Ranczo Nokły - Tadeusz48

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
martaw
200p
200p
Od: 20 wrz 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Jeszcze ja spieszę z gratulacjami!!! Czekałam na tą informację, bo byłam pewna, że będzie I MIEJSCE
Bardzo dziękuję, Tadeuszu za ENCYKLOPEDIĘ SOSEN. Właśnie jestem na etapie planowania nasadzeń sosen i świerków a u Ciebie tyle cennych zdjęć i informacji!
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tadeusz

Mam dwie sosny. Ty- bardzo wiele ładnych okazów.
Ja skupię się na jednej...- czarnej, dlaczego czarna jak jest koloru zielonego :?:
Nie znam się na tym, więc proszę wytłumacz.

Cieplutko pozdrawiam Zyta
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

GENIU- dziękuję za odwiedziny, ja też już nie porwał bym się na rozpoczęcie prac przy nowym ogrodzie, już nie te siły, chociaż chęci ciągle te same.

MONIKO- dziękuję za odwiedziny i za gratulacje, zapraszam do dalszych odwiedzin, zdjęć mam dużo, może nie tak często i nie tak aktualne, ale na pewno jeszcze nie pokazywałem ich na Forum.

MARTO- dziękuję za odwiedziny i za gratulacje,mam nadzieję że się Ci wiele roślin z naszego ogrodu spodoba, swoje rośliny (drzewa, krzewy i iglaki) zechcę zaprezentować w najbliższym czasie.

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, nie potrafię Ci powiedzieć dlaczego sosna czarna nosi tą nazwę, mam nadzieję że i Tobie i mnie na tym Forum ktoś wyjaśni, niestety, szperając w internecie przekonałem się że im więcej czytam, tym więcej nie wiem. Podaję Ci link do zapisów w internecie:http://pl.wikipedia.org/wiki/Sosna_czarna

Prezentując roślinki z "placu centralnego" chciałbym pokazać moje sosny w III (ostatniej) odsłonie:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

Tadeuszu! Serdecznie, mocno z całego serca gratuluję!!!
czujcie sie z Małżonką bardzo mocno wyściskani :D :D
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
PATI
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 cze 2008, o 13:59

Post »

Witam Tadeuszu
Jestem na forum już od kilku miesięcy, ale to mój pierwszy post tutaj. Spaceruję po Twoim ogrodzie od tygodnia i postanowiłam napisać. Tyle pięknych słów już o nim tu powiedziano, pod którymi się podpisuję. Ten ogród, Ty sam i Twoja rodzina zrobiliście na mnie ogromne wrażenie. Podziwiam Waszą pracę, zaangażowanie i serce, jakie wkładacie w tworzenie ogrodu. Widziałam na forum wiele wspaniałych ogrodów. Twój ogród należy do moich ulubionych.
Gratuluję wspaniałego wyróżnienia w konkursie ogrodniczym! Nikt tu nie ma wątpliwości, że otrzymało je właśnie Ranczo Nokły!
Mój ogród ma dopiero 2 lata. Wprawdzie, przez ten czas już dużo w nim zrobiłam i nasadziłam (wraz z mężusiem), ale minie jeszcze trochę czasu, zanim odważę się pokazać go na forum. Jestem trochę onieśmielona tymi wszystkimi tutaj, pięknymi ogrodami. Twój ogród Tadeuszu stawiam sobie za wzór (nie jedyna zresztą).
Pozdrawiam serdecznie, również bardzo pracowite Panie tego ogrodu.

Patrycja
Awatar użytkownika
rochrza
200p
200p
Od: 5 kwie 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szczerze gratuluję nagrody !!! Często wpadam do Waszego ogrodu,podpatruję,podziwiam i nieustannie się zachwycam...jestem Waszym wiernym kibicem :) Pozdrawiam serdecznie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Nie wiedziałam,że samych sosen może być aż tyle. Świetny trianguł ochronny na tę z 2008 roku, chyba też sosnowy?
No i ta z łupieżem.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGNIESZKO- dziękuj bardzo za odwiedziny i za gratulacje.

PATRYCJO- dziękuję za wizytę w naszym ogrodzie, oraz za gratulacje.Nasz ogród budujemy od dziesięciu lat, były to lata nieraz ciężkiej pracy, ale co muszę podkreślić ,bardzo przyjemnej pracy, cieszą nas Twoja ocena naszej pracy, właśnie tacy forumowicze jak Ty i Wielu innych na Tym Forum mobilizują nas do poszukiwania nowych rozwiązań w ogrodzie, poprawiania tego co niezbyt się udało, oraz poszukiwania nowych , jeszcze piękniejszych roślin, by nasi najbliżsi dobrze się czuli w ich otoczeniu.

Tworząc ogród, nie mieliśmy w głowie dokumentowanie naszych prac, a szkoda, nieliczne zdjęcia z początku ogrodu, teraz z rozrzewnieniem ogląda się. Decyzję , kiedy zaczniesz prezentować Swój ogród( bo jestem przekonany że kiedyś to zrobisz), należy do Ciebie, zachęcam Cię teraz do dokumentowania ( za pomocą fotografii) swoich prac w ogrodzie, bo za kilka, kilkanaście lat będą cenną pamiątką, niezależnie czy pokażesz je na Tym Forum czy zachowasz ja na płytkach tylko dla siebie.

ROCHRZA- dziękuję za odwiedziny oraz za gratulacje,niezmiernie rad jestem że jesteś naszym stałym gościem.

EWO- dziękuję za odwiedziny, nad świeżo posadzonymi roślinkami jesienią stawiam rodzaj konstrukcji namiotu,ma to w moim przypadku dwojakie zastosowanie, po pierwsze , nie pozwoli by padający śnieg, a szczególnie śnieg zleżały, zaskorupiały połamał delikatną roślinę , po drugie na ten swego rodzaju "trianguł ochronny" w przypadku roślin wymagających okrycia kładę gałązki igliwia, lub okręcam włókniną tworząc namiot nad rośliną ,która ma w środku ciepło i przewiewnie. Co do łupieżu , to mnie te kłaczki żywicy na igiełkach tej sosny przypominają "łupież"

Przedstawiam dalsze roślinki rosnące jako "samotniki" na trawniku "placu centralnego"
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

TADEUSZ... ja późno dzisiaj.
...a Ciebie już nie ma chyba..
Ja też dzisiaj paliki, tak jak Ty powbijałam.Zmałpowałam z Ciebie.
Bo jestem początkująca w Rododendronowy , Azalie i Magnolie .

Widzę dalsze gratulacje za NAJ ,NAJŁADNIEJSZY OGRÓD.Miałam nadzieję, że mój prezencik z tej okazji dotarł do CIEBIE. Czy małą Sosenkę tez będziesz otulał od mrozów :?: - bo też tam widziałam przy niej paliki. :?:

Życzę Wam Dobrej Nocy Zyta
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, miło mi donieść że oprócz św Mikołaja Frampolskiego, jest jeszcze św. Mikołaj Dołhobyczowski, właśnie otrzymałem piękny i wartościowy prezent, bardzo, bardzo dziękuję, zastanawiam się czym ja Ci się odwdzięczę, na św Mikołaja się nie wyrobię, ale na GWIAZDKĘ na pewno.

Co do okrywania roślin, to ja wszystkie nowo zakupione w tym roku rośliny okrywam, robię to bo nie wiem czy w szkółce, w której była wyprodukowana była w czasie produkcji zahartowana( przechowywana w normalnych warunkach a nie w tunelu lub szklarni) . Rośliny zimozielone ( m. in. rododendrony) mam już okryte gałązkami igliwia, inne dopiero jestem w trakcie okrywania. Pozdrawiam. Tadeusz.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadeusz, Bardzo mi się podoba Twoje chłodne spojrzenie na ostatnią zmianę pogody i opady śniegu.Jasne,że drogowców one jak zawsze zaskakują, bo sprawozdanie z przygotowań dawali latem(przynajmniej krakowscy).Górale od miesiąca zapowiadali,że zima przyjdzie "konkretna" czyli śnieżna.I w końcu jest opad po zbyt suchym lecie czyli dla roślin to dobrze, bo sobie odpoczną.Ja ze swoimi zaokiennymi ziołami i lawendą postąpiłam tak jak radziłeś jednej z pań-zadołowałam wraz z doniczką w piasku i zasypałam z wierzchu liśćmi.Liście naniosłam z Lasku Wolskiego, bo tu w podwórku było mało.Myślę,że BEZ PANIKI, kto nie zdążył jeszcze zdąży wkopać, okryć itp.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadeuszu-moze Dołhobyczowski św. Mikołaj jest grekokatolicki?On chyba 13 grudnia wypada i wtedy byś zdążył?
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EWO-dziękuję za odwiedziny, no nie , mnie się tak nie śpieszy, im dłużej poczeka , tym większa, nie tylko przyjemność , ale i ciekawość, co przyniesie. Pozdrawiam. Tadeusz.
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jestem Tadeusz
Witam. Cieszę się że przesyłka dotarła. Nie zamierzam jeszcze przechodzić na Grekokatolicyzm , ale muszę się poważnie zastanowić nad propozycją Ewy Janiny ...właśnie w Dołhobyczowie trwa remont cerkwi za środki unijne, ma tam być muzeum ikon zarekwirowanych z granic wschodnich ,bo Urzędy Celne są przeładowane.
Morze właśnie ja dostanę pracę jako...- chociażby ogrodniczka, czy sprzątaczka...i podwójne wyznanie - 'jak znalazł ' :P
Teraz z niecierpliwością czekam na GWIAZDKĘ , bo już bielutko u nas się zrobiło.

cieplutko jak zawszeZyta
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Widzę, ze masz bardzo dużo roślin szpilkowych - całe mnóstwo!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”