Canna - Paciorecznik cz.8

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Canna - Paciorecznik cz.8

Post »

Aniu witaj. Jak napisał Kacper nasion nie moczymy, delikatnie ścieramy z jednej strony i dajemy na watkę w ciepłe miejsce,
niektórzy dają też bezpośrednio do doniczki, bez uprzedniego skiełkowania. Nie mam tegorocznej fotki a zeszłoroczna jest tutaj.
Przy tak małej ilości nie widzę problemu w ścieraniu i nie widzę potrzeby aby je parzyć, ten sposób zostawiłabym gdybym miała nadmiar nasion.
Mnie raz tym sposobem się udało a dwa razy nic z tego nie wyszło, ja wolę pewną metodę delikatnego ścierania.
Musisz wiedzieć też, że nie wszystkie nasionka kiełkują. Pozdrawiam.
Oj kusicie, kusicie, muszę i ja kilka pościerać. :wit
Kochani powodzenia w nowym sezonie ;:196 i dużo, dużo słoneczka. ;:3 ;:3 ;:3

Siewka. :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Andzia1967
200p
200p
Od: 1 kwie 2013, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepiękna siewka ;:138 . Bardzo dziękuje za cenne uwagi - zrobię tak jak piszesz .Wszystkie zetrę ;:3 W sobotę lub piątek powinny przyjść nasionka więc w wolnej chwili wysadzę i jak będzie sukces w kiełkowaniu to pstryknę fotkę .Miłego wieczoru ;:108
DominikaT
100p
100p
Od: 13 gru 2019, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja siałam w ubiegłym roku i wyczytałam, że można także moczyć nasiona. Tak też zrobiłam i z 6 nasionek które moczyłam chyba z 3 dni i wykiełkowało mi 4 nasiona. Rozrosły się bardzo, ale zakwitły tylko dwa i są to drobne czerwone kwiatki. Dokupiłam kłącza Cleopatry, ale niestety nie zawiązała nasion a jest z wirusem i chyba ją wyrzucę. Mam jeszcze inną i ta zawiązała nasiona i z tych będę w tym roku wysiewać.
Pozdrawiam
Dominika
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Witam. Moje pierwsze podejście do wysiewu 13 nasion cann. :heja Skiełkowane nasiona dzisiaj trafiły do koreczków torfowch. :D

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Przepraszam za słabe zdjęcia. :wink: Dlatego zawsze lepiej wstawiać mniejszy format. :wink: Iwona
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
Andzia1967
200p
200p

Post »

Shalina rewelacja ;:138 ;:138 ;:138 Pięknie wykiełkowały. Mam pytanie czy przecierałaś z dwóch stron nasionka ?
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu starałam się ścierać z dwóch stron. Jedno z największym kiełkiem straciłam przy wkładaniu do koreczka, :cry: Teraz następne dziewięć się moczy, ale do koreczków włożę po jednej dobie na wilgotnych wacikach, aby ich nie uszkodzić. :D
Pozdrawiam Halina
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Andzia1967
200p
200p

Post »

Halinko - te Twoje nasionka są do podziwiania, nie mogę się napatrzeć ;:138 ten jeden to nieduża strata choć zawsze żal ściska serce .Moje nasionka przyjdą niestety dopiero w poniedziałek może przy dobrych wiatrach w sobotę. Już się tak nie mogę doczekać kiedy zacznę przygodę z cannami ,że dziś poszłam nawet do Castoramy i kupiłam krążki torfowe i papier ścierny a przy okazji żaróweczkę do lampki taką specjalną , żeby w razie czego doświetlać. Pozdrawiam cieplutko
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu też się nakręciłam w tym sezonie na canny, Zakupiłam już trochę kłączy, teraz żeby tylko dobrze przezimowały :D i Dostałam trochę nasion od ludzi o dobrym sercu i zaczynam teraz eksperymentować :tan Z jakim skutkiem? zobaczymy latem.
Pozdrawiam cieplutko i powodzenia ;:167 ;:196
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
Andzia1967
200p
200p

Post »

Obiecałam się pochwalić. W sobotę czyli 5 dni temu wysiałam 9 sztuk canny z nasionek - dwa dni się moczyły, a potem ciach na kaloryfer i proszę bardzo oto efekty ;:3 ;:3 ;:3 .Na 9 nasionek 6 już wzeszło-dziś 5 przesadziłam do krążków torfowych. Jedno nasionko wykiełkowane jeszcze było za malutkie więc niech sobie jeszcze posiedzi w wacikach. Przyszły tez do mnie w poniedziałek inne odmiany cann -30 sztuk nasionek- wszystkie już siedzą w wacikach i czekam na pierwsze efekty ;:3 ;:3 ;:3

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19

Post »

Jedną z kann, z przyczyn ode mnie niezależnych, zostawiłam na razie w domu, ładnie rośnie, spokojnie, bez szaleństw, ale skutecznie.
Oby trochę przyhamowała, bo już trochę za wysoka się robi.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przepięknie Wam kiełkują, brawo. ;:138 ;:138 ;:138 Pod Waszym wpływem starłam 4 nasionka i żadne nie wykiełkowało. Za jakiś czas kolejne...
Życzę Wszystkim sukcesów w hodowli tych cudownych roślin. ;:196 :wit
Oby wiosna przyszła jak najszybciej. ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
Andzia1967
200p
200p

Post »

Iwona - dziękuje ;:3
Moje wykiełkowane canny już rosną -obok cann w pojemniczku rosną sobie pelargonie ;:3 ;:3 ;:3 .A na kaloryferach w wacikach mam kolejne nasionka. Na 30 sztuk wykiełkowało po 2 dniach 16 nasionek ;:108 ;:108 ;:108 .Myślę, że to całkiem niezły wynik.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Syriusz
200p
200p
Od: 7 paź 2017, o 15:18

Post »

Witam, ja niestety straciłem część odmian, które nie przetrwały zimowania - wysuszyły się szybciutko na wiór... Bez piasku, bryły ziemi itd. W tym roku część zimuję w bryłach w chłodzie w garażu. Już mnie to trochę irytuje... Natomiast z dobrych wiadomości jedna z kilkudziesięciu siewek, które miałem w 2020 roku wyrosła na super cannę. :) Liście ma zielono czerwone a kwiaty pomarańczowe o płatkach tak wielkich jak waciki kosmetyczne. Jeden kwiat ledwo mieści się w kobiecej dłoni a przecież w jednej "kolbie" kwiatów jest kilka kilkanaście. Co więcej na początku na łodydze pojawiała się jedna kolba, potem na tej samej druga, trzecia, czwarta piąta - szok. Niestety sezon się skończył i już wiele nie poszalała ta canna. Zimuję ją w garażu w donicy, w której rosła. Oby przetrwała...

Obrazek

Powiększyłam. Iwona
Awatar użytkownika
Andzia1967
200p
200p

Post »

Moje canny już częściowo poprzesadzane .Nasionka zamawiałam w necie -zobaczymy co z nich za piękności wyrosną ;:3

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Syriusz
200p
200p
Od: 7 paź 2017, o 15:18

Post »

Na mojej cannie, na strelicji w garażu i paru innych roślinach widzę malutkie pajęczynki i mikro kropeczki na owych pajęczynkach... To pewnie przędziorek - co polecacie? Ponoć strasznie ciężko to wytępić...
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”