Storczykowe fiksacje Marty
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Storczykowe fiksacje Marty
I tego klasyka z pewnością kupię może w Dreźnie nawet 

Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zazdroszczę wystawy w Dreźnie
kurcze to już za miesiąc
to czekam na relacje z zakupów 

-
Marta ja się o siebie boję, bo wiesz to jest moja pierwsza w życiu wystawa, już widzę co się będzie ze mną działo .
Jedno wiem na pewno.... kiedzonki z pieniędzmi wg Marty. Lista moja mega długa a jak znam życie to z niej niewiele kupię
Jedno wiem na pewno.... kiedzonki z pieniędzmi wg Marty. Lista moja mega długa a jak znam życie to z niej niewiele kupię

Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
- zabkamarta
Weź nie żartuj, że to Twoja pierwsza wystawa
tyle lat praktyki i pierwszy raz 
Bez kitu zrób sobie trzy kieszonki
Ja w zeszłym roku na mojej pierwszej wystawie, to byłam jak otumaniona (jeszcze ten mój wiercący się bagaż na plecach czy brzuchu, już też skleroza doskwiera, gdzie ona była:;230) przez co faktycznie wyszłam z "niczym"
w tym roku zobaczymy jak to wyjdzie 

Bez kitu zrób sobie trzy kieszonki

Ja w zeszłym roku na mojej pierwszej wystawie, to byłam jak otumaniona (jeszcze ten mój wiercący się bagaż na plecach czy brzuchu, już też skleroza doskwiera, gdzie ona była:;230) przez co faktycznie wyszłam z "niczym"

-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marto w Dreźnie to można dostać oczopląsu bo to taki Wrocław x 6
albo i więcej

-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
Dziewczyny zazdroszczę okrutnie, ja byłam jakieś 5-6 lat temu i mogę opierać się tylko na reakcji chyba mocno obiektywnego, mojego męża
, który nazwał to "obłęd w oczach"
. Warto chociażby dla samego bycia i pooglądania, polecam szczególnie w towarzystwie równie obłąkanego
. Ceny to już inna bajka, mocno trzeba trzymać się za portfel, bo z za każdego rogu kusi co raz to inna piękność. Udanego pobytu i oczywiście zakupów
.

-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lucynko nie mogę się z Tobą zgodzić co do cen. Uważam że ceny w Dreźnie są podobne do naszych a nawet czasem niższe. Mam tu na myśli storczyki botaniczne bo jeśli chodzi o hybrydy phali to faktycznie te są u nich dużo droższe niż u nas.
Ceny storczyków botanicznych w naszych sklepach też sporo poszły w góre niestety.
No ja liczę że na wystawie będę szaleć razem z Mireczką
Ceny storczyków botanicznych w naszych sklepach też sporo poszły w góre niestety.
No ja liczę że na wystawie będę szaleć razem z Mireczką

-
Oczywiście że ze mną
, mój Pan w tym czasie będzie zdobywał Drezno.

Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
- zabkamarta
Ło matko ja też tak chcę
domyślam się, że to co było we Wrocławiu to nie dorasta do pięt wystawie w Dreźnie, więc jak ja już się zgubiłam we Wrocławiu, to z Drezna by mnie w kaftanie bezpieczeństwa wyprowadzili 
Zazdroszczę jeszcze bardziej, właśnie tak jak mówicie, żeby chociaż pochodzić i pooglądać

Zazdroszczę jeszcze bardziej, właśnie tak jak mówicie, żeby chociaż pochodzić i pooglądać

-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
Kasiu co do cen, przyznaję się bez bicia, że mogę nie mieć racji
, jak napisałam, było to jakiś czas temu, więc wiele mogło się zmienić. Z pewnością nie zmienia się miejsce i wrażeń wam pozytywnie zazdroszczę
.

- zabkamarta
Wiosna, wiosna - wśród storczyków.
Na którego się nie spojrzy to już widać, że już tuż tuż, bo praktycznie każdy budzi się do życia a to nowym liściem a to korzonkiem. Pięknie to widać na Dendrobiach jak budzą się z zimowego snu.
I o nich będzie dzisiejszy "odcinek".
Fiszka mówi mi, że mam Dendrobium (pierardii x loddigesii) x loddigesii .
Do kwitnienia zabrały się trzy psb. Na pierwszej były dwa pąki a na drugiej i trzeciej więcej i już na tym etapie, coś mi tu nie pasowało.
Pierwsze kwiaty wyglądały tak

Później otworzyły się wszystkie jednocześnie na drugiej i trzeciej.

No i zonk. Kwiaty znacznie wielkością i wybarwienien różnią się między sobą między pierwsza psb a kolejnymi dwoma. Mam podejrzenia że te kolejne psb to czyste Dendrobium loddigesii.
Mam dwie rośliny w jednej doniczce i psb nie są do odróżnienia od siebie. Co ciekawe jesienią odłączyłam sporą część keiki, ale zastrzelcie mnie, ale nie powiem z której wersji mam te keiki.
Obie wersje mi się podobają. Kwiaty są bardzo delikatne a roślina rośnie jak przysłowiowy chwast i znów na starych psb szykuje się sporo keiki. Co ciekawe jak tylko pojawią się zalążek keiki, to zaraz z nim wychodzi korzonek i w wielu miejscach korzenie są większe od samego keiki
A dokładkę hybrydy Phalaenopsis.

I o nich będzie dzisiejszy "odcinek".
Fiszka mówi mi, że mam Dendrobium (pierardii x loddigesii) x loddigesii .
Do kwitnienia zabrały się trzy psb. Na pierwszej były dwa pąki a na drugiej i trzeciej więcej i już na tym etapie, coś mi tu nie pasowało.
Pierwsze kwiaty wyglądały tak

Później otworzyły się wszystkie jednocześnie na drugiej i trzeciej.

No i zonk. Kwiaty znacznie wielkością i wybarwienien różnią się między sobą między pierwsza psb a kolejnymi dwoma. Mam podejrzenia że te kolejne psb to czyste Dendrobium loddigesii.
Mam dwie rośliny w jednej doniczce i psb nie są do odróżnienia od siebie. Co ciekawe jesienią odłączyłam sporą część keiki, ale zastrzelcie mnie, ale nie powiem z której wersji mam te keiki.
Obie wersje mi się podobają. Kwiaty są bardzo delikatne a roślina rośnie jak przysłowiowy chwast i znów na starych psb szykuje się sporo keiki. Co ciekawe jak tylko pojawią się zalążek keiki, to zaraz z nim wychodzi korzonek i w wielu miejscach korzenie są większe od samego keiki
A dokładkę hybrydy Phalaenopsis.

Różowo i świeżo jak w czasie kwitnienia drzewek wiśni w Japonii 

Zacznę od hybryd. Zauważyłam, że bardzo pięknie i obficie u Ciebie kwitną. Pyt. - czy mają dosyć jasne i stanowisko ?
Dendrobium cudowne ! Super zdjęcia i te w pąkach i w kwiatach. Nieistotny dla mnie kształt. Obydwa śliczne
U mnie Dendrobia o miękkich liściach przepadają. Zaraz coś je podżera. Co innego liście typu D.harveyanum, ruppianum itp.
Te drugie rosną o.k.
Tak więc chętnie będę u Ciebie podglądać
Dendrobium cudowne ! Super zdjęcia i te w pąkach i w kwiatach. Nieistotny dla mnie kształt. Obydwa śliczne

U mnie Dendrobia o miękkich liściach przepadają. Zaraz coś je podżera. Co innego liście typu D.harveyanum, ruppianum itp.
Te drugie rosną o.k.
Tak więc chętnie będę u Ciebie podglądać

Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Marto, jak delikatnie i wiosennie kwitnie dendrobium!
U mnie zakwitło rok temu ( 2 kwiatki, przyjechało z pąkami). W tym roku- nic. Tym bardziej gratuluję!
U mnie zakwitło rok temu ( 2 kwiatki, przyjechało z pąkami). W tym roku- nic. Tym bardziej gratuluję!

- Monnia445
- 200p
- Od: 8 gru 2017, o 22:29
I, kto tu mówił, że zdjęcia w domu są gorsze??
. Marto zdjęcia prezentują się, jak kadry z filmu, pierwsze przypomina mi ilustrację z książki botanicznej.
Dendrobium (pierardii x loddigesii) x loddigesii piękne zestawienie kolorów, żółty, fiolet
... chyba muszę coś dopisać do listy.
Hybrydki też bardzo obficie Ci zakwitły, na pewno czują wiosnę. U mnie przekwitają zimowe kwitnienia, chodź nowe też się szykują

Dendrobium (pierardii x loddigesii) x loddigesii piękne zestawienie kolorów, żółty, fiolet

Hybrydki też bardzo obficie Ci zakwitły, na pewno czują wiosnę. U mnie przekwitają zimowe kwitnienia, chodź nowe też się szykują