę rozgorączkowane oczy w czasie zakupów :D .Prawie wszystkie moje roślinki prowadziłam od małych szczepek i to sprawia mi największą przyjemność.Pilee (pokrzywka) kupiłam na wiosnę w ziemi i zaraz po oczyszczeniu korzeni przesadziłam do hydro.Przycięłam ją aby sie ładnie rozkrzewiła.Może w przyszłym tygodniu ja czas pozwoli zrobię zdjęcia wszystkich kwiatów z króciutkim opisem i wtedy na pewno zarazisz sie hydroponiką :D .
Skrzydłokwiat idealnie się nadaje do uprawy w hydro bo to straszny pijak :;230
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Kontakt:

Post »

Postanowiłem wpaść w odwiedziny :wit
Czy na prawdę muszę dać komentarz o roślinach? Przecież i tak wszyscy wiedzą jak jest :D
I za parę miesięcy będę miał takie paprocie jak Ty ;:180
Casais
50p
50p
Od: 31 paź 2010, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:D Ja też bym chciała mieć takie paprocie, ale powoli powoli mam nadzieję się rozkręce :D
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ARHIZ....ciesze się z odwiedzin i z faktu ze spodobała Ci się hydroponika ;:138 .Jednak na tak duże paprocie jak moja musisz cierpliwie poczekać :D .Mniemam że sie pochwalisz za kilka miesięcy ;:215

Casais
...życzę cierpliwości i czekam na efekty :wit
Teresa
------------
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Niektóre pędy rozwijają się centymetr dziennie, więc na wiosnę powinno już coś z tego być :tan
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wooooooooow .do wiosny będzie pięęęęęęęęęęekna ;:215
Teresa
------------
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Właśnie czekam na kolejne wiadro do paproci ;:65 :tan
LaCucarachita
50p
50p
Od: 1 paź 2010, o 17:44

Post »

Kochani!! Hydroponika jest super!! :heja W zyciu nie widzialam tak grubych bialutkich korzeni :tan niewiarygodne ihihi Zreszta zobaczcie sami na stronie 72 mozecie zobaczyc korzen juki sprzed ponad miesiaca :shock: wyjelam tak sobie wklad z doniczki i co zobaczylam? Mnostwo korzeni wydostajace sie z doniczki. Co mam teraz zrobic? w doniczce nie ma zbyt duzo miejsca na nie;/ a nie chcialabym zeby sie zgniotly w niej :( A obcinac korzeni nie chce, w zyciu tego nie zrobie. No i nie wiem co teraz :wink: myslalam jeszcze zeby moze kwiatka do gory troche podniesc moze mam za nisko wlozone i dlatego tak szybko korzenie wyszly. Teresa600 ratuj hihihi :)

Obrazek

Obrazek

a i musze sie pochwalic moja hipeastrum. pieknie rosnie :D a minely tylko 3 tygodnie :) nie wiem moze to jej naturalny przyrost ale i tak sie ciesze :)

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam :tan
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LaCucarachita..........mówiłam że jest prosta i fantastyczna :D .(hydroponika)
Korzenie rozwijają się prawidłowo i niech Ci nie przyjdzie do głowy obcinanie. :D ,podnosić tez nie należy. Korzenie oplotą nawet całą doniczkę i wtedy tez nie należy ich obcinać.Jest pewna trudność przy przesadzaniu bo czasem trzeba zniszczyć wkład.Nie jest to jednak regułą.Jeżeli korzenie mocno oplotą doniczkę ,należy je w miarę delikatnie (najlepiej drewnianym patyczkiem) odsunąć od ścianek wkładu i delikatnie wyjmować.Zdarza się że korzenie zostają uszkodzone ale tym nie należy się przejmować , ponieważ szybko sie zregenerują Hipeastrum pięknie rośnie i jest potwierdzeniem że bulwiaste też mozna w hydro uprawiać ;:215
Teresa
------------
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

a i musze sie pochwalic moja hipeastrum. pieknie rosnie :D a minely tylko 3 tygodnie :) nie wiem moze to jej naturalny przyrost ale i tak sie ciesze :)
Że co? Że jak? Że ile? A mój siedzi w ziemi trzy lata i wypuścił pół liścia... W poniedziałek idę kupić żwirek, naczynie już mam...
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No proszę choroba zwana HYDROPONIKĄ rozwiją sie jak epidemia grypy ;:138
ARHIZ.....biegiem do sklepu po żwirek.............ech nie,lepiej powoli bo jeszcze będzie na mnie :;230

Może i ja kiedyś skuszę sie na no coś bulwiastego aby zdobyć nowe doświadczenie.Tylko kto mi rozciągnie i poszerzy parapety :D
Teresa
------------
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Teresa - Ty się ciesz, że masz chociaż parapety. U mnie nie ma, więc oblegane są przez roślinki wszelakie biurka i szafy, a lekcje odrabiam na podłodze (a że na podłodze mi wygodniej, to inna sprawa ^^) :D
LaCucarachita
50p
50p
Od: 1 paź 2010, o 17:44

Post »

ARHIZ No fakt dosc szybko rosna te moje roslinki hihihi ale to moze tez przez nawoz bo kupilam jednak ten specjalny nawoz w granulkach :)
Dzięki Teresa600 za pomoc :) Twoja pomoc jest bezcenna :D Ale jednak ciekawosc wziela gore. Moze jestem samolubna i powinnam bardziej myslec co dla kwiatka dobre ale no nie moglam hihihi takze wyjelam go z keramzytu zeby go troche ulozyc wyzej zeby tak te korzenie od razu nie wychodzily (choc czuje ze i tak niedlugo beda to robic ale to wtedy juz tak je zostawie) hihi No i co zobaczylam? Pieknie rozwiniety system korzeni. Przepiekny widok o 100 razy ladniejszy niz te ktore sa w ziemi. Sa takie ladne bialutkie CZYSCIUTKIE ach! :D
Mam jednak ochote tego zamioculcasa tez przesadzic ale boje sie tego calego czyszczenia korzeni bo juz probowalam z katusami i chyba tak sobie wyszlo (choc rosną). Korzenie sa tak cienkie ze ciezko wydobyc ta ziemie;/
Aha mialam troche wiecej czasu w koncu i przeczytalam caly watek i o ile dobrze pamietam ty Tereso600 mialas liscie zamioculkasa. Cos ci z nich wyszlo? Dlugo musialas czekac na korzenie?

Pozdrowionka

P.S. U mnie w pokoju tez juz robi sie coraz mniej miejsca;/ Rodzinka juz sie smieje ze juz nie ma jak przejsc, wszedzie kwiaty. No ale co zrobic jak ma sie do nich slabosc hehehehe ;:138
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Moja rodzinka też mówi, że nie ma jak przejść, ale nie jest im do śmiechu :D Ale ja nie jestem ekspansywny, poza moim pokojem nie ma ani jednej rośliny.
Co do czyszczenia, jak czyściłem korzenie paproci z ziemi, to po prostu zanurzyłem je w misce i trochę pomieszałem, pogmerałem w tych korzeniach i tyle. Nawet jeżeli zostało nieco ziemi, to nie przeszkadza roślinie.
Myślę też o fiołkach i takie pytanie. Jak powtykam ogonkami w żwir z wodą liście, to wyrosną mi roślinki?
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ARHIZ....dobry pomysł na zdrowy kręgosłup,odrabianie lekcji na podłodze :D .
Fiołki puszczą korzenie pod warunkiem że ogonek będzie w wodzie tzn. musisz obserwować poziom wody w kermazycie.Jak juz wcześniej pisałam wszystkie swoje roślinki ukorzeniam w samej wodzie,ponieważ lubię obserwować postęp wzrostu korzonków,potem wsadzam do kermazytu.
LaCucarachita..sama musisz zadecydować co zrobić z zamiokulkasem.
Moje listki zamiokulkasa niestety zmarniały, tzn zaczęły gnić :( i niestety wylądowały w koszu :(
Teresa
------------
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”