Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Owszem, nie lubi, jeżeli robi się to systematycznie lub w nieodpowiednim terminie. Jeżeli jest to tylko cięcie korygujące robione raz w roku a drzewo jest zasilane nawozem /raz w roku/, nie ma to specjalnego znaczenia. Poza tym złotokap rośnie wolno i nie jest dużym drzewem a w naturze to krzew do 4 m wysokości. Jako korygowane drzewko dorasta max do 3 m.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Krysiu, jak chodzi o cień dla samego oczka, to masz rację. Dziękuję za podrzucenie nazw, bo makleję mam, tylko jeszcze malutką ( nie pomyslałam, ze może rosnąć nad oczkiem), miskanta zebrinusa mam mieć ;), a spartynę znalazłam w necie, tez mi sie podoba :D Będę myslała, gdzie to wszystko posadzić, ale na razie jednak szukam odpowiedniego drzewa, które ma dać cień dla roslin w pobliżu oczka.

Grażynko, ze złotokapu już zrezygnowałam, bo za wolno rośnie :( (Moze później, jak przeniosę maliny, to znajdzie się dla niego miejsce w innej części ogrodu. Teraz chciałabym drzewko o wysokości 3-4m, o parasolowatej koronie, w miarę szybko rosnące. Przezyłabym węższą koronę, ale nie chcę za długo czekac, aż urośnie.Trudno znaleźć wszystkie informacje zebrane w jednym miejscu, dlatego liczę na Wasze rady. O złotokapie przejrzałam dobrych kilka stron, zanim dowiedziałam się, ze wolno rosnie.

Aniu, jestem otwarta na wszelkie pomysły :D Zbiorę wszystkie, przeanalizuje, przetrawię i ...po swojemu zrobię ;:113 Nie jest jednak powiedziane, ze z któregoś pomysłu nie skorzystam, dlatego wszystkie są mile widziane :D
Niestety nie mogę znaleźć w internecie zdjęcia derenia pagodowego. Z tych, które znalazłam, trudno właściwie wywnioskować, jaki ma wygląd to drzewo :(

Dziękuję Wam wszystkim, ze staracie się mi pomóc ;:79
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuniu ja mogę moje trawki dorzucić posadzisz obok oczka :roll: nie sadż złotokapu nad oczkiem ,gdzieś z dala tak ,lubi być osłonięty od wiatru szybko przemarza ;:89 :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję Bogusiu, o złotokapie już wyczytałam chyba wszystko :lol: Z czasem będzie, ale gdzie indziej.
A jakie masz trawki?
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z wysokich mam 2 rodzaje miskanta ,bambus ok3 m i mniejsze nazw nie pamiętam ,ale ładne duże mam na mojej stronce :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ja to "choruję teraz na takie mniejsze, jak rozplenica np. :D Byłam u Ciebie, ale jakoś nie zwróciłam uwagi na trawy, tylko miskanta pamiętam. Muszę obejrzeć jeszcze raz ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tych mniejszych wstawię zdjęcia jak zrobię ;:33 ;:25
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No to czekam niecierpliwie ;:2
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

No to Izuniu masz taki sam zgryz jak ja. :D
Też szukam niewysokiego drzewka, które da cień hostom.
Żeby szybko urosło do wymaganych rozmiarów. potem już nie rosło. Miało piękne liście, i jeszcze tysiąc wymagań,i przez cały sezon nie znalazłam odpowiedniego. :(

Jeśli chodzi o złotokap, to urośnie dosyć szybko, i nie za wysoko. Pod tym względem spełnia wymagania
ale jako drzewo dające cień, jest do niczego. Masz rację, że nie chcesz go posadzić nad oczkiem.

Izuniu nie wiem czy lubisz nasze swojskie wierzby. W celu zacienienia, szybkiego rośnięcia, kształtowania wedle woli, itd. są idealne.
Nie są bardzo egzotyczne, ale za to wytrzymują wszystkie dziwactwa pogody i ogrodnika. :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mam wierzby, takie mieszańce białej i nie chcę ich więcej :twisted:
Czy Ty wiesz Lilko, jakie one mają korzenie? Mysiałam odsuwać od nich wszystkie rosliny, w końcu posadziłam je nizej i jest wzglądny spokój, ale na srodku ogródka nie chcę żadnej wierzby ;:185
Liluś, jak znajdziesz takie drzewko, to daj mi znac, bardzo Cię proszę ;:180
Jeżeli znajdę wcześniej, to też dam Ci znać.
Muszę jeszcze dokładniej poszukać na temat sliwy wisniowej. I poprosić Mariolę o zdjęcie :D
Może to jednak jest odpowiednie drzewko dla nas? ;:109
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

niestety nie wiem jake mają korzenie ale wisnie zwł ta pierwsza którą Ci wymieniłem ma bardzo ładne pełne kwiaty :) - przez dwa dni mnie tu nie było i aż 4 strony przxybyły - szybkie tempo tu u Ciebie jest Izo z tym pisaniem :)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A może Izo wybierzesz jakieś drzewo szczepione na pniu ? Za bardzo do góry nie urośnie, niektóre jak brzoza pięknie zwisają, może być forma kulista, stożkowa i inne. Najlepiej zajedż do dużego ogrodnika i obejrzyj.
A może thuja? Można strzyc rośnie ekspresowo, nie gubi liści więc nie będą wpadały do oczka ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Karolku, stron przybywa, bo ja potrzebuję dobrej rady i przyjaciele starają mi sie pomóc :D
Ta wisnia o której mówisz rzeczywiście ładnie kwitnie, ale nigdzie nie mogę znaleźć zdjęcia całego drzewka i nie wiem do jakiej wysokości rosnie. Gdyby nie była za duża, to nadawałaby się na lewą stronę oczka. Z prawej chcę coś innego. Dziękuje Ci za podpowiedź i gdybys umiał powiedzieć coś więcej o tej wiśni, to bardzo proszę. Będę Ci wdzięczna!

Grazynko, w mojej okolicy nie ma duzych szkółek. Chciałabym najpierw wybrać jakieś drzewko, a potem go poszukać, najlepiej w internecie i kupic.
A szukam drzewa niewysokiego, ale o parasolowatej koronie. Najlepiej pokażę o co mi chodzi na rysunku. Tylko się nie smiejcie, bo to moje pierwsze "dzieło" w Paincie :oops:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dołączyłam zdjęcie, na którym strzałki wskazują miejsca w których chciałabym posadzić drzewka.
To wieksze (3-5m max.) ma dac cień roslinom przy oczku i nie tylko, powinno wiec mieć rozłozysta koronę.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Izo gratulacje za dzieło w paincie.Wiem,że kosztowało cię trochę pracy.
Przyglądam się i czytam o twoim przyszłym oczku.Mam też takie w planie,może latem powstanie.
Nie znam się na roślinkach ,które mogą i powinny przy nim rosnąc i na drzewkach.
Dlatego pilnie śledzę twój watek i uczę się razem z tobą.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”