Przepraszam, że nie zaglądałem tutaj, ale opieja nad 2-ką małych dzieci i ciągnięcie 2-ch etatów (jeszcze się nie chwaliłem, ale zostałem poproszony o współpracę ze studiem footgraficznym ) skutecznie zabierały mi ostatnio czas.
Mimo tego powstały w ogrodzie 2 konstrukcję o których chyba warto napisać, bo obie są po częsci przeznaczone do obsadzenia roślinami.
po pierwsze nowa wiata gospodarcza - niestety koncept na samych łukach nie wypalił, bo żona mi się zbuntowała, żę to nie będzie funkcjonalne i musiałem nieco bardziej tradycyjnie podejść do tematu. Ale miejsca do obsadzania pnaczami wyszło bardzo dużo... no tylko wysokość mniejsza i wysokich wisterii na tym nie uciągnę.
Kilka fotek z budowy... jakoś było takie urwanie głowy przy tym, że nie było specjalnie czasu dokumentowac więc zdjęcia takie robione na szybko.
-- Pt 15 sty 2016 22:52 --
Po drugie powstał plac zabaw dla córek.....
Pierwsze testy zjeżdżalni
i ostatnie szlify w postaci motylków na elewację
Zapraszam: spis treściogród "Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Córcia jak widać prze szczęśliwa A i zacięcia artystycznego jej nie brakuje ( pewnie po tacie). Motylki urocze U mnie odpadają, bo ja mam trzech muszkieterów
Z czego je wycinałeś?? Pytam, bo jestem totalnie zielona w temacie
Altana wyszła Ci super. Zadaszenie jest niestandardowe, robi wrażenie.
PS. odnośnie dzieci...... z czasem rosną i staja się bardziej samodzielne no i gratuluję pracy
Leszku, masz piękny ogród i wspaniałe storczyki a zdjęcia są obłędne i idealnie obrazują motto, które masz w podpisie.
Co się stało z clemantisową kulą?
Pozdrawiam,
Asia "Wszystko jest możliwe, a co nie jest, zajmuje tylko trochę więcej czasu." (Arre Dahl)
elissa - motylki wycinane laserowo w sklejce, można sobie zamówić taką usługę (np na Alegroooo) i wystarczy wysłąć pliki z wektorowymi obrazami tego co się chce mieć powycinane (np z Programu CorelDRAW lub Inkscape) .
Cena to około 7zł za 1m cięcia laserem + sklejka gratis.
Asik1 Clematisowa kula... niestety nie dała rady . Cały czas robię podchody do nowej... może w tym roku coś w końcu wykombinuję?
Zapraszam: spis treściogród "Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Leszku, fajnie że znów jesteś na forum, sama też wróciłam po dłuższej przerwie.
Jestem cały czas zachwycona Twoimi glicyniami, dziś przycięłam swoją zgodnie z Twoimi wskazówkami
Witaj Leszku. Zajrzałam do ciebie zwabiona obietnicą zdjęć powojników i... umarłam z zachwytu na widok glicynii Od zawsze mi się podobała, ale tyle się naczytałam o trudnościach w jej uprawie, że do tej pory jej nie posiadam. Możesz coś o tym napisać z własnego doświadczenia? Nie przemarza ci? Altanka prześliczna
Tak się zaczęła wiosna w moim ogodzie. NIetstey z braku słońca wszystko jakieś takie pozamykane czeka.
jol_ka - przed kwitnieniem przycinamy tylko bardzo duże i pewnie kwitnące wisterie, aby przejśc z ilości w długośc kwiatów redukujeny część pąków kwiatowych. Młode wisterie tniemy po kwitnieniu.
clem3 - z tym przemrazaniem nie jest na razie najgorzej, wydaje mi się że kluczowe jest aby trafić w relatywnie lekką zimę zaraz w pierwszym sezonie. Jak glicynia trochę podrośnie to potem pień się staje gruby i wytrzymały na mrozy... co najwyżej obmarzną same końcówki pędów, a to nie jest duża strata. Wisteria błyskawicznie nadrobi. Najgorsze są majowe przymrozki uszkadzające kwiaty.... no i tutaj jest loteria... zależy jak się trafi.
Mozna też szuakć w ten sposób: http://forumogrodnicze.info/search.php? ... or_id=8173 i w okienko szukaj proponuję wpisać "glicynia". Na forum mamy tutaj ze 3 duże watki o wisteriach - znajdziesz ja teżw wynikach bo w każdym chyba coś pisałem.
kamma - witaj, zapraszam
Mogliśmy właśnie podpatrzeć jak wygryzają się z kokonów samce murarki ogrodowej
Widać już głowę z czupryną ;)
Prosto z kokonu
Rozporostowac skrzydła
I poszukać dobrego miejsca do startu
A tu sie schowam na noc ;)